Μετάβαση στο περιεχόμενο

προσδιορισμος ποσου αποθεματικου οικοδομης


Recommended Posts

Γεια σας και συγχαρητηρια για το site σας..

Θα ηθελα τη βοηθεια σας στο θεμα που αναφερω στον τιτλο..Και για να γινω πιο συγκεκριμενος,προκειται για μια οικοδομη χωρις καταστατικο με 3 διαμερισματα στον καθε οροφο,διαφορετικου εμβαδου,με μαγαζι στο ισογειο και με δωμα στην ταρατσα..Απ οτι γνωριζω τα κοινοχρηστα πρεπει να βγαινουν με βαση τα μετρα καθε σπιτιου(η σε αλλη περιπτωση τα χιλιοστα ιδιοκτησιας της οικοδομης)σωστα?

Σ αυτην την οικοδομη η διαχειριστρια τα βγαζει χειρογραφα κι ολοι εκτος απ το δωμα πληρωνουν το ιδιο ποσο..Θα ηθελα επισης να ξερω,πως καθοριζεται το ποσο που πρεπει να δινεται για αποθεματικο..Κι αυτο δεν πρεπει να γινεται βασει τμ2 η οχι?Επισης,το μαγαζι πρεπει να συμμετεχει στο αποθεματικο η μονο στην περιπτωση καποιας δαπανης που αφορα και το συγκεκριμενο χωρο?(π.χ. εξωτερικο βαψιμο οικοδομης).Το ρωταω αυτο,καθως σε προηγουμενη δαπανη σχετικα με τις καινουργιες αδειες των ανελκυστηρων ο διαχειριστης επαιρνε αποθεματικο και για το μαγαζι και πληρωθηκε εκεινη η δαπανη και απο αυτα τα λεφτα..

Σε περιπτωση που δε δεχονται οι περισσοτεροι να δωθουν τα κοινοχρηστα σε εταιρεια τι γινεται?

 

Ευχαριστω προκαταβολικα

 

Link to comment
Share on other sites

Mην περιμενεις απαντηση. Τα πες ολα μονος σου στην αρχη....''δεν υπαρχει καταστατικο (κανονισμος ορθοτερα)'' συνεπως οτι και να πουμε εμεις δεν εχει νοημα, απο την στιγμη που δεν υπαρχουν γραμμενο τιποτα.

 

Οτι θελει χρεωνει η διαχειριστρια, (πιθανοτατα οτι της παρεδωσε ο προηγουμενος) και δεν μπορεις να τους πεις και τιποτα...

Link to comment
Share on other sites

Mην περιμενεις απαντηση. Τα πες ολα μονος σου στην αρχη....''δεν υπαρχει καταστατικο (κανονισμος ορθοτερα)'' συνεπως οτι και να πουμε εμεις δεν εχει νοημα, απο την στιγμη που δεν υπαρχουν γραμμενο τιποτα.

 

Οτι θελει χρεωνει η διαχειριστρια, (πιθανοτατα οτι της παρεδωσε ο προηγουμενος) και δεν μπορεις να τους πεις και τιποτα...

Ναι,αλλα ποιο ειναι το σωστο θελω να μαθω..Δεν μπορει να χρεωνει ο διαχειριστης οτι γουσταρει..Θα ηθελα να ξερω με ποιο τροπο υπολογιζεται το αποθεματικο που πρεπει να πληρωνει ο καθε ενοικος και με ποιο ποσο αντιστοιχει εξισου στον καθενα για τα κοινοχρηστα..με ποια κρητηρια χρεωνομαστε?Και μιλαμε για μια οικοδομη,χωρις ωρομετρηση,πετρελαια κτλ,με ατομικη θερμανση..μονο χρεωσεις για συντηρηση ανελκυστηρα,δεη,νερο και συνεργειο καθαρισμου..πρεπει ολοι να δινουν το ιδιο ποσο?

Link to comment
Share on other sites

συνήθως υπάρχει διαχωρισμός κατηγοριών δαπανών

-πάγια κλπ. βάσει τμ ή χιλιοστών αφού έχεις σύσταση (αν και πολλές φορές σε πολυκατοικίες αντιπαροχής οι εργολάβοι χρέωναν περισσότερα χιλιοστά στα αντιπαρεχόμενα που είχαν ίδια τμ με τα δικά τους)

-συντήρηση ανελκυστήρα από όσους τον χρησιμοποιούν (κατ' αναλογία τμ ή χιλιοστών πάλι)

-θέρμανση βάσει μελέτης μηχανολόγου

όμως αν δεν γίνει καταστατικό και δεν υπάρχει συναίνεση δεν θα βγει άκρη παρά μόνο δικαστικά

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

οπως ειπε και ο imhotep

θεωρητικα τα ποσοστα υπολογιζονται με βαση την αξια των χωρων, όταν γινεται η συσταση ΟΙ

και επισυναπτεται σχετικος πινακας  κατανομης  δαπανων στον κανονισμο, ο οποιος μεταγραφεται και δεν μπορει να αμφισβητηθει...

 

Οταν δεν υπαρχει κανονισμος, οι διαφορές  μεταξυ των συνιδιοκτητων για τον υπολογισμο των κοινοχρηστων, γινεται με βαση την αντικειμενικη αξια καθε διαμερισματος., γι αυτο και τα δικαστηρια ζητουν τα σχετικα εντυπα υπολογισμου,  ολων των χώρων, οι δε δαπανες συμμετοχης  υπολογιζονται με κλασμα, με αριθμητη την αξια του διαιρετου χωρου και παρονομαστη την αξια  των χωρων ολης της οικοδομης, όπως περιγραφονται στα συμβολαια....

[και  συνηθως ταυτιζονται  με τα χιλιοστα  της συστασης...]

 

Ανεξαρτητα αυτων, ως προς το παγιο...αυτο καθοριζεται με αποφαση της επιτροπης και - συνηθως- ειναι  ενα ποσόν ιδιο  για ολους...

για  να μην προκυπτουν πολυπλοκες λογιστικες πραξεις...

Το καταστημα συμμετεχει στις   λεγομενες δαπανες "ιδιοκτησιας".[βαψιμο οικοδομης, διαρροές  ταρατσας ή αλλες βλαβες και επισκευες της  οικοδομης...]. αρα συμμετεχει και στο παγιο .

Δεν συμμετεχει στις δαπανες "εντος" της οικοδομης.

Προφανως το υψος του αποθεματικου εξαρταται απο την αποφαση των συνιδιοκτητων.

[και ειναι  σοφη η αποφαση της προκαταβολης καποιων ΕΥΡΩ  προς δημιουργια αποθεματικού για μελλοντικες αναγκες...]

 

τα υπολοιπα αφορουν  - πιθανες- "δικαστικες" αντιπαραθεσεις ....στις οποιες προφανως δεν θα υπεισελθουμε..

 

τις καλημερες μου

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα

Θα πρέπει να το ψάξεις λίγο. Να βρεις τα οικοδομικά σχέδια μαζί με τον πίνακα χιλιοστών!

Ο Μηχανικός που κατασκεύασε την πολυκατοικία είναι υπευθηνος να έχει φτιάξει τον πίνακα - αν του ανατέθηκε φυσικά - .

Δεν είναι δίκαιο. Και ορθά διαμαρτύρεσαι, δεν μπορεί ο κάτοικος Α' ορόφου με ένα διαμέρισμα 50τμ να πληρώνει ίδιο ποσό κοινόχρηστα με τον κάτοικο Β' ορόφου με 75 ίσως.

Θα πρέπει να βρεις τα σχέδια και να γνωρίζεις τους ορόφους που βρίσκεται η κάθε ιδιοκτησία.

Σε δεύτερη φάση, ίσως καταγράψεις τους αυθαίρετα κλειστούς χώρους που δεν δείχνει η άδεια.

Πχ στο παράδειγμα μας, ο κάτοικος Α' δεν έχει ούτε έναν τετραγωνικό μέτρο κλειστό, περισσότερο από όσο δείχνει η άδεια, ενώ ο κάτοικος Β', στο ίδιο παράθυρο έχει κλείσει έναν εξώστη, 15τμ, με αποτέλεσμα να έχει, ένα διαμέρισμα 90τετραγωνικά μέτρα και όχι 75.

Επίσης η χρήση που κάνει, ο κάτοικος Α' ανελκυστήρα, δεν είναι ίδια με αυτήν που κάνει ο κάτοικος Γ'.

Οσον αφορά την συντήρηση την μηνιαία. Ομως το κόστος για επισκευές ανελκυστήρα/ ανα ιδιοκτησία, επιβαρύνεται ανάλογα με τα χιλιοστά. Που ΕΧΟΥΝ ΣΧΈΣΗ ΑΝΆΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ, ΤΟΝ ΟΡΟΦΟ, ΠΑΡΑΓΟΝΤΕς ΟΠΩς ΤΗ ΘΕΑ ΙΣΩΣ.

Καλά το ψάχνεις και συνέχισε..

Ακόμη κάτι, στο παράδειγμα του Imhotep παραπάνω, εμείς, σαν κατασκευαστές, ο αδερφός μου, με εμένα και έναν μηχανικό ακόμα που κατασκευάζαμε πολυκατοικίες, ΟΥΔΕΠΟΤΕ, δεν ρίξαμε σε μια ιδιοκτησία τα χιλιοστά ή τον ιδιοκτήτη.

Μάλιστα όταν κάναμε αντιπαροχές λέγαμε, όταν ήταν 50% - 50% πχ, ότι θα κάνουμε ΕΜΕΙΣ ΕΝΑ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ και ο ΟΙΚΟΠΕΔΟΥΧΟΣ ΘΑ ΔΙΑΛΕΓΕ όποιο ήθελε.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.