Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α02] Απαγόρευση υπαγωγής στο Ν. 4178/13 (ποια ακίνητα εξαιρούνται)


Recommended Posts

Τελικά στατικά εξαρτημένο κτίριο με κομμάτι που ρυμοτομείται δηλώνουμε; Τί λέτε; 

γιατί να μην δηλώνουμε; έπεται της ρυμοτόμησης; 

Link to comment
Share on other sites

Προηγείται της ρυμοτόμησης. Απλά το πρόβλημα σ' αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι μια τακτοποίηση με τέτοιου είδους θέμα, μπορεί να κολλήσει αργότερα αλλού. Έχω βιοτεχνικό κτίριο και ο ιδιοκτήτης θέλει να βγάλει άδεια λειτουργίας. Πολύ φοβάμαι ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα αν πάει να βγάλει άδεια με τη μία πλευρά των κολωνών του κτιρίου να ανήκουν στο δρόμο. Γι' αυτό κολλάω να προχωρήσω.

Edited by liv25k
Link to comment
Share on other sites

Εχω την εντυπωση οτι οταν ενα κοματι ρυμοτομειται και δεν εχει αποζημειωθει ο ιδιοκτητης τοτε  ανηκει στον ιδιοκτητη και μπορει να προχωρήσει στην τακτοποιηση του .Οταν ομως μεταγενεστερα αποζημειωθει δεν εχει δικαιωμα να εγειρει αξιώσεις..Επειδη αυτη τη στιγμη δεν θυμαμαι σ αυτον τον κυκεώνα των εγκυκλιων και των νομων που το διαβασα, αν  καποιος συνάδερφος το χει πρόσφατο ας με διορθώσει.

Ενοειται οτι αναφέρομαι σε κτισμα νομιμως υφιστάμενο που κατοπιν ρυμοτομήθηκε.....

Edited by ioannat
Link to comment
Share on other sites

Έχει αποζημιωθεί, όχι όμως γι' αυτό το κομμάτι γιατί πολύ απλά δεν το πήρε κανείς χαμπάρι ότι ρυμοτομείται όταν έγινε η πράξη εφαρμογής. Βασικά δε θέλω να τακτοποιήσω το ρυμοτομημένο, αλλά το κομμάτι μέχρι τη ρυμοτομική γραμμή. Και φοβάμαι πρώτον μήπως απαγορεύεται και δεύτερον μήπως κάνει τζάμπα τακτοποίηση γιατί μετά δε θα μπορεί ούτως ή αλλως να χρησιμοποιήσει το κτίριο, όντας ρυμοτομημένο.

Link to comment
Share on other sites

για βιομηχανία δεν ξέρω, αλλά για ΚΥΕ δίνουν άδειες λειτουργίας με ρυμοτομούμενα,

αρκεί να μην χρησιμοποιούνται αυτά τα τμήματα. 

Δεν μπορείς δηλαδή να κάνεις εργασίες και να βάλεις κουζίνες, ψυγεία, τραπεζοκαθίσματα κλπ

Πάντως τακτοποίηση μπορείς να κάνεις για το μη ρυμοτομούμενο σίγουρα.

ΤΟ αν θέλεις είναι άλλο θέμα. (απ' την άλλη, έχει πράγματι επιλογή; Αν δεν το κάνει, σίγουρα δεν μπορεί να κάνει τίποτα)

Link to comment
Share on other sites

Ναι δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει καν, όντως. Δηλαδή λες ότι μπορώ να τακτοποιήσω και ας εξαρτάται στατικά από το κομμάτι που ρυμοτομείται έτσι; Ο ιδιοκτήτης πάντως δεν προτίθεται να μου δώσει ΥΔ για το ότι δεν αξιώνει αποζημίωση και τέτοια. Μου λέει εγώ υπέγραψα την πράξη εφαρμογής έτσι πως ήταν. Τώρα αν είχε γίνει λάθος δεν είναι δικό μου θέμα. 

Link to comment
Share on other sites

O ιδιοκτήτης πρεπει να σου δωσει ΥΔ γιατί αργοτερα ο,τι και να γινει θα το φορτώσει σε σένα(συμβαινει κατα κανονα σε ασαφεις καταστασεις σαν τη δική σου)...Πρέπει να προσέχεις πολύ με κατι τέτοιους τύπους και πρωτα απ ολα να προσπαθήσεις να διαφυλάξεις τον εαυτό σου.....

Edited by ioannat
Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω αν βοηθάει το παρακάτω:ΡΥΜΟΤΟΜΟΥΜΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

- Το Άρθρο 25 Ενέργειες αρμοδίων υπηρεσιών αναφέρει: 

‘’ 15. Σε κάθε περίπτωση η απαιτούμενη βεβαίωση κύριας χρήσης χορηγείται από ιδιώτη μηχανικό.

    Εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, επιτρέπεται κατόπιν έκδοσης άδειας δόμησης η αλλαγή χρήσης κατά τις κείμενες διατάξεις επί ρυμοτομούμενων ακινήτων εφόσον έχει παρέλθει δεκαετία από την κήρυξη και εφόσον δεν έχει συντελεστεί απαλλοτρίωση. Με υπουργική απόφαση του αρμόδιου Υπουργού Π.Ε.Κ.Α. καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου, καθώς και οι περιπτώσεις εξαιρέσεων εφαρμογής του πρώτου εδαφίου για τις οποίες η σχετική βεβαίωση εκδίδεται από την αρμόδια Υ.ΔΟΜ.. ‘’

    Για την παρ. 15 σύμφωνα με ΕΓΚ 3 / 1-10-2013 σελ.14 περ. 75 ‘’ Αφορά σε αλλαγή χρήσης ρυμοτομούμενων ακινήτων δηλ. αυτά που βρίσκονται εντός εγκεκριμένων Κοινοχρήστων Χώρων της πόλης (δρόμους, πλατείες, χώροι πρασίνου). Αναμένεται απόφαση Υπουργού Π.Ε.Κ.Α. για επιτρεπόμενες εργασίες.’’

 

 

 - Η Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας  - απόφαση 55174 ( Φ.Ε.Κ.τεύχος Δεύτερο, αρ. φύλλου 2605 / 15 ΟΚΤ. 2013) αναφέρει:

 ‘’Αρθρο 1 β. Επιτρέπεται σε ρυμοτομούμενα κτίρια μόνο η εκτέλεση των εργασιών που προβλέπονται στις περ. η, ιδ, ιθ, κβ, της παρ.2 του άρθρου 4 του Ν.4067/2012, ως ισχύει.’’ Δηλαδή:

 

     η. Κοπή δένδρων μέσα σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια ή τις Ζ.Ο.Ε. που δεν προστατεύονται από τις διατάξεις για την προστασία των δασών και των δασικών γενικά εκτάσεων ή από διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας ή της νομοθεσίας για τις προστατευόμενες περιοχές ή άλλης συναφούς νομοθεσίας.   

    ιδ. Εξωτερικούς χρωματισμούς ή αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων ή επισκευή επιχρισμάτων ή επισκευή όψεων με χρήση ικριωμάτων ή/και σε περιοχές χαρα. κτηρισμένες ως παραδοσιακοί οικισμοί, περιοχές φυσικού κάλλους, αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, παραδοσιακοί οικισμοί, παραδοσιακά τμήματα πόλεων ή/και σε κτίρια χαρακτηρισμένα ως μνημεία, διατηρητέα κτίρια και στις ζώνες προστασίας τους αυτών.

    ιθ. Εσωτερικές διαρρυθμίσεις, εφόσον δεν θίγονται τα στοιχεία του φέροντος οργανισμού του κτιρίου.

    κβ. Συντήρηση, επισκευή στεγών με χρήση ικριωμάτων.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Από ΤΕΕ Πελοποννήσου σειρά 3η] (μήπως βοηθηθείς)

   92. Ερ. Έχω ένα οικόπεδο εντός σχεδίου πόλεως, επιφάνειας 1500τ.μ. Και εντός υπάρχει αποθήκη 30τ.μ. χωρίς άδεια. Τμήμα του ως άνω οικοπέδου και τμήμα της αποθήκης απαλλοτριώνονται για την διάνοιξη δρόμου (διαπλάτυνση).  Έχει κυρωθεί αλλά δεν έχει αποζημιωθεί ο ιδιοκτήτης.

  Μπορώ να τακτοποιήσω με τον 4178/2013 την αποθήκη;

  Απαιτείται τακτοποίηση προκειμένου να μεταβιβάσει ο ιδιοκτήτης το ακίνητο;

Απ. Σε κάθε δικαιοπραξία εν ζωή που έχει ως αντικείμενο την σύσταση ή την μεταβίβαση εμπράγματου δικαιώματος απαιτείται βεβαίωση μεταβίβασης.

Από τη στιγμή που μεταβιβάζεται και το απαλλοτριωμένο τμήμα και μέσα σε αυτό υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή, αυτή θα πρέπει να τακτοποιηθεί.

 Από τη στιγμή που ισχύουν αθροιστικά τα παρακάτω:

    1. Υφίστανται εμπράγματα δικαιώματα του ιδιοκτήτη

    2. Δεν έχει συντελεστεί η απαλλοτρίωση

    3. Η αυθαίρετη κατασκευή προϋπάρχει της έγκρισης της απαλλοτρίωσης

τότε μπορεί αν γίνει δήλωση και του τμήματος που απαλλοτριώνεται.

Σε κάθε περίπτωση και επειδή τα αυθαίρετα ΔΕΝ αποζημιώνονται ακόμα και αν υπαχθούν στον νόμο, εξετάστε την επιλογή της κατεδάφισης της αποθήκης.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.