Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πιστοποιητικά ποιότητας - σκληρότητας μαρμάρου


dimidomo

Recommended Posts

Καλησπέρα Συνάδελφοι.

 

Σε έργο το οποίο έχω εκτελέσει (έχει γίνει η περαίωση του έργου) ήρθε έλεγχος της Διαχειρηστικής και βρήκαν το εξής πρόβλημα: Δεν υπάρχουν πιστοποιητικά ποιότητας για τα μάρμαρα που έχω τοποθετήσει. Η μελέτη ζητούσε λευκό Βέροιας (το οποίο είναι πολύ δύσκολα να βρεθεί πλέων) για αυτόν τον λόγο έβαλα ιμι λευκο καβάλας αφού πρώτα ενημέρωσα την Υπηρεσία. Ο προμηθευτής των μαρμάρων με ενημέρωσε ότι τα μάρμαρα δεν έχουν πιστοποιητικά ποιότητας γιατί είναι φυσικό προϊόν και ακόμα και στην ίδια πλάκα μαρμάρου μπορεί να βρείς διαφορετικές μηχανικές ιδιότητες. Μην τα πολυλογό ήρθε ο έλεγχος και μου ζητάει πιστοποιητικά.

 

Εχετε να προτείνεται κάτι, είχε κάποιος ανάλογη περίπτωση;

 

 

Link to comment
Share on other sites

 Ο προμηθευτής των μαρμάρων με ενημέρωσε ότι τα μάρμαρα δεν έχουν πιστοποιητικά ποιότητας γιατί είναι φυσικό προϊόν και ακόμα και στην ίδια πλάκα μαρμάρου μπορεί να βρείς διαφορετικές μηχανικές ιδιότητες.

 

και πχ αυτή η εταιρία http://www.marmarakavalas.com/pages/products.htm πως λέει ότι έχει????

Link to comment
Share on other sites

Καλά, απ' αυτήν την εταιρεία πρέπει να έχει μείνει μόνο η ιστοσελίδα πλέον, αλλά αυτό που σου είπε ο προμηθευτής είναι μπαρούφα. Διαφορετικές ιδιότητες θα βρεις, αν είναι όμως κάτω από το όριο η πλάκα απορρίπτεται. Ελέγχονται απορρόφηση νερού, ειδικό βάρος, αντοχή σε θλίψη και αντοχή σε εφελκυσμό από κάμψη. Δες εδώ.

 

Αν στο έργο σου  ισχύουν οι ΕΤΕΠ ατύχησες. Όταν λες ότι ενημέρωσες την Υπηρεσία τι εννοείς; Προφορικά ή έχεις γραπτή έγκριση; Ακόμη κι έτσι, αν η έγκριση αφορά μόνο το χρώμα και την προέλευση, εξακολουθεί να ισχύει ότι τα μάρμαρα πρέπει να συνοδεύονται από πιστοποιητικά συμμόρφωσης. Για πες του προμηθευτή να ψαχτεί καλύτερα μήπως και βρει κάτι.

 

Αν σου έδωσαν έγκριση για συγκεκριμένα δείγματα, τότε το πρόβλημα το έχει πιο  πολύ η Υπηρεσία. Ελπίζω να μην είναι μεγάλο έργο και μπλεχτεί και ο ΕΣΠΕΛ (όταν με το καλό δραστηριοποιηθεί πάλι).

 

 

Link to comment
Share on other sites

Θεωρητικά θα σου βάλουν ένα πρόστιμο μικρό για την μη προσκόμιση των παραπάνω δικαιολογητικών και το θέμα θα λήξη

Μπορείς να στείλεις κάποια δείγματα σε κάποιο αναγνωρισμένο εργαστήριο έλεγχου  και να πάρεις αποτελέσματα πάνω στις ιδιότητες που ζητάνε ώστε να είσαι εξασφαλισμένος 

Edited by varxo
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα συνάδελφοι.

 

Ναι ισχύουν οι ΕΤΕΠ.

 

Πίστευα ότι τους είχα ενημερώσει εγγράφως αλλά ψάχνω στα έγγραφα της επικοινωνίας με την υπηρεσία και δεν βρίσκω τίποτα, οπότε έγιναν όλα προφορικά...

 

Τα CE έχουν ημερομηνία λήξης; (μαλλον έχουν). Βρήκα κάτι αλλά δεν έχει ημερομηνία λήξης, μόνο ημερομηνία πιστοποίησης

Link to comment
Share on other sites

Για να βαλουμε μια ταξη:

1) Σου ζητουν πιστοποιητικα που να αποδεικνυουν οτι το προιον ικανοποιει τις προδιαγραφες της μελετης;Αν ναι εισαι υποχρεωμενος να εχεις .Αν δεν εχεις (γιατι ο προμηθευτης δεν εχει) τοτε μπορει να σου ζητησουν ελεγχο απο εργαστηριο και εκθεση απο τον μελετητη για επιπτωσεις στο εργο αν οι προδιαγραφες δεν τηρηθηκαν

2) Σου ζητουν πιστοποιηση  CE; Αν ναι και παλι  εχουν δικαιο γιατι ειναι υποχρεωτικο το CE στους φυσικους λιθους  απο το 2007 βλ. ΦΕΚ Β 973/18-6-2007 { Αυτο οπως καταλαβαινεις ισχυει ανεξαρτητα των ΕΤΕΠ}.Εδω μπορει αυτη την απαιτηση να την παρακαμψουν εφ οσον αποδειχθει η επαρκεια του υλικου (βλ.1) .Συνηθως απλα γραφουν στην εκθεση του σαν παρατηρηση αυτη την ελλειψη.

Παρατηρηση:

Αν το προιον κατασκευαζεται μεμονωμενα ή επι παραγγελια σε εκτος σειρας διαδικασια κατοπιν ειδικης παραγγελιας , ή κατασκευαζεται στο εργοταξιο ή κατασκευαζεται κατα τροπο παραδοσιακο ( σε μη βιομηχανικη διαδικασια ) τοτε δεν απαιτειται CE

( βλ. Κανονισμος ΕΕ 305/11 αρθρο 5 )

Οσο αφορα το προστιμο αυτο εξαρταται καθε φορα απο την καθε περιπτωση.

Edited by KF
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το CE δεν έχει ημερομηνία λήξης, είναι δήλωση του παραγωγού ότι το προϊόν συμμορφώνεται, όσον αφορά τις ιδιότητές του, με τις ισχύουσες προδιαγραφές. Η έκδοσή τους γίνεται ανά παρτίδα ή και σε όποια συχνότητα ορίζει το σύστημα ποιότητας που (πρέπει να) ακολουθεί ο παραγωγός. Συνήθως εκδίδονται μία φορά το χρόνο. 

 

Αν αυτό που βρήκες είναι πρόσφατο σου κάνει. Αν όχι ζήτα να το επικαιροποιήσουν.

 

Σε περίπτωση που δεν βγάλεις άκρη, μπορείς να εκδώσεις CE μόνος σου για τα μάρμαρα που χρησιμοποίησες. Στέλνεις δείγματα σε (διαπιστευμένο) εργαστήριο, και συντάσσεις τη δήλωση συμμόρφωσης εσύ (αν φυσικά τα αποτελέσματα είναι καλά). Εκείνο που δεν γνωρίζω είναι αν το κόστος του ελέγχου είναι μεγαλύτερο από το πρόστιμο για έλλειψη πιστοποιητικών.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.