Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απόσταση Δ και πλάτος κτηρίου (9μ)


Recommended Posts

Σύμφωνα με το άρθρο 9 πάρ.3 του ΓΟΚ:

 

"3.α. Αν υπάρχει σε όμορο οικόπεδο κτίριο με χρήση κατοικίας,

προσωρινής διαμονής, υγείας και κοινωνικής πρόνοιας και εκπαίδευσης, το

οποίο έχει ανεγερθεί μετά την ένταξη της περιοχής σε σχέδιο και με τις

διατάξεις που ίσχυαν πριν από την ισχύ του v. 1577/1985 (...) και σε απόσταση από το κοινό όριο ίση ή μεγαλύτερη του 1,0 μ., το υπό ανέγερση κτίριο τοποθετείται υποχρεωτικά σε απόσταση τουλάχιστον Δ από το κοινό όριο, όπως αυτή ορίζεται στην παρ 1. Εάν στο οικοδομήσιμο τμήμα του οικοπέδου δεν εξασφαλίζεται εξαιτίας της υποχρέωσης αυτής διάσταση κτιρίου 9,0 μ., το κτίριο τοποθετείται σε απόσταση από το κοινό όριο τουλάχιστον ίση με αυτή του κτιρίου που προϋπάρχει στο όμορο οικόπεδο, εφόσον η απόσταση αυτή είναι μικρότερη από Δ, προκειμένου να εξασφαλισθεί η παραπάνω διάσταση κτιρίου. Εάν και στην περίπτωση αυτή δεν εξασφαλίζεται ελάχιστη διάσταση κτιρίου 9,0 μ., η απόσταση από το όριο μειώνεται τόσο, όσο απαιτείται για την εξασφάλιση της διάστασης των 9,0 μ. οτο οικοδομήσιμο τμήμα του οικοπέδου.

 

Έχω μια περίπτωση όπου στο ένα όμορο οικόπεδο υπάρχει οικοδομή μετά ΓΟΚ 85 με απόσταση Δ, ενώ το άλλο όμορο είναι αδόμητο. Εάν κολλήσω το κτίριο μου στην μια πλευρά του οικοπέδου και αφήσω Δ απο την άλλη, το πλάτος του κτιρίου που προκύπτει είναι 7,80 μ δηλαδή μικρότερο των 9. Μπορώ να επικαλεστώ την παραπάνω διάταξη για να εξασφαλίσω πλάτος κτιρίου 9 μέτρα και να μειώσω ανάλογα την απόσταση Δ;

Link to comment
Share on other sites

Έχω την εντύπωση ότι ο/η anka έχει δίκιο. Η υποχρέωση να αφήσεις απόσταση Δ από το όριο υπάρχει εάν στο όμορο υφίσταται κτίριο προ του 85. Σε αντίθετη περίπτωση ισχύει ό,τι οπουδήποτε αλλού, δηλαδή είτε κολλάς, είτε αφήνεις απόσταση Δ. Στη δική σου δηλαδή περίπτωση νομίζω πως μπορείς να κολλήσεις στο όριο.

Link to comment
Share on other sites

Άγγελε, το λέω με τη λογική οτι σε αυτήν την περίπτωση μπορείς να κολλήσεις και στα δύο όρια οπότε μπορείς να έχεις διάσταση > 9μ χωρίς να κάνεις χρήση αυτής της εξαίρεσης.

 

Δεν ξέρω όμως τι γίνεται όταν κολλώντας στο όριο και προκειμένου να μην υπερβείς κάλυψη/δόμηση η άλλη διάσταση του κτηρίου γίνεται πολύ μικρή.

Link to comment
Share on other sites

παιδια αν υπαρχει κτισμα μεσα στο οικοπεδο και εγω θελω να κατασκευασω αλλο ενα δευτερο κτισμα τι αποστασεις πρεπει να παρω? νομιζω σιγουρα πρεπει να εχω Δ απο το υπαρχον κτισμα στο ιδιο οικοπεδο το προβλημα μου ειναι αν δεν μπορω να βγαλω τα 9μ για το νεο κτισμα τι κανω?

Link to comment
Share on other sites

giannisp,

η περίπτωσή σου είναι διαφορετική.

Το άρθρο 9 που συζητάμε αφορά, όπως το καταλαβαίνω εγώ, ένα κτίσμα μέσα στο οικόπεδο.

Με τη λογική οτι δε σου φταίει κανείς αν εσύ αποφάσισες να το σπάσεις σε πολλά κτίσματα και τώρα δε σου βγαίνει το 9μετρο.

Link to comment
Share on other sites

anka αυτό που αναφέρεις είναι θέμα επίλυσης του κτιριολογικού σου προγράμματος. Την δυνατότητα σου την παρέχει ο ΓΟΚ για να έχεις τουλάχιστον μία πλευρά 9 μετρη. από κει και έπειτα ναι προφανώς εφάπτεσαι και στα δύο πλευρικά όρια, αλλά πρέπει να το σκεφτείς έξυπνους τρόπους επίλυσης.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.