Jump to content
Halos

Έναρξη ΤΕΕ & Επαγγελματικά δικαιώματα

Recommended Posts

Καλήμερα σας.

 

  Σύντομα θα πάρω πτυχίο ηλεκτρονικού μηχανικού Τ.Ε.Ι. και θα ήθελα να ρωτήσω εάν έχει νόημα να γραφτώ στο Τ.Ε.Ε. (ή ΕΕΤΕΜ έχω μπερδευτεί με τον ρόλο του καθενός) από την άποψη πως οι ηλεκτρονικοί μηχανικοί δεν έχουν κάποια συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα, δηλαδή εργασίες που να χρειάζεται η υπογραφή τους.

  Επίσης ο λόγος που προβληματίζομαι είναι επειδή θα κάνω έναρξη στο ΤΕΒΕ, έχοντας βρει ήδη δουλειά και σκέφτομαι εφόσον δεν γραφτώ Τ.Ε.Ε. να κάνω έναρξη ως κάτι άλλο (κάτι σαν ερευνητής όπως έχει κάνει και ένας άλλος συνάδελφος που δουλεύει στην ίδια εταιρεία).

  Όπως θα ξέρετε και εσείς δεν υπάρχει ενημέρωση για τέτοια θέματα στις σχολές και έρχομαι αντιμέτωπος με ένα σωρό γραφειοκρατικά όπου κάνεις στην σχολή δεν μπορεί να μου δώσει σαφές απαντήσεις.

  Σας ευχαριστώ!

Edited by Halos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στο ΤΕΕ γράφονται μονο όσοι ειναι διπλωματούχοι.. Για την περιπτωση σου δεν ξερω αν χρειάζεται η όχι να γραφτείς κάπου

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Edited by ikaros13

Share this post


Link to post
Share on other sites

Βασικά από ΄τι αρχίζω να καταλαβαίνω ένας απόφοιτος μηχανικός ηλεκτρονικός ΤΕΙ γράφεται μονάχα στο ΕΕΤΕΜ... αλλά ακόμα και αυτό δεν φαίνεται απαραίτητο για τον συγκεκριμένο κλάδο.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Χωρίς να είμαι ειδικός αφού έχω άλλη ειδικότητα θα σου συνιστούσα να κάνεις εγγραφή στην ΕΕΤΕΜ που ανήκεις. (μη ξεχνάς ότι θα υπάρχουν χιλιάδες απόφοιτοι ΙΕΚ ή από αλλα που δεν έχουν καν αυτό το δικαίωμα να γραφτούν στην ΕΕΤΕΜ)

 

1ον Δεν σε δεσμεύει όπως όσοι είναι γραμμένοι στο ΤΕΕ (διπλωματούχοι) να σου γίνει και αυτόματα εγγραφή στο ΤΣΜΕΔΕ που οι ασφαλιστικές εισφορές είναι μεγάλες.

 

2ον η εγγραφή θα είναι 50 ή 70 ευρώ (τηλεφωνάς και μαθαίνεις).

 

3ον από την ημερομηνία εγγραφής στην ΕΕΤΕΜ τεκμηριώνεις ημερομηνία που θα προσμετρά ως έναρξη στην ειδικότητα σου. Μπορεί σήμερα να μη σου χρειαστεί σε 5 ή σε 10 χρόνια μπορεί να το χρειαστείς. Ποτέ δεν ξέρεις.

Δεν προσμετρά η ημερομηνία κτίσης πτυχίου αλλα η εγγραφή στην ΕΕΤΕΜ. Φυσικά με τον χρόνο θα προσμετρά σημαντικά περισσότερο το πορτοφόλιο του έργου σου και όλα τα αλλα θα είναι ασήμαντα.

Τώρα αν θα χρειαστεί κάθε χρόνο να πληρώνεις το 50 ή όχι για να έχεις τα χρόνια, δεν το νομίζω, αλλα πιο ενήμεροι συνάδελφοι σου θα μπορέσουν να σου πουν.

 

4ον κάνε και την εγγραφή ως απόφοιτος ΤΕΙ για να έχεις πρόσβαση σε συστήματα στο ΤΕΕ. Είναι τσάμπα (δεν ξέρω αν πληρώνεις κι εσύ εγγραφή όπως εμείς) και δεν σε δεσμεύει με ΤΣΜΕΔΕ (ο μεγάλος νταλκάς). Κι αυτό άχρηστο τώρα για εσένα σε 5 ή 10 χρόνια μπορεί να σου φανεί χρήσιμο ή μπορεί τότε να ζητούν ειδικές διαδικασίες για να έχεις το δικαίωμα να κάνεις.

 

Μη ξεχνάς ότι η υπογραφή με ή χωρίς δικαιώματα πάντα έχει μια αξία. Μικρή η μεγάλη θα εξαρτηθεί από εσένα και την διαδρομή σου.

Αυτά είναι μόνο το α ....

Αλλα αφού μπορείς να το έχεις, μη το πετάξεις.

 

Καλό ξεκίνημα στην επαγγελματική σου καριέρα

Edited by Didonis
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! 

Ναι θα το κάνω όπως λέτε και όταν πάρω πτυχίο θα γραφτώ στο ΕΕΤΕΜ (ετήσια είναι 30 ευρώ με την εγγραφή να είναι 36 μου φαίνεται).

Στο ΤΕΒΕ που είναι ασφαλιστικός φορέας και δεν έχει σχέση με αυτό θα κάνω έναρξη ως κάτι παρόμοιο με ερευνητής.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν ισχύουν ακριβώς τα παραπάνω. Η εμπειρία σου μετράει από τα ένσημα ως μισθωτός ή από την περίοδο που ασκείς το επάγγελμα ως ελ. επαγγελματίας. Η εγγραφή στην ΕΕΤΕΜ δεν παίζει κανένα ρόλο.

 

Ως Ηλεκτρονικός Μηχανικός ΤΕ είσαι μία από τις ελάχιστες ειδικότητες που έχουν επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτά περιγράφονται σε ΦΕΚ και αν θυμάμαι καλά χρειάζεται να βγάλεις μία άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

 

Δε ξερω τι χρησιμότητα έχει για σένα να γραφτείς στο ΤΕΕ. Πρώτα δες τι θα σου χρησιμεύσει και μετά κάνε εγγραφή.

 

Η ΕΕΤΕΜ επίσης δε νομίζω να σου χρειάζεται σε κάτι. Δε θυμάμαι αν σου χρειαστεί στην έναρξη επαγγέλματος όμως. Εγγραφόμασταν παλιά γιατί πιστεύαμε ότι θα μας βοηθούσε να δικαιωθούμε για τα επαγγελματικά δικαιώματα που δε μας έχουν αποδοθεί εδώ και 30 χρόνια και θα μας προστάτευε έναντι της συντεχνίας του ΤΕΕ. Εκτός του ότι απέτυχε παταγωδώς  φάνηκε πως και η ίδια ενδιαφέρεται μόνο για το μαγαζάκι της και όχι να λυθεί το πρόβλημα

Edited by stayros

Share this post


Link to post
Share on other sites

... Η εγγραφή στην ΕΕΤΕΜ δεν παίζει κανένα ρόλο.

...

Όμως μη το υποτιμάς τόσο. Οι συνάδελφοι από ΤΕΙ για κάποια δικαιώματα (ενεργειακοί ή και άλλα) μετρούσε από ημερομηνία εγγραφής ΕΕΤΕΜ…

 

Κατά τα άλλα είναι θέματα επιλογών όπως και στάσης  ζωής και τα του οίκου σας  δεν τα ξέρω καν.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αν υπάρχει κάποια εξαίρεση για τα ΠΕΑ δε θυμάμαι, γενικά δε μετράει σε εμπειρία η εγγραφή σε ΕΕΤΕΜ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλησπέρα και πάλι και σας ευχαριστώ όλους για την ανταπόκριση σας.

 

  Γενικά και με καθηγητή που μίλησα μου είπε πως εμείς του ΤΕΙ έχουμε το ΕΕΤΕΜ και σε αυτό μπορείς να γραφτείς. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει ή που μπορώ να γραφτώ απ' ότι καταλαβαίνω.

  Επίσης να ξεκαθαρίσω πως όταν λέω επαγγελματικά δικαιώματα εννοώ πως δεν υπάρχει εργασία που για να γίνει (θεωρείται έγκυρη) χρειάζεται αναγκαστικά υπογραφή ηλεκτρονικού μηχανικού όπως για παράδειγμα υπάρχει στους ηλεκτρολόγους ή τους πολιτικούς μηχανικούς.

 

 

Ως Ηλεκτρονικός Μηχανικός ΤΕ είσαι μία από τις ελάχιστες ειδικότητες που έχουν επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτά περιγράφονται σε ΦΕΚ και αν θυμάμαι καλά χρειάζεται να βγάλεις μία άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

 

Όσο για άδεια άσκησης επαγγέλματος δεν έχω βρει κάτι τέτοιο για την ειδικότητα μου.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μπορείς να αποκτήσεις ΜΕΚ σε έργα ηλεκτρονικού εξοπλισμού, εκεί η υπογραφή σου παίζει ρόλο. Έχεις διαβάσει ο ίδιος το ΦΕΚ με τα δικαιώματα σου και δεν αναφέρει άδεια; Είσαι σίγουρος;

 

edit: Ναι από ότι βλέπω δεν αναφέρεται στο ΦΕΚ. Είναι η καταπληκτική ελληνική νομοθεσία. Anyway μπορείς να βγάλεις την άδεια του ραδιοηλεκτρολόγου Β.

Edited by stayros

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Similar Content

  • By giochatz
   Μηχανικός (Ηλεκτρολόγος ή Μηχανολόγος) από Τεχνικό Γραφείο Μελετών με απαραίτητη γνώση AutoCad και επιθυμητή γνώση του λογισμικού πακέτου H/M μελετών Fine - Adapt για εργασία με έδρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Βιογραφικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση: giochatz@gmail.com
  • By asteris_veria
   καλησπερα, Θα ηθελα να ρωτησω υπαρχει δυνατοτητα εναρξης στην εφορια σαν νεος μηχανικος με δυνατοτητα σφραγιδας και υπογραφης μελετων (οχι μελετιτικο ή εργοληπτικο πτυχιο) ΑΛΛΑ οχι σαν φυσικο προσωπο (ατομικη επιχειρηση) αλλα σαν ΙΚΕ ,δηλαδη στην σφραγιδα δεν θα υπαρχει το ονομα και προσωπικο αφμ αλλα της εταιριας ΙΚΕ που θα ιδρυσω η οποια θα εχει ΚΑΔ αναλογο (π.χ 71.12.19.09
   Υπηρεσίες μελετών μηχανολόγου μηχανικού γενικά) ; Σαν μελος στο ΤΕΕ ειμαι βεβαια εγω με τα προσωπικα μου στοιχεια, γινεται η ΙΚΕ εταιρια να παρει αριθμο μητρωου ΤΕΕ ή εφοσον θα ειμαι ο διαχειρηστης της ΙΚΕ αρκει το δικο μου;
   Θελω να αποφυγω την ιδρυση ατομικης στη ΔΟΥ για διαφορους λογους.
  • By Ioli_Trip
   Καλησπέρα σας,
   Είμαι νέα μηχανικός και θα ήθελα να ρωτήσω ποια διαδικασία ακολουθώ εφόσον έχω περάσει τις εξετάσεις και έχω στα χέρια μου τα πιστοποιητικά από το ΤΕΕ.
   Χρειάζομαι επιπλέον χαρτιά για το ΤΣΜΕΔΕ ή αυτά με καλύπτουν ως προς τη διαδικασία η οποία ποιά είναι ακριβώς; 
   Ευχαριστώ προκαταβολικά
  • By Engineer
   Τους Πτυχιούχους Μηχανικούς, απόφοιτους Τεχνολογικού Τομέα (πρώην ΤΕΙ), καλεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας να εγγραφούν στο νεοσύστατο Μητρώο Πτυχιούχων Μηχανικών που ξεκινά το ΤΕΕ.
   Οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί που εγγράφονται στο Μητρώο του ΤΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν υπηρεσίες που παρέχει το Επιμελητήριο στα μέλη του. Ενδεικτικά, αναφέρονται:
   Η συμμετοχή στα εξειδικευμένα σεμινάρια του ΤΕΕ Το ηλεκτρονικό σύστημα των αυθαιρέτων Το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης αδειών δόμησης Το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής αιτήσεων και επιλογής ελεγκτών δόμησης Η παροχή νομικής υποστήριξης Η παροχή φοροτεχνικής υποστήριξης Η παροχή υποστήριξης σε θέματα ιδιωτικών έργων, αυθαιρέτων κλπ Η πρόσβαση στις online υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης του ΤΕΕ με ανοιχτή πρόσβαση Η διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα του Ελληνικού Κτηματολογίου Ο κανονισμός ενεργειακής απόδοσης κτηρίων, το ενιαίο λογισμικό, οι Τεχνικές Οδηγίες Το ηλεκτρονικό σύστημα της ταυτότητας Κτηρίου, μόλις ενεργοποιηθεί Η συνδρομή μέλους του Μητρώου Πτυχιούχων Μηχανικών που είναι ετήσια, ορίζεται σε 55€ και συμψηφίζεται με τυχόν καταβαλλόμενη συνδρομή λόγω προηγούμενης εγγραφής στο Βιβλίο Τεχνικών Επωνυμιών του ΤΕΕ.
   Σχετικά με το θέμα, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:
   «Ζητάμε από την Πολιτεία αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που να έχουν αποτύπωμα και αξία στην πραγματική οικονομία, στην καθημερινότητα των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων. Το ΤΕΕ δείχνει το δρόμο για το πώς αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Ξεπερνάμε τις αγκυλώσεις και τους διαχωρισμούς του χθες.
   Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας εκφράζει το σύνολο του τεχνικού κόσμου της χώρας και το αποδεικνύει στην πράξη. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, σε ένα κράτος δικαίου, όλοι έχουμε δικαιώματα και υποχρεώσεις, καθένας ανάλογα με τις δυνατότητες και τα εφόδιά του. Μπορούμε και πρέπει όλοι μαζί να πορευθούμε σε μια νέα εποχή που θα στηρίξει την Αληθινή Ανάπτυξη της χώρας. Καλώ τους αποφοίτους ΤΕΙ του Τεχνολογικού Τομέα να εγγραφούν στο ΤΕΕ και να προσπαθήσουμε μαζί για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων του τεχνικού κόσμου, την επαγγελματική εξέλιξη, την επιστημονική αναβάθμιση, την πρόοδο στα τεχνικά ζητήματα και τις τεχνολογικές εφαρμογές στη χώρα μας.
   Το μητρώο αυτό, όπου θα μπορούν να εγγράφονται, μακριά από διαιρέσεις του παρελθόντος, οι απόφοιτοι της τεχνολογικής εκπαίδευσης έχει ξεχωριστή σημασία ότι δημιουργείται στο ΤΕΕ, δηλαδή σε ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον. Έτσι οι Πτυχιούχοι δεν χρειάζεται πλέον να εγγράφονται οπουδήποτε, όπως σε έναν σύλλογο ή σωματείο, αλλά αυτό θα αποτελεί μια ελεύθερη επιλογή όπως για όλους τους άλλους πολίτες.
   Αντίστοιχα, σημειώνω, πρέπει να δημιουργηθεί μητρώο και για το εργατικό προσωπικό, τεχνίτες, εργοδηγούς κλπ. Επόμενο λοιπόν βήμα, που διεκδικούμε να γίνει σύντομα πραγματικότητα στη χώρα, είναι η δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού και μητρώου όλων των επιπέδων τεχνικής ευθύνης, για όλα τα τεχνικά επαγγέλματα.
   Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν των συντεχνιακών διαχωρισμών και να κοιτάξουμε το μέλλον του τεχνικού κόσμου ενιαία. Με το επίπεδο ευθύνης που αναλογεί στον καθένα. Για να μπορεί εύκολα και γρήγορα κάθε πολίτης και κάθε επιχείρηση, εντέλει, να διαλέγει τον συνεργάτη που ξέρει και μπορεί να εκτελέσει την τεχνική εργασία που ο καθένας χρειάζεται.
   Αυτό, στο τέλος, είναι που θα διευκολύνει κάθε είδους επένδυση και θα οδηγήσει την αγορά να λειτουργήσει με όρους διαφάνειας και αξιοκρατίας, με λιγότερο κόστος από εξωτερικότητες και ατελή πληροφόρηση, άρα σε εξοικονόμηση πόρων. Και εν τέλει σε περισσότερη ανταγωνιστικότητα ολόκληρη την οικονομία.»
   Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της νομοθεσίας και προκειμένου να υπηρετηθούν οι στόχοι της ενιαίας εκπροσώπησης του τεχνικού κόσμου της χώρας, το ΤΕΕ σε συνέχεια της Α128/Σ17/2017 απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του με την οποία αποφάσισε την ίδρυση του νέου Τμήματος Αποφοίτων Σχολών Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, προχωρά στην ίδρυση ξεχωριστού Μητρώου Πτυχιούχων Μηχανικών.
   Στο Μητρώο αυτό έχουν δικαίωμα εγγραφής, κατόπιν αίτησης τους, φυσικά πρόσωπα που είναι απόφοιτοι Ανωτέρων ή Ανωτάτων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας και των ισοτίμων σχολών του εξωτερικού κατόπιν αναγνώρισης από το ΔΟΑΤΑΠ, με κατεύθυνση Μηχανικού.
   Το ΤΕΕ στο πλαίσιο της προσπάθειας του να ανταποκριθεί στο ρόλο του ως Τεχνικού Συμβούλου της Πολιτείας και έχοντας ως στόχο να λειτουργήσει ως Ενιαίος Επιστημονικός και Επαγγελματικός Φορέας των Διπλωματούχων και Πτυχιούχων Μηχανικών, υλοποιεί μια σειρά δράσεων και παρεμβάσεων με γνώμονα τη δημιουργία επαγγελματικών ευκαιριών για τους όλους τους Μηχανικούς, καθώς και την αναβάθμιση του επαγγέλματος και των υπηρεσιών τους προς την κοινωνία.
   Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καλούνται όλοι οι Πτυχιούχοι Τεχνολογικού Τομέα που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν ενεργά, με την εγγραφή τους στο Μητρώο Πτυχιούχων Μηχανικών. στην ενιαία εκπροσώπηση, συμμετοχή και παρακολούθηση της προόδου των τεχνικών και τεχνολογικών εφαρμογών στη χώρα, μέσα από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
   Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση εγγραφής και το έντυπο δήλωσης – διάθεσης προσωπικών δεδομένων και να το αποστείλουν στο Τμήμα Μητρώου του ΤΕΕ:
   Μητρώο: Νίκης 4, 10563, Αθήνα, 2ος όροφος, mitroo ΑΤ central.tee.gr
   tee_aitisi_ptyxiouxoi_mitroo_1_gdpr
   tee_entypo_proswpika_dedomena_geniko_2019_A

   View full είδηση
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.