Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευή στεγάστρου σε επαφή με όμορο οίκημα


Recommended Posts

Καλησπέρα! Μπορεί κανείς να μου πει εάν επιτρέπεται η κατασκευή στεγάστρου σε επαφή με οίκημα? Στην προκειμένη περίπτωση κατασκευάστηκε προ ετών στέγαστρο με μεταλλικό σκελετο στο όριο οικοπέδου, σε επαφή με το όμορο οίκημα. Επίσης επιτρέπεται η ύπαρξη ανοιγμάτων στην πλευρά οικήματος που συμπίπτει και με το όριο του οικοπέδου? Και για να γίνω πιο κατανοητή, επιτρέπεται να υπάρχουν παράθυρα που "βλέπουν" στην αυλή του δίπλα κτιρίου? Ευχαριστώ πολυ

Link to comment
Share on other sites

1. Το στέγαστρο μπορεί να βρίσκεται σε επαφή με κτίσμα, αρκεί να τηρεί τις επιτρεπόμενες για την περιοχή αποστάσεις από τα όρια του οικοπέδου και από την οικοδομική γραμμή

2. Το "ομορο οίκημα" δεν ενδιαφέρει για τη νομιμότητα του στεγάστρου. Η νομημότητα κρίνεται από τους όρους δόμησης του οικοπέδου στο οποίο βρίσκεται το στέγαστρο.

3. Εάν τα παράθυρα όμορου κτίσματος βρίσκονται σε τοίχο που είναι επί του κοινού ορίου των δύο οικοπέδων δεν είναι νόμιμα. Εάν υπάρχουν παράθυρα σε τοίχο που βρίσκεται σε απόσταση από το κοινό όριο των οικοπέδων πρέπει να ελεγχθεί η νομιμότητα της απόστασης αυτής. Εάν η απόσταση αυτή είναι νόμινη νόμιμα είναι και τα οαράθυρα της διπλανής οικοδομής.

Σε κάθε περίπτωση όμως κάλεσε έναν μηχανικό της περιοχής σου να κάνει μια αυτοψία και να σου συντάξει μία Τεχνική Έκθεση απαντώντας στα ερωτήματά σου. Αυτό είναι το σωστότερο. Εμείς από εδώ υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε μόνο.

Link to comment
Share on other sites

παράθυρα που βλέπουν στην αυλή του γείτονα απαγορεύονται (σε διαφορετικό οικόπεδο)

 

γεικότερα για την κατασκευή πέργκολας απαιτείται οικοδομική άδεια

για "στέγαστρο" ομοίως

 

πιστεύω πως αυτό που ονομάζεις στέγαστρο είναι μια σκεπασμένη πέργκολα που μετρά στην κάλυψη και τη δόμηση στην καλύτερη των περιπτώσεων ως ΗΧ

 

ΓΟΚ 85 (2000)

http://www.tee.gr/online/afieromata/2000/2122/index.shtml

Αρθρο 2 Ορισμοί

39. Προστέγασμα είναι η σταθερή ή κινητή προεξοχή πέρα από τις επιφάνειες των όψεων του κτιρίου, η οποία δεν χρησιμοποιείται ως εξώστης.

 

Αρθρο 17 Κατασκευές στους ακάλυπτους χώρους

2. Στους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου επιτρέπονται και οι εξής κατασκευές:

β) Εγκαταστάσεις για τη στήριξη φυτών (πέργκολες).

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Myri

 

Κατ’ αρχάς, σαφώς ορίζεται ότι η πέργκολα, πρέπει να είναι οπωσδήποτε ανοιχτή από πάνω και ορίζεται επίσης και η χρήση της (αναρρίχηση φυτών)

 

Προφανώς το θέμα μάλλον έχει ως εξής και είναι δύσκολο να απαντήσει κανείς κατά πόσο μπορεί να κατασκευασθεί η όχι, γιατί:

 

1. Αν θεωρηθεί σαν κτίσμα (το στέγαστρο-υπόστεγο), πρέπει σύμφωνα με τον

κτιριοδομικό να έχει τοίχο, αφού ορίζει: ότι κάθε οικοδομή εφόσον φτάνει μέχρι το κοινό όριο πρέπει να έχει τοίχο πάνω σ αυτό (όριο).

2. Αν θεωρηθεί σαν Η/Χ πάλι πρέπει στο όριο των ιδιοκτησιών να έχει τοίχο

 

Από την άλλη αν θεωρούνταν τμήμα pilotis επιτρέπεται πλέον (σε αντίθεση με παλιούς ΓΟΚ/73 και κτιριοδομικό) να μη κατασκευασθεί τοίχος στο κοινό όριο

ενώ συγχρόνως απαγορεύει το μικρό έστω παράθυρο στο όριο ιδιοκτησιών

 

Για μένα πρέπει να επιτρέπεται

 

Εφόσον τα παράθυρα στο όριο δεν επιτρέπονται όχι για να μη βλέπεις το γείτονα (που έτσι κι αλλιώς τον βλέπεις και από απόσταση Δ), αλλά λόγω του ότι μπορεί να κτίσει πάνω στο όριο και ο γείτονας, οπότε ο χώρος γίνεται ανθυγιεινός, ενώ στην περίπτωση της pilotis ή του στεγάστρου-υπόστεγου, δεν συμβαίνει το ίδιο.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ παιδιά για τη βοήθεια. Τα άρθρα του ΓΟΚ τα είχα δει κ εγώ αλλά δεν μπορώ να πω ότι βοηθούν ιδιαίτερα στην προκειμένη περίπτωση. Είναι λίγο πιο πολύπλοκο από ότι το έθεσα το θέμα. Μιλάμε για παλιά σπίτια (προ του '55) τότε που κανένας δεν έδινε σημασία σε κανονισμούς. Τα παράθυρα κατασκευάστηκαν τότε και ο πελάτης μου, ιδιοκτήτης του όμορου κτίσματος, δεν θέλει να καταφύγει σε ακρότητες. Άπλως θέλει να ξέρει τι είναι νόμιμο και τι όχι. Αυτό που τον ενοχλεί είναι το στέγαστρο το οποίο είναι πιο νέα κατασκευή και δεν είναι πέργκολα, είναι μια μεταλλική κατασκευή σκεπασμένη με τζίγκο (!!!!) που ακουμπάει η μία του πλευρά στο σπίτι του. Υποθέτω ότι έχει κατασκευαστεί χωρίς άδεια..

Link to comment
Share on other sites

Τα παράθυρα αν είναι κατασκευασμένα πρίν απο το 1973 κλείνουν μόνο με δικαστική απόφαση.

Αν είναι αυθαίρετο μπορεί να νομιμοποιηθεί, και όπως ανέφερα ήδη χωρίς να είναι υποχρεωτική η ανέγερση τοίχου.

Link to comment
Share on other sites

@dimpan1983

Συγγνώμη, δεν κατάλαβα ότι είσαι συνάδελφος. Στα σπίτια προ του 55 ίσχυε το σύστημα των πτερύγων, άρα μπορείς να καταλάβεις αν είναι σύννομο ή όχι ό,τι ρωτάς. Αν το στέγαστρο έγινε μετά το 1973 και πριν το 1985 θα δείς τη νομιμότητα με τον ΓΟΚ του 73. Αλλά αν το στέγαστρο δεν έχει άδεια για ποια νομιμότητα συζητούμε?

Link to comment
Share on other sites

Έχεις απόλυτο δίκιο camelot, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις όπου οι γείτονες "ξεμαλλιάζονται" καθημερινά είναι λίγο ρίσκο να κάνεις και καταγγελία στην πολεοδομία. Τα προβλήματα αυτά πρέπει κανονικά να λύνονται στη φάση της κατασκευής και όχι μετά από τόσα χρόνια. Τελοσπάντων... Ευχαριστώ πολύ παιδιά όλους για τη βοήθεια

Link to comment
Share on other sites

Τα παράθυρα αν είναι κατασκευασμένα πρίν απο το 1973 κλείνουν μόνο με δικαστική απόφαση.

Πολύ χρήσιμη αυτή η πληροφορία!!!!!

 

και τι γίνεται συνήθως;;;

αν οι χωροι κύριας χρήσης δεν έχουν άλλη πηγή φωτισμού-αερισμού

απαγορεύουν στον γείτονα να κτίσει;;;;

γνωρίζει κανείς κάτι;

Link to comment
Share on other sites

Σε περίπτωσή μου Myri το 1993 το δικαστήριο δεν έκλεισε ένα παράθυρο

σε όμοια περίπτωση.

Ο γείτονας παρά του ότι ήθελε στη θέση του, να κτίσει υπόστεγο για το αυτοκίνητό του, το δικαστήριο αποφάσισε να το κτίσει πιο πίσω.

Εννοείται φυσικά ότι το οικόπεδό του ήταν μεγάλο.

Στο δικαστήριο καταθέσαμε τοπογραφικά και κάτοψη της οικίας.

Κτιριοδομικός Κανονισμός

Αποφ. 3046/89, ΤΗΣ 30.1/3.2.1989 (ΦΕΚ 59 Δ΄) άρθρ. 10, παρ. 9-10

10. Ανοίγματα που προϋπήρχαν του Ν. Δ/τος 8/1973 και αντιβαίνουν στην απαγόρευση της προηγούμενης παραγράφου δεν κλείνονται με πράξη της διοίκησης, αλλά ύστερα από δικαστική απόφαση, που εκτελείται σύμφωνα με τις διατάξεις της πολιτικής δικονομίας».

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.