Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαδικασίες προσκύρωσης κοινοχρήστου (δημοτικού) χώρου


Recommended Posts

  • 3 weeks later...

Επανέρχομαι στο θέμα καθώς θέλω μες την εβδομάδα να το έχω κλεισει!

(κινδυνεύω με αποκλήρωση :smile:)

 

Αύτο είναι το αποσπάσμα ρυμοτομικου το οποίο βρηκα σε τοπογραφικό που είχε συνταξη υπαλληλος της νομαρχιας σε αντιστοιχη πραξη προσκύρωσης για άλλο γείτονα το 1975

rym1975.jpg

 

Επειδή όπως βλέπετε στο σχεδιο Αutocad που επισυναψα στην πρώτη φωτο του thread δεν κουμπωνε καθόλου σε νεότερες οικοδομές ζητησαμε απο Πολεοδ.Μαρκοπουλου να μας δώσει το τελευταίο ισχύον απόσπασμα ρυμοτομικού. Ο υπάλληλος μουρμουρίζοντας μας πεταξε το παρακάτω χαρτι

rym23_1984.jpg

λεγόντας ότι o μηχανικος που εκανε το τοπογραφικό (εγω δηλαδη) δεν ξερει τι του γίνεται γιατι εχει λαθος τα νούμερα των Ο.Τ. Όντως έχουν αλλάξει τα νούμερα στο νέο χαρτί που μας έδωσε έλα όμως που έγω βρηκα τοπογραφικο μηχανικου με ημερομηνια 08/2008 που αναγραφει τα νούμερα σύμφωνα με το παλαιό αποσπασμα ρυμοτομικου όπως άλλωστε συμβαίνει με όλα τα συμβόλαια!

Επίσης είπε να μην ξαναπαμε πότε εκει πέρα (!!!) αλλα στο δήμο!

Η ερώτηση μου τώρα είναι οι εξής:

Το ρυμοτομικό από το τοπογραγικο του 1975 αναφερει το οικοδομικό μας τετράγωνο ώς 178, σε παλαιότερη ερώτηση στο δήμο μας είχαν πεί ότι τωρα ονομαστηκε 178Α.

Στο ρυμοτομικο που πηρα απο πολεοδ.Μαρκοπ γραφει κάπου 23/84 αναφέρει το τετράγωνο ως 179 και φαίνεται καλυτερη αποτυπωμένη η πραγματική κατασταση

Αυτο το τελευταίο χαρτί μηπώς υποδεικνύει την υπάρξη κάποιας κυρωμένης πράξης εφαρμογής την οποία δεν έχουμε πάρει χαμπάρι;; Πρόκειται για κάποια απλή ανθεώρηση;Στο χαρτή που γράφει τους όρους δόμησης γράφει επικεφαλίδα: "Αναθεώρηση ρυμοτομικού αριθμός απόφασης νομάρχη 2170/Π-722, 10-07-1992 ΦΕΚ 844Δ/14-08-1992 περιορισμοί ΦΕΚ473Δ/20-06-2001

 

Εγώ θα συνέχισω βάζοντας στο τοπογραφικό το καινούργιο αυτό απόσπασμα, διορθώνοντας το Ο.Τ σε 179, θα εισαγω ξανα γραφικά την νέα ρυμοτομική και θα κάνω δήλωση Ν.651/77 ότι τα ΗΘΚΖΗ και ΖΚΙΓΖ είναι άρτια και οικοδομήσιμα "ως παρεχωρήθη" το καθένα ξεχωριστα, το προς προσκύρωση ΑΒΓΔΑ δεν είναι άρτιο και οικοδομήσιμο κατα κανόνα και ότι το προκύπτον μετα την προσκύρωση ΑΒΗΘΚΙΓΔΑ είναι άρτιο και οικοδομήσιμο ώς προκύπτον από πραξη που βελτιώνει την αρτιότητα των υπαρχόντων αρτιων και οικοδομίσημων ως παραχωρηθέντα οικοπέδων.

Υπόψιν ότι με τους σημερινούς όρους δόμισης 300μ2 το προκύπτον δεν είναι αρτίο και οικοδομίσιμο αμα εξεταστεί ανεξάρτητα.

Επίσης θα δηλώσω ότι το ακίνητο ΗΘΙΚΙΓΖΗ δεν υπαγεται στον Ν1337/83 και δεν οφείλει εισφορά σε γή και χρήμα.

Περίμενω τις σωτηριες παρεμβασεις σας!!

Link to comment
Share on other sites

Palex, τι όρους δόμησης έχεις στην περιοχή? Είσαι σίγουρος ότι τα τμήματα που θες να προσκυρώσεις είναι δημοτικά και όχι ιδιόκτητα κάποιων. Δώσε κάποια περισσότερα στοιχεία.

Link to comment
Share on other sites

oroidomisis.jpg

Aυτο που αναφερω ως παραπηγμα χρησιμοποειται ως αποθηκη απο τον γείτονα του κτιριου (α) χωρις να περιγραφεται πουθενα στα συμβολαια του τα οποια εχω βρει.

Μπορεί να επικαλεστει χρησικτησια η οποια ομως δεν κατοχυρωνεται νομικα σε δημόσια έκταση που είναι μεχρι σημερα.

Αυτο που με προβληματιζει είναι το όριο με το κτιριο (β) η γραμμη δηλαδη ΑΒ που έχω βαλει να επεχει 14μ από την ρυμοτομικη στην ΣτραΒωνος. Στα παραχωρητηρία και τα τοπογραφικα παλιοτερων συμβολαιων απεικονονιζεται αυτο το οριο να απεχει μετρημενο απο το χαρτι απο 13μ ως και 13,70μ απο τη ρυμοτομικη, οποτε θεωρητικά καλυπτομαι βαζοντας το στα 14μ που είναι και το βαθος οικοπεδου που διεκδικούμε και έμεις, ¨Ολοι στο τετραγωνο έχουν κανει το ιδιο προσκυρωνοντας το χώρο μεχρι την ρυμοτομικη του σοκακιου (αυτες οι προσκυρωσεις εγιναν το 75-78 που εμεις δεν ειχαμε αγορασει ακομη τιποτα εκει).

Προβληματίζομαι γιατι βρήκα ενα γκρεμισμενο- θαμένο θεμελιο παχους 0,54μ να απεχει 14.60μμ αξονικα, όριο το οποίο ταυτίζεται περιπου με το κτιριάκι που φαινεται στο ρυμοτομικο του 1984 και το οποιο πρεπει να κατεδαφίστηκε όταν έκανε τη ανέγερση ο γειτονας του κτιρίου (β). Αν τώρα του δώσω και όλο το παχος αυτού του τοίχου παω στα 14,87μ και η γραμμή ΑΒ μετα θα αφήσει έξω και ένα μικρό μέρος του παραπήγματος!!

Οποτε μαλλον πρέπει να παρω το τοπογραφικο άδειας του γείτονα για να δω τι θεωρεί αυτός σαν όριο αλλα έχω τα προβληματα που περιγράφω εδώ.. http://www.michanikos.gr/showthread.php?p=57040#post57040

Προσανατολίζομαι να κάνω την αίτηση με το όριο στα 14.00μ και να λυθεί το θέμα στις ενστάσεις που σίγουρα θα κάνουν ούτως ή αλλως.

 

Αυτο είναι το παραχωρητηριο του γείτονα του κτιριου (β)

parawritiriogeitona.jpg

 

 

Φωτο του χώρου από ταρατσα σε απέναντι κτίριο του Ο.Τ178β

HPIM8683.jpg

Οπως αντιλαμβανεστε ειμαστε τελειως πνιγμενοι με αυτο το παραπηγμα χωμενο εκει περα!

 

Το διορθωμένο τοπογραφικό με νέα ρυμοτομική

PL11052000.jpg

Link to comment
Share on other sites

palex είσαι λίγο αγχωμένος και έχεις μπερδέψει λίγο τις καταστάσεις.......

 

Λοιπόν,δεν εξετάζω καθόλου την περίπτωση να έχεις κάνει λάθος όσον αφορά το αν είναι προσκυρωτέο το τμήμα ή όχι.

 

Στην περίπτωση που είναι προσκυρωτέο και έχεις ήδη τον αριθμό της απόφασης,παρ'όλο που με τόσα πολλά που γράφεις δεν κατάφερα να πιάσω την ουσία του προβλήματός σου,σου προτείνω τα εξής,απαντώντας στα αρχικά σου ερωτήματα:

 

 

1)Εγω ξεκίνησα κανοντας μια αποτυπωση με ενα φιλο τοπογραφο, εχω δειξει την υφισταμενη κατασταση, πρεπει να βαλω και την θεωρητικη ρυμοτομικη γραμμη; πως θα την προσδιορισω αυτην; δεν αρκει απλα σκαναρισμα του ρυμοτομικου;

2)Μια μικρη "επέκταση" 2μΧ2μ W.C που εχουμε κανει και εμεις στον κοινοχρηστο χωρο που θελουμε να προσκυρωσουμε πως να την δειξω για να μην βρουμε και κανενα μπελα? :oops:

3)Με τι κριτιρια θα μοιρασουμε τον χωρο κοντα στην εσωτερικη γωνια του τετραγωνου οπου βλεπουμε τρεις γειτονες και θα γίνει κακος χαμος; Να δειξουμε εμεις αυτο που θελουμε και θα αποφασισει με δικο του τοπογραφικο ο δημος τελικα τι θα γίνει;

4) Το υφιστάμενο σπιτι μας είναι στην πραγματικοτητα δυο ενωμενες ιδιοκτησιες με ξεχωριστα συμβολαια, θα πρεπει να γίνουν οι διαδικασιες εις διπλουν; δυο τοπογραφικα με διαφορετικο προσκυρουμενο τμημα στο καθε οικοπεδο, διπλα παραβολα αμοιβες κτλ?? Μηπως πρεπει να τα ενωσουμε πρωτα συμβολαιογραφικα;

5)Συνεχίζω πρωτα στον δήμο ή στην πολεοδομία;

 

 

1)Αν έχεις θέμα να προσδιορίσεις τη ρυμοτομική γραμμή,κάντο από το πλάτος του δρόμου.Τα πλάτη δρόμων είναι ακέραιοι αριθμοί.Εν ολίγοις δεν υπάρχει σαν νούμερο το 14,87 που είδα σε προηγούμενο ποστ σου.Μέτρα με το κλιμακόμετρο τί πλάτος έχει ο δρόμος και τράβα ένα offset από την απέναντι ρυμοτομική.Ομοίως,έλεγξε και με το κλιμακόμετρο τα μήκη πλευρών του Ο.Τ. και κούμπωσέ τα με τις ιδιοκτησίες.Γράψε τον αριθμό Ο.Τ. που βρήκες από το τελευταίο ρυμοτομικό και βάλε σε παρένθεση αν θες τον παλιό του.

2)Μην την δείξεις καθόλου αν σε προβληματίζει,δεν έχει και τόσο σημασία,ένα συμβόλαιο με το Δήμο είναι η προσκύρωση,δεν είναι η Gestapo!.Αν θες μετά την προσκύρωση,προχώρα στη νομιμοποίησή του.Είναι τοπογραφικό προσκύρωσης αυτό που κάνεις,όχι Αδείας....

3)Δεν σε καταλαβαίνω.Δες την απόφαση της προσκύρωσης.Μην κάνεις λάθος στο εμβαδό που προσκυρώνεται σε κάθε ιδιοκτησία.

4)Τί σημαίνει ''ενωμένες'' ιδιοκτησίες?Εϊναι ίδιοι οι ιδιοκτήτες και στα 2 συμβόλαια?Αν είναι οι ίδιοι,τότε δεν χρειάζεται να γίνει συμβόλαιο συνένωσης,μπορείς να τα δείξεις στο τοπογραφικό ως ενιαία ιδιοκτησία.Διαφορετικά,αν είναι άλλοι οι ιδιοκτήτες του ενός συμβολαίου και αλλοι του άλλου συμβολαίου,πρέπει να μάθεις σε ποιον προσκυρώνεται η έκταση και πόση είναι για την κάθε περίπτωση.Να διαβάσεις τα τελευταία συμβόλαια.

5)Δεν σε καταλαβαίνω.Αν έχεις έτοιμο το τοπογραφικό της προσκύρωσης,πας στο/στη συμβ/φο και σου λέει πώς θα προχωρήσεις.Τρέξιμο θέλει από κει και πέρα με χαρτούρες,η δουλειά του μηχανικού έχει τελειώσει και αρχίζει η δουλειά του ιδιοκτήτη.

 

 

Βήματα τοπογραφικού:

1.Σχεδίασε ΣΩΣΤΑ το οικοδομικό τετράγωνο με βάση το τελευταίο χρονολογικά εγκεκριμένο ρυμοτομικό που έχεις.

2.Μην γράφεις ''χώρος κύριας χρήσης'' και διάφορα τέτοια,απλά γράψε ξερά επάνω στο κάθε οικόπεδο ''ιδιοκτησία τάδε''.Αν δεν γνωρίζεις,τότε ''ιδιοκτησία αγνώστου''.

3.Δείξε το περίγραμμα των κτιρίων του δικού σου και των όμορων μόνο.Δεν κάνεις κάτοψη,απλά ένα περίγραμμα χωρίς λεπτομέρειες.Για τα όμορα,αν προβληματίζεσαι,δεν θέλει ακρίβειες η περίπτωσή σου...

4.Γράψε πόσους ορόφους έχει το κάθε κτίριο με τη μορφή ''2/Κ'' ή ''3/Π''.Δες αντίστοιχο τόπικ αν σε προβληματίζουν αυτά.

5.Κάνε hatch την επιφάνεια του προσκυρωτέου τμήματος.Γράψε ''προσκυρωτέα επιφάνεια''

6.Σε ξεχωριστό τμήμα του τοπογραφικού,όπωε έχεις ήδη κάνει,θα αναφέρεις τα εμβαδά του προσκυρωτέου τμήματος και του οικοπέδου στο οποίο προσκυρώνεται.,

7.Τη ρυμοτομική να μην τηνέχεις διακεκομμένη,κάντην συνεχή.

8.Γράψε τους σωστούς όρους δόμησης και το ΦΕΚ που τους καθόρισε

9.Στη δήλωση μηχανικού,να γράψεις το αρχικό εμβαδό του οικοπέδου σου,την επιφάνεια του προσκυρωτέου τμήματος,την τελική επιφάνεια που προκύπτει,το όρια του νέου οικοπέδου και ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ τον αριθμό της απόφασης βάσει της οποίας προσκυρώνεται.

10.Αν ένα οικόπεδο είναι άρτιο κατά παρέκκλιση,μετά την προσκύρωση ΠΑΛΙ θα είναι άρτιο,άσχετα με κανόνα ή παρέκκλιση.Δεν πολυκατάλαβα τί απορία είχες σε αυτό.Είναι και Κυριακή βλέπεις........

11.Μήκη πλευρών,όρια με γράμματα και λοιπά.Μην τραβάς dimensions,γράψε ΑΒ= τόσα μ.

 

 

Αυτά

 

Ελπίζω να βοήθησα......αν και είσαι προχωρημένη κατάσταση από το άγχος!!!!!!με κάνεις να αμφιβάλλω αν είσαι ιδιώτης!!!!!!!!!!!!:)

Link to comment
Share on other sites

συναδελφε palex

εχει δικιο ο συναδελφος [email protected] εχει μπερδευτει η κατασταση με οσα αναφερεις

ξεκαθαρισε

1 οτι το τμημα ειναι προσκυρωτεο

2 ποια ειναι η τελευταια αναθεωρηση του ρυμοτομικου που ισχυει

3 εφαρμοσε 'ευλαβικα' τα βηματα που σου προτεινει ο συναδελφος [email protected]

4 μην σκαλιζεις θεματα που δεν αφορουν την συγκεκριμενη υποθεση

5 αναζητησε στοιχεια για τις προσκυρωσεις των ομορων εστω και με βοηθεια δικηγορου στο υποθηκοφυλακειο

6 προσεκτικα βηματα χωρις άγχος και πιεση εδω ειμαστε

Link to comment
Share on other sites

@zavi:

Ελπίζω να βοήθησα......αν και είσαι προχωρημένη κατάσταση από το άγχος!!!!!!με κάνεις να αμφιβάλλω αν είσαι ιδιώτης!!!!!!!!!!!!:)

 

Σε ευχαριστω πολύ! Ειμαι πολιτικος μηχανικος ΕΜΠ, ΤΕΕ02! Αλλα είμια και πελατης μου ταυτόχρονα εξου και το αγχος που ούτως ή αλλως είναι και σημα κατατεθεν μου! (ελεγχόμενο όμως)

 

Σύντομα θα αναρτησω καπου ή θα σας στειλώ με mail και την αιτιολογική έκθεση που θα εξηγεί αναλυτικά το σκεπτικο της υπόθεσης για όποιον έχει το κουραγιο να την διαβασει!

 

Να διευκρυνισω προς το παρον ότι προσπαθώ να συντάξω ένα τοπογραφικό με το οποίο να κινήσω την ολη διαδικασία απο το μηδεν. Δεν υπαρχει καποια απόφαση από κρατικό φορέα αν το τμήμα είναι προσκυρωτέο καθότι δεν υπάρχει πραξη εφαρμογής που να τα έχει ορίσει αυτά.

Το τοπογραφικο αύτο θα το παραδώσω στο δήμο ο οποίος θα το μεταβιβάσει με το ερωτημα του αν ειναι προσκύρωτεο στην πολεοδομία. Κάπου εδώ λογικά θα γίνει και αυτόψια απο την πολεοδόμια- gestapo! Αν είναι προσκυρωτεο τοτε θα συνεδρυάσει το δημοτικό συμβούλιο να γνωμοδοτησει και στη συνέχεια ο φάκελος θα παει στην Νομαρχια και τότε θα γίνει η πραξη της προσκύρωσης , άρα και δεν μπορω να γραψω από τώρα τον αριθμό πραξης προσκύρωσης. Η διαδικασία εκτος από ότι μου την ανέφεραν στην πολεοδομία υπάρχει αναλυτικά και στα downloads με τίτλο "Τροποποιήσεις Ρυμοτομικού Σχεδίου" .

Η απόσταση που αναφέρω 14.87 δεν αφορά το πλατος του δρόμου αλλά απόσταση εσωτερικού ορίου ιδιοκτησίας από υλοποιημενη οικοδομική γραμμη-ρυμοτομική.

Ειναι σημαντικό να προσδιορίσω με ακρίβεια αυτο το όριο ώστε να μην ζητάω να μου προσκυρωθεί ιδιωτική ξενη έκταση και φάω ενστασεις και απορρίψεις.

Ωστόσο αυτό για το πλάτος δρομου δεν το ηξερα, εδώ έχω και υλοποιημενο και στο αποσπασμα πλάτος με δεκαδικα γυρω στο 8.642...

Οι δύο ιδιοκτησίες που λεω είναι δυο σπιτια που τα αγορασαμε σε διαφορετικές χρονικές στιγμές (δύο συμβολαια) και το ένα ανηκει στον πατέρα μου 100% και το αλλο 65% στον πατερα και 35% στη μητέρα μου. Το προσκυρωτεο τμημα αν προσκύρωθεί θα γραφτεί στο ονομα του πατερα μου. Τώρα το προχώρω αντιμετωπίζοντας το σαν εννιαίο οικόπεδο και ας μην έχει γίνει συμολαιογραφική πραξη συννενωσης. Απλά στον πινακα των εμβαδων εχω γραψει και ξεχωριστα τα εμβαδα των υπαρχοντων οικοπεδων και σαν σύνολο κανοντας και ένα αντιστοιχο επιμερισμο της επιφανειας προς προσκύρωση χωριζωντας την με μια νοητη ευθεια στο αντίστοιχο όριο.

 

@ θεόφιλος

Εχώ βρεί από υποθηκοφυλάκιο και αποφάσεις έγκρισεων προσκυρώσεων αλλα είναι παλια του 75 και μάλιστα το ένα εγινε με τοπογραφικό που συνέταξε η ίδια η νομαρχία (παλιες καλές εποχές φαινεται).

Βρήκα πρόσφατα και σύχρονο 08/2008 τοπογραφικό προσκυρωσης το οποίο δεν γραφει ούτε όρους δόμησης,ούτε ρυμοτομικές γραμμές, ούτε απόσπασμα ρυμοτομικού η ΦΕΚ ρυμοτόμησης, ουτε πίνακα συντεταγμένων, το μονο αξιόλογο που βρηκα να γραφει ήταν οι δηλώσεις των δύο νόμων, και μια χαρα πέρασε και την έκανε την δουλεία του..:smile: Επίσης γράφει σε δυό στενούς οδούς (επί της μια γίνεται η προσκύρωση) υπ'αριθμό 39/78 πραξη η οποία πρέπει να είναι η πραξη κύρωσης της προσκύρωσης άρα το νεοτερο τοπογραφικο πρέπει να είναι απλά για χρήση συμβολαιογραφική.

αλλα δυστυχως εγω έχω να διευκρυνίσω το κοινο όριο με τον ιδιοκτητη του κτιρίου(β), και να αποδείξω ότι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου (α) δεν έχει νόμιμο δικαίωμα επι της αποθήκης-παραπηγμα που χρησιμοποιει χωρίς συμβόλαια χρόνια τώρα, να το προσκυρώσω και να το κατεδαφίσω..... Περαστικα μου :sad:

Ωστοσο πιστευω ότι έστω και ένα μικρότερο τμημα απο αυτο που θέλουμε τελικα θα το παρουμε και για αυτο συνεχιζω και την προσπαθεια που είναι και η πρωτη μου γύρω απο τοπογραφικα θέματα!

Link to comment
Share on other sites

αα ευχαριστά νέα σημερα, ξεκαθαρισα καποια πραγματα.. Τσεκαρα με τον δήμο ότι όντως δεν υπαρχει καμμια πραξη εφαρμογής και τους εστειλα και το ρυμοτομικο που εχω απο πολεοδομια να μου επιβεβαιωσουν ότι όντως είναι το ισχυον και πρεπει να ειναι, μου επιβεβαιώσαν τα καινούργια νουμερα των Ο.Τ ήδη απο το τηλ...

φασουλι, το φασουλι γεμιζει το σακουλι!

Επίσης αν έχει κανεις καμμια προσφατη πραξη κυρωσης προσκύρωσης όπως η παραπνω που ανεβασα ας την ανεβασει παρακαλω να δουμε ποιοι νομοι ισχύουν σήμερα...

Οι ΔΕΗ αρνήθηκε κατηγορηματικα να μου δωσει αριθμο άδειας γέιτονα, ουτε με εξουσιοδότηση δεν το συζητάγαν.!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.