Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άξεστος Μηχανικός.


camelot

Recommended Posts

Άξεστος μηχανικός

 

Επειδή έχουμε μπροστά μας ένα βροχερό Σαββαοκύριακο που μάλλον θα μας καθηλώσει εντός κατοικιών για να ξεφύγουμε από τα ΦEK και Π.Δ. που μας κάνουν τη ζωή δύσκολη(αναφέρομαι σε μιά ωραιότατη και απολαυστική συζήτηση-αντιπαράθεση καλών συναδέλφων που παρακολούθησα πριν από λίγες μέρες σχετικά με τη συνένωση κατά παρέκκλιση άρτιων οικοπέδων– και θα ήθελα να τους συγχαρώ και να τους ευχαριστήσω) θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα για να δούμε και τις προεκτάσεις του.

Πρώτα μια μικρή εισαγωγή και αμέσως το ερώτημα.

O Πλάτων μεταξύ άλλων έγραψε και τον Γοργία. Kεντρικό πρόσωπο του βιβλίου ο Kαλλικλής. Aυτός ο Kαλλικλής λοιπόν αναφερόμενος στους τεχνίτες κατασκευαστές μηχανών δηλαδή σε όλους τους μηχανικούς της εποχής με την ευρεία έννοια, τους αποκαλεί βάναυσους για να τους προσβάλει. H αρχαία ελληνική λέξη βάναυσος (αντί βαύνασος από τη λέξη βαύνος που σημαίνει κάμινος άρα και οι βάναυσοι ήταν οι εργάτες που δούλευαν στα καμίνια)χρησιμοποιούνταν για τους πολίτες παραμελημένης ανατροφής και ελλιπούς εκπαίδευσης που κατέληξε να εννοεί τον άξεστο άνθρωπο, τον τραχύ και τον χυδαίο σε αντίθεση με τους πολίτες που σπούδαζαν φιλοσοφία, μουσική, αστρονομία, ρητορική κ.λπ.

Το ερώτημα:

Πιστεύετε σήμερα ότι ο μηχανικός, ο κάθε μηχανικός, είναι βάναυσος με την παραπάνω έννοια?

Eάν ναι, τότε ίσως αυτοπροσδιοριζόμαστε (με την παραπάνω έννοια, αν όμως όχι, γιατί όχι?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 25
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αυτή η λέξη, "βάναυσός", δεν ξέρω γιατί αλλά με κάνει να φέρνω στο μυαλό μου μια γυναίκαι να φωνάζει: "βάναυσοι! Απολίτιστοι!" και έχω τις δύο λέξεις "πακέτο" στο κεφάλι μου.

 

Για εμένα ναι, είμαστε. Γιατί; Διότι αν και έχουμε σπουδάσει μια θετική επιστήμη, αντάξια της φιλοσοφικής, της μουσικής και της ρητορικής, εμείς δεν την ασκούμε. Αρετές όπως "γηράσκω αεί διδασκόμενος", όπως η αναζήτηση της αλήθειας και της πραγματικής γνώσης, έχουν προ πολλού ανταλλαγεί ως αιχμάλωτοι ενός πολέμου της επιβίωσης, του πλουτισμού, του φαίνεσθαι και της επιβολλής του ατόμου σου πάνω στην κοινωνία κάνοντας χρήση καθαρά μόνο υλιστικών αξιών.

 

Όταν ο μηχανικός κινείται με γνώμονα το κέρδος, γίνεται εργολάβος. Και δυστυχώς αυτό επικρατεί στις μέρες μας! Είμαστε βάναυσοι, άξεστοι, απολίτιστοι; Την στιγμή που σαν "πονηροί χωριάτες" προσπαθούμε να ξεγελάσουμε (για να κάνουμε την ζωή μας πιό εύκολη) ΔΟΥ, πολεοδομίες, ΙΚΑ, πελάτες, μάστορες και προμηθευτές -όλη την κοινωνία δηλαδή- για εμένα είμαστε.

 

Αλλά φίλε camelot καθότι δεν βγάζω από το τσουβάλι του βάναυσου,άξεστου κ απολίτιστου τον εαυτό μου, μήπως να αλλάζαμε την ερώτηση και να την κάνουμε πιό απλή, κάτι του στύλ "αισθάνεστε επιστήμονες;' για να την καταλάβω; Εγώ πάντως, σε αυτή την χώρα, όχι!

Link to comment
Share on other sites

Φιλοσοφικό ερώτημα:

 

Επιστήμη vs Νομοθεσίας

 

Πού αντικρούει το ένα το άλλο?

Αν τυχαία ανακαλύψω ένα βελτιωτικό ωρίμανσης για το σκυρόδεμα μπορώ να το εφαρμόζω στα έργα μου,χωρίς να το έχει εγκρίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας?

 

Δυστυχώς πολύ σπάνια στη δουλειά μας είμαστε επιστήμονες.Ως επί το πλείστον είμαστε τεχνικοί με αρμοδιότητα να εφαρμόσουν τη νομοθεσία στην τέχνη τους.

 

Όποιος ξέρει και τα περισσότερα ΦΕΚ,αυτός πάει μπροστά!!!!Δηλαδή είμαστε σε δυσμενέστερη θέση και από τους δικηγόρους!

 

Και όποιος είναι Μηχανικός-Συμβασιολόγος,αυτός να δείτε πόσο μπροστά πάει!!!!Τον πληρώνουν για να διαβάζει συμβάσεις έργου και να βρίσκει παραθυράκια!!!Χρειαζόταν τέτοιος άνθρωπος να σπουδάσει π.χ. Στατική ?

 

Το σύστημα έχει δημιουργήσει τέτοιο βαθμό γραφειοκρατίας,ώστε να δημιουργεί όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας.

 

Αποτέλεσμα:τρώμε όλοι αλλά λίγο και η δουλειά προχωράει με ρυθμούς χελώνας

 

Δεν είμαστε βάναυσοι,είμαστε ένα ακόμα γρανάζι σε αυτό το μηχανισμό....δεν είναι επιλογή μας να είμαστε έτσι,γινόμαστε ό,τι απαιτείται να γίνουμε διότι μας επιβάλλεται ''για την ορθή και έντεχνη εκτέλεση των καθηκόντων''

Link to comment
Share on other sites

Με καλυψε απολυτως και ο zavi και ο acnt......Απλα να τονισω οτι σχετικα με τη νομοθεσια, την Πολεοδομια κτλ...Δεν γινεται να κανεις κ αλλιως...Αφου ως μηχανικος εισαι υποχρεωμενος να μπλεξεις με τα γραναζια της απολυτης γραφειοκρατειας θα κινηθεις οπως αυτα σε προσταζουν....

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, φίλοι, χαλαρώστε.

Συννεφιά και απαισιοδοξία μαζί πέφτουν πολύ. Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι όπως θα θέλαμε να είναι. Σίγουρα δεν κάνουμε αυτό που εκπαιδευτήκαμε να κάνουμε με τον τρόπο που θα θέλαμε να το κάνουμε. Όμως τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι για όλους? Σε όλα τα χρόνια ελάχιστοι επιστήμονες είχαν την ευχέρεια να αφοσιωθούν απερίσπαστοι στην έρευνα και σε εκείνο που ονομάζει ο acnt αναζήτηση της αλήθειας και προσέγγιση της πραγματικής γνώσης.

Ο Τζιορντάνο Μπρούνο δεν οδηγήθηκε στη πυρά? (Είχε την αμαρτωλή και καταδικαστέα άποψη ότι ο κόσμος είναι άπειρος). Η τραγωδία του Γαλιλαίου δεν σας λέει τίποτα? Ο Κέπλερ δεν έγραψε στο έκτο κεφάλαιο του βιβλίου του που ήταν αφιερωμένο στους ήχους που παράγουν οι πλανήτες ότι η γη παράγει μονότονα τις νότες mi-fa-mi, διευκρινίζοντας σαρκαστικά ότι mi=miseria= αθλιότητα και fa=fame=πείνα?

Η επιστήμη φίλε [email protected] συμπίπτει με τον εξαγνισμό της ψυχής και είναι ένα μέσο (όχι το μοναδικό ίσως) να αποφευχθεί το επίγειο πεπρωμένο. Άρα, αποτελεί «όδευση διαφυγής» από τα μίζερα και καταθλιπτικά που αναγκάζεται να εφαρμόσει ο μηχανικός σήμερα και σε αυτή την χώρα για λόγους βιοπορισμού.

Αρνούμαι να δεχθώ ότι ο μηχανικός είναι μακράν της επιστημονικής κοινότητας και έξω από κάθε επιστημονική έρευνα. Ο μηχανικός δεν έχει ενορατική γνώση ούτε «κληρονομικό χάρισμα», έχει ορθολογική άποψη και επιστημονικό λόγο.

Αρνούμαι να δεχθώ ότι είναι βάναυσος ή άξεστος ή απολίτιστος. Αντίθετα, ισχυρίζομαι ότι διαμορφώνει ιδέες, διαμορφώνει φιλοσοφία, κουλτούρα και πολιτισμό. Και πάνω από όλα με τον υποδερμικό αλλά πλούσιο στοχασμό που περιέχουν τα μικρά ή μεγάλα έργα του καθορίζει το μέλλον και τον ευδαιμονισμό του κόσμου.

Αρνούμαι να δεχθώ ότι ο Καλλικλής του Πλάτωνα είχε δίκιο. Ο Πλάτων δεν μπορούσε να φανταστεί ποτέ του ότι θα υπήρχε ένας Αρχιμήδης (με τις κατασκευές του), ένας Ντα Βίντσι (με τις μηχανές του) ένας Πασκάλ (με την Πασκαλίνα του), ένας Λάιμπνιτς (με τον Λογισμό του), ένας Νεύτων (με τους Νόμους του), ένας Καστιλλιάνο (για να έρθουμε στα δικά μας) ή ένας Τιούρινγκ (με το Αίνιγμα) και τόσοι άλλοι.

Η άποψη του Πλάτωνα για το θέμα αυτό είναι ήδη παρωχημένη από τον 16ο αιώνα. Αρκεί να διαβάσει κανείς το Mechanicorum libri του Γκουιντομπάλντο ντελ Μόντε (δημοσιεύθηκε στο Πέζαρο το 1577) για να βρει με εξαιρετική τεκμηρίωση περισσότερους λόγους συνηγορίας των ισχυρισμών μου.

Τι σαν ασχολούμαστε με χαζοΦΕΚ και Π.Δ. Άλλο ο βιοπορισμός και άλλο η καθαρή, διαυγής και νηφάλια σκέψη με την οποία λειτουργεί και δρα ο Μηχανικός (ο μηχανικός κάθε ειδικότητας) για να διατυπώσει την επιστημονική του άποψη πάνω σε τεχνικά ζητήματα και όχι μόνο. Και αν αυτό δεν είναι φίλε και αγαπητέ acnt αναζήτηση της αλήθειας τότε τι είναι.

Η βασική έρευνα μπορεί να μην εντάσσεται στον τομέα της καθημερινής επαγγελματικής μας δραστηριότητας, αλλά mutatis mutandis η επίλυση και η άμεση απάντηση που καλείται να δώσει κάθε μηχανικός σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει δεν προκύπτει από επιστημονικό λόγο? Μια ματιά στους προβληματισμούς, τις ανησυχίες και τις αγωνίες των συναδέλφων μέσα στο forum θα σε πείσει.

‘Όχι. Ο μηχανικός δεν είναι (δεν μπορεί να είναι σε καμιά περίπτωση) βάναυσος και άξεστος με την έννοια του Πλάτωνα. Λυπάμαι που διαφωνώ μαζί σου acnt και μαζί σου [email protected] αλλά θεωρώ ότι ο μηχανικός παράγει έργο με μοναδικό διανοητικό σθένος, παράγει φιλοσοφικό στοχασμό και διαμορφώνει πολιτιστικές αξίες. Και είναι επιστήμονας με τα όλα του.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ νιώθω ότι καθημερινά δίνω έναν αγώνα - παλεύω με άλλα λόγια - με ανθρώπους που με θέλουν "βάναυσο" για να κάνουν την δουλειά τους.

 

Από την άλλη έχω να συνεισφέρω την επιστήμη μου, τις γνώσεις μου, τα όνειρα που είχα όταν ήμουνα στο Λύκειο (... "Θέλω να γίνω Πολιτικός Μηχανικός για να δημιουργώ πράγματα, για να μάθω πως στέκεται το μπαλκόνι και δεν πέφτει, για να κατασκευάσω το μεγαλύτερο μπαλκόνι του κόσμου...") και όλα αυτά τα οποία προσπαθούν να μου αποδείξουν όλοι ότι η ανάγκη τους είναι γραφειοκρατική...

Μελέτη = άδεια = πόσο πάει η άδεια;

Αρχιτεκτονικά = "τα σχέδια"

στατικά = τα βγάζει το πρόγραμμα

τοπογραφικά = τα μετράει το μηχάνημα

Μηχανικός = Μας πήρε 15 χιλιάρικα για την άδεια...

(ενώ παράδειγμα ο σουβατζής που πήρε τα ίδια δεν τους φαίνεται ==> Αυτόν τον βλέπεις να δουλεύει, δεν δουλεύει την νύχτα στο γραφείο, μόλις φύγουν οι πελάτες που είχαν στρογγυλοκαθίσει για καφέ)

 

...Για να μην υποτροπιάσω άλλο και πω περισσότερα θα πω το εξής:

Αγωνίζομαι κάθε μέρα για να αποδείξω ότι δεν είμαι "βάναυσος"

Link to comment
Share on other sites

@ Γιάννης

Είσαι στη σωστή πορεία. Την άποψή μου τη διάβασες παραπάνω. Μόνο με τη βαθειά πίστη στο έργο μας και στη δουλειά μας ερχόμαστε σε ρήξη με το κατεστημένο (και μπορεί κάποτε να δικαιοθούμε, αλλά αυτό δεν είναι το ζητούμενο). Ο ρομαντισμός δεν επιτρέπεται απλά, αλλά επιβάλλεται. Όπως έγραψα και αλλού: χωρίς οραματισμό, χωρίς φαντασία, χωρίς ρομαντισμό και συνεχή προσπάθεια δεν έκανε ποτέ κανείς τίποτε μεγάλο στη ζωή του.

Link to comment
Share on other sites

@camelot

 

Δεν είμαστε βάναυσοι,είμαστε ένα ακόμα γρανάζι σε αυτό το μηχανισμό....δεν είναι επιλογή μας να είμαστε έτσι,γινόμαστε ό,τι απαιτείται να γίνουμε διότι μας επιβάλλεται ''για την ορθή και έντεχνη εκτέλεση των καθηκόντων''

 

Πού είπα ότι είμαστε βάναυσοι συνάδελφε?

 

Η τοποθέτησή μου στο θέμα είναι η εξής:

 

Εκπαιδευόμαστε να φανταστούμε,να μελετήσουμε και να υλοποιήσουμε κατασκευές που διευκολύνουν τη ζωή των ανθρώπων.Αυτή είναι η δουλειά του μηχανικού.Το λέω με απλά λόγια,γιατί το κλίμα το έκανες ασήκωτο!!! :lol:

 

Για να το πραγματοποιήσουμε αυτό,επίσης εκπαιδευόμαστε να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας,όλες οι ειδικότητες μηχανικών.

 

Εκπαιδευόμαστε να ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία με τον οικονομικότερο ,τον ασφαλέστερο και τον ταχύτερο δυνατό τρόπο ανάλογα με τις προδιαγραφές.

 

Σε όλη αυτή τη διαδικασία, τί ποιότητος άνθρωποι πιστεύεις ότι εμπλέκονται???

 

Αν ήμουν εγώ ένας από αυτούς τους ευγενείς και εξέχοντες ανθρωπους της κοινωνίας όπως αναφέρεις, ΘΑ ΕΣΠΑΓΑΝ ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΜΟΥ? Θα γυρνούσα σπίτι με υπολείμματα σκυροδέματος και τσιμεντου στα μάτια στα ρούχα και στα μαλλιά? Θα συζητούσα λες για πολύ σοβαρά ανθρωπιστικά θέματα με τους εργοδηγούς?Οι ευγενείς και οι εξέχοντες της κοινωνίας ΓΥΡΙΖΟΥΝ σπίτι στις 6 το πρώι μετά από ολονύχτιες φιλοσοφικές συζητήσεις με πούρα και μπράντυ, εμείς στις 6 το πρωί ΞΥΠΝΑΜΕ!

 

Νομίζεις ότι η κοινωνία μας βλέπει όπως βλέπει τους μουσικούς,τους καλλιτέχνες,τους συγγραφείς,τους γιατρούς???????????

 

Εγώ νομίζω ότι μας βλέπουν σαν κοράκια.........όλοι αυτοί οι ''υπέροχοι'' άνθρωποι που εμπλέκονται στην καθημερινότητά μας -θέλουμε δεν θέλουμε- μας αφήνουν το στίγμα τους......και ύστερα απ' όλα αυτά,δεν έχω χρόνο ούτε διάθεση να σκεφτώ τη θέση μου στην κοινωνία, ΑΛΛΑ ΝΑ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΩ τις υποθέσεις μου χωρίς να κινδυνεύσει η υπόληψή μου με νομοθετικά σφάλματα,να είναι η δουλειά μου τεχνικά σωστή ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ: ΝΑ ΕΧΩ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΟΥ.

 

Δεν έχω ούτε διάθεση να συνεχίσω στο θέμα,είμαι απίστευτα κουρασμένος ψυχολογικά για να ανταπαντήσω.

 

Εύχομαι ολόψυχα σε όλους τους συναδέλφους να βρεθούν-αν δεν βρίσκονται ήδη- στη θέση που περιγράφει ο camelot.

 

Camelot είσαι πολύ σωστός συνάδελφε,θαυμάζω την ψυχραιμία σου να τα βλέπεις τα πράγματα έτσι όπως τα βλέπεις.Στ' αλήθεια σου εύχομαι ό,τι καλύτερο καθώς και σε όλο τον κλάδο μας.

Link to comment
Share on other sites

@ [email protected]

Σου χρειάζονται σίγουρα διακοπές. Καλή ξεκούραση.

 

Υ.Γ.

Εργάζομαι 12 ώρες την ημέρα και τα Σαββατοκύριακα. Κάθε μέρα (κάθε μέρα) βρίσκομαι στις 7,00 στο Γραφείο μου). Δεν θέλω ξεκούραση. Θέλω να μη χάσω το όραμα και τον ρομαντισμό μου. Θέλω να μην αλλάξω!!!

Link to comment
Share on other sites

 

Νομίζεις ότι η κοινωνία μας βλέπει όπως βλέπει τους μουσικούς,τους καλλιτέχνες,τους συγγραφείς,τους γιατρούς???????????

 

Εγώ νομίζω ότι μας βλέπουν σαν κοράκια.........όλοι αυτοί οι ''υπέροχοι'' άνθρωποι που εμπλέκονται στην καθημερινότητά μας -θέλουμε δεν θέλουμε- μας αφήνουν το στίγμα τους......και ύστερα απ' όλα αυτά,δεν έχω χρόνο ούτε διάθεση να σκεφτώ τη θέση μου στην κοινωνία, ΑΛΛΑ ΝΑ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΩ τις υποθέσεις μου χωρίς να κινδυνεύσει η υπόληψή μου με νομοθετικά σφάλματα,να είναι η δουλειά μου τεχνικά σωστή ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ: ΝΑ ΕΧΩ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΟΥ.

 

Η παραπάνω φράση νομίζω τα λέει όλα. Συμφωνώ απόλυτα!!!

Γιά κάποιο παράξενο λόγο επίσης (ίσως επειδή είμαι κι εγώ ρομαντικός) συμφωνώ απόλυτα και με τον camelot.

 

ΥΓ [email protected]: το στοίχημα είναι να βγεις όσο το δυνατόν αλώβητος από αυτήν την ιστορία: Να τους αφήνεις το στίγμα σου και όχι να σου αφήνουν το δικό τους. Όταν φτάσεις σαν άνθρωπος (και ειδικά σαν μηχανικός) να χαράζεις την δική σου πορεία και οι άλλοι ν' ακολουθούν, τότε νομίζω οδεύεις προς την επιτυχία

 

ΥΓ2: καλή η φιλοσοφία, αλλά Σαββάτο βράδυ 10:00μ.μ....

......ε! ήρθε η ώρα να κλείσουμε τους ΗΥ και να πάμε σπίτια μας (αλοίμονο σε εμάς που έχοντας σύζυγο μηχανικό συνεχίζουμε την κουβέντα και στο σπίτι και τα ΣΚ και 365 μέρες τον χρόνο ... κάθε χρόνο)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.