Μετάβαση στο περιεχόμενο

στεγανότητα βαλβίδας αντεπίστροφης


Konstantinos IB

Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα σας.

Παρακαλώ πολύ τη βοήθειά σας στο εξής θέμα:

 

Έχω σε ένα συλλέκτη πρωτεύοντος λεβητοστασίου 4 ανεξάρτητες αναχωρήσεις δευτερευόντων κυκλωμάτων με ισάριθμους κυκλοφορητές (ηλεκτρονικούς). Από κάποια ιδιαιτερότητα στην κατασκευή του συλλέκτη (μη με ρωτήσετε) παρατηρώ στο κύκλωμα του εναλλάκτη της πισίνας ανάποδη ροή νερού (από την επιστροφή στην εισαγωγή) όταν ο κυκλοφορητής της πισίνας δεν λειτουργεί και λειτουργούν οι υπόλοιποι. 

Ο έλεγχος που έγινε δείχνει ότι η αντεπίστροφη με κλαπέ που έχω τοποθετήσει σε κάθετη στάση μετά τον κυκλοφορητή δεν αποτρέπει την αντίθετη ροή. Μπορεί κανείς να μου συστήσει κάποια αντεπίστροφη βάνα (έστω και ελατηρίου ή άλλου τύπου) που να μου εξασφαλίζει στεγανότητα;   

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν αρκετά κλαπέ στην αγορά που είναι χειρίστης ποιότητας.

 

Σίγουρα οι βαλβίδες με ελατήριο είναι πολύ πιό αξιόπιστες.

 

Καλό είναι επίσης να υπάρχει και κάποιο φίλτρο, γιατί αν υπάρχει κάποιο σκουπιδάκι καμμία βαλβίδα δεν πρόκειται να στεγανοποιήσει.

Link to comment
Share on other sites

Μιλάμε για θερμαινόμενη πισίνα? Τι διατομή?

 

Θα σου πω την εμπειρία μου από απλή πισίνα, ανακυκλοφορία πισίνας δηλαδή, διατομή Φ63, και χλωριομένο νερό.

 

Σε αυτές τις περιπτώσεις (μεταξύ δεξαμενής υπερχείλισης και προσαγωγής αντλίας ας πούμε), αποφεύγονται οι ανεπίστροφες με ελατήριο γιατί μπορεί να μπει ένα σκουπιδάκι (πολύ εύκολο να τύχει σε πισίνα.... φύλλο,πλαστικό, τσιμπίδι, ύφασμα, κλπ) και να μην κλείνει σωστά. Εκεί μάλιστα δεν μπαίνει και φίλτρο για να συγκρατεί τα σκουπιδάκια.

 

Προτιμώνται αυτές με κλαπέ, τοποθετούνται κατακόρυφα και συνήθως είναι ορειχάλκινες, π.χ. CIM. Και αυτές όμως είναι αναξιόπιστες καθώς: Η γλώσσα-κλαπέ δεν εφαρμόζει τέλεια πάνω στην "έδρα", έχει από κατασκευής της πολύ μεγάλο "τζόγο", άσε που την τρώει και το χλώριο και τα άνοιξε κλείσε της αντλίας μετά από λίγο καιρό. Οπότε εκεί που το βράδυ δε λειτουργεί η αντλία, πας το πρωΐ και βλέπεις την πισίνα κατεβασμένη και τη δεξαμενή υπερχείλισης ξεχειλισμένη. Και αν η δεξαμενή υπερχείλισης ΔΕ χάνει, οκ, αλλά αν χάνει.... την έκατσες.

 

Οπότε ή βάζεις την αντλία να δουλεύει για μισή ώρα κάθε 3 ώρες, ώστε να επιστρέφει τα νερά πίσω, ή κλείνεις μια βάνα κάθε βράδυ. Έχω σκεφτεί και τη λύση να κολήσω ένα λαστιχένιο δαχτυλίδι στη γλώσσα ώστε να πατάει πιο στεγανά στην έδρα... αλλά δεν το έχω δοκιμάσει.

 

Βασικά και εγώ ψάχνομαι για πιο αξιόπιστη ανεπίστροφη για την πισίνα .... αλλά ακόμα δεν....

 

Και αυτές με το ελατήριο λόγω διάβρωσης του ελατηρίου θα υποφέρουν. Ειδικά στη σερπατίνα του εναλλάκτη που το νερό δεν αλλάζει.

 

Μήπως να δοκίμαζες κάποια ηλεκτροβάνα?

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ  συνάδελφε antloukidis για την άμεση απάντηση.

Φίλτρο έχω βάλει σε όλους τους κυκλοφορητές (στην αναρρόφηση). Απλώς το κλαπέ που έβαλα (η μάρκα είναι στη διάθεσή σου - αν την θέλεις ζήτα τη στο Ρ.Μ. σου) δεν είναι στεγανό. 

Την αντεπίστροφη με ελατήριο δεν την έχω ξαναχρησιμοποιήσει. Εσύ την έχεις προδιαγράψει ή εγκαταστήσει κάπου;

Δεν με φοβίζει το να κολλήσει ο κυκλοφορητής, γιατί όπως προείπα είναι ηλεκτρονικός (όπως πλέον και όλοι οι κυκλοφορητές).

Απλώς την αντεπίστροφη αυτού του τύπου δεν την ξέρω. Έχεις να μου προτείνεις κάποια συγκεκριμένη από την αγορά; Αν δεν θέλεις να γράψεις την Εταιρεία εδώ, γράψε τη μου στο Ρ.Μ.  

Και είναι ο βρόχος της πισίνας ανάθεμά τον. Ξέρεις τι απώλειες ενέργειας έχει το σύστημα; ...Πισίνα ολόκληρη. :smile:  

Πάντως σε παλαιότερες εγκαταστάσεις που είχα κάνει ζεύξη ψύκτη και λέβητα με αντεπίστροφες κλαπέ δούλευε καλά το σύστημα.

Αν δεν βρω μια καλή αντεπίστροφη κλάφτα. Πάμε για δίοδη ηλεκτροβάνα με πρόσθετα ρελέ κλπ.  

 

Συνάδελφε FouksMechMech με πρόλαβες ενώ απαντούσα στον προηγούμενο συνάδελφο. Ομοιοπαθής λοιπόν κι εσύ!

Κι εγώ σκέφτομαι να το ρίξω στην πατέντα. Καλή η σκέψη σου για το λαστιχάκι. Θα προσπαθήσω να δω κατά πόσο είναι εφικτή. 

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι η αντεπίστροφη που μιλάμε είναι για το δίκτυο του λέβητα και όχι για το νερό της πισίνας (με τα φύλλα και τα χλώρια κλπ).

 

Η βαλβίδα ελατηρίου CIM πιστεύω δεν θα έχει κανένα πρόβλημα, αφού υπάρχει και φίλτρο πριν τον κυκλοφορητή.

 

 

Υ.Γ. Για το νερό της πισίνας υπάρχουν αντεπίστροφες από PVC με μπάλα που αυτοκαθαρίζεται.

Edited by antloukidis
Link to comment
Share on other sites

εγω παλι πιστευω οτι  ελατηρια κλπ σε λιγο χρονο θα γινουν σκονη. Πλαστικα δεν χρησιμοποιεις?υπαρχει αντεπιστροφο με πλαστικα εσω-εξω...ποσο Φ σωληνες εχεις?

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι η αντεπίστροφη που μιλάμε είναι για το δίκτυο του λέβητα και όχι για το νερό της πισίνας (με τα φύλλα και τα χλώρια κλπ).

 

:confused:

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι η αντεπίστροφη που μιλάμε είναι για το δίκτυο του λέβητα και όχι για το νερό της πισίνας (με τα φύλλα και τα χλώρια κλπ).

 

 

 Πολύ σωστά! Ο εναλλάκτης της πισίνας είναι κλειστός. Πληροφοριακά το σύστημα γενικά έχει λέβητα με αντλία θερμότητας ως εναλλασσόμενες ενεργειακές πηγές και τέσσερα κυκλώματα (ενδοδαπέδιας, fcu, boiler τριπλής και εναλλάκτη πισίνας).

 

Έχει πάρει κάπου το αυτί μου για βαλβίδες αντεπιστροφής με έδρα τεφλόν αλλά στους καταλόγους των εταιρειών (πολύ γνωστών) που έχω δεν υπάρχουν. Ούτε στο διαδίκτυο βρήκα τίποτε. Αν ξέρει κανείς κάτι ας το πει.

 

Επειδή ο χώρος του λεβητοστασίου είναι απίστευτα περιορισμένος - με το ζόρι ο υδραυλικός θα μπορέσει να τοποθετήσει ακόμη και μία δίοδη ηλεκτροβάνα - σκέπτομαι να ξεκινήσω με αντεπίστροφη ελατηρίου.

 

Ευχαριστώ πάρα πολύ τους συναδέλφους για την μέχρι τώρα βοήθεια.

 

Όποιος άλλος θέλει ή μπορεί να βοηθήσει σε κάτι περισσότερο καλοδεχούμενος.

Link to comment
Share on other sites

Η βαλβίδα αντεπιστροφής ελατηρίου της CIM, υπάρχει και με teflon και είναι κατάλληλη και για ατμό. Δεν νομίζω ότι προσφέρει τίποτα παραπάνω σε δίκτυα ζεστού νερού.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καθαρά εγκυκλοπαιδικά, το χλώριο της πισίνας τρώει ακόμα και καλό PVC. Πολύ αργά μεν.... αλλά το καίει και αυτό. Μέχρι τώρα, το πιο ανθεκτικό είναι το ανοξείδωτο, κατά προτίμηση 316. Από προσωπική πείρα. Είχα κάτι βανάκια από καλό PVC στον αυτόματο χλωριωτή, και έγιναν "αεροπλάνο" σε 2 χρόνια. Τα άλλαξα, πάλι τα ίδια. Ε... μέχρι που τα πέταξα και έβαλα ανοξείδωτες βάνες 316, και είναι 5 χρόνια σαν καινούργιες.

 

@anthouklis, Ποια εταιρεία βγάζει ανεπίστροφες Φ63 για πισίνα από PVC και μπάλες αυτοκαθαριζόμενες? Πρέπει να τις δω και να εξετάσω και πόσο καλά κλείνουν. Είναι στεγανές δηλαδή?

 

@vasili Αν τα ελατήρια είναι ανοξείδωτα, λογικά δε θα γίνουν σκόνη.

 

@konstantine (έχουμε τελειώσει και το ίδιο τμήμα, χε χε), οι ανεπίστροφες με κλαπέ, π.χ. οι ορειχάλκινες της CIM που έχω δοκιμάσει στην πισίνα, δεν έχουν το πρόβλημα να κολήσει κάτι (όπως σε αυτές με το ελετήριο), αλλά πατάει μέταλλο με μέταλλο και η "γλώσα" (αν την ανοίξεις τη βαλβίδα) έχει απίστευτο τζόγο. Πρέπει λοιπόν να κοληθεί (με εποξειδική κόλα?) ένα δαχτιλίδι από ανθεκτικό στο χλώριο ελαστικό πάνω στη "γλώσα", ώστε η γλώσσα με τη βοήθεια του λαστίχου να "βυζαίνει" στο κλείσιμο και να στεγανώνει καλά όταν πατάει στην έδρα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.