Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατανάλωση πετρελαίου φούρνου ψησίματος


damian10

Recommended Posts

Καλησπέρα σας.Κάνω την πρακτική μου άσκηση και μου ανατέθηκε να υπολογίσω την ωριαία κατανάλωση πετρελαίου του φούρνου που λειτουργεί με πετρέλαιο. Η ισχύς του φούρνου είναι 5,5 kw (από την Η/Μ μελέτη).Επειδή δε γνωρίζω την απόδοση του,υποθέτωντας μια απόδοση 0,7 και με θερμογόνο δύναμη πετρελαίου 10,3 Kwh/lt  υπολογίζω 0,76 lt/h.O φούρνος στην ακραία περίπτωση που δουλεύει όλο το οχταωρο,πενθήμερο για 52 εβδομάδες το χρόνο καταναλώνει 1594 λίτρα πετρελαίου.Το πρόβλημα είναι ότι από την εταιρία μου είπαν ότι πέρυσι ο φούρνος κατανάλωσε 9500 ευρώ πετρέλαιο.Για να καταναλώνει αυτό το ποσό σημαίνει πως η απόδοση του είναι περίπου 20%.Κάνω κάποιο σοβαρό λάθος στον υπολογισμό μου;Παραλείπω κάτι;Είναι δυνατόν να έχει τόσο μικρή απόδοση;Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 24
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καταρχήν τί πάει να πει 9.500 € πετρέλαιο; Με ποιά τιμή; Μάθε σε λίτρα πόσο ακριβώς είναι και αν είναι σίγουροι ότι αυτό είναι αληθές. Κατά δεύτερον, εάν είναι παλιός ο φούρνος και δεν συντηρείται σωστά ή έχει επικαθήσεις που λειτουργούν ως μόνωση το 20% είναι πιθανό θεωρητικά. Η θερμογόνος δύναμη αυτή είναι σε ιδανικές συνθήκες, φυσιολογικά θα είναι χαμηλότερη. 

Link to comment
Share on other sites

Project.breeze ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.Ρώτησα και μου είπαν οτι η τιμή της αγοράς πετρελαίου ήταν 1,116 ευρώ/λίτρο.Επομένως τα λίτρα που καταναλώθηκαν είναι 8512.Δηλαδή 7000 παραπάνω από αυτά που υπολόγισα εγώ με απόδοση 70%.Όντως ο φούρνος είναι παλιός και η συντήρηση δεν νομίζω να είναι ικανοποιητική.Κι όσο για τη θερμογόνο δύναμη συμφωνώ ότι η πργματική είναι χαμηλότερη αλλα ακόμη και 5000 λίτρα να καταναλώνει περισσότερο,αυτή τη διαφορά τη βλέπω τεράστια.Άρα όντως η απόδοση του θα κυμαίνεται μεταξύ 20-30% που είναι οικονομικά πολύ επιζήμιο.Νομίζω η καταλλήλη μέθοδος για να μετρήσω την απόδοση του είναι ανάλυση καυσαερίων ORSTAT,σωστά;;Για να την πραγματοιποιήσω χρειάζομαι απλά ενα μηχάνημα ή περισσότερα πράγματα.Και πόσο μπορεί να αυξηθεί η απόδοση του;Μήπως είναι προτιμότερη η αντικατάσταση του;Και κάτι  τελευταίο;Ποια είναι η μέση απόδοση τετοιων φούρνων;(Πιο συγκεκριμένα είναι φούρνος που ψήνει καφέ)

Edited by damian10
Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα έλεγα καταρχήν να ξεκινήσεις από τα εύκολα.Μάθε αν όντως ισχύει η ποσότητα που πετρελαίου που σου δώσανε. Εάν ισχύει, τότε σιγουρέψου ότι δούλευε μόνο 8 ώρες την μέρα και όχι αρκετά παραπάνω. Στην συνέχεια μάθε για το αν έχει συντηρηθεί και αν ναι πότε και από ποιόν, επικοινώνησε μαζί του αν είναι δυνατόν και μάθε περισσότερες λεπτομέρειες. Φώναξέ τον να έρθει να κάνετε ανάλυση καυσαερίων και αν τα νούμερα δεν είναι ικανοποιητικά προχωρήστε σε προοληπτική συντήρηση και καθαρισμό, ξανακάντε μετρήσεις μετά την συντήρηση και τον καθαρισμό. Βρες το manual του φούρνου ή αν δεν υπάρχει βρες ενός καινούργιου φούρνου και κάνε συγκρίσεις με του παλιού, εάν η απόδοση του φούρνου δεν βελτιωθεί σημαντικά παρουσίασέ τους μια πρόταση για αντικατάστασή του και εξήγησε τους ότι με την εξοικονόμηση καυσίμου που θα επιτύχουν λόγω αυξημένης απόδοσης του νέου φούρνου θα τον αποσβέσουν σε 2-3-4 χρόνια 

Edited by project.breeze
Link to comment
Share on other sites

Εξακρίβωσα την ποσοτητα του πετρελαίου και είναι όντως αυτή.Επίσης μου είπανε ότι είναι σχεδόν απίθανο να δουλεύει ο φούρνος στο full 8 ώρες για πέντε ημέρες συνεχόμενα (δεν είναι τόσες οι παραγγελίες).Επίσης μου είπανε ότι ο φούρνος δεν συντηρείται σε ετήσια βάση αλλά πιο αραιά.Υπάρχει περίπτωση  να έκανα λάθος υπολογισμό εγώ;Γιατί αν συγκρίνουμε τα 1600 λίτρα ετησίως που υπολόγισα με τα 8600 που καίει πραγματικά είναι τρομακτική διαφορά.Θα επικοινωνήσω με το συντηρητή.Σ ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια project breeze.

Link to comment
Share on other sites

Έχω την εντύπωση πως κάθε εβδομάδα ψήνουν τις 6 μέρες και κάθε Κυριακή κάνα ταψί με αρνάκι και πατάτες.

Το λογιστήριο μπορεί να σου πει για την κατανάλωση. Πολύ περισσότερο δε αν το αρτοποιείο υποβάλλει αίτημα για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Link to comment
Share on other sites

μήπως η ισχύς είναι η ηλεκτρική και όχι η θερμική;

Σύμφωνα με την Η/Μ μελέτη η κινητήρια ισχύς του φούρνου ειναι 5,50 kw.Ηλεκτρική ισχύ καταναλώνει μόνο ο ανεμιστήρας για την παροχή αέρα για την καύση.

Link to comment
Share on other sites

Έχεις κάνει ένα λάθος. Λες ότι ο φούρνος είναι ισχύος 5.5KW και θεωρείς ότι έχει απόδοση 0.7 που ουσιαστικά σημαίνει ότι η αποδιδόμενη θερμική του ισχύς θα είναι 3.85KW. Έχεις υπολογίσει όμως την κατανάλωση με δεδομένη την θερμική ισχύ ενώ θα έπρεπε να την υπολογίσεις με την ονομαστική. Του προσδίδουμε 5.5KW ουσιαστικά ώστε να μας δώσει 3.85KW θερμικής ισχύος.

Edited by project.breeze
Link to comment
Share on other sites

Έχω την εντύπωση πως κάθε εβδομάδα ψήνουν τις 6 μέρες και κάθε Κυριακή κάνα ταψί με αρνάκι και πατάτες.

Το λογιστήριο μπορεί να σου πει για την κατανάλωση. Πολύ περισσότερο δε αν το αρτοποιείο υποβάλλει αίτημα για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Νομίζω πως για να πετύχουν τέτοια κατανάλωση εχουν ψήσει πολλά κοπάδια.Από το λογιστήριο πήρα τα στοιχεία.9500 ευρώ κατανάλωση (καθαρή αξία) με τιμή 1,116 ευρώ/λίτρο που είναι χωρίς το ΦΠΑ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.