Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αμοιβή για μελέτη-επίβλεψη-εγκατάσταση φυσικού αερίου


gmech

Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

Είμαι διπλωματούχος μηχανολόγος μηχανικός και έχω πάρει μια δουλειά εγκατάστασης φυσικού αερίου σε πολυκατοικία. Έχω αναλάβει όλη την διαδικασία απο μελέτη-επίβλεψη-εγκατάσταση. Έχω την άδεια εκτέλεσης μηχανολογικών εγκαταστάσεων παρ' όλα αυτά θα αναθέσω σε ενα αδειοδοτημένο συνεργείο την εγκατάσταση.

 

Το συνεργείο θα πληρωθεί απο εμένα αφου μου κόψει τιμολόγιο με το ποσό των εργατικών και του εξοπλισμού-υλικών της εγκατάστασης.

1.Εγώ για να πληρωθώ την δουλειά θα κόψω ενα δελτίο παροχής υπηρεσιών στην πολυκατοικία ή πρέπει να κόψω κάτι άλλο (τιμολόγιο)? 2.Τι πρέπει να γράφει αυτο που θα κόψω? 3.Μπορώ να αναφέρω την μελέτη-εγκατάσταση-εξοπλισμο σε αυτό που θα κόψω? 4.Μήπως σε αυτή την περίπτωση που κόψω εγκατάσταση η εφορία μου ζητήσει τα τιμολόγια αγοράς λεβητα,καυστηρα κλπ, τα οποια θα τα έχει ο εγκαταστάτης διότι στο δικό του όνομα κόπηκε το τιμολόγιο?

 

Θα παρακαλούσα όποιον γνωρίζει να με καθοδηγήσει λίγο και αν υπάρχουν να προτείνει κάποιες εναλλακτικές λύσεις διότι είναι πρώτη φορά που αναλαμβάνω κατασκευή ως ελυθερος επαγγελματίας μηχανικός με δελτίο παροχής υπηρεσών.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

για ΑΠΥ (απόδειξη παροχής υπηρεσιών) σε πρώτη φάση ανατρέχεις στην αναζήτηση του Michanikos.gr και διαβάζεις παρόμοια θέματα

για ότι δεν καταλαβαίνεις ξαναρωτάς

ΑΠΥ κόβεις για μελέτη - επίβλεψη πολυ συνοπτικά

 

αυτό που περιγράφεις είναι + εργολαβία

οπότε πρέπει να προσθέσεις στα βιβλία της εφοριας σου + τη δραστηριότητα του εργολάβου ίσως + εμπορίου (λόγω καυστήρα)

τότε για την υπηρεσία σου θα κόψεις ΤΠΥ (τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών)

 

διαβάζεις παρόμοια θέματα και ξαναρωτάς

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, ρωτώντας έμαθα οτι δεν χρειάζεται να κόψω Τ.Π.Υ. και οτι το Δ.Π.Υ. αρκεί για μελέτη-επίβλεψη αλλά και εγκατάσταση Φ.Α. σε πολυκατοικία. 1.Που αναφέρετε οτι πρέπει να κόψω Τ.Π.Υ. και οχι Δ.Π.Υ. για εγκατάσταση Φ.Α. σε πολυκατοικία όπως με ενημέρωσες ?

 

Επίσης Θα πώ του εγκαταστάτη να κοπέι το τιμολόγιο των υλικών στο δικό μου όνομα για να μπορέσω να κόψω ενα συνολικό δελτίο στηνπολυκατοικία. 2. Λέτε να υπάρχει πρόβλημα σε αυτό? 3. Πως δουλέυει η αγορά σε μια τέτοια περίπτωση?4.Αν δεν έιχα τα υλικά στο ονομά μου δεν θα μπορούσα να κόψω δελτίο για την εγκατάστση έτσι?

 

5.Το μόνο που θα κάνω είναι να δηλώσω και επιπλέον κωδικούς εργασιών (kad) για κατασκευή Η/Μ στην εφορία. Έτσι?

 

6.Μπορώ να γράψω στην περιγραφή και τα τρία (μελέτη-επίβλεψη και εγκατάσταση) στήν περιγραφή και σε ένα συνολικό Δ.Π.Υ. ?

 

6. Σχετικά με την παρακράτηση φόρου τι γίνεται? Διαβάζοντας sto forum δεν είναι ξεκάθαρα αν γίνεται παρακράτηση φόρου απο την πολυκατοικία ή απο εμένα ή τι ακριβώς γίνεται? Θα πρέπει να πάρω κάποια βεβαίωση για την παρακράτηση?

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι δεν ξέρω ποιούς ρωτάτε και σας λένε τα διάφορα.

 

1) Ρωτάμε τη ΔΟΥ αν έχουμε απορίες

 

2) Διαβάζουμε αντίστοιχη φορολογική νομοθεσία

 

Πέραν αυτών εγώ γνωρίζω ότι όταν επιλέγεις δραστηρίοτητες (ΚΑΔ) έχεις τις εξής επιλογές.

 

α) ΑΠΔ = για αμοιβές παροχής υπηρεσιών μηχανικού. Αυτό σημαίνει μελέτες, επιβλέψεις, διοίκηση έργου, πραγματογνωμοσύνες, εκτιμήσεις κ.α.

 

β) ΤΠΥ = για εργασίες που αφορούν σε κατασκευή. Σαν μηχανικός δεν έχεις δικαίωμα κατασκευής αλλά σαν κατασκευαστής έχεις.

Κάνεις μεταβολή των στοιχείων σου στη ΔΟΥ, προσθέτεις ΚΑΔ κατασκευής βγάζεις νέα σφραγίδα που λέει.....

 

"Γιώργος Παπαδόπουλος

ΚΑτασκευές τεχνικών έργων

Διεύθυνση......

ΑΦΜ.....ΔΟΥ......"

 

Έτσι και έξοδα μπορείς να δείξεις υλικά και υπεργολαβίες.

 

Σαν μηχανικός πως θα δείξεις έξοδα σωληνώσεις και βάνες κ.α. ?

 

Είναι επαγγελματικό έξοδο μηχανικού ?

 

Επίσης πως θα φορολογηθείς το έσοδο καθώς σαν μηχανικός δεν κάνεις κατασκευή αλλά παροχή υπηρεσιών μηχ/κου ?

 

Συνήθως αν δεν θες να έχεις και ΤΠΥ βάζεις όλα τα έξοδα στον ιδιοκτήτη και εσύ του κόβεις μια ΑΠΔ για διοίκηση έργου. Έτσι μάλιστα.

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα,

 

Είχα και γω μία παρόμοια απορία..ο λογιστής μου είπε ότι όταν έχει συμπεριλάβει στο ΚΑΔ την ιδιότητα της εργασίας, μπορείς να κόψεις δελτίο παροχής υπηρεσιών και να βάλεις την εργασία ( πέρα απο την μελέτη κτλ..) για έργο πχ ΜΕΛΕΤΗ -ΕΠΙΒΛΕΨΗ & ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ φυσικού αερίου σε Πολυκατοικία, εφόσον η πολυκατοικία δεν αποτελεί έργο επιχείρησης αλλα ανήκει σε ιδιώτες.Υπάρχει κάτι λάθος σε αυτό?Επίσης δε μου ανέφερε κάτι για extra σφραγίδα απο αυτή που λες.

 

Συμφωνητικό εργολαβικό καταθέτεις στην εφορεία μεταξύ Μηχανολόγου & εγκαταστάτη?

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

lsemps

 

1) ρώτα τον λογιστή σου που έχει δει να κόβεται για εργασίες - κατασκευές δλδ ΤΠΥ ? Επίσης ρώτα τον τα έξοδα για την εργολαβία τι θα τα κάνω ? Δεν θα τα αφαιρέσω από το έσοδο ? Δλδ λογιστικά όπως ορίζει και η νομοθεσία για κατασκευές ?

 

2) ποιο έργο επιχείρησης και πράσινα άλογα ? Τι είναι αυτά που σας λένε ρε παιδιά. Δεν θα κάνεις εγκατάσταση δλδ κατασκευή ? Άρα πρέπει να έχεις ήδη ανοίξει ΚΑΔ κατασκευών τέτοιων και αφού έχεις ανοίξει τέτοιο ΚΑΔ σημαίνει ότι έχεις και ΤΠΥ. Για να έχεις ΤΠΥ έχεις και μπλόκ το οποίο το τρύπησες και θεώρησες. Αλλά δεν σου κάνει η σφραγίδα που λέει μηχανικός τάδε.

 

Θες σφραγίδα για να σφραγίσεις το μπλόκ των ΤΠΥ που θα λέει.....

 

ΤΑΔΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΗΜ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

 

Όχι καινούργιο βιβλίο καθώς αφορούν όλοι οι ΚΑΔ στο ίδιο πρόσωπο. Απλά προσθέτεις στήλη "έσοδα από κατασκευές"

 

Συμφωνητικό καταθέτεις κατά τη γνώμη μου πάντα.

 

Νομικά επιβάλλεται για εργολαβίες άνω των 6.000€ και εννοείται πριν της ενάρξεως αυτών.

 

Αυτά και παίδες διαβάστε καλά γιατί οι λογιστές ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ εκτός ελαχίστων περιπτώσεων ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΚΟΥΡΟΥΚΟΥ.

 

Αλλά τα πρόστιμα δεν τα πληρώνουν αυτοί.

 

:evil: :evil:

 

ps:

και είναι η τελευταία φορά που τα λέω. Τα έχω γράψει 10 φορές, επίσης έχουμε πει 2.000 φορές ότι χρησιμοποιούμε την αναζήτηση.

 

Και μην ξαναμεταφέρει κανείς τι λέει ο λογιστης του. Ποιός νομίζετε δλδ ότι είναι ? Μην χαρακτηρίσω τώρα για το επίπεδο και γνώσεις τους. Στην πλάτη του καμπούρη μαθαίνουν.

 

Μυαλό έχετε , μάτια έχετε, οι νόμοι υπάρχουν..........ΚΑΘΗΣΤΕ ΔΙΑΒΑΣΤΕ !!

 

Αλλιώς γίνετε καμπούρηδες.

 

Μασημένο υπάρχει ήδη εδώ μέσα. Πιο μασημένο δεν γίνεται παιδιά γι αυτό επόμενη φορά Αναζήτηση !! Ήμαρτον που λέει και ο φαφούτης. 8-)

Link to comment
Share on other sites

merci TheoTDM900 για την ανασκόπιση

 

φυσικό είναι να μπερδέυονται όταν κάποιοι "ειδικοί" τα λένε λάθος

 

ειδικά όταν κάποιος είναι στην αρχή και δεν ξέρει που να πρωτοψάξει

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν να σας ευχαριστήσω και τους δυο για τον κόπο σας και τις απαντήσεις που μου δώσατε. Η αλήθεια είναι οτι έψαξα στο forum αλλα δεν βρήκα κάτι που μου έλυνε τις απορίες για το συγκεκριμένο θέμα γιατι κάθε θέμα έχει και την ιδιαιτερότητα του βέβαια. Η νομοθεσία είναι ενα χάος για νέους μηχανικούς όπως και το να ρωτήσεις την εφορία. Εκεί όπως γνωρίζουν όλοι μας τους τα βγάζεις με το τσιγκέλι και στο τέλος θα μαλώσεις κιόλας (και άντε να ξαναπάς να ρωτήσεις). Και το άλλο που υπάρχουν και άσχετοι λογιστές που το βάζεις?

 

Αυτό πάντως που συμπέρανα είναι οτι για να αναλάβεις ιδιωτικό έργο χρειάζεσαι:

 

1. Νέο ΚΑΔ για "Κατασκευή Η/Μ"

2. Νέα σφραγίδα κατασκευαστή

3. Θεώρηση ΤΠΥ

 

Τα ερώτηματα μου τώρα είναι τα εξής:

 

1.Το ΦΠΑ που θα κόψω στο ΤΠΥ σε ιδιωτικό έργο παραμένει 19% ?

 

2.Πως και ποτε καταβάλλω το 20% παρακράτηση φόρου το οποίο θα το παρακρατήσω εγώ απο την πολυκατοικία?

 

3.Στο βιβλίο εσόδων εξόδων θα γράψω στα έσοδα απο κατασκευές ότι εισπράξω απο τον διαχειριστή της πολυκατοικίας και στα έξοδα θα γράψω ότι πληρώσω τον εγκαταστάτη και τίποτα άλλο (αν αγοράσω εγώ τα υλικά θα τα γράψω και αυτά στα έξοδα βέβαια). Σωστό?

 

4.Αν ο εγκαταστάτης μου κόψει ένα τιμολόγιο (εγκατάστασης+υλικών συνολικά), θα είμαι εγω καλυμένος να κόψω το ΤΠΥ στον διαχειριστή? Τι θα πρέπει να γράφει το ΤΠΥ σαν αιτιολογία?

 

Ρωτάω διότι δεν έχω καταλάβει ακόμη πως δουλέυει η εργολαβία-δηλαδή μου φαίνεται λογικό να απαιτείται να έχω α)το τιμολόγιο των υλικών στο όνομα μου για να κόψω ΤΠΥ για εγκατάσταση αλλιώς β)θα πρέπει να κόψω ενα ΔΠΥ μόνο για μελέτη και επίβλεψη και θα το παραδώσω στον διαχειριστή της πολυκατοικίας μαζι με το τιμολόγιο του εγκαταστάτη.Σωστά?

 

Στην περίπτωση α)θα φαίνεται οτι πληρώθηκε ο εγκαταστάτης μονο για την συμμετοχή του στην εγκατάσταση. Σωστό? Απο την άλλη έχω αμφιβολίες αν θα δεχθεί να κόψει τα υλικά στο όνομα μου γιατί θα φανερωθεί έτσι η έκπτωση του απο αγορά υλικών...Άρα θα πρέπει να αναζητήσω εγω τα υλικά και να τον ρωτήσω πόσο θέλει μόνο για την εγκατάσταση ίσως.

Στήν περίπτωση που δεν δεχθεί δηλαδή αποτελέι μονόδρομο η περίπτωση β) να κόψω ενα ΔΠΥ μόνο για μελέτη+επίβλεψη?

 

5.Τελικώς τι προτείνουν οι πιο έμπειροι μηχανικοί με τις εργολαβίες για συμβουλή ως αντιμετώπιση της συγκεκριμένης περίπτωσης και γενικότερα?

 

Παιδιά ίσως είναι βροχή οι ερωτήσεις μου αλλά ευτυχώς που υπάρχει και το forum και ξεδιαλύνουμε κάποια πράγματα καμια φορά ειδικά αν δεν υπάρχει κάποιος να σε καθοδηγήσει σε τέτοια θέματα.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

1) ναι 19%

2)με επιφύλαξη:

σε εργολαβίες δεν γίνεται παρακράτηση 20% όπως στην ΑΠΥ

γίνεται απόδωση 3% στην εφορία συνήθως από τον εργολάβο

όταν πρόκειται για έργο οικοδομικό (και όχι για όλες τις ανακαινίσεις)

και εγώ δεν τα ξέρω καλά και η κατάσταση είναι μπερδεμένη

 

3)στα έσοδα θα έχεις

ΤΠΥ + γενικότερα όλες τις εργολαβίες που θα κάνεις θα φτιάξεις ξεχωριστή στήλη

 

στα έξοδα επίσης για την εργολαβία θα φτιάξεις ξεχωριστή στήλη

όπου θα γράψεις υλικά, αμοιβή εγκαταστάστη κλπ

 

4) λογικά είσαι εν τάξει,

το δικό σου τιμολόγιο θα γράφει σχεδόν ότι σου γράφει ο εγκαταστάτης

 

τωρα τι συμφωνία θα κάνεις με τον εγκαταστάτη δεν ξέρω

τις βίδες προφανώς δεν θα τις αγοράσεις μόνος σου

αν θες λέβητα όμως μπορείς να τον αγοράσεις μόνος σου

 

γενικά δεν είναι καλό να φαίνεται το "κέρδος" σου στον πελάτη γιατί δεν ειναι σε θέση να αντιληφθεί τη διαφορά του "έμπορου" από τον μηχανικό

 

μην ξεχάσεις οτι για εργολαβίες σου χρειάζονται και δελτία αποστολής

Link to comment
Share on other sites

  • 14 years later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.