Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ορθή μέθοδος ένωσης καλωδίου υποβρύχιας αντλίας.


R/O

Recommended Posts

Χαιρετώ το forum. Είμαι νέος ηλεκτρολόγος στο ελεύθερο επάγγελμα.

Εχω μια γεώτρηση στα 114μ βάθος μονοφασική 3hp. Οι απορίες μου είναι 1) Το καλώδιο που θα τροφοδοτήση την αντλία από τον πίνακα το υπολόγισα και βγαίνει το λιγότερο 4mm2, 2) τι καλώδιο να χρησιμοποιήσω, ΝΥΥ ή Η07RN-F, 3) Γίνεται να δουλεύει μια αντλία χωρίς φλοτέρ στην δεξαμενή για υπερχείλιση; Εννοώ είναι σήνηθες;

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 37
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αγαπητέ Deucalion

 

Το ΝΥΥ είναι κατάλληλο για εξωτερικούς χώρους αλλά και υγρά περιβάλλοντα όμως νομίζω ότι σε αυτή τη διατομή βγαίνει μονόκλωνο και θα είναι λίγο "σκληρό". Κατά τη γνώμη μου ενδείκνυται περισσότερο για σταθερές εγκαταστάσεις. Π.χ. εγώ το χρησιμοποιώ για φωτισμό κήπων, υπόγειες διανομές κλπ.

 

Το Η07RN-F είναι επίσης κατάλληλο για υγρό περιβάλλον, πιο εύκαμπτο και χρησιμοποιείται και σε κινητές εγκαταστάσεις. Πιθανόν να είναι πιο κατάλληλο για τη περίσταση.

 

Για περισσότερες πληροφορίες ρίξε μια ματιά εδώ :

 

http://www.cablel.gr/dyn/prod/tech/06100874831.pdf

 

Ένδειξη για υπερχείλιση εκτιμώ ότι πρέπει να υπάρχει, αλλά δεν έχουμε εικόνα της συγκεκριμένης εγκατάστασης.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα GeorgeS,

 

Η δεξαμενή που θα τροφοδοτεί η γεώτρηση είναι για τις ανάγκες ποτίσματος ενός κτήματος 4 στρεμμάτων και ανάγκες ενός σπιτιού πλήν του πόσιμου νερού.

 

Ο πελάτης θέλει να πατά το start για να θέτει σε κίνηση την αντλία και αφού γεμίση η δεξαμενή να την σταματά. Αλλά μέχρι να γεμίση η δεξαμενή να δουλεύει αυτόματα η γεώτρηση, δηλαδή αφού κατέβη η στάθμη της γεώτρησης να σταματήση και αφού ξαναγεμίση να ξαναξεκινήση.

Δεν θέλει να βάλει σύστημα απενεργοποίησης της αντλίας για υπερχείλιση της δεξαμενής.

Link to comment
Share on other sites

Άποψή μου είναι πως προστασία από υπερχείλιση πρέπει να υπάρχει. Πες ότι κάτι χαλάει, θα πλημμυρίσει ο κόσμος ? Για να δω αν κατάλαβα την κατάσταση. Την αντλία ποιος θα τη σταματά ? ο πελάτης ?! ή αυτόματα ? (το πιο λογικό).

 

Υπάρχει μια δεξαμή που γεμίζει νερό μέσω μια αντλίας που την ξεκινάει ο πελάτης (με κάποιο μπουτόν start). Από τη στιγμή που θα πατήσει το start το σύστημα θα δουλεύει μόνο του. Δηλ. η αντλία θα δουλεύει (τραβάει νερό) και ταυτόχρονα θα δουλεύει και η γεώτρηση. Η στάθμη της γεώτρησης καθορίζει πότε σταματά να δουλεύει η αντλία (άρα και η γεώτρηση αφού δουλεύουν μαζί). Το λέω σωστά ?

 

Η γεώτρηση από τι ακριβώς αποτελείται ?

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν γεώτρηση: ένας κινητήρας 3hp 230V/15.5Α, και δύο ηλεκτρόδια.

 

Θα πατά το start ο πελάτης, θα ξεκινά η αντλία της γεώτρησης να γεμίζει την δεξαμενή, αν η στάθμη της γεώτρησης πέσει κάτω από το όριο σταματά η αντλία, θα ξαναξεκινήση αφού η στάθμη της γεώτρησης φτάσει ξανά στο πρώτο ηλεκτρόδιο. Οταν γεμίση η δεξαμενή θα πατά το stop ο πελάτης, μέχρι να αποφασίσει να την ξαναξεκινήση.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ νομίζω πως ένα φλοτέρ ελέγχου υπερχείλισης χρειάζεται. Σχεδίασα και τη τοπολογία ενός απλού αυτοματισμό του συστήματός σου με συμβατικά ρελέ. Πιθανόν να μπορεί να γίνει και πιο απλά αφού πλέον τα αισθητήρια συνδέονται (πιθανόν) με κάποια ηλεκτρονική μονάδα. Τσέκαρε το. Εγώ σε παρόμοια περίπτωση θα χρησιμοποιούσα έναν μικρό λογικό ελεγκτή, όπως π.χ. το LOGO της SIEMENS.

 

Όπως είπες, πατώντας το start το σύστημα ξεκινάει, αν η στάθμη γεώτρησης (ηλεκτρόδιο)πέσει κάτω από ένα όριο (Ε1) σταματά αυτόματα η αντλία και ξεκινάει ξανά αυτόματα όταν θα επανέλθει η στάθμη στο επιθυμητό επίπεδο. Επίσης αν πάει να υπάρξει υπερχείλιση (Ε2) το σύστημα (αντλία) σταματάει ξανά αυτόματα και όταν πέσει η στάθμη συνεχίζει την λειτουργία κανονικά. Με το stop ο χρήστης απενεργοποιεί τελείως το σύστημα.

 

Ρίξε μια ματιά εδώ :

 

2838493_bigthumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

προς mod

εδώ υπάρχει μια εικόνα απο τον george s που δεν μπορώ να την δω θα ήταν εύκολο να την δω

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομιζω να μπορουν να κανουν κατι οι μοντς... το λινκ δεν δουλευει επειδη παραπεμπει σε αλλο σαιτ στο οποιο ο γιωργος ανεβασε την εκονα οταν εκανε το ποστ πριν 4 χρονια, και τωρα δεν υπαρχει. Στειλε πμ στο γιωργο μηπως το εχει προχειρο το σχεδιακι, αλλιως να φτιαξουμε ενα αλλο

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.