Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ημιόροφος με γραφεία προς αλλαγή χρήσης


hammel74

Recommended Posts

Καλησπέρα,

ένας πελάτης μου μου ζήτησε να κανω αλλαγή χρήσης 2 γραφείων σε κατοικίες. τα γραφεία είναι 2, σε σύνολο 4 στον ημιόροφο πολυκατοικίας και τα 2 έχουν κοινόχρηστρη τουαλέτα. Στα συμβόλαια χαρακτηρίζονται και τα 4 σαν γραφεία, Τα προβλήματα είναι τα εξής:

α) στην πολεοδομία δεν υπάρχουν τα σχέδια του ημιορόφου. υπάρχουν όλα τα άλλα σχέδια αλλα αυτά λείπουν

β) το ελεύθερο ύψος του ημιορόφου είναι 2μ. οπότε αλλαγή χρήσης σε κατοικία δεν μπορώ να κάνω γιατί πρέπει να είναι πάνω απο 2,4μ.

 

Η ερώτηση μου είναι αν μπορώ με τον Ν.  4178/13 να τα νομιμοποιήσω σαν κατοικίες ή αν μπορώ κάνοντας μερική ανασύσταση φακέλου, να τα δείξω σαν κατοικίες. 

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Στις τομές των σχεδίων της πολεοδομία υπάρχει ο ημιώροφος? Ή ούτε εκεί.

Η αρίθμηση των σχεδίων (αν υπάρχει) από κάτοψη ισόγειου με κάτοψη Α ορόφου υπάρχει κενό κάποιος αριθμός για να υποθέσεις ότι υπήρχε στον φάκελο ημιώροφος ώστε να μπορείς να κάνεις ανασύσταση. (δηλαδή να χάθηκε η κάτοψη.

 

Το πιο πιθανό και αν η άδεια σου είναι προ ΓΟΚ 85 ο ημιώροφος ή θα είναι κάποιο πατάρι από μαγαζιά του ισογείου ή κάτι άλλο.

Άρα μόνο με διαδικασίες αυθαιρέτου θα μπορέσεις να βγάλεις άκρη και εντάσσοντας το στον 4178.

Ανάλογα τώρα αν έχει και κοινόχρηστα τμήματα ή άλλες δεσμεύσεις ύψους κλπ θα τα δεις με τα σχετικά που προβλέπει ο 4178.

Γενικά μπορείς να το υπαγάγεις αρκεί να λυθούν διάφορα προβλήματα που δεν αναφέρεις ή δεν βάρεσαν καμπανάκια στη προσοχή σου.

 

(Φυσικά αν δεν έχει επέλθει η αλλαγή χρήσης από γραφεία σε διαμέρισμα προ 2011 δεν μπορείς να κάνεις με τον 4178 και την αλλαγή χρήσης αλλά το νόμιμα υφιστάμενο ως είχε σαν χρήση και μετά ανάλογα με τις προϋποθέσεις ελέγχεις άδεια για αλλαγή χρήσης επί ταχτοποιημένου.)

 


Το θέμα δεν αφορά την ενότητα αρχιτεκτονικά που το έβαλες οπότε ανάλογα τι θα κάνεις να το μεταφέρουμε ή στα αυθαίρετα ή στις διαδικασίες για άδειες.

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Ε αγάλια αγάλια ….  :mrgreen:

Αλλά στην τελική η κάθε διαδικασία είναι και έργο που αναλαμβάνει και ανάλογα θα πρέπει να κοστολογήσει για τον πελάτη του.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω για την γρηγορη απαντηση. 

 

Λοιπόν στη τομή φαίνεται κανονικά ο ημιώροφος και στην αρίθμηση των σχεδίων λείπει αυτο μεταξύ ισογείου και 1ου ορόφου. οπότε κάπως (ή κάποιος!!) το σχεδιο εξαφανίστηκε!

 

Η άδεια είναι του 1973 και δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς ήταν στον ημιώροφο. Ανεβαίνοντας απο την σκάλα στον ημιώροφο, βλέπεις μια πόρτα. Ανοίγοντας την πόρτα έχει ενα διάδρομο  και πεντε πόρτες. 1 τουαλέτα και 4 γραφεία, τα οποία είναι χωρισμένα με ξυλοσανίδα ή κάτι αντίστοιχο. 

 

Στα συμβόλαια, καθώς είναι το μόνο έγγραφο που έχω, φαίνονται σαν γραφεία. Τότε ήθελε απλά σκαρίφημα μηχανικού οπότε ούτε με αυτό μπορώ να βγάλω άκρη. 

 

Ο ιδιοκτήτης θέλει να τα πουλήσει σαν κατοικίες και πιέζει για αυτο. 

Φίλε didonis, αυτό που είπες στο τέλος με προβλημάτισε. Ακόμα δηλαδή και να τα νομιμοποιήσω με τον 4178, πάλι δεν θα μπορω να τα κάνω αλλαγή χρήσης καθότι έχουν ύψος 2,00 μ. 

 

Τί μπορώ να κάνω????

Link to comment
Share on other sites

Ας θέλει σαν κατοικία… Δημοκρατία έχουμε…

Εσύ του υπογράφεις βεβαίωση ως θα ήταν στην άδεια (αν βρεις ή κάνεις μερική ανασύσταση φακέλου)

Αλλά και ως γραφεία αν τα πουλήσει δεν υπάρχει καμία απαγόρευση ο αγοραστής να το χρησιμοποιεί ως κατοικία…

Αλλά 90% δεν θα περάσει ανασύσταση ως κατοικία ο ημιώροφος με βάση αυτά που περιγράφεις. (Νομίζω αλλά δεν τα έχω δουλέψει για να τα ξέρω καλά ο ΓΟΚ 73 όπως με τα πατάρια είχε και κάτι ψιλά γράμματα για ημιώροφους που ήταν παιχνιδάκι για να τσιμπάνε μέτρα που δεν θα μετρούσαν στον ΣΔ)

Το κατοικία να κάνει πχ κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν θα μπορούσε.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απόλυτα, αλλά ο πελάτης δυστυχώς επιμένει να θελει να τα πουλήσει σαν κατοικίες και όσο και αν του εξηγώ, δεν καταλαβαίνει....

Προς το παρόν διαβάζω τον ΓΟΚ 73, μήπως και καταφέρω και βγάλω άκρη....

 

Αυτό που δεν κατάλαβα ειναι το: Φυσικά αν δεν έχει επέλθει η αλλαγή χρήσης από γραφεία σε διαμέρισμα προ 2011 δεν μπορείς να κάνεις με τον 4178 και την αλλαγή χρήσης αλλά το νόμιμα υφιστάμενο ως είχε σαν χρήση και μετά ανάλογα με τις προϋποθέσεις ελέγχεις άδεια για αλλαγή χρήσης επί ταχτοποιημένου.

 

Επειδή δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με τα αυθαίρετα, εγώ αν το δηλώσω σαν αυθαίρετη κατοικία με τον 4178, ποιό πρόβλημα θα υπάρχει? 

Link to comment
Share on other sites

... ο πελάτης δυστυχώς επιμένει να θελει να τα πουλήσει σαν κατοικίες και όσο και αν του εξηγώ, δεν καταλαβαίνει....

...

Δεν πειράζει η επιμονή κάνει καλό στον ψυχικό του κόσμο ανεβάζοντας του την αυτοεκτίμηση που έχει για τον εαυτό του. Ας υπογράψει και μόνος του την βεβαίωση του μηχανικού ως κατοικία για το συμβόλαιο και ξεμπέρδεψε. (Δεν θα κινδυνεύεις εσύ με πρόστιμο 30.000 και να τρέχεις μετά για ψυχολογική υποστήριξη.)

 

Πέρα της ψυχανάλυσης όμως για να το δηλώσεις στον 4178 θα πρέπει η αλλαγή χρήσης να είχε συντελεστεί προ Ιούνιου 2011 και να μπορεί (ο πελάτης σου) να το αποδείξει με δημόσια έγγραφα όπως ορίζει ο νόμος.

 

 

(το θέμα σου θα το μεταφέρει αρμόδιος συντονιστής σε ενότητες περί αυθαιρέτων)

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ. 

Το όλο θέμα θα μείνει μάλλον ως έχει, δλδ γραφεία. Θα προτείνω νομιμοποίηση με 4178, γιατί απο ότι είδα σύμφωνα με ΓΟΚ 73 το ελεύθερο ύψος ορόφου

ήταν 2,70 και άνω, οπότε μάλλον όλος ο ημιώροφος είναι παράνομος και μετά πιστοποιητικό νομιμότητας

Ελπίζω όλα να πάνε καλα....

Link to comment
Share on other sites

χθές καθώς κοιτούσα πάλι την υπόθεση μου προέκυψε μια απορία: ο ημιώροφος ήταν ένας τεράστιος κενός χώρος και μετά χωρίστηκε με ξυλοσανίδα. άρα η τότε νέα χρήση του μπορεί να είναι ότι θέλω καθότι αυθαίρετο.οπότε δεν χρειάζεται να κάνω αλλαγή χρήσης απο γραφέια σε κατοικίες.

 

σύμφωνα με την εγκύκλιο 4 του Ν. 4178, παράρτημα 1, Α2, το ελεύθερο ύψος που είναι 2 μ. δεν ενοχλεί και μπορώ να το δηλώσω σαν κατοικία φτάνει να έχω κάποιο δημόσιο έγγραφο, προ το 28/7/2011, που να αναφέρεται οτι η χρήση του χώρου σαν κατοικίες. σωστά? τι έγγραφο μπορεί να είναι αυτό? ΔΕΗ, ΟΤΕ, Μισθωτήριο?

σύμφωνα με το αρ. 7 παράγραφος 2 του Ν. 4178, μπορώ να μην δηλώσω δημόσιο έγγραφο και ο χρόνος αλλαγής χρήσης να μετρήσει απο 2004. αυτο δεν μου κάνει?

 

Τώρα, επειδή λείπει η κάτοψη του ημιωρόφου, θα πρέπει πρώτα να κάνω μερική ανασύσταση φακέλου και μετά υπαγωγή στο Ν. 4178? (Εγκλυκλιος 4, παράρτημα 1, Β3)

 

(συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις αλλά δεν έχω ξανα ασχοληθεί με αυθαίρετα.)

Edited by hammel74
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.