Μετάβαση στο περιεχόμενο

fan coils με λέβητα πετρελαίου


Αpnea

Recommended Posts

Καλημέρα.

Γνωρίζει κάποιος να με ενημερώσει, αν το σύστημα fan coils με λέβητα πετρελαίου είναι αποδοτικό κατά τους θερινούς μήνες (ψύξη)??

Νομίζω ότι κατά την λειτουργία της θέρμανσης είναι αρκετά αποδοτικό, αλλά και ενεργοβόρο, αν κάνω λάθος διορθώστε με. Δεν θα ήταν προτιμότερο, να υπήρχε μια αντλία θερμότητας απ ότι το εν λόγω σύστημα?,

 

Ευχαριστώ.

 

Συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής.

Ευχαριστώ, hkamp.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

τι εννοεις για ψυξη τους θερινους μηνες?

Το αν θα ειναι αποδοτικο ή ενεργοβορο εξαρταται απο την μελετη.Σιγουρα ομως ψυξη (δροσισμο) με λεβητα πετρελαιου δν μπορεις να κανεις ποτε.

Link to comment
Share on other sites

Τα fan coils είναι εναλλάκτες θερμότητας νερού-αέρα.

Αν τα τροφοδοτείς με ζεστό νερό τότε θερμαίνουν τον χώρο, αν τα τροφοδοτείς με κρύο νερό τότε τον ψύχουν.

 

Με λέβητα μπορείς να έχεις μόνο θέρμανση σε κατοικίες (στην βιομηχανία μπορείς να κάνεις και ψύξη με λέβητα αλλά είναι εκτός θέματος).

Αν βάλεις αντλία θερμότητας θα έχεις και θέρμανση και ψύξη, εκτός αν βάλεις αντλία θερμότητας υψηλής θερμοκραςίας που μπορεί να μην έχει και ψύξη.

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Kαλημέρα

Τα fan coils με αντλία θερμοτητας, ή μάλλον ανάποδα, η αντλία χαμηνλών θερμοκρασιών με fan coils σε παλία κατοικία που δεν μπορεί να τοποθετηθεί ενδοδαπέδια, γνωρίζετε πώς λειτουργεί;Θερμαίνει το χώρο καλά; Για΄τι από ότι γνωρίζω το ιδανικό είναι τα fan coils μόνο για ψύξη και το ανάποδο μου ακούγετε παράξενο;

Γνωρίζει κανείς κατανάλωση ρεύματος χειμώνα και καλοκαίρι με αυτό το σύστημα;

Link to comment
Share on other sites

Άριστα είναι τα FCU (Fan Coil Units) για θέρμανση/ψύξη αρκεί να χρησιμοποιηθούν με reversable (Θ/Ψ) Α/Θ. Σε θέρμανση δεν είναι πιο ευχάριστη από ενδοδαπέδια, αλλά ως απόδοση είναι άψογη και καλύτερη από σώματα. Επίσης, είναι ο μόνος τρόπος για ψύξη.

 

Σε παλιά σώματα κάλλιστα μπορεί να γίνει αντικατάστασή τους με FCU's αρκεί να διαστασιολογηθούν σωστά, το οποίο είναι πολύ απλό, και να μπει Α/Θ με μικρό buffer, έτσι ώστε να λειτουργεί καλά η αδράνεια. Τα FCU's δεν έχουν αρκετό νερό χωρητικότητα όπως τα σώματα. Είναι πάντως η καλύτερη λύση, παρά να βάζει κανείς Α/Θ των 80oC, οι οποίες παραβαίνουν τη λογική των Α/Θ.

 

Όσο αφορά την κατανάλωση υπολόγιζε 65-70% εξοικονόμηση για τη θέρμανση. Αν χρησιμοποιήσεις ψύξη πρέπει χονδρικά να προσθέσεις άλλη τόση κατανάλωση όση χρειάζεται μία σεζόν θέρμανσης. Θεωρητικά παραπάνω για καταστήματα, αλλά σε σπίτι μάλλον και λιγότερο.

Link to comment
Share on other sites

Σε παλιά εγκατάσταση δεν είναι πάντα εφικτό να βάλεις αντλία θερμότητας και fan coils.

Αν το διαμέρισμα δεν έχει αυτόνομη θέρμανση και συγκεκριμένα αν φεύγουν από το υπόγειο κατακόρυφες στήλες που συνδέονται με τα αντίστοιχα σώματα του κάθε ορόφου είναι φασαρία η εγκατάσταση αντλίας θερμότητας. Ακόμα και να κάνεις εξωτερικές σωληνώσεις, μπορούν οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες να ζητήσουν να πληρώνεις πάγιο για την θέρμανση επειδή θα ζεσταίνεται το σπίτι σου από τις στήλες.

 

Ακόμα όμως και αν υπάρχει αυτονομία, πρέπει πρώτα να γίνει μελέτη για να μάθεις σίγουρα αν είναι αποδοτική η έγκατάσταση αντλίας θερμότητας.

Μου έχει τύχει σπίτι με μόνο 2 κυκλώματα για όλο το σπίτι, χώρια που είχαν μόνο Φ16 σωλήνα.

Με νερό χαμηλής θερμοκρασίας, τρια σώματα στην σειρά και σωλήνα Φ16 δεν γίνεται δουλειά.

 

Γενικά χρειάζεται μελέτη η αντλία θερμότητας, αν η επιχείρηση που στην προτείνει δεν έχει μηχανολόγο ή τεχνολόγο μηχανικό  (με επίσημο χαρτί, όχι "βαπτισμένο" μηχανικό) επικοινώνησε με τον μηχανικό σου να δεις τι γίνεται.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.