Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χαλκοσωληνες Φυσικου Αεριου. Διαβρωνονται απο τη βροχη???


Greta

Recommended Posts

Καλημέρα σας.

 

Χρειαζομαι τα φωτα σας πανω σε κατι, γιατι εχω ρωτησει καποιους ανθρώπους και δεν πηρα σαφη και σιγουρη απαντηση, οποτε κ εγω δεν ξερω πώς να κινηθω από εδώ και περα. Ειμαι διαχειριστρια σε μια πολυκατοικια και πριν από χρονια μας εκλεβαν συστηματικα τις σωλήνες του φυσικου αεριου από την πιλοτη. (Χρησιμοποιούμε πετρελαιο. Οι σωλήνες υπηρχαν εκει από τον κατασκευαστη της πολυκατοικίας, για την περιπτωση που θελαμε μελλοντικα να βαλουμε φυσικο αεριο.) Τοτε είχαμε ολοι παρει την αποφαση να ξεβιδωσουμε τις σωλήνες που ειχαν απομεινει στην πιλοτη και να τις αποθηκεύσουμε στην ταρατσα. Οι σωλήνες αυτές βρίσκονται τωρα εκει πανω από 2 χρονια και βρέχονται από τη βροχη, γενικοτερα είναι εκτεθιμενες στον καιρο. Καποιες μαλιστα εχουν αρχισει να πρασινιζουν εξωτερικα σε καποια σημεια. Η ερωτηση μου είναι: Είναι αχρηστες πια η' σε περιπτωση που οντως βαλει μελλοντικα η πολυκατοικια φυσικο αεριο, θα μπορουσαν αυτές οι σωλήνες να χρησιμοποιηθουν? Θα ηθελα να προσθεσω ότι οι καθετες σωληνώσεις της πολυκατοικίας παραμενουν στη θεση τους. Ξεβιδωσαμε μονο αυτές της πιλοτης, γιατι ετσι κ αλλιως ηταν θεμα χρονου να κλαπουν κ οι τελευταιες. Το αναφερω ότι οι υπολοιπες σωλήνες του κτιριου είναι στη θεση τους, γιατι καποιος μου ειπε ότι σε περιπτωση που στο μελλον μπουν καινούριες σωληνώσεις, δεν είναι ο,τι καλυτερο να συνδυάζονται παλιες με καινούριες. Το ιδιο ισχυει και για την πιλοτη βεβαια, γιατι οι σωλήνες που αποθηκεύσαμε στην ταρατσα είναι κάμποσες, αλλα ενδιάμεσα λειπουν και πολλες που εχουν κλαπει. Σας παρακαλω πολύ βοηθειστε με. Εχω μεγαλη ευθυνη και πρεπει να πραξω το σωστο.

Σας ευχαριστω για το χρονο σας.

Link to comment
Share on other sites

Αν μπορειτε να τις βαλετε κατω απο καποιο στεγαστρο να μην τις χτυπα η βροχη καλως. Αν οχι δεν πειραζει. Το πρασινο στρωμα ειναι επιφανειακη οξειδωση. Σε αντιθεση με σιδερενια αντικειμενα, ο χαλκος απο την στιγμη που αναπτυξει πρασινο στρωμα οξειδωσης δεν διαβρωνεται περαιτερω, οποτε πρακτικα δεν εχετε προβλημα. Οταν ερθει η ωρα να χρησιμοποιηθουν ξανα οι σωληνες ο υδραυλικος θα απομακρυνει το πρασινο στρωμα με μηχανικα μεσα (σμυριδοπανο, τροχο κτλ) και θα κολλησει. Το να τις βαλετε σε πλαστικη σακουλα δεν λεει κατι, γιατι σε 2-3 μηνες οι σακουλες θα λιωσουν.

Αν πρεπει να τις αφησετε εξω, μπορειτε εναλλακτικα να βαλετε τουβλα ή καδρονια ανα ενα μετρο πχ, και οι σωληνες να ακουμπησουν μετα πανω στα τουβλα. Απο πανω μπορειτε να σκεπασετε με ενα κομματι υφασμα τεντας, ή με ξεφουσκωτα στρωματα θαλασσης (το βινυλιο αντεξει πολυ στη βροχη και τον ηλιο)

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστω θερμα και τους 2 κυριους για τις πολύτιμες συμβουλες σας!!! Επομένως οι σωλήνες, παρολο που εχουν μεινει για χρονια εξω, δεν είναι αχρηστες? (Γιατι σκεφτομουν ακομα και το ενδεχομενο να τις πουλήσουμε για ανακυκλωση, αν ηταν βεβαιο ότι δεν πληρουσαν πια τις προ'υ'ποθεσεις για ασφαλη χρηση). Το ενδεχομενο να εχουν ηδη διαβρωθεί εσωτερικα και αυτό να τις καταθιστα ακαταλληλες και επιβλαβεις για την υγεια υπαρχει? Γιατι εσωτερικα δε νομιζω να μπορουν να τριφτουν για να καθαρισουν. Με λιγα λογια, αν σκεπαστουν εστω και τωρα (μετα την εκθεση τους στα καιρικα φαινομενα για περισσοτερο από 2 χρονια) είναι βεβαιο ότι μπορουν μελλοντικα να χρησιμοποιηθουν για το φυσικο αεριο με ασφαλεια? Η πιθανη εσωτερικη διαβρωση (που υποθετω ότι ισως να υπαρχει) τους δεν είναι κατι ανησυχητικο?

Link to comment
Share on other sites

Έγινε διαγραφή άσχετων με το θέμα απαντήσεων. Συνάδελφοι παρακαλώ μην βγαίνετε εκτός θέματος με ανούσιους χαρακτηρισμούς και απαντήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Οι χαρακτηρισμοί δεν είναι άσχετοι. Η παραπάνω κουβέντα ότι το πλαστικό λιώνει σε 2-3 μήνες είναι παραπληροφόρηση. Υπάρχουν ανθεκτικά πλαστικά τα οποία στο κατάλληλο μέρος με τις κατάλληλες συνθήκες δεν λιώνουν για ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ μεγαλύτερο διάστημα.

Στον αντίποδα αυτού που άνοιξε δηλώνω ακόμα, ότι με εσάς δεν έχω κανένα πρόβλημα.

Και επίσης λέω τις προτάσεις του Chiriako αντιοικονομικές, ορισμένες ανέφικτες. Επίσης τονίζω το τι συμβαίνει οταν και εσωτερικά διαβρώνεται η σωλήνα.

Και ρωτώ τους Συναδέρφους οτι, η λύση πλαστικού, που να μην λιάζεται στεγανού, κατάλληλα εδραζόμενου, όταν τα σίδερα δεν έχουν διαβρωθεί υπερβολικά είναι μια κατάλληλη, αρκετά οικονομική και εύκολα πραγματοποιήσιμη λύση?

Link to comment
Share on other sites

Οι χαλκοσωλήνες για χρήση φυσικού αερίου, πρέπει να είναι απαλλαγμένες στο εσωτερικό τους από μικρά τεμάχια σκουπιδιών (άμμος, έντομα, ρινίσματα μετάλλων, κτλ.), γιατί σε καθεστώς λειτουργίας μπορεί να δημιουργήσουν εμφράξεις και αδυναμία στεγανοποίησης στις διάφορες διατάξεις της εγκατάστασης (ακροφύσια, ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα, κτλ.). 

 

Εάν αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί, δεν υπάρχει πρόβλημα στην επαναχρησιμοποίησή τους για αυτές τις εφαρμογές.

Link to comment
Share on other sites

Το καλύτερο είναι οι σωλήνες να ξαναμπουν στο Ισόγειο. Να αγοραστούν τα τεμάχια που λείπουν. Και να κατασκευαστεί καπάκι, που προβλέπεται με μια μικρή άδεια αν απαιτείται κιόλας να εξασφαλιστουν.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.