Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εντοπισμός λαθών στο πρόγραμμα ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ


hkamp

Recommended Posts

Στο παρόν θέμα θα παρακαλούσα τους συναδέλφους να παραθέσουν συγκεκριμένα λάθη που εντόπισαν στο πρόγραμμα ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ.

Δεν αφορά προβλήματα εγκατάστασης και προτάσεις βελτίωσης.

Αφορά πιθανά bugs που έχουμε εντοπίσει και πιστεύουμε ότι πιθανόν να ισχύουν.

Π.χ.

Έχω διαπιστώσει τυχαία ότι σε κτίριο κατοικίας που έχει μηχανικό αερισμό (έπαιζα με το τζάκι) και το σενάριο δεν έχει μηχ. αερισμό, αλλάζοντας τα στοιχεία της κάρτας αερισμού (παροχή, ειδική ισχύς..) άλλαζε και τις καταναλώσεις του σεναρίου. Κάτι που δεν έπρεπε να κάνει.

 

Επίσης

Με δίκτυο διανομής κενό και β.α. =1 (άμεσης απόδοσης), τσεκαρισμένο το κουτάκι τμ. θερ. στην κάρτα του μηχανικού αερισμού, στις τερματικές μονάδες Στόμια (ΜΟΝΟ για ΚΚΜ) και β.α. = 0, αλλάζω τα νούμερα. Συμπεραίνω ότι σε όλους τους συνδυασμούς (κενό-εσ. χώροι ή εξ. 20%, >20% εξ.) και το κουτάκι της μόνωσης, η κατανάλωση του κτιρίου μου δεν αλλάζει. Δηλαδή το πρόγραμμα δεν παίρνει υπ’ όψιν τους αεραγωγούς σε οποιοδήποτε συνδυασμό.
 
Τα παραπάνω είναι πιθανά λάθη και τα έχω τεστάρει διεξοδικά. Παρόλαυτά μπορεί και να οφείλονται σε παρερμηνεία της εφαρμογής της ΤΟΤΕΕ από μέρους μου.
Δεν πειράζει.
 
Αν παραθέσουμε μερικά πιθανά bugs ίσως και να βοηθήσουμε στις νέες εκδόσεις. Δεν ξέρει κανείς καμιά φορά :)
Ολα είναι πιθανά.

 

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Στο πεδιο του φυσικου αερισμου απο κουφωματα, δεν κραταει δεκαδικο, με αποτελεσμα να αναγκαζομαι να στρογγυλοποιω στο πλησιεστερο ακεραιο...

Link to comment
Share on other sites

Αν έχουμε επαγγελματικό χώρο χωρίς μηχανικό αερισμό και βάλουμε αυτόν του κτιρίου αναφοράς, όταν προτείνουμε (γιατί χρειάζεται αυτή η ρημάδα πρόταση εξοικονόμησης) στον μηχανικό αερισμό να βάλουμε πχ τις μονάδες VAM ψευδοροφής με ανάκτηση θερμότητας >50%, και διορθώσουμε τους συντελεστές Q_r_h & Q_r_c σε 0,50 από 0,00 τότε συμβαίνει το εξής για κατάστημα με απαιτήσεις 1868μ3/ω νωπού (αφήνω το E_vent=1 γιατί αυτό περίπου ισχύει).

 

Αποτελέσματα:

Κτίριο αναφοράς -- Υπάρχον -- Σεναριο 1

 

Θέρμανση:

104,7 -- 213,5 -- 131,6 (σαφής εξοικονόμηση)

 

Ψύξη:

224,2 -- 223,4 -- 224,2 (???????????)

 

Καμμιά ιδέα?

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ναι, έτσι κάνει..

Αυξάνει την κατανάλωση στη ψύξη!

Ανάλογα με την περίπτωση, έστω και λίγο, την αυξάνει.

Δε στέκει.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Και κενό να τους βάλεις, το πρόγραμμα τους κάνει 0.0 (απολύτως λογικό αυτό), καθώς η ανάκτηση θερμότητας είναι μηδενική.

Link to comment
Share on other sites

Χμμμ....νομίζω τα παρακάτω:

 

Αν θεωρήσεις τα ίδια μηχανήματα χειμώνα/καλοκαίρι δηλαδή ίδια ηλεκτρική ισχύ χειμώνα/καλοκαίρι, και γνωρίζοντας ότι το E_vent είναι η ηλεκτρική ισχύς ανά παροχή αέρα του μηχανήματος, τότε:

 

Ο χρόνος ψύξης (Μάης-Σεπτέμβρης) είναι μικρότερος από το χρόνο θέρμανσης (υπόλοιποι μήνες του χρόνου), επομένως η συνολική παροχή αέρα κατά την ψύξη είναι μικρότερη από τη συνολική παροχή αέρα κατά τη θέρμανση, οπότε το συνολικό E_vent είναι μεγαλύτερο κατά την ψύξη από το αντίστοιχο κατά την περίοδο θέρμανσης, έτσι ο συντελεστής ανάκτησης θερμότητας (β.α. εναλλάκτη) μειώνεται κατά την ψύξη.

 

Με απλά λόγια το τελευταίο σημαίνει ότι αν πέφτει η απόδοση του εναλλάκτη, τότε αυτός καταναλώνει περισσότερο ρεύμα. Οπότε αν παίξεις με την παροχή αέρα χειμώνα/καλοκαίρι νομίζω θα δεις διαφορά.

Link to comment
Share on other sites

Εννοείται ότι δεν γίνεται να παίζουμε με την παροχή αέρα χειμώνα-καλοκαίρι, καθώς αυτή είναι καθορισμένη από την ΤΟΤΕΕ... ούτως ή άλλως αν βάλω εναλλάκτη (σε σενάριο) θα βάλω την ελάχιστη παροχή αέρα που απαιτεί η ΤΟΤΕΕ.

Το θέμα είναι ότι συγκρίνω ακριβώς όμοια πράγματα... στην 1η περίπτωση (χωρίς αερίσμό, δλδ με αερισμό του ΚΑ) έχω απώλειες όπως υπολογίστηκαν από το πρόγραμμα... στο σενάριο που κάνω με μια απλή μονάδα αερισμού (χωρίς στοιχείο) η οποία κάνει ανάκτηση θερμότητας (>50%, συνήθως φτάνει το 70%) περιμένω μεγάλη εξοικονόμηση.

Αυτό το βλέπω να συμβαίνει στη θέρμανση αλλά όχι στην ψύξη. Δεν νομίζω ότι το Ε_vent παίζει κανένα ρόλο μεταξύ των 2 σεναρίων καθώς διατηρείται σταθερό...

 

Μόλις μπορέσω να εξαλείψω τα προσωπικά δεδομένα που έχει το xml, θα το ποστάρω...

Link to comment
Share on other sites

SUPER BUG!!!

 

Το πρόγραμμα ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ έχει το εξής τεράστιο πρόβλημα:

 

Ανοίγεις π.χ. μία νέα μελέτη που αφορά στον τριτογενή τομέα. Επιλέγεις π.χ. Εστιατόρια. Συμπληρώνεις τα στοιχεία που απαιτούνται και κάνεις αντιγραφή και επικόλληση από το excel αρχείο που έχεις κάνει τα αδιαφανή και διαφανή στοιχεία στο πρόγραμμα.

Αφού ολοκληρώσεις το xml πατάς "εκτέλεση" και μετά "Αποτελέσματα- Ενεργειακή κατάταξη" και σου βγάζει π.χ. Κ.Α. 150 Υπάρχον: 180 Γ και τρελαίνεσαι γιατί περίμενες σύμφωνα με όσα έχεις επιλέξει να σου βγει Β.

 

Πας ξανά στην ζώνη σου, επιλέγεις ξανά "συνάθροιση κοινού - Εστιατόρια" και ξανατρέχεις το πρόγραμμα και ω του θαύματος σου βγάζει: 

Κ.Α. 150 Υπάρχον: 130 Β !!!

 

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό -υποθέτω- είναι ότι δεν κάνει τους υπολογισμούς σωστά αν δεν κάνεις refresh την ζώνη, επειδή έχεις εισάγει τα στοιχεία "απ' έξω".

Αν περάσεις όλα τα στοιχεία με το χέρι και όχι με copy - paste δεν υπάρχει πρόβλημα.

 

Υ.Γ.1: Τα νούμερα που αναφέρω είναι τυχαία.

Υ.Γ.2: Εγώ το ανακάλυψα σε xml με 2 ζώνες. Δεν ξέρω αν το κάνει και όταν έχει κανείς μόνο μία ζώνη. Ας το δοκιμάσει κάποιος να μας πει.

Υ.Γ.3: Το δοκίμασα σε Μελέτη αλλά υποθέτω ότι το ίδιο θα κάνει και σε Π.Ε.Α.

Link to comment
Share on other sites

1ο "περίεργο":

Ανοίξτε οποιοδήποτε xml με το ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ-ΜΕΛΕΤΗ. Σώστε. Ανοίξτε το ίδιο xml με το ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ. Πάντα ΣΗΘ και Φ/Β είναι τσεκαρισμένα. Τουλάχιστον σε μένα. Ας τσεκάρει και κάποιος άλλος.

 

Αν παρακολουθεί το θέμα κάποιος από το ΥΠΕΚΑ αφορά τα tag του xml:

<blg_parameter27>1</blg_parameter27>
<blg_parameter29>1</blg_parameter29>

τα οποία αλλάζουν κατά την αποθήκευση στο ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ-ΜΕΛΕΤΗ πάντα σε 1.

 

2ο "περίεργο" το οποίο το έχουμε αναφέρει αλλού αφορά την εκτύπωση του πίνακα δεδομένων σε αυξημένο αριθμό ζωνών. 2 ή 3 και πάνω. Εκεί εμφανίζονται 1000+ σελίδες με τα ίδια στοιχεία επαναλαμβανόμενα.

 

3ο "περίεργο" έχω συναντήσει με τα συστήματα στα σενάρια. Κάποιες φορές αρνείται πεισματικά να μου εμφανίσει τις αλλαγές στα αποτελέσματα (αφού αποθηκεύσω πρώτα τις αλλαγές και μετά εκτελέσω εκ νέου) στα πρώτα 2 σενάρια. Το ψάχνω λίγο αυτό.

 

Τα παραπάνω τα ψάχνω γιατί συνήθως αφορούν προγραμματιστικά λάθη και όχι λογικά.

Λογικό λάθος για μένα είναι να φύγεις από λέβητα (πετρελαίου) με βαθμ. απόδ. 0.85 και να πας σε ενεργειακό τζάκι (βιομάζα) με βαθμ. αποδ. 0.65-0.70 ίδιας ισχύος και να υπολογίζει μόνο με βάση το βαθμ. απόδοσης και όχι και την αλλαγή στην καύσιμη ύλη (από ορυκτό καύσιμο σε περίπου-"ανανεώσιμη" πηγή). Και αυτά πρέπει να τα δουν ειδικά τώρα με τα εξοικονομώ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.