Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εξοικονόμηση κατ'οίκον / Αλλαγή ορόφου λόγω αλλαγή νομοθεσίας


Recommended Posts

Ως συνήθως, μου τυχαίνουν μοναδικές περιπτώσεις και για μια ακόμα φορά θέλω την γνώμη σας.

 

Σε πολυκατοικία όπου υπάρχει διαμέρισμα πελάτη για το εξοικονόμηση, ο κατώτατος όροφος ήταν στην άδεια "ημιυπόγειο".

 

Επειδή πλέον δεν υπάρχει στην εφορία ο όρος ημιυπόγειο, το ισόγειο που στα αρχικά συμβόλαια ήταν ημιυπόγειο πλέον είναι ισόγειο.

 

Οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες όμως δεν έχουν κάνει ακόμα νέα συμβόλαια οπότε φαίνεται πως τα διαμερίσματά τους βρίσκονται έναν όροφο παρακάτω.

 

Η πολυκατοικία έχει συνολικά 7 ορόφους, συμπεριλαμβανομένου του κατώτατου (ημιυπόγειο στην οικοδομική άδεια) και του δώματος.

Αρχικά ήταν: Ημιυπόγειο, ισόγειο, 1ος, 2ος, 3ος, 4ος, δώμα.

Καθώς τώρα ο κατώτατος όροφος είναι ισόγειο, πλέον πρέπει να είναι Ισόγειο, 1ος, 2ος, 3ος, 4ος, 5ος, δώμα, σωστά;

Στο εξοικονόμηση έβαλα τον τωρινό όροφο του διαμερίσματος, καθώς αυτή την αρίθμηση χρησιμοποιούν και για τον πίνακα των κοινοχρήστων αλλά και αυτό μου φαίνεται λογικό.

 

Όμως η τράπεζα του ζητάει διευκρινήσεις για ποιο λόγο στο ΠΕΑ φαίνεται 4ος όροφος ενώ στο ΦΑΠ φαίνεται 3ος όροφος. Στα συμβόλαια φαίνεται το διαμέρισμα Γ1 ενώ είναι τώρα στον 4ο όροφο.

 

Η "εύκολη" λύση είναι να ανακαλέσω το ΠΕΑ και να αλλάξω τον όροφο. Είναι όμως αυτή η ορθή λύση;

Αν το κάνω αυτό, τότε δέχομαι πως στην πολυκατοικία υπάρχουν 2 ισόγεια σε διαφορετικούς όμως ορόφους, το ένα πάνω από το άλλο.

 

Τι κάνετε σε αυτή την περίπτωση;

Link to comment
Share on other sites

Υπαρχουν πολλες τετοιες περιπτωσεις που το ημιυπογειο ανυψωθηκε στην επιφανεια του εδαφους και εγινε ισογειο (ενδεχομενως και με μεταφορα της εισοδου της οικοδομης στον κατωτατο οροφο), οποτε και ετσι φαινεται ενας οροφος παραπανω.

Αν εισαι σε αυτην την περιπτωση, θα παρατηρησεις πως ο οροφος πανω απο το ισογειο (ημιυπογειο στην αδεια) εχει μικροτερα μπαλκονια απο οτι οι ανω τυπικοι.

Αυτος ειναι ανωγειος οροφος, οχι 1ος

Στην πορεια των ετων ενδεχομενως να εχει κατεβει και η σταθμη της οδου για διαφορους λογους (το εχω παρατηρησει, δεν ειναι εικασιες αυτο, ειδικα σε παλιες οικοδομες δεκαετιας 1950-1960) οποτε και φαινεται κερδισμενος οροφος ενω στην ουσια δεν ισχυει κατι τετοιο (αλλο η ενδεχομενη αλλαγη χρησης της ημιυπογειας στην αδεια αποθηκης σε διαμερισματα η καταστηματα)

 

Αποψη μου ειναι πως πρεπει να ακολουθηθει η αριθμηση των συμβολαιων, δεδομενου οτι το ανωγειο χτιστηκε για ανωγειο και ως ανωγειο (βλεπε εξωστες) και οχι ως 1ος, οποτε ο αριθμος του οροφου καθοριζεται ανωθεν αυτου.

 

Δεν εχω κατανοησει πληρως την περιπτωση σου, παντως πιθανοτατα θα προεβαινα σε ανακληση 

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχουν γίνει αλλαγές. Η είσοδος της πολυκατοικίας ήταν ήδη στον κατώτατο όροφοο ισόγειο είχ χρήση καταστήματος.
Πρόσφατα έγινε μεταβίβαση του κατώτατο ορόφου. Η εφορία δεν δέχτηκε τον χαρακτηρισμό ημιυπογειο, ήθελε υπόγειο η ισόγει. Η ππολεοδομία δεν έδινε βεβαίωση ως υπόγειο οπότε μεταβιβάστηλε ως ισόγειο. Αυτή την στιγμή η πολυκατοικία έχει 2 ισόγεια όπως προανέφερα σε διαφορετικούς ορόφους.

Μάλλον πάω για ανάκληση.

Link to comment
Share on other sites

Τι θα πει η εφορια δε δεχθηκε το χαρακτηρισμο ημιυπογειο?

 

Απο ποτε οι εφοριες εχουν δικαιοδοσια πανω στο εργο μας ωστε να μας λενε και πως να διατυπωσουμε το καθετι?

Αν στην αδεια ειναι χαρακτηρισμενο ως ημιυπογειο, ετσι οφειλουν να το δεχθουνε.

Link to comment
Share on other sites

http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/16997

Οι έννοιες του ημιυπόγειου ή ημιϊσογείου , παρότι βρίσκονται σε καθημερινή χρήση δεν έχουν υπόσταση σύμφωνα με τις πολεοδομικές διατάξεις και γι’ αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται. Ο όροφος θα προσδιορισθεί με βάση τον προηγούμενο κανόνα με αφετηρία τον καθορισμό του ισογείου ορόφου.

Link to comment
Share on other sites

+1 sdim

 

Οπότε εσένα, η οροφή του πρώην χαρακτηρισμένου "ημιυπογείου" βρίσκεται ψηλότερα από το 1,50 μέτρο από την οριστική στάθμη εδάφους (Ορισμός 24 του Κώδικα βασικής πολεοδομικής νομοθεσίας (Ν-1577/85), Κεφάλαιο-Α, Αρθ-2. <<Υπόγειο είναι ο όροφος ή τμήμα ορόφου, του οποίου η οροφή βρίσκεται έως 1,50 μ ψηλότερα από την οριστική στάθμη του εδάφους>>).

Ερωτήσεις:

  1. Γιατί δεν ορίζει και την έννοια του "Ισογείου" ορόφου;
  2. Χρειάζεται να αλλαχθούν και τα συμβόλαια και η σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών, κατανομή δαπανών κ.λπ; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Δηλαδή αν αύριο κάποια απ' τις οριζόντιες ιδιοκτησίες πουληθεί τι θα γράφει το συμβόλαιο και η βεβαίωση του μηχανικού;
  3. Γιατί μας τα κάνουν τσουρέκια;

Δουλειά δεν είχε ο εξαποδώ κι έπαιζε με τους όρους... Άντε να κάνεις δουλειά με τέτοιες π@π@ριές.

 

Δοκίμασε με προσάρτημα. Αν ή οικοδομική άδεια προέβλεπε "Ημιυπόγειο, ισόγειο, 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, δώμα" και εφαρμόστηκε και τα συμβόλαια και η σύσταση ανέφεραν επίσης τα ίδια, πρέπει να το δεχθούν. Τότε έτσι ήταν. Δεν χτίστηκε μετά το 1985 η οικοδομή.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

.....

Όμως η τράπεζα του ζητάει διευκρινήσεις για ποιο λόγο στο ΠΕΑ φαίνεται 4ος όροφος ενώ στο ΦΑΠ φαίνεται 3ος όροφος. Στα συμβόλαια φαίνεται το διαμέρισμα Γ1 ενώ είναι τώρα στον 4ο όροφο.

.....

 

Η τράπεζα θέλει να έχει την βεβαιότητα ότι η ταύτιση του διαμερίσματος δεν θα έχει απόκλιση ένα όροφο με τις «ονομασίες».

 

Κάνε πλήρη και σωστή γενική και ειδική περιγραφή.

 

Δηλαδή.

Γενική περιγραφή κτιρίου

Πολυκατοικία αποτελούμενη από υπερυψωμένο υπόγειο (στάθμη -1.30μ πχ) ισόγειο (στάθμη 2.30μ πχ) και 5 ορόφους άνω του ισόγειου ορόφου (αν κάποιος είναι σε εσοχή γράψε κι αυτό ο 5ος πχ σε εσοχή). Άνω αυτών δώμα.

Ειδική περιγραφή Διαμερίσματος.

Διαμέρισμα του Χ ορόφου άνω του ισογείου (στάθμης 2.30μ πχ) αποτελούμενο από μπλα μπλα μπλα και συνορεύει με μπλα μπλα μπλα….

 

Δεν θα το αμφισβητήσει.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Με ποιο ΓΟΚ έχει κατασκευασθεί η πολυκατοικία;

 

Με τον ΓΟΚ/73 υπόγειο είναι αυτό που το δάπεδό του είναι (τουλάχιστον) κάτω του 0,60μ και η οροφή του (το πολύ) έως 2,00μ. από την αφετηρία μέτρησης που ήταν τότε το διαμορφωμένο πεζοδρόμιο.

 

Όταν το οικόπεδο είχε πρασιά με κάποια εξωτερικά σκαλοπάτια "έπιανες" το ύψος ενός χώρου κύριας χρήσης. Αυτό το υπόγειο ή ημιυπόγειο ήταν νόμιμο συνήθως όμως η χρήση του ήταν παράνομη (Κατάστημα ή κατοικία)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.