Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αερισμός σε συσκευές τύπου Α


electrical_salonika

Recommended Posts

θα ήθελα να ρωτησω σχετικα με τον αερισμο συσκευων τυπου Α για ενα ψητοπολειο. Στο συμπληρωματικο της ΕΠΑ Θεσσαλονικης απαιτουν και μελετη αερισμου. Στο ΦΕΚ στο παραρτημα λεει οτι για ισχυ πανω απο 50kw (συνολικη τυπου Α) απατειται μανδαλωση του τεχνητου εξαερισμου (χοανη) δηλαδη του ανεμιστηρα του εξαερισμου με ηλεκτροβαλβιδα αεριου που θα ειναι στην γραμμη αεριου. λεει οτι μεχρι 14kw μερικη φορτιση δεν χρειαζεται μανδαλωση. για ισχυς απο 14-50 ΔΕΝ λεει τιποτα.

Γενικά πως υπολογίζεται ο φυσικος αερισμος για συσκευες τυπου Α σε σχεση με την ισχυ? δηλαδη λεει ο κανονισμος οτι χρειαζεται προσαγωγη 1,6m3 αερα ανα kw ισχυος αλλα δε λεει πως υπολογιζεται σε cm2 το ανοιγμα αερισμου σε σχεση με την ισχυ. δηλαδη πως υπολογιζεται το ανοιγμα για προσαγωγη αερα καυσης και το αντιστοιχο ανοιγμα για την ανανεωση αερα.

επισης αν μπει και μια συσκευη τυπου c προσθετω στον αερισμο αλλα 150cm2?

με εναν ελεγκτη της ΕΠΑ που μιλησα μου λεει χρησιμοποιησε τον τυπο a*f*2,5(ΣΡ+70) που ισχυει για συσκευες τυπου Β. αλλα εμενα λαθος μου φαινεται.

 

Παρατήρηση: Οι τίτλοι των θεμάτων πρέπει να είναι με σωστή ορθογραφία και με τόνους.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, Χάρης.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 30
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

κανείς? :( γενικά για αερισμό με φυσικό τρόπο ποιος είναι ο τύπος που υπολογίζεις άνοιγμα σε cm2 για τέτοιες συσκευές (τύπου Α) σε σχέση πάντα με τα kw αν δίνεται δεδομένο οτι πρέπει να προσάγονται 1,6m3/h αέρα για την καύση? Για το δεύτερο άνοιγμα αερισμού (ανανέωση χώρου εγκατάστασης) τί ισχύει? λογικά θα πρέπει να υπάρχει μια περρίσεια αέρα παντα στο χώρο 1,6m3/h?(ωστε να είναι δυνατη η καύση). αν μπορεί ας με βοηθήσει κάποιος στους υπολογισμούς γιατι δεν έχω ασχοληθεί με κάτι τέτοιο. ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δύο προσεγγίσεις σκέφτομαι.

Η πρώτη είναι να ακολουθήσεις τις οδηγίες του ελεγκτή της ΕΠΑ. Αυτό μπορεί να σε γλυτώσει από πολλούς μπελάδες.

Η δεύτερη είναι να βάλεις ανεμιστήρες που βρίσκονται στον εξωτερικό τοίχο του ψητοπωλείου, οι οποίοι ανεμιστήρες να έχουν άθροισμα παροχής αέρα στο χώρο μεγαλύτερο από τον μέγιστο απαιτούμενο αέρα για τις συσκευές αερίου (+ ότι προβλέπεται για τον αερισμό της ατμόσφαιρας λόγω συγκέντρωσης κόσμου κτλ). Εφόσον πάνω από τις εστίες υπάρχει συνεχώς ανοικτή χοάνη απομάκρυνσης των απαερίων, τότε θα πρέπει να είναι εντάξει ο αερισμός.

 

Στην περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος, η παύση λειτουργίας των ανεμιστήρων θα έχει αποτέλεσμα την διακοπή τροφοδοσίας αερίου και το σβήσιμο των εστιών. Επειδή αυτό δεν θα είναι καθόλου ευχάριστο για του πελάτες και τον ιδιοκτήτη, φρόντισε να υπάρχει εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας ρεύματος για τους ανεμιστήρες, αλλά και τους αυτοματισμούς των συσκευών αερίου.

 

Τέλος για την συσκευή τύπου C, αποψή μου είναι ότι δεν χρειάζεται καθόλου επιπλέον άνοιγμα αερισμού. Αλλά επειδή η ΕΠΑ έχει τον τελευταίο λόγο, βάλε και ένα άνοιγμα να είσαι καλυμένος και από κεί.

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω για την απάντηση. Οποιος μπορει να με βοηθήσει για την μελέτη φυσικού αερισμού τι τύπους πρέπει να χρησιμοποιήσω ας απαντήσει γιατι επίγει και έχω κολλήσει. Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Aν έχεις συσκευή τύπου Α ως 14 kw δεν απαιτείται να υπάρχει άνοιγμα αερισμού στο χώρο αν ο όγκος του χώρου αυτού είναι >20κ.μ. απο εκεί και πέρα το πας βάση κανονισμού οτι τύπου σου δίνει. Εννοείτε πως αν έχεις πολλές συσκευες σε έναν χώρο οι απαιτείσεις αερισμού προστήθενται.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Καλησπέρα κάνω μια μελέτη καύσιμου αερίου για ψητοπωλείο, δεν έχω ξανασχοληθεί με μελέτες φ.α. εκτός κατοικιών και έχω κάποιες απορίες. Στο συγκεκριμένο κατάστημα έχω 3 συσκευές γκριλ (μια 3πλη και δύο μονές), δύο φριτέζες διπλές και μια συσκευή φλόγιστρων. Η συνολική ισχύς μου είναι 90 kW και η συσκευή με τη μεγαλύτερη ισχύ είναι το 3πλο γκριλ με 24kW. Θα ήθελα για αρχή να ρωτήσω αν όλες αυτές οι συσκευές συνήθως είναι τύπου Α ή Β? Για τον αερισμό του χώρου έχω χρησιμοποιήσει τον τύπο Α=3ΣPn, όπου το άνοιγμα μου με καλύπτει.. Για εξαερισμό των καυσαερίων τώρα θα τοποθετηθεί φούσκα και θα έχουμε μηχανικό εξαερισμό με φυγοκεντρική αντλία και καπνοδόχο που θα καταλήγει στο δώμα της πολυκατοικίας. Υπάρχει κάποιο άλλο σημείο στη μελέτη που πρέπει να προσέξω ή που δεν έχω λάβει υπ όψιν μου??

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

θα χρειαστει (αφου εισαι πανω απο 50kw) να βάλεις ηλεκτροβάνα έξω ακριβώς απο το κατάστημα και πιο πριν απο αυτην (κοντα ομως στην ηλεκτροβανα) μια χειροκινητη βανα. αλλιως μπορεις να βαλεις την ηλεκτροβανα αμεσως μετα την ΚΑΔ του μετρητη. Η ηλεκτροβανα θα ανοιγει μονο οταν ανοιγεις τον εξαερισμο των συσκευων. Ολες φυσικα οι βανες σε προσβασιμα σημεια. Πριν εισελθει ο αγωγος μεσα στο καταστημα βαλε βανα σε προσβασιμο σημειο. Επίσης βάνα μεσα στο καταστημα στον κεντρικο αγωγο πριν το πρωτο ταφ και φυσικα βανα σε καθε συσκευη. Τον αγωγο θα τον περασεις πισω απο τις συσκευες και πανω απο τον μεταλλικο παγκο που θα στηριζονται οι συσκευες και οχι κοντα στις εστιες καυσης.

Οι συσκευές αυτές συνήθως ειναι A11AS με διαταξη επιτηρησης του αερα του χώρου.

Επισης θα πρεπει να τηρησεις το υψος της χοανης απο το εδαφος και την εσοχη των συσκευων απο την χοανη εξαερισμου οπως λεει ο νεος κανονισμος ως 500mbar στο σχετικο κεφαλαιο για επαγγελματικα μαγειρια.

Edited by electrical_salonika
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ηλεκτροβάνα δεν έβαλα καθόλου και δεν μου τη ζήτησαν από την εταιρεία αερίου στον έλεγχο της μελέτης. Έδειξα τη βάνα μου με το ταφ καθαρισμού μετά το μετρητή και μια βάνα πριν μπω στο μαγαζί. Σαν διάταξη ασφαλείας ανέφερα ότι θα γίνει μανδάλωση της φούσκας με τις συσκευές. Θα ήθελα αν μπορείς να μου εξηγήσεις λίγο αυτό που ανέφερες ¨τον αγωγό θα τον περασεις πισω απο τις συσκευες και πανω απο τον μεταλλικο παγκο που θα στηριζονται οι συσκευες και οχι κοντα στις εστιες καυσης". Στη δική μου περίπτωση με το που ξετρυπάω χαμηλά και μπαίνω στο μαγαζί είμαι κατευθείαν στο πίσω μέρος του τοίχο που θα τοποθετηθούν οι συσκευές, οπότε διακλαδίζω δεξιά και αριστερά για να δώσω στη κάθε μία ξεχωριστά.

Link to comment
Share on other sites

την μανδάλωση που λες με ποιον τροπο θα την πετύχεις? εδω Θεσσαλονικη ζητανε ηλεκτροβανα εξω απο το καταστημα μανδαλωμενη με την χοανη αν εισαι πανω απο τα 50kw. Συνδέεις ηλεκτρικά τον διακόπτη- καλώδιο που δίνει ρεύμα στη χοάνη με την ηλεκτροβάνα (NC συνήθως). Ετσι μολις δίνεις τάση στο μοτέρ του εξαερισμού δίνεις και στην Η/Β η οποία ανοίγει και ετσι μπαίνει αέριο μέσα στο κατάστημα. Απλα εδω απαιτούν πριν την Η/Β να υπάρχει μία χειροκίνητη βάνα. Συνήθως την ηλεκτροβάνα την συνδέουμε με 2 ρακορ ωστε να μπορει να αντικατασταθεί αν χαλάσει εύκολα χωρις να χρειστεί να λύσουμε όλη την γραμμή.

Για τον αγωγο αεριου οπως ειναι ο μεταλλικος παγκος που ακουμπανε πανω του οι συσκευες, τον αγωγο τον περναμε συνηθως μερικα εκατοστα πανω απο τον παγκο στον τοιχο που βρισκεται πισω και πισω απο τις συκευες. Και φροντιζουμε να μην ειναι κοντα στις εστιες. Σε καθε συσκευη παει βανα και σπειραλ (κιτρινο μεχρι 1 μετρο ή αυτο το πιο ακριβο που κλεινει την παροχη αν τροβηξεις την συσκευη). Οι βανες προσεχουμε γενικα να ειναι προσβασιμες στο χερι ωστε να μπορουν να κλεισουν αν χρειαστει. Απλα αν περασεις τον αγωγο χαμηλα νομιζω οτι ειναι δυσκολο να πετυχεις προσβασιμοτητα στις βανες.

Γενικα ισχυουν διαφορετικες αντιμετωπησεις σε πολλα ζητηματα εγκαταστασεων αεριου μεταξυ ΕΠΑ Αττικης και ΕΠΑ θεσσαλονικης. Οποτε καλυτερα να κανεις οτι λεει η μελέτη που σου έχουν εγκρίνει εκει.

Δες εδω μερικές φώτο απο δική μου εγκατάσταση (που ομως ειναι κατω απο 50kw για αυτο δεν έχει ηλεκτροβάνα).

http://www.freewebs....al-gas/mez2.JPG

http://www.freewebs....al-gas/mez3.JPG

http://www.freewebs....al-gas/mez4.JPG

http://www.freewebs....al-gas/mez1.JPG

το τοιχακι χτίστηκε διοτι πισω του υπάρχει γυψοσανίδα.

Edited by electrical_salonika
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.