Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τζάκι - Καλοριφέρ


Cerebrus

Recommended Posts

Ελκυσμός "καλοκαιρινός" δεν υπάρχει. Η κυκλοφορία του αέρα μέσα σε ισόθερμη καμινάδα έχει να κάνει με απλές ροές και όχι θερμοδυναμικές. Ο Ελκυσμός είναι φαινόμενο θερμοδυναμικό και περιγράφεται ως το αίτιο που προκαλεί την άνοδο των καπναερίων ή καυσαερίων σε μία καμινάδα. Το φαινόμενο αυτό στηρίζεται στην ανοδική τάση των θερμών αερίων σε σχέση με τον ατμοσφαιρικό αέρα που βρίσκεται σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Ελάχιστη τάση ελκυσμού για απλές καμινάδες είναι τα 20 Pa.  

 

Και μία διόρθωση: 

 

Αν συμβεί αυτό εξαφανίζεται το φαινόμενο του ελκυσμού. 

Δεν θα εξαφανιστεί το φαινόμενο του ελκυσμού αλλά θα ελαττωθεί η τάση του. Η ελάττωση όμως της τάσης αυτής μπορεί, όπως σωστά έγραψες, να δημιουργήσει περισσότερες επικαθίσεις κάπνας στα κατώτερα τοιχώματα της καμινάδας.  

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Με την ιδια λογικη δεν θα επρεπε να υπαρχει τζακι που να μην τραβαει τον χειμωνα, κ ομως ειναι πολλα αυτα που καπνιζουν, μιλαμε ομως για ανθρωπινες κατασκευες που εξυπηρετουν εμας και οχι την ''καθαρη φυσικη'' στην φυση της. Οποιοσδηποτε καπνιστης μπορει να διαπιστωσει ανετα οτι ενα σωστο τζακι τον Ιουλιο τραβαει τον καπνο χωρις φωτια απο κατω. Ο ελκυσμος ειναι κινητικο φαινομενο και ωφειλεται στην διαφορα πιεσεως (να μην πω βαρυτητας, γιατι αν και σωστο θα ειναι τραβηγμενο), η διαφορα πιεσης δηλαδη (αν και πανε μαζι αυτα) δεν ωφειλεται υποχρεωτικοτατα στην διαφορα θερμοκρασιας. Παρε ενα οργανο, βαλε εναν σωληνα 2-3 μετρα κατακορυφα εξω στο υπαιθρο τον Ιουλιο καταμεσημερο και αυτο θα δειξει πανω απο 20 Pa.

Link to comment
Share on other sites

Ο ελκυσμός οφείλεται στην διαφορά πυκνότητας των αερίων και μόνο. Αυτή προκαλεί ΔΡ. Η βαρύτητα δεν σχετίζεται με το φαινόμενο.

Link to comment
Share on other sites

Ο ελκυσμος ειναι κινητικο φαινομενο και ωφειλεται στην διαφορα πιεσεως (να μην πω βαρυτητας, γιατι αν και σωστο θα ειναι τραβηγμενο), η διαφορα πιεσης δηλαδη (αν και πανε μαζι αυτα) δεν ωφειλεται υποχρεωτικοτατα στην διαφορα θερμοκρασιας. 

Ο Ελκυσμός είναι αυτό που σου λέμε. Το φαινόμενο αυτό δεν οφείλεται στην διαφορά πιέσεων ούτε στη βαρύτητα αλλά στους διαφορετικούς ειδικούς όγκους ή πυκνότητες των καυσαερίων και του ατμοσφαιρικού αέρα. 

 

 Παρε ενα οργανο, βαλε εναν σωληνα 2-3 μετρα κατακορυφα εξω στο υπαιθρο τον Ιουλιο καταμεσημερο και αυτο θα δειξει πανω απο 20 Pa.

Τα όργανα αυτά θέλουν προσοχή, δεν είναι τόσο απλή η μέτρηση στατικής πίεσης.

Link to comment
Share on other sites

Ε ναι, δωστε μου το δικαιωμα να μην μπορω να εκφραστω σωστα. Οι διαφορετικοι ογκοι και πυκνοτητες (ειναι διεσταλμενα λογω θερμοτητας) του ιδιου μειγματος καπναεριων δεν αλλαζουν το ειδικο βαρος? 

Παντως καταλαβα τι μου λετε, τον  σκοπο της συζητησης τον εχω χασει ομως. Ειπα μονο οτι αφαιρωντας θερμοτητα απο το μπουρι μεσω του εναλλακτη δημιουργειται μια ''σχετικη'' υποπιεση (σχετικη εννοω την συγκριση της πιεσης μεσα στο μπουρι με εναλλακτη και χωρις τον εναλλακτη με ιδιες ολες τις αλλες συνθηκες) τοπικα, χανει θερμοτητα το μπουρι, αρα και κινητικη ενεργεια τα καπναερια μεσα του αλλα.. τα απο πανω καπναερια ελκουν, απο κατω ο θαλαμος δινει νεα με πολυ θερμοτητα, ολο αυτο φανταστειτε το σαν μια εξτρα ροη ενεργειας απο της εστια προς τον εναλλακτη. Συγνωμη δεν μπορω να γινω πιο σαφης, θα πρεπει να γραψω ολοκληρη σελιδα και ποιος την διαβαζει μετα..

Link to comment
Share on other sites

Το δικαίωμα της λάθος έκφρασης, τουλάχιστον εσύ σαν ιδιώτης, το 'χεις. Εμείς δεν το 'χουμε. :grin: 

Λοιπόν, για να μη χάνουμε και το σκοπό της συζήτησης, ο λόγος ήταν περί εκμετάλλευσης της θερμικής ενέργειας των καπναερίων σε ένα ιδιότυπο εναλλάκτη καμινάδας. Το συμπέρασμα είναι ότι ο ρόλος αυτού του εναλλάκτη είναι απλά βοηθητικός στην όλη διαδικασία θέρμανσης της κατοικίας και δεν μπορούμε να βασίζεται ο χρήστης σε αυτόν για αυξημένες απαιτήσεις απομακρυσμένης θέρμανσης. Γι' αυτό πρότεινα στον φίλο που ρώτησε ενεργειακό τζάκι απλής κατασκευής, με εκμετάλλευση της φυσικής ροής του ζεστού αέρα, χωρίς περισσότερες "ενεργειακές εκμεταλλεύσεις" διότι αν δεν είναι μελετημένες με πάρα πολλές λεπτομέρειες επιφέρουν μη ανταποδοτικές δαπάνες.  

Link to comment
Share on other sites

Συγνωμη αλλα κ εγω (η μαλλον μονο εγω τα ειπα και τα υιοθετησες εσυ, αν δεν ειναι ετσι δειξε μου σε ποιο προηγουμενο μερος της συζητησης μας βρισκεται αυτο που λες τωρα εκ των υστερων..) ειπα ξεκαθαρα οτι σε αεροθερμο ενεργειακο με εκμεταλευσης της φυσικης ροης του ζεστου αερα μπορει..1) να μην τον ενοχλουν οι διακοπες ρευματος (πληρης απεξαρτηση απο DΕΗ) 2) καιει και υγρα ξυλα. Το συμπερασμα σου ομως εσυ πως το κανεις ''κανονα''? Κ ο παπας καποτε κανονες εθετε στους παντες και στα παντα.  Ενα τετοιο τζακι ομως υστερει σε αποδοση (δεν θα μπορουσε να ειναι αλλιως) και εδω ακριβως ο εναλλακτης μου κανει θαυματα. Εαν προκειται δε για υδραυλικο τοτε τα ''θαυματα'' του αυξανονται, θα ζεσταθει ο χωρος που φιλοξενει το τζακι (ο αερας του) πολυ πριν ζεσταθουν τα νερα. Δεν βγαζεις ετσι ευκολα ενα ΔΕ, αλλα στην Ελλαδα ζουμε, ολοι μας Ελληνες κακοπροαιρετοι ειμαστε, και γ αυτο βλεπουμε ασπρη μερα μονον στα χιονια.  Ποσα πασχαλ πρεπει να εχει μια καπνοδοχος τον χειμωνα? Μετρηστε τα σε ενα σωστο τζακι και θα δειτε οτι το καλοκαιρι θα τραβαει κανονικοτατα. Ελπιζα κατι να μαθω απ αυτην την συζητηση αλλα μαλλον (αντιθετα απο εμενα) κρατατε κλειστα χαρτια. Κρατηστε τα για παρτη σας αποκομμενοι απο τον υπολοιπο κοσμο.

Link to comment
Share on other sites

Μα φυσικά θα "τραβάει" μια καπνοδόχος, που έχει στοιχειωδώς σωστή κατασκευή, και το καλοκαίρι. Είπαμε, κινητήρια δύναμη του ελκυσμού είναι η διαφορά πυκνότητας των αερίων. Η οποία και υφίσταται, ακόμα και όταν δεν υφίσταται εστία καύσης. Είναι καθαρά θέμα φυσικής.

 

Κανείς δεν είναι αποκομμένος από πουθενά. Μην ξεχνάς ότι πρωταρχικά αυτός ο χώρος απευθύνεται σε μηχανικούς, κάτι που προϋποθέτει στοιχειώδεις γνώσεις του αντίστοιχου γνωστικού αντικειμένου. Φυσικά, όσοι έχουν χρόνο και διάθεση, μπορούν να αναλύουν σε μεγαλύτερο βάθος, απευθυνόμενοι στους μη μηχανικούς. Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι μπορούν οι μη μηχανικοί να μας ψέγουν, όταν δεν είναι ικανοποιημένοι από το "βάθος" των απαντήσεων.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Επανέρχομαι στο θέμα. Μίλησα με τεχνικό που ήρθε σπίτι από τον κατασκευαστή ( να είναι καλά η εταιρία φοβερή εξυπηρέτηση χωρίς πλάκα ) και μου είπε ότι:

 

1.Επειδή το σπίτι είναι παλαιάς κατασκευής και είναι χτισμένο με μπατικό τούβλο πρέπει να γίνει θερμοπρόσοψη. Θα έχω λιγότερη απώλεια θερμοκρασίας.

2.Επειδή το σπίτι έχει ψιλό ταβάνι ( 3,20 ) η καμινάδα φτάνει περίπου τα 5 με 6 μέτρα με αποτέλεσμα να έχει πολύ αέρα. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση στα ξύλα και τα καυσαέρια που χρειάζονται, φεύγουν αέρα πατέρα επάνω.

 

Οπότε οι 2 λόγοι που δεν έχω την επιθυμητή απόδοση είναι οι παραπάνω. Η πρόταση και από τον κατασκευαστή και από τον τεχνικό είναι ένα έξτρα τάμπερ το οποίο θα το ελέγχω εγώ. Στο τζάκι που έχω είναι αυτόματο με το άνοιξε - κλείσε της πόρτας. 

 

Η γνώμη σας... ?

Link to comment
Share on other sites

Την γνώμη μου την ειχα πει στην αρχή του θέματος. Οποιαδήποτε αλλη παρέμβαση και αν κανεις θα βελτιωθεις μεν αλλα όχι τοσο. Πραγματική διάφορα θα δεις αν μονώσεις το σπίτι σου. Καμια σχεση εκει θα δεις τρομερή διάφορα και σε άποψη απόδοσης και οικονομίας

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Edited by ikaros13
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.