Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εγγραφή στο ΤΣΜΕΔΕ ή όχι??


Recommended Posts

Καλημέρα σας.

Το ξέρω ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει συζητηθεί πολλές φορές, αλλά ως νέος μηχανικός (που μόλις πήρε το πτυχίο του) θεωρώ

ότι πρέπει να ξαναρωτήσω, για να είμαι σίγουρος για τις επιλογές μου. Απέκτησα πρόσφατα το πτυχίο μου, έκοψα την αναβολή για το στρατό και αφού τελειώσω και από στρατό, τα σχέδια μου είναι ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό. Διάβασα στην σελίδα του ΤΕΕ ότι ένας νέος μηχανικός για την πρώτη πενταετία πρέπει να πληρώνει το μήνα + - 300 ευρώ. Σε αυτήν την εποχή είναι "σοφό" να πληρώνει κάποιος αυτό το ποσό, για να εξασφαλίσει πρόωρα συντάξιμα χρόνια, την υπογραφή σαν μηχανικός, μήπως και υπάρξει κάποια ευκαιρία να την χρειαστεί στο άμεσο μέλλον;;; Ή μήπως είναι καλύτερα να βρει μία δουλειά πρώτα και έπειτα να σκεφτεί την εγγραφή στο ταμείο. Διάβασα και κάτι για ΙΚΑ και ΤΕΕ μαζί, αλλά δεν μου ακούγεται και ό,τι καλύτερο. Απλά τον Ιούνιο είναι οι εξετάσεις και αυτές τις μέρες θα βγει η προκήρυξη για τις εξετάσεις και θα πρέπει να πάρω μια απόφαση. Θα ήθελα να ακούσω απόψεις και άπο νέους μηχανικούς που βρέθηκαν στο ίδιο δίλημμα, καθώς και παλιότερους για την κατάσταση που επικρατεί. 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Και μόνο το μεταπτυχιακό στο εξωτερικό είναι λόγος να μην γραφτείς στο ΤΣΜΕΔΕ...Εγώ θα σου πρότεινα να τελέιωσεις το ,μεταπτυχιακό και εφόσον έρθεις πάλι Ελλάδα και έχεις σκοπό να μείνεις εδώ, τότε το ξανασκέφτεσαι !

Αμα διαβασεις θέματα που αφορουν το ασφαλιστικό μας , θα καταλάβεις...

Φιλικά 

Link to comment
Share on other sites

Ενδιαφέρουσα η ανάρτηση που έκανες. Αν και χρόνια στο τσμεδε/τεε πιστεύω οτι δεν αξίζει τον κόπο. Κάποτε ήταν για καλό. Τώρα είναι το αντίθετο. Καλύτερα να βρείς μια δουλειά στο εξωτερικό και να προσπαθήσεις να γραφτείς σε ξένο επιμελητήριο στην Ευρώπη. Τις εισφορές εδώ δεν θα καταφέρεις να τις καλύψεις με τη σημερινή πραγματικότητα. Εκτός αυτού τα πράγματα είναι αβέβαια για το μέλλον του Ταμείου. Απο του χρόνου γίνεται ένωση και πολλά θα αλλάξουν. Τα επαγγελματικά δικαιώματα χάνονται και αναμένουμε προεδρικά διατάγματα. Σκέψου και τις εκλογές που έρχονται με το χάος που θα επικρατήσει. Εντέλει, κράτα τα λεφτά σου, και ψάξε την τύχη σου στο εξωτερικό.

Link to comment
Share on other sites

Να στο πω απλά, αν δεν έχεις δουλειά πως θα πληρώνεις τις εισφορές σου? Θα έχεις τους γονείς για εργοδότες?

Τι στιγμή μάλιστα που θα δαπανήσεις κάποια χρήματα στο εξωτερικό για το μεταπτυχιακό, κόστος διαβίωσης, δεν είναι κρίμα να δίνεις και στο ΤΣΜΕΔΕ? 

 

Σήμερα, με την αναδουλειά, με την αβεβαιότητα στο ασφαλιστικό, με τις εισφορές να τρέχουν και μάλιστα περιμένουν αυξήσεις, με απειλή κατασχέσεων σε περίπτωση που ξεπεράσεις ένα όριο (σε 2 χρόνια το φτάνεις, αν αρχίσεις και χρωστάς δύσκολα μαζεύεται) για μένα δεν αξίζει με την καμία το ρίσκο αν δεν έχεις δουλειά.... Το καταλαβαίνεις και μόνος σου

Link to comment
Share on other sites

Αν πας για μεταπτυχιακά τότε καλύτερα να μην γραφτείς ακόμα στο ΤΣΜΕΔΕ, εκτός από τις εξαιρέσεις που περιγράφω παρακάτω.

 

Ο βασικός λόγος που δεν θα ήθελες να γραφτείς είναι οι εισφορές.

Οι εισφορές αναλυτικά υπάρχουν στο site του ΤΣΜΕΔΕ

Επειδή το ΤΣΜΕΔΕ περιγράφει μόνο τις δύο πρώτες κατηγορίες καλό είναι να ρίξεις και μια ματιά εδώ. Άνω των 39 ετών ασφάλισης το ΤΣΜΕΔΕ φτάνει στα 1140€. Υποχρεωτικά λόγω μεσοπρόθεσμου ανά τριετία ανεβαίνουμε κατηγορία.

 

Εξαιρέσεις για τις οποίες θα σε σύμφερε να γραφτείς στο ΤΣΜΕΔΕ είναι:

1. Αν έχεις οικογένεια και το μεταπτυχιακό δεν σου δίνει κάλυψη στον τομέα της υγείας για την οικογένεια (συνήθως τα πανεπιστήμα παρέχουν κάποι πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους φοιτητές).

2. Αν οι γονείς σου πλησιάζουν σε ηλικία να πάρουν σύνταξη αλλά έχουν ένα μαγαζί που ακόμα βγάζει κάποιο κέρδος. Θα γραφτείς στο ΤΣΜΕΔΕ, θα σου μεταβιβάσουν το μαγαζί και στην συνέχεια θα κάνουν τα χαρτιά τους για σύνταξη. Οι ασφαλισμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ από το 1993 και μετά έχουν απαλλαγή από άλλον ασφαλιστικό τομέα οπότε δεν θα χρειάζεται να πληρώνεις και ΤΕΒΕ.

3. Αν θέλεις να ασχοληθείς με δημόσια έργα και έχεις φίλους ή συγγενείς με σχετική εμπειρία ώστε να αρχίσεις αμέσως μετά το μεταπτυχιακό την δουλειά. Για να βγάλεις εργολαβικό ή μελετητικό πρέπει υποχρεωτικά να περάσει τουλάχιστον τριετία από την εγγραφή στο ΤΕΕ/ΤΣΜΕΔΕ.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ για τις απόψεις σας, καθώς και για τις χρήσιμες πληροφορίες. Και εγώ δεν θέλω να επιβαρύνω τους γονείς, αφού θέλοντας ή μη, αυτοί θα καλύπτουν αυτές τις ανάγκες. Αλλά άμα γυρίσω από εξωτερικό και χρειαστεί να αναλάβω κάτι?? Π.χ μία απλή άδεια  για μια μελέτη, δεν θα ήταν καλό να μπορώ να υπογράψω κάτι??? Από την άλλη διάβασα ότι με το που δώσεις εξετάσεις, γράφεσαι αυτόματα στο ΤΣΜΕΔΕ...Αυτό είναι όντως υποχρεωτικό?Ή μπορεί κάπως να αποφευχθεί ?

Link to comment
Share on other sites

Οχι δεν μπορείς να το αποφύγεις...Είναι υποχρεωτικό και μάλιστα δεν έχεις δικαίωμα παύσης...Δηλαδή ακόμη και άνεργος να είσαι στην κυριολεξία, ακόμη και να μην έχεις κάνει έναρξη επαγγέλματος, οι εισφορές τρέχουν και όσο τις αφήνεις απλήρωτες τοκίζονται... Για να σταματήσεις μετά θα πρέπει να κάνεις διαγραφή από ΤΕΕ, δηλαδή να παραδώσεις την άδεια μια και καλή...Αφού φυσικά ξεπληρώσεις...

Για μία δουλειά μια στο τόσο δεν αξίζει...Μόνο αν έχεις συνεχή ροή...

Link to comment
Share on other sites

Για μελετητής δημοσίων έργων έχω την εντύπωση οτι ο χρόνος μετράει από την ημερομηνία λήψης του διπλώματος και δεν έχει να κάνει με τον καιρό που είσα γραμμένος ΤΣΜΕΔΕ/ΤΕΕ, αυτό ισχύει μόνο για ΜΕΚ.

Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκιο. Είχα διαβάσει πρόχειρα τον οδηγό του ΤΕΕ για νέους μηχανικούς (http://portal.tee.gr/portal/page/portal/PROFESSIONAL_ISSUES/neoi_mixanikoi) όταν πήρα το δίπλωμα (2003) και μου είχε μείνει από τότε λάθος εντύπωση.

Από την λήψη του διπλώματος μετράει η εμπειρία στα μελετητικά.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τους προηγούμενους. Το να γραφτείς στο Τσμέδε χωρίς ο πατέρας σου να είναι ο Παρασκευαίδης ή ο Μπόμπολας ισοδυναμεί με αυτοκτονία δια αυτοπυρπολισμού. :mrgreen:.

Ενναλακτικά υπάρχει και το εξής παραθυράκι: Γράψου σαν μηχανικός στη χώρα του εξωτερικού και μετά αν είσαι από ΕΕ γράφεσαι σαν κοινοτικός μηχανικός στο ΤΕΕ.

Αν μάλιστα χρειάζεσαι την άδεια για λίγο χρόνο μπορείς να γραφτείς νομίζω και προσωρινά (δεν είμαι 100% σίγουρος μήπως άλλαξε)

Κατά τα άλλα πάρε ένα μπουκάλι ουίσκι, θυμήσου όλα τα καλα και άσχημα της Ελλάδος και από αύριο αλλαξε σελίδα.

 

Καλή τύχη 8-)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.