Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περσίδες για τερματικά αντλίας θερμότητας


anavatis

Recommended Posts

Πρόκειται να τοποθετηθούν οι περσίδες στα κουτιά με τις γυψοσανίδες που θα κρύψουν τα μηχανήματα θέρμανσης/κλιματισμού στο σπίτι και ψάχνουμε γα όσο το δυνατόν καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Τα μηχανήματα τοποθετήθηκαν στην οροφή σε συγκεκριμένες θέσεις και θα καλυφθούν με γυψοσανίδα. χρειάζονται περσίδες από κάτω και στην πρόσοψή τους στο χώρο. Γνωρίζει κανείς κάποιο λινκ/εταιρεία με περσίδες πιο λεπτές, πιο 'friendly' αρχιτεκτονικά? σε σύγκριση με τς τυπικές?

Link to comment
Share on other sites

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να περιοριστεί η πρόσβαση του αέρα του χώρου προς τα μηχανήματα θέρμανσης/κλιματισμού.

 

Η απόδοσή τους θα μειωθεί σημαντικά και πιθανόν να μην πλησιάζουν καν τις επιθυμητές θερμοκρασίες. 

 

Θα πρέπει να συμβουλευτείς μηχανολόγο, κατά προτίμηση τον μηχανολόγο που είχε κάνει τις Η/Μ μελέτες του κτηρίου, λογικά θα έχει στο αρχείο του τις μελέτες θερμικών απωλειών, ψυκτικών φορτίων και της εγκατάστασης. Εναλλακτικά μπορείς να καλέσεις οποιονδήποτε μηχανολόγο αλλά θα μπει στην διαδικασία να κάνει τις μελέτες για να σου πει το αποτέλεσμα των αισθητικών παρεμβάσεων.

 

Σε κάθε περίπτωση, η απόδοση θα μειωθεί και θα πληρώνει περισσότερα ο ιδιοκτήτης για θέρμανση και κλιματισμό.

 

Θα σου εξηγήσω την λογική του προβλήματος, είναι απλή.

 

Τα καλοριφέρ θερμαίνουν τον αέρα του οποίου  καθώς θερμαίνεται μειώνεται η πυκνότητά του. Ο θερμός αέρας είναι "ελαφρύτερος" από τον κρύο αέρα και κατά συνέπεια πηγαίνει προς τα πάνω, δημιουργώντας έτσι ροή του αέρα και γίνεται η μεταφορά στον χώρο. 

Αν τοποθετήσεις οποιοδήποτε αντικείμενο πάνω ή μπροστά από το καλοριφέρ, μειώνεις την φυσική ροή του αέρα και μειώνεται η απόδοση του καλοριφέρ.

 

Αντίστοιχα στα κλιματιστικά και στα fan-coils, ο αέρας μεταφέρεται με εξαναγκασμένη ροή στον χώρο. Αν τοποθετήσεις εμπόδια κοντά στο κλιματιστικό/fan coil τότε θα μειώσεις την ροή του αέρα και παράλληλα θα αυξήσεις το ποσοστό του εξαγόμενου αέρα που επαναπορροφάται στην είσοδο. Οι μονάδες είναι σχεδιασμένες ώστε να απορροφούν αέρα από ένα σημείο (συνήθως από κάτω ή από τα πλάγια) και να τον εξάγουν από άλλο (συνήθως από μπροστά ή από πάνω) ώστε να έχουν βέλτιστη απόδοση. Αν αέρας από την έξοδο επιστρέφει στην είσοδό του τότε μειώνεται ο βαθμός απόδοσης. Στην πράξη πάντα έχουμε επαναπορρόφηση ενός ποσοστού αέρα αλλά ο κατασκευαστής έχει προσπαθήσει να το ελαχιστοποιήσει.

 

Μπορείς να προβείς σε αισθητικά επιθυμητές λύσεις αλλά προτείνω να πάρεις και την γνώμη μηχανολόγου για την ελάχιστη επιβάρυνση των συστημάτων και της τσέπης του πελάτη (μειωμένη απόδοση = περισσότερα ευρώ πεταμένα για ενέργεια).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

υπάρχει μηχανολόγος που έχει κάνει και τη μελέτη και ο ίδιος μου ανέφερε το πρόβλημα καθότι στην ιδιοκτήτρια ι δεν αρέσει καμία από τις περσίδες που τις έδειξε ο μηχανολόγος και που πρόκειται να μπουν στις γυψοσανίδες!

Μπορείς να προβείς σε αισθητικά επιθυμητές λύσεις...? δηλαδή? αναφέρεσαι στο χρώμα των περσίδων  πχ?

Edited by anavatis
Link to comment
Share on other sites

Τι εγκατάσταση έχει γίνει; Περσίδες σε γυψοσανίδες συνήθως χρειάζονται είτε σε ΚΚΜ είτε σε "πατέντες".

 

Έχουν εγκλωβιστεί ήδη τα σώματα θέρμανσης/κλιματισμού σε γυψοσανίδες;

 

Λέγοντας αισθητικά επιθυμητές λύσεις εννοώ επιλογή σωμάτων που δένουν οπτικά με τον χώρο. Δες τις φωτογραφίες να πάρεις μια ιδέα.

Κλιματιστικά:

http://www.anet.sk/coldex/imgs/lgart.jpg

http://www.dalamagkas.gr/wp-content/uploads/2014/04/%CE%9A%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-LG-ArtCool-Gallery.jpg

 

Καλοριφέρ

http://www.trendir.com/archives/antrax-design-radiator-treo-flat.jpg

http://www.designer-radiators.com/Radiators/images/Art%20Radiators/Square-Snake1.jpg

http://www.trendir.com/archives/antrax-design-radiator-vu-tubone.jpg

http://cdn.decoist.com/wp-content/uploads/2011/02/Designer-Radiators-2.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

υπάρχει κεντρική εγκατάσταση της αντλίας στο εξωτερικό της οικοδομής και τερματικά, μηχανήματα στο εσωτερικό, είναι περίπου διαστάσεων 0,6Χ0,90 που τοποθετούνται στην οροφή. έχουν τοποθετηθεί και τώρα είμαστε στη φάση για να τα κλείσουμε με γυψοσανίδες (δεν έχουν κλειστεί ακόμα). η λύση στο πρώτο λινκ που στέλνεις φαίνεται ωραία, τί είναι? ποια εταιρεία, τώρα νομίζω στην περίπτωσή μας δεν εφαρμόζεται αφού φαίνεται να είναι ο ίδιος ο τύπος του τερματικού έτσι, το πρόβλημα τώρα είναι οι περσίδες που σύμφωνα με τον μηχανολόγο πρέπει να τοποθετηθούν μπροστά και κάτω από τα τερματικά επί της γυψοσανίδας.

Edited by anavatis
Link to comment
Share on other sites

off topic αλλά θα το τολμήσω.

 

Στο συγκεκριμένο (σπίτι είναι?) έβαλαν Α/Θ για Θ/Ψ και μόνο καναλάτα F/C ? και για τη θέρμανση και για τη ψύξη ?

Link to comment
Share on other sites

όχι, δεν υπάρχει ενδοδαπέδια, μπορεί να κάνω και λάθος και να είναι μόνο για ψύξη (αν αυτό λύνει την απορία σου) γιατί υπάρχει και 'κλασσικό' τζάκι  στο σπίτι. ας μείνουμε όμως στο θέμα, για την επιλογή της αντλίας και τερματικών αποφάσισε μηχανολόγος... το θέμα τώρα είναι προτάσεις για λύσεις με περσίδες, πιο καλού αισθητικού αποτελέσματος /???

Edited by anavatis
Link to comment
Share on other sites

Μήπως έχεις κάποια φωτογραφία της εγκατάστασης ή έστω ενός τερματικού;

 

Αν οι περσίδες κουμπώνουν απευθείας στο τερματικό τότε δεν έχεις πολλές επιλογές, μόνο ότι έχει η συγκεκριμένη εταιρεία.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.