Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ


kpapaxr

Recommended Posts

Παρακαλώ για τη γνώμη σας!

 

Σε πρόχειρο διαγωνισμό δημοσίου όπου οι όροι δεν ήταν σύμφωνα με τις πρότυπες διακηρύξεις (τύπου Α και Β) γράφει σε μια παράγραφο για την εγγυητική καλής εκτέλεσης "Για την υπογραφή της σύμβασης απαιτείται η παροχή εγγύησης καλής εκτέλεσης σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις"

 

Κατά τη γνώμη σας δικαιούται η υπηρεσία να μου ζητάει πρόσθετη εγγύηση που έδωσα έκπτωση πάνω από 12%? Το ρωτάω γιατί στο άρθρο 35 παρ 2 του 3669 (όπως τροποποιήθηκε προσφάτως) αναφέρει ότι  "Σε κάθε διακήρυξη έργου...ορίζεται υποχρεωτικά ένα όριο ποσοστού έκπτωσης, πάνω από το οποίο ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να προσκομίζει,..., πρόσθετη εγγύηση καλής εκτέλεσης" και στην περίπτωσή μας η διακύρηξη δεν αναφέρει κάτι σχετικό.

Link to comment
Share on other sites

Ναι.

 

Ν.3669/2008
Άρθρο 29 - Πρόχειρος Διαγωνισμός – Προφορική Δημοπρασία
Αρθρο 8. 
Κατά τα λοιπά για την εγγύηση συμμετοχής, την επιτροπή διεξαγωγής της δημοπρασίας και την κατάρτιση της σύμβασης εφαρμόζονται ανάλογα οι σχετικές διατάξεις του παρόντος κώδικα.
 
N. 3463/06 (ΦΕΚ /114 Α/8-6-2006)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η΄
ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ –ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ
ΤΜΗΜΑ Α΄
ΕΡΓΑ – ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αρθρο 209- Προμήθειες - Υπηρεσίες – Μελέτες
Εδάφιο 9. ......Για τη συνοπτική διαδικασία (πρόχειρο διαγωνισμό) απαιτείται απόφαση της δημαρχιακής επιτροπής ή του κοινοτικού συμβουλίου, του διοικητικού συμβουλίου συνδέσμων, νομικών τους προσώπων δημοσίου δικαίου και ιδρυμάτων, που εγκρίνει και τα συντασσόμενα τεύχη.
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε εξακολουθώ να έχω την απορία.

Στην διακύρηξη δεν γράφει τίποτα για πρόσθετη εγγύηση. Στο δε νόμο αναφέρει ότι στη διακήρυξη θα ορίζεται ποσοστό έκπτωσης πάνω από το οποίο πρέπει ο ανάδοχος οφείλει να προσκομίσει πρόσθετη εγγύηση.

Άρα μήπως (λεω εγώ τώρα) δικαιούμαι να ισχυριστώ πως επειδή η διακήρυξη δεν αναφέρει κάτι σχετικό άρα δεν χρειάζονται πρόσθετες εγγυήσεις του άρθρου 35.2 αλλά μόνο η βασική του άρθρου 35.1?

Και στην τελική από ποιο ποσοστό και πάνω θα υπολογιστούν οι πρόσθετες εγγυήσεις? Μην κοιτάς που οι περισσότερες διακηρύξεις θέτουν ως όριο το 12%. Αλλού θέτουν 10% (ΘΕΜΙΣ) αλλού 15% (ΤΑΠ) αλλού δε ζητάνε πρόσθετες εγγυησεις σε πρόχειρους διαγωνισμούς.

Link to comment
Share on other sites

Κατ αρχην τα ορια 12 ή 15% ειναι καθορισμενα στον ιδιο τον νομο (Ν3669/08 αρθρο 35 & 4) .

Εκεινο που δεν εχει βγει ακομα (απ οτι ξερω τουλαχιστον) ειναι η Υπουργικη αποφαση που προβλεπεται στην &3 του παραπανω αρθρου,σχετικα με το ποτε θα ισχυει η &2 του αρθρου 35 οπως αυτο ισχυει σημερα .Αυτο καλυπτεται με τη διακηρυξη μεχρι τωρα.

Αν λοιπον η διακηρυξη δεν γραφει τιποτα (κακως και παρανομα αφου η εφαρμογη των τυποποιημενων διακηρυξεων ειναι υποχρεωτικη ) τοτε (και επειδη η διακηρυξη εχει κανονιστικη ισχυ ) κακως στη ζητανε.Βεβαια παντα υπαρχει ο κινδυνος -και εφ οσον η συμβαση που θα υπογραψεις δεν θα συνοδευεται απο τις προσθετες εγγυησεις- να κολλησει η πληρωμη σου στα οικονομικα οργανα.

Συμβουλη μου:

Δωσε την προσθετη εγγυηση (αφου αλλωστε προφανως θα ειναι μικρου ποσου ) για να εχεις το κεφαλι σου ησυχο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.