Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ομαλοποιημένο Γεωειδές


Recommended Posts

Καλησπέρα, προσπαθώ να ξεσκονίσω τις γνώσεις μου περί γεωδαισίας, μπαίνω στο θέμα κατευθείαν: το αναμενόμενο (ομαλοποιημένο) γεωειδές στο ΕΓΣΑ'87 πως προκύπτει και πως υπολογίζεται kai γιατί υπάρχουν διαφορές με το γεωειδές αναφερόμενο στο ελλειψοειδές του GRS80? (στην σελίδα 12 υπάρχουν οι δυο χάρτες : http://users.auth.gr/kvek/HEPOS_2008_GVEIS.pdf )

Link to comment
Share on other sites

Είδη γεωειδούς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γεωειδές ανάλογα με τα παρατηρούμενα δεδομένα για τον προσδιορισμό του υψομέτρου διακρίνεται σε:

  1. Βαρυτημετρικό γεωειδές: όπου λαμβάνονται δεδομένα βαρύτητας (βαρυτικού πεδίου) του τόπου μελέτης.
  2. Αστρογεωδαιτικό γεωειδές: όπου λαμβάνονται αστρικές παρατηρήσεις για τις αποκλίσεις της κατακορύφου.
  3. Αλτιμετρικό γεωειδές: όπου λαμβάνονται δεδομένα αλτιμετρίας, και στο σύγχρονο
  4. GPS/χωροσταθμικό γεωειδές: όπου λαμβάνονται δεδομένα από το Παγκόσμιο Σύστημα Στιγματοθέτησης

Γενικά ο προσδιορισμός του γεωειδούς γίνεται με ένα ελλειψοειδές αναφοράς καλούμενο επί τούτου γεωελλειψοειδές με συνδυασμό κάποιων δεδομένων ή μετρήσεων.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Λιβιεράτος, Ε., Α. Φωτίου: "Ελλειψοειδής Γεωδαισία και Γεωδαιτικά ∆ίκτυα", Εκδόσεις Ζήτη, Θεσσαλονίκη, 1986.
  • Λιβιεράτος, Ε.: "Θεωρία της Γεωδαισίας", Εκδόσεις Ζήτη, Θεσσαλονίκη, 1989.
  • Κατσάµπαλος, Κ.Ε., Η.Ν. Τζιαβός: "Φυσική Γεωδαισία" Εκδόσεις Ζήτη, Θεσσαλονίκη 1991.
  • ∆ερµάνης, Α.: "∆ιαστηµική Γεωδαισία και Γεωδυναµική", Εκδόσεις Ζήτη, Θεσσαλονίκη 1999.  

 (Από wikipedia) 

Πολύ φοβάμαι ότι είναι κουβέντα κυρίως μεταπτυχιακού-διδακτορικού επιπέδου! :P :P

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε

 

Αν αναφέρεσαι στο γεωειδές του ΕΓΣΑ87 είναι ένα πολύ προσεγγιστικό γεωειδές πρου προήλθε από τη βελτιστοποίηση του σύμφωνα με ορισμένα κριτηρια. Γενικά, το γεωειδές του ΕΓΣΑ87 είναι πολύ κακής ακρίβειας (χειρότερη του μέτρου σίγουρα) και δεν έχει αξία σε καμία πρακτική εφαρμογή.

 

Αν θες ένα γεωειδές ακρίβειας περί τους 15 πόντους για την Ελλάδα, χρησιμοποίησε το EGM 2008. Μπορώ να σου δώσω τον σχετικό κάνναβο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Η επιλογή ενός datum (διαστάσεις και θέση του ελλειψοειδούς) γίνεται έτσι ώστε να προσαρμόζεται καλύτερα στο γεωειδές της περιοχής. Αυτό εξασφαλίζει μικρές αποκλίσεις της κατακορύφου και υψόμετρα του γεωειδούς για την καλύτερη αναγωγή των μετρήσεων που αναφέρονται στην κατακόρυφο.

Για το ΕΓΣΑ'87 επελέγη το GRS'80 για ΕΕΠ και τοποθετήθηκε με παράλληλη μετάθεση ως προς το BTS, έτσι ώστε να προσαρμοστεί κατά τον καλύτερο τρόπο (Σξ=Ση=ΣΝ=0) στο γεωειδές που καλύπτει την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ως ομαλοποιημένο γεωειδές χρησιμοποιήθηκε ένα (6x3) που προέκυψε από συνδυασμό δυναμικού δορυφορικού γεωειδούς, της ΜΣΘ από τον ωκεανογραφικό δορυφόρο SEASAT, της τοπογραφίας της ΜΣΘ από ωκεανογραφικά δεδομένα και των γεωκεντρικών συντεταγμένων στο σύστημα BTS του κέντρικού βάθρου του Διόνυσου.

 

Πρακτικά για το ΕΓΣΑ'87, επέλεξαν ένα ΕΕΠ (GRS'80), βελτιστοποίησαν το γεωειδές της περιοχής και εφάρμοσαν ένα μετασχηματισμό παράλληλης μετάθεσης του ΕΕΠ στο γεωειδές με σκοπό την καλύτερη δυνατή ταύτιση της επιφανειας γεωειδούς και ΕΕΠ. Έτσι πέτυχαν μικρές αποκλίσεις της κατακορύφου, απλούστερη διαδικασία αναγωγών των μετρήσεων στο ΕΕΠ και φυσικά λιγότερα σφάλματα! Ας μην ξεχνάμε πως η δορυφορική γεωδαισία εκείνη την περίοδο έκανε τα πρώτα της βήματα!

 

Απ' ότι λοιπόν αντιλαμβάνομαι, στο σχήμα 3 βλέπεις το γεωειδές συσχετιζόμενο με το κέντρο του ελλειψοειδούς, ενώ στο σχήμα 4 βλέπεις το εκτιμώμενο ομαλοποιημένο γεωειδές ως προς την επιλεγμένη θέση του κέντρου του ελλειψοειδούς για το ΕΓΣΑ'87.

Τέλος, θα συμφωνήσω πως εάν κάνεις αναγωγές των μετρήσεών σου στο ΕΕΠ, χρησιμοποίησε τις τιμές του EGM08.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν γίνεται να κάνεις αναγωγή παρατηρήσεων μέσω EGM 2008 δουλεύοντας για το ΕΓΣΑ87. Πρέπει να δουλέψεις με το Γεωειδές του ΕΓΣΑ87.

Σε ότι αφορά για την υλοποίηση του ΕΓΣΑ87 έγινε μόνο με 200 τιμές ξ,η σε όλη την επικράτεια και το γεωειδές του SEASAT με κακή ακρίβεια. Τα προαναφερθέντα κριτήρια 

 

Σξ=0

Ση=0

ΣΝ=0

 

δεν είναι τίποτα άλλο από την αναγωγή των ποσοτήτων ως προς τον μέσο όρο τους.

 

Γενικά, το γεωειδές του ΕΓΣΑ87 πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο για αναγωγές. Εξ άλλου και στο ίδιο το κείμενο του ΕΓΣΑ87 ονομάζεται ως "ομαλοποιημένο".  

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

σαν πολύ τον μπερδεψαμε τον συναδελφο zulumpo με copy paste χωρις να γνωριζουμε και πολλα.. 

Δεν ειναι "κουβέντα κυρίως μεταπτυχιακού-διδακτορικού επιπέδου" ειναι καθαρα κουβεντα τοπογραφου, ολοι πρεπει να τα γνωριζουμε! Το να παρεις ενα "μπλι-μπλικι" με 5οοο ευρω που πατας το κουμπακι και σου δινει χ,ψ,ζ,Ε,Ν,Η,dx,dy,pdop κλπ σε 1 δεπτερολεπτο δεν αρκει.. και ο παππους μου αν του το δωσω μπορει να μου μετρησει ενα χωραφακι στο άνω Αρδραμέρι (οι συναδελφοι που ειναι απο αυτό το χωριο ας με συγχωρεσουν)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν ευχαριστώ για τις άμεσες απαντήσεις, να δούμε και το θέμα λίγο πρακτικά , 

(1) το γεωειδές είναι ένα και μοναδικό, διαφορετικά μοντέλα/χάρτες υπάρχουν επειδή χρησιμοποιείται διαφορετικό ελλειψοειδές αναφοράς.

(2) εάν θέλουμε να μετατρέψουμε X,Y,Z από GPS (wgs'84) σε προβολικές (Ε,Ν) ΕΓΣΑ'87 συμπεριλαμβανομένου και ορθομετρικού υψομέτρου Η τότε χρησιμοποιούμε το EGM08 μιας και έχει 100 φορές περίπου μεγαλύτερη ακρίβεια από το μοντέλο Egm96, μπορούμε να το υπολογίσουμε και από εδώ: http://icgem.gfz-potsdam.de/ICGEM/potato/Service.html

(3) για να υπολογίσουμε ελλειψοειδείς συντεταγμένες (φ,λ,h) στο wgs'84  από προβολικές (Ε,Ν) στο ΕΓΣΑ'87, στο στάδιο υπολογισμού των γεωκεντρικών ΕΓΣΑ'87 (Χ,Υ,Ζ) απαιτείται η γνώση του υψομέτρου του γεωειδούς (ομαλοποιημένο για ΕΓΣΑ'87/διαγραμμα ΟΚΧΕ) καθώς υπεισέρχεται στους τύπους Χ=(v+N+H)cosφcosλ, Υ=..Ζ=...κτλ, εν συνεχεια υπολογίζονται οι γεωκεντρικές wgs'84, και εν συνεχεία οι ελλειψοειδείς συντεταγμενες wgs'84 φ,λ,h όπου για τον υπολογισμό του h απαιτείται η γνώση του γεωειδούς (αποχής) για wgs'84 δηλαδή το γεωειδές egm08.

διορθώστε με εάν κάνω λάθος, 

στην σελίδα 6(http://www.ntua.gr/MIRC/5th_conference/ergasies/33%20%CE%91%CE%A1%CE%91%CE%9C%CE%A0%CE%91%CE%A4%CE%96%CE%97%20-%20%CE%9C%CE%A0%CE%91%CE%9B%CE%9F%CE%94%CE%97%CE%9C%CE%9F%CE%A3%20-%20%CE%A0%CE%97%CE%9D%CE%99%CE%A9%CE%A4%CE%97%CE%A3%20-%20%CE%A4%CE%A3%CE%99%CE%9D%CE%97%20-%20%CE%A4%CE%A3%CE%99%CE%9D%CE%97%CE%A3.pdf) τέλος αναφέρει δύο τρόπους προσδιορισμού της αποχής του γεωειδούς, με βάση τις συντεταγμένες με το γεωδυναμικό μοντέλο egm96, και με βάση το διάγραμμα του οκχε (ομαλοποιημένο),

έχει κάποιος συνάδελφος σε ψηφιακή μορφή το μοντέλο του γεωειδούς (egm96 ή egm08) που έχει μετασχηματιστεί και αναφέρεται στο ΕΓΣΑ'87?

Edited by zulumpo
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.