Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαφορές δικαιωμάτων Ηλεκτρολόγου - Μηχανολόγου Μηχανικού


Recommended Posts

Οτι έχει στον Τίτλο Μηχανολόγος ή Ηλεκτρολόγος (Δεν νομίζω να υπάρχει Πολυτεχνική σχολή και μετα δύο) δεν έχει και πολύ σχέση.

Οσον αφορά τις Η/Μ μελέτες εγκαταστάσεις κλπ, οι διπλωματούχοι (Μηχανολόγοι ή Ηλεκτρολόγοι) απο το ΥΠΑΝ παίρνουν τις ίδιες άδειες. Απλώς σε κάποια πράγματα χωρίζουν απο τον υπόλοιπο τίτλο (πχ Μηχανικός Υπολογιστών ή Μηχανολόγος Αεροναυπηγός κλπ) που σου δίνουν πρόσβαση και σε επιπλέον εργασίες.

Εσύ θα δείς με το καλό τι σου αρέσει, και αποφασίζεις.

Απλώς .....συνέχεια διάβασμα!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

@abouts

"Επίσης Σύμφωνα με το ΠΔ 55/2000 που τροποποιηεί το ΠΔ38/91 για τα δικαιώματα των υδραυλικών, οι παραπάνω ηλ/γοι και μηχ/γοι ΤΕΙ μπορούν να είναι και εγκαταστάτες υδραυλικών όλων των ειδικοτήτων."

 

Πως προκύπτει ότι οι ηλ/γοι τε έχουν άδεια εγκαταστάτη υδραυλικού??

Τα διάβασα αυτά και αναφέρει μόνο για μηχ/γους τε και ενεργ.τεχνολογίας μηχ/κης κατεύθυνσης.Υπάρχει κάτι που δεν πρόσεξα??

Link to comment
Share on other sites

Από την αρχή που παρακολουθώ την συζήτηση αυτή είχα αποφασίσει να μην συμμετέχω, αλλά πρέπει να πούμε τα σύκα σύκα και την σκάφη σκάφη. Είμαι μηχανολόγος και προσπαθώ να καταλάβω γιατί δεν έχω αρκετή δουλειά. Ας δούμε ενδεικτίκα (υπάρχουν πολλές ακόμα που τις γνωρίζουν όλοι) κάποιες υπηρεσίες που κανονικά διδάσκεται ο μηχανολόγος άλλα υπογράφονται, μόνο, στην ελλάδα και από άλλες ειδικότητες.

 

1. Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός υπογράφει θέρμανση χώρις να έχει διδαχτεί.

2. Ο ΠΜ υπογράφει ενεργητική πυροπροστασία που περιλαμβάνει μόνιμα συστήματα ενώ δεν το έχει διδαχθεί ποτέ.

3. Μου έχει τύχει ΠΜ να υπογράφει (με το σωστό φακελάκι) μηχανολογική μελέτη για γερανοφόρο όχημα χωρίς να το έχει διδαχθεί.

4. Καλύτερα να μην αναφέρω για τους Χημικούς Μηχανικούς τι διδασκονται.

 

Τί έχει μείνει τελικά να υπογράφω ?? Δηλάδη πιστεύει κάποιος αφελής ότι τελικά το πραγματικό πρόβλημα του Μηχανολόγου ΠΕ είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα του μηχανολόγου ΑΤΕΙ. Γιατί να μην υπογράφω τοπογραφικά και στατικά, ασχέτως αν τα έχω διδαχθεί ή όχι.

...

Υ.Γ. Δεν καίγομαι να υπογράφω ηλεκτρολογικά διότι πιθανότατα θα γίνω επικύνδυνος για τον συμπολίτη μου.

 

Φέρνω ξανά αυτό το θέμα που έθεσε ο αγαπητός συνάδελφος για να πω το εξής. Υπάρχει μια κακιά νοοτροπία ότι ο ηλεκτρολόγος ΠΡΕΠΕΙ να ξέρει θέρμανση, κλιματισμό, ύδρευση, αποχέτευση και όλα τα σχετικά και αντιστοίχως ο μηχανολόγος να ξέρει ηλεκτρολογικά, μέση τάση, υποσταθμούς, δομημένη καλωδίωση κλπ κλπ, ενώ στη πραγματικότητα πολύ λίγα έχει διδαχθεί ο ένας για την επιστήμη του άλλου. Έτσι, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί υπογράφουν μηχανολογικά, μηχανολόγοι ηλεκτρολογικά, κανείς δεν κάνει σωστά τη δουλειά του και συχνά παίρνει ο ένας τη δουλειά του άλλου. Διότι όταν ο συνάδελφος μηχανολόγος ντρέπεται (κυριολεκτικά) να πει στο πελάτη ότι δεν είναι σε θέση να μελετήσει έναν υποσταθμό ή ο ηλεκτρολόγος ότι δεν μπορεί να μελετήσει ένα μεγάλο σύστημα κλιματισμού με πύργους ψύξης κλπ τότε αμφότεροι μπαίνουν σε μια διαδικασία να ξαναμάθουν μόνοι τους αυτή τη φορά ο ένας την επιστήμη του άλλου και συνήθως το καταφέρνουν με μπακάλικο και πρόχειρο τρόπο. Εγώ πιστεύω λοιπόν ότι ήρθε η ώρα να τελειώσει αυτή η κωμωδία. Θέλουμε καλούς ηλεκτρολόγους για τα πάσης φύσεως ηλεκτρικά, και καλούς μηχανολόγους για τα πάσης φύσεως μηχανολογικά. Και το σημαντικότερο, οι πελάτες να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει ο παντογνώστης πανεπιστήμονας που τα κάνει όλα. Αυτά υπάρχουν μόνο στην νοσηρή φαντασία του ΤΕΕ. Δεν μιλάω όμως τόσο για τα επ. δικαιώματα, στα οποία το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να έχει απεριόριστα δικαιώματα ο ένας του άλλου αλλά με κάποιους περιορισμούς, όσο για τη νοοτροπία που κυριαρχεί στην αγορά ότι κάποιος μπορεί να κάνει τα πάντα στα Η/Μ. Και αυτή τη κουλτούρα την έχουν και μερικοί μηχανικοί. Κυρίως πολιτικοί και αρχιτέκτονες οι οποίοι λένε, για τον υποσταθμό ρώτα το μηχανολόγο σου, για το κλιματισμό ρώτα το μηχανολόγο σου, για ηλεκτρικές μηχανές ρώτα το μηχανολόγο σου, για ηλεκτρικούς πίνακες ρώτα το μηχανολόγο, για κάθε τι σχετικό και άσχετο που δεν έχει να κάνει με οικοδομικές εργασίες ρώτα το μηχανολόγο σου.

Ο ηλεκτρολόγος λοιπόν στα ηλεκτρολογικά και με περιορισμούς στα μηχανολογικά, και ο ο μηχανολόγος στα μηχανολογικά με περιορισμούς στα ηλεκτρολογικά αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και να έχουμε καλούς επιστήμονες στην ειδικότητά τους.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

@georgeS

οταν φώναζα εγώ καθένας τα της ειδικότητας του λεγατε διάφορα.

Επαναλαμβάνω λοιπον : καθένας τα της ειδικότητας του

Link to comment
Share on other sites

parist43 δεν μπορείς να κάνεις και πολλά διότι τα δικαιώματα αυτά καθορίζονται από ΒΔ του 1930, 1934, 1950. Αυτή είναι και η λαλακία ότι ο τότε νομοθέτης δεν πρόβλεψε την εξέλιξη της επιστήμης και έτσι μπερδεύουμε τα μπούτια μας.

Link to comment
Share on other sites

Nαι αλλα σήμερα έχουμε 2009.Γενικά στην Ελλαδα κανείς δεν προβλέπει τίποτα.πάει ο άλλος τελειώνει μαθηματικός ,ιστορικός κλπ κλπ-κανεις δεν νοιάζεται που θα βρεί δουλεια-και στο τέλος του δίνουν και το δικαίωμα να κάνει μελέτες περιβαλοντικών επιπτώσεων.Αρτζι μπουρτζι και λουλας.

Για να είμαστε βέβαια σωστοι νοιάζονται .Ποιοί νοιάζονται?Οι διαφορες κλικες.Υπάρχουν πχ κάποια κονδύλια ,δεν φτάνουν για σωστο κτηματολόγιο,λένε οι αρμόδιες κλίκες:ενταξει μωρε,τοσα έχουμε τετοιο κτηματολόγιο θα κάνουμε -παρτε και εσείς το ποσοστό σας-και άσε τους

μακακες τους Ελληνες να τραβιούντε 50 χρονια στα δικαστήρια.

Βγαινουν κάτι άλλα ξυπνοπούλια και λένε να μια ωραία επαρχιακή κωμόπολη (ουτε καν πόλη) ε ας κάνουμε ενα πανεπιστήμιο να τα κονομάνε αυτοι που έχουν τα δωμάτια-να ανέβει και το κόστος της γής να τρίβουν τα χερια οι οικοπεδούχοι-να βολευτούν και μερικοί δικοί μας σαν καθηγητές βοηθοι κλπ.τώρα τι θα κάνουν τα παιδιά οταν τελειώσουν -ε εντάξει τι μας νοιάζει εμας ,άλοι θα τραβιούντε.

κλπ κλπ κλπ ολα ετσι γίνονται και το κλέψιμο και η διαφθορα έγινε λαικο σπορ-και οδευουμε προς επιτήρηση απο το ΔΝΤ

Link to comment
Share on other sites

χειρότερο:σήμερα μια είναι η νοοτροπία απο πάνω μεχρι κάτω:Ο καθένας ας τα οικονομήση οπως μπορεί (χωρις να νοιάζεται για τίποτα) αυτή είναι η βασική φιλοσοφία του συστήματος ,που είναι καί η αιτία του κακού .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.