Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μεγάλη μείωση απόδοσης φωτοβολταΐκού


Mmichalis

Recommended Posts

astrah σε ευχαριστω για το ενδιαφερον.αλλος εδω στα Χανια που ειχε ιδιο προβλημα με μενα γιατι πρωτα μας εδωσαν κατι χαρτια να συμπληρωσουμε,τα εστειλε τα χαρτια και δεν του εχουν απαντησει ακομα και εχει περασει αρκετος καιρος..πιστευω οτι ειναι εταιρια της πλακας.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 55
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

  • 6 months later...
  • 3 years later...

Έχει παρατηρήσει κάποιος συνάδελφος πτώση απόδοσης σε πλαίσια της Solar - Frontier? 

Έχω 4 στέγες στην ίδια γειτονιά με ίδια χαρακτηριστά προσανατολισμού και κλίσης. Οι δυο είναι με SF 155S και άλλες δυο  είναι με πολυκρυσταλλικά και ηλικίας περίπου 6 ετών. Τα πρώτα 4-5 χρόνια οι στέγες με Solar Frontier είχαν σταθερά 8- 10% αυξημένη απόδοση σε σχέση με αυτές των πολυκρυσταλλικών. Από φέτος έχω παρατηρήσει  παρατηρήσει ότι όλες οι στέγες έχουν ίδιες αποδόσεις και ίσως μερικές φόρες αυτές με τα Solar Frontier να έχουν μια μικρή αρνητική διάφορα 1-2% . Υπάρχει ανάλογη παρατήρηση από κάποιον συνάδελφο?

(Υποσημείωση: οι στέγες συντηρούνται όλες κατά τον ίδιο τρόπο. Ίδια πλυσίματα με εξειδικευμένο μηχάνημα για φωτοβολταϊκά πλαίσια απιονισμένου νερού) 

Link to comment
Share on other sites

Είναι εντελώς αναμενόμενο αυτό που παρατηρείς. Και ο λόγος είναι απλός.

Γενικότερα, ΟΛΑ τα thin film (ανεξαρτήτως τύπου-μάρκας κτλ) "βγαίνουν" από το εργοστάσιο με "ονομαστική ισχύ" (ταμπελάκι)  ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΥΠΟ-εκτιμημένο. Δηλαδή, η εργοστασιακή μέτρηση ισχύος (φλασάρισμα στην γραμμή παραγωγής) είναι σημαντικά υψήλότερη 15-20% από αυτή που αποτυπώνεται στο ταμπελάκι. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι διότι ξέρουν ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα (1-4 χρόνια, εξαρτάται από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά) εμφανίζεται σημαντική υποβάθμιση της ισχύος (degradation) λόγω της "φύσης - τύπου" των thin film πάνελ. Έτσι στην 5ετία βρίσκονται "κοντά" στην "αναμενόμενη" ισχύ. 

Σε μετρήσεις που έχουμε κάνει σε Solar Frontier SC75-EX-A στη 5ετία είχαν απώλεια ισχύος 19% της ονομαστικής (~61Wp).

Τρόπος - μέθοδος διόρθωσης της υποβάθμισης, έως σήμερα, δεν υπάρχει.

Ενδεχομένως να μπορεί να περιοριστεί η περαιτέρω υποβάθμιση, αλλά το κόστος είναι σημαντικά υψηλό και για στέγες σίγουρα δεν αξίζει.

 

Υ.Γ. Το "κακό" είναι ότι κάποιοι την "πάτησαν" και έκαναν εγκαταστάσεις με SF + τράκερ...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.