Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τυπική κατασκευή πλάκας και συντελεστής θερμοπερατότητας


GeorgeS

Recommended Posts

Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση.

 

Θέλω να περιγράψω 3 τυπικές κατασκευές οροφής, μια χωρίς μόνωση (παλιό κτίσμα), και μια με μόνωση (νέο κτίσμα) και μια παλαιά όπου μπήκε εκ των υστέρων μόνωση. Και για να γίνω πιο σαφής και παρακαλώ διορθώστε με λέω :

 

A. Οροφή χωρίς μόνωση (από πάνω προς τα κάτω σαν να το έχουμε σε τομή)

 

1. ασφαλτόπανο (πάχους 1-2cm)

2. Τσιμεντοκονία (για ρήσεις, μέση τιμή πάχους 4-5cm)

3. Πλάκα, οπλισμένο σκυρόδεμα, (πάχος 14-16cm)

4. Επίχρισμα (2cm)

 

 

B. Οροφή με μόνωση

 

1. Ασφαλτόπανο ή πλακάκι

2. Τσιμεντοκονία ή αφρομπετό (4-5cm)

3. Μόνωση 5cm

4. Πλάκα. 14-20cm

5. Επίχρισμα.

 

Η θέση 3 και 4 μπορεί να αλλάξει ? βάζουμε μόνωση κάτω από τη πλάκα ?

 

 

Γ. Παλαιά οροφή που προστίθεται μόνωση.

 

1. πλακάκι ή ασφλατόπανο

2. τσιμεντοκονία

3. μόνωση

4. παλαιό πλακάκι ή άλλο υλικό

5. παλαιά τσιμεντοκονία

6. πλάκα

7. επίχρισμα.

 

Τα λέω καλά ? Με ενδιαφέρουν μόνο τα υλικά που έχουν κάποιο πάχος, όχι π.χ. ειδικές στρώσεις για να κλείσουν οι πόροι (στεγάνωση) κλπ. με σκοπό να υπολογιστεί ο συντελεστής θερμοπερατότητας για 3 είδη τυπικών κατασκευών. Ξέρω ότι υπάρχουν πολλές εκδοχές και λύσεις, απλά αυτά που λέω είναι τυπικά ή όχι ?

 

κάθε άλλη παρατήρηση ευπρόσδεκτη.

 

υ.γ. αν είχατε και τα U value αυτών των υλικών θα ήταν ιδανικό, αλλά πολλά ζητάω ε ? :D

Link to comment
Share on other sites

GeorgeS εγώ και στη μελέτη αλλά και στην κατασκευή βάζω την μόνωση κάτω από την πλάκα για νέες κατασκευές.

Για τα παλιά χωρίς μόνωση όπως το έχεις είναι ένας τρόπος κατασκευής, όχι ο σύνηθες, διότι παλαιά τσιμεντοκονία και παλαιό πλακάκι δεν υπάρχει πάντα.

Για υφιστάμενες όπως το έχεις είναι ένας τρόπος κατασκευής, όχι ο σύνηθες για τον παραπάνω λόγο.

Link to comment
Share on other sites

Κατέβασε από τα downloads το κανονισμό Θερμικής Μονώσεως Κτιρίων και θα βρεις εκεί πολλά παραδείγματα και τιμές συντελεστών θερμοπερατότητας (κ), (U-Value στα αγγλικά) για τα συνήθη οικοδομικά υλικά.

Link to comment
Share on other sites

ΕΔΩ θα βρεις και τον ισχύοντα σήμερα κανονισμό θερμομόνωσης του 1979 όσο και ένα πρόγραμμα σε excel για τους υπολογισμούς της θερμομόνωσης. Καλύπτουν πιστεύω κι αυτό ακριβώς που ζητάς.
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για όλες τις απαντήσεις. 2 ερωτήσεις ακόμα. Το μπετό που χρησιμοποιείται συνήθως σε πλάκες και τοιχία τι ειδική θερμότητα έχει σε J/kg-K και τι πυκνότητα σε kg/m3 ?

 

Αν θεωρήσω 1000 J/kgK και 2000 kg/m3 είμαι κοντά στη πραγματικότητα ?

 

Επίσης όταν βλέπουμε στην Αγγλική τη φράση concrete και reinforced conrete εννοούμε απλό μπετό και οπλισμένο αντίστοιχα ? Τι σημαίνει όταν βλέπουμε κάπου reinforced conrete 1% ή 2% ?

Link to comment
Share on other sites

Το 1 ή 2% αναφέρεται στο ποσοστό οπλισμού που υπάρχει σε μια διατομή. Φαντάζομαι ότι εκεί που θα το συνάντησες θα αναφέρεται σε γεωμετρικό ποσοστό δηλαδή Εμβαδό οπλισμού / Εμβαδό διατομής.

 

Η πυκνότητα του σκυροδέματος που χρησιμοποιείται στους στατικούς υπολογισμούς είναι 25 ΚΝ/m3 δηλαδή 2.5 τόνοι / m3. Στην πράξη ίσως να είναι διαφορετικό.

 

Για τις θερμικές ιδιότητες του σκυροδέματος τώρα εξαρτάται από την ποιότητα του σκυροδέματος (C20, C25 κτλ). Στην ουσία εξαρτάται από την σύνθεση του. Αν πρόκειται για υπάρχουσα οικοδομή δε νομίζω ότι θα έιναι εύκολο να προσεγγίσεις την πραγματική τιμή. Πάρε τυπικές τιμές και συνέχισε. Σε βιβλία θερμομόνωσης θα βρεις τιμές. Παλαίοτερα που το είχα κοιτάξει υπήρχε κάποιο εύρος στις τιμές που προτείνονται από την βιβλιογραφία. Όχι κάτι το τρομερό αλλά αισθητές. Δυστυχώς τα βιβλία τα είχα δανειστεί από τη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου και δεν τα έχω πια.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Παναγιώτη

 

Χρησιμοποιώ ένα προχωρημένο λογισμικό για την ενεργειακή συμπεριφορά ενος χώρου (με δυναμικό τρόπο) το οποίο μου ζητάει να περιγράψω τα δομικά στοιχεία του κτιρίου. Έτσι φτιάχνω ας πούμε την πλάκα μου με τα στοιχεία που όρισα σε παραπάνω post και έρχεται η ώρα να ορίσω το σκυρόδεμα της πλάκας. Εκεί έχει διάφορες επιλογές στις οποίες αλλάζει η ειδική θερμότητα και η πυκνότητα. Επίσης μου εχει μια επιλογή και μου λέει : reincorfed conrete (with 1% steel), reinforced concrete (with 2% steel) (παραπάνω δεν έχει). Mήπως εννοεί κάτι άλλο ?

 

Εκτιμώ ότι τελικά δεν έχει και πολύ σημασία τι θα επιλέξω καθώτι ο οπλισμός δεν επηρεάζει σχεδόν καθόλου το τελικό U value. Εντούτοις όμως, λόγω της δυναμικής αναλύσης που γίνεται η ειδική θερμότητα και η πυκνότητα θα επηρεάζουν (λέω γω) τον τρόπο ροής της θερμότητας (λόγω αλλαγής θερμοχωρητικότητος) προκαλώντας μικρότερο ή μεγαλύτερο lag.

 

Επίσης μήπως ξέρει κανείς τις αγγλικές ορολογίες για το αφρομπετό και την τσιμεντοκονία ?

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Μιας και πρόκειται για πλάκα σκυροδέματος επέλεξε το 1% steel. Στα άλλα στοιχεία (δοκάρια υποστυλώματα) επέλεξε το 2%. Είναι χοντροειδής προσέγγιση αλλά ούτως ή άλλως δεν πρόκειται να επηρεαστεί ιδιαίτερα η ανάλυση.

 

Κατέβασε αυτό : http://www.bath.ac.uk/~absmaw/BEnv1/properties.pdf

Αν βρεις από άλλες πηγές διαφορές στις τιμές που προτείνονται μην απορήσεις. Πχ κοίτα και εδώ : http://www.engineeringtoolbox.com/specific-heat-solids-d_154.html

Ο καθένας λέει τα δικά του.

 

Έχεις δίκιο για την ειδική θερμότητα του σκυροδέματος ότι θα επηρεάσει το thermal lag.

 

Για τις ορολογίες θα κοιτάξω μήπως βρω τίποτα.

 

Αλήθεια ποιο πρόγραμμα χρησιμοποιείς?

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Παναγιώτη χρησιμοποιώ το desigbuilder, δοκιμαστική έκδοση (έχει κάποια λαθάκια), με μηχανή επεξεργασίας EnergyPlus. Βέβαια το ίδιο το EnergyPlus σου δίνει πάρα πολλές δυνατότητες (άσε που είναι και free), μπορείς να προσομοιώσεις σχεδόν τα πάντα, αλλά θέλει να κάτσεις να ασχοληθείς λίγο καθότι όχι ιδιαίτερα φιλικό. Το EnergyPlus θεωρείται αντίστοιχο του TRNSYS αλλά διατίθεται δωρεάν. Οπως είπα όμως δεν είναι και τόσο φιλικό. Έχει βέβαια πολύ καλό manual , κατατοπιστικότατο, αλλά θέλει χρόοοοοοοοοοονο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.