Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κλίμα: Η θάλασσα θα πνίξει παραλιακές μεγαλουπόλεις στο καλό σενάριο


Engineer

Recommended Posts

Μεγαλουπόλεις της Ασίας όπως η Σανγκάη, η Βομβάη και το Χονγκ Κονγκ θα πνιγούν κάτω από το νερό των ωκεανών και οι κάτοικοί τους θα πληρώσουν πρώτοι το τίμημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

 

Αυτό θα συμβεί ακόμα και εάν επιτευχθεί ο στόχος για τη συγκράτηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας στους δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της Προβιομηχανικής Εποχής, υποστηρίζει νέα έκθεση Αμερικανών ερευνητών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

 

Σε αυτά τα θερμοκρασιακά επίπεδα η στάθμη της θάλασσας θα συνεχίσει να ανεβαίνει, για να καλύψει περιοχές που σήμερα κατοικούνται από 280 εκατομμύρια ανθρώπους, σημειώνει η μελέτη του ερευνητικού ινστιτούτου Climate Central που δόθηκε στη δημοσιότητα τρεις εβδομάδες πριν από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στο Παρίσι.

 

Εάν η αύξηση της θερμοκρασίας φτάσει τους τέσσερεις βαθμούς Κελσίου η θάλασσα θα «πνίξει» παράκτιες περιοχές με συνολικό πληθυσμό άνω των 600 εκατομμυρίων ανθρώπων.

 

Η έκθεση του Climate Central βασίζεται σε μελέτη επιστημόνων του που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (Proceedings of the National Academy of Sciences) με επικεφαλής τον Μπέντζαμιν Στράους.

 

Η νέα έρευνα αναδεικνύει τη σχέση μεταξύ της υπερθέρμανσης που προκαλούν οι εκπομπές ρύπων, της μακροπρόθεσμης ανόδου της στάθμης των ωκεανών και του παγκόσμιου πληθυσμού.

 

—Ποιοι κινδυνεύουν

 

Το μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχει η Κίνα αφού με αύξηση θερμοκρασίας κατά τέσσερεις βαθμούς Κελσίου θα πληγούν 145 εκατομμύρια άνθρωποι και οι μισοί στους δύο βαθμούς.

 

Στην ομάδα των υπολοίπων χωρών που θα πληγούν ιδιαίτερα ανήκουν η Ινδία, το Μπανγκλαντές, το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ, οι Φιλιππίνες, η Αίγυπτος, η Βραζιλία, η Ταϊλάνδη, η Μιανμάρ και η Ολλανδία.

 

Πόλεις που θα χαθούν κάτω από τα νερά των ωκεανών είναι το Χονγκ Κονγκ, η Καλκούτα, η Ντάκα, η Τζακάρτα, η Σανγκάη, η Βομβάη, το Ανόι, το Ρίο, το Μπουένος Άιρες, η Νέα Υόρκη και το Τόκιο, ενώ βέβαιη θεωρείται η βύθιση του Μαϊάμι και της Νέα Ορλεάνης.

 

«Μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς Κελσίου μακροπρόθεσμα απειλεί την ύπαρξη πολλών μεγάλων πόλεων και παράκτιων περιοχών», δήλωσε ο Στράους.

 

Ωστόσο τα μέτρα που θα ληφθούν για ταχεία και δραστική μείωση των εκπομπών των αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που διαταράσσουν το κλίμα και παραμένουν στην ατμόσφαιρα, θα κάνουν παρά ταύτα τη διαφορά: «έχουμε ακόμη μπροστά μας ένα ευρύ φάσμα επιλογών», τόνισε.

 

—Τα σενάρια

 

Τα σενάρια της ανόδου της στάθμης των θαλασσών που αντιστοιχούν στην άνοδο κατά 2C ή 4C θα γίνουν πραγματικότητα σε διακόσια χρόνια, ίσως και σε 2.000 χρόνια.

 

Σε κάθε περίπτωση, εάν οι εκπομπές ρύπων διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα προκαλώντας αύξηση της θερμοκρασίας κατά τέσσερεις βαθμούς η στάθμη των ωκεανών θα ανεβεί 8,9 μέτρα.

 

Στους τρεις βαθμούς Κελσίου, που είναι και το πιθανότερο σενάριο με βάση της δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα από τις παγκόσμιες κυβερνήσεις, η επιφάνεια της θάλασσας θα ανεβεί κατά 6,4 μέτρα, καλύπτοντας περιοχές που σήμερα κατοικούνται από 400 και πλέον εκατομμύρια ανθρώπους.

 

Στους δύο βαθμούς, η στάθμη της θάλασσας θα ανεβεί κατά προσέγγιση 4,7 μέτρα και θα επηρεάσει τη ζωή υποδιπλασίου αριθμού ανθρώπων.

 

Στο ευκταίο σενάριο ανόδου κατά ενάμιση βαθμό Κελσίου, στόχος που ζητούν τα ευάλωτα μικρά νησιωτικά κράτη, η στάθμη της θάλασσας θα ανεβεί 2,9 μέτρα και θα επηρεάσει 137 εκατομμύρια ανθρώπους.

 

—Τα στοιχεία

 

Οι προβλέψεις για την άνοδο της στάθμης των θαλασσών λαμβάνουν υπόψη τη διαστολή των ωκεανίων υδάτων λόγω της υπερθέρμανσης, την τήξη των παγετώνων, αλλά και την τήξη του παγοκαλύμματος της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής, που θα είναι μη αναστρέψιμη πέρα από ένα ορισμένο όριο.

 

Από τη μία περιοχή στην άλλη, η άνοδος της στάθμης του νερού δεν θα είναι ισομερής: «στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορεί να αυξηθεί εκατοστά του μέτρου ανά αιώνα, αλλά τα δέλτα των ποταμών και οι αστικές περιοχές είναι πιο ευάλωτες, κυρίως επειδή προστατεύονται λιγότερο από τα προσχώματα.

 

Η μελέτη βασίζεται κυρίως σε στοιχεία που ελήφθησαν από δορυφόρο για τα επίπεδα των ωκεανών.

 

«Υπάρχουν κάποια λάθη σε ορισμένα σημεία, αλλά είναι καλύτερα να εργαζόμαστε πάνω σε στοιχεία που διατίθενται δημόσια», σχολίασε ο Στίβεν Νέρεμ του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, ο οποίος ανέλυσε τη μεθοδολογία της μελέτης.

 

Ο Ζαν-Πασκάλ βαν Ιπερσέλ, της Διακυβερνητικής Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) έκανε λόγο για μια «στιβαρή μελέτη».

 

Από τη βιομηχανική επανάσταση, η θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου, λόγω των αερίων που εκλύονται από την καύση ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή, τις μεταφορές και τη μεταποίηση, αλλά και από την εντατική εκτροφή βοοειδών.

 

Η διεθνής κοινότητα έχει θέσει στόχο τη διατήρηση της ανόδου της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου.

 

Ο Μπέντζαμιν Στράους ευελπιστεί ότι «θα είναι δυνατόν να αλλάξει, η οικονομία όπως η πολιτική».

 

«Ορισμένες ιστορικές συναντήσεις χάραξαν σύνορα εδαφών. Η διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι (COP) θα επηρεάσει τα παγκόσμια σύνορα μεταξύ ξηράς και θάλασσας» επισημαίνει.

 

Δείτε πώς θα πνιγεί η περιοχή του Πειραιά και των Νοτίων Προαστίων της Αθήνας.

 

http://choices.clima...rio-b=warming-2

 

 

Και ορισμένες προφητικές εικόνες από τις παγκόσμιες παραλιακές μητροπόλεις.

 

Ντέρμπαν, Νότιος Αφρική

 

Posted Image

 

Βομβάη, Ινδία

 

Posted Image

 

 

Σαγκάη, Κίνα

 

Posted Image

 

 

Σύδνεϋ, Αυστραλία

 

Posted Image

 

 

Νέα Υόρκη, Γουόλ Στρητ

 

Posted Image

 

Πηγή: http://www.econews.g...i-klima-126627/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

http://www.huffingtonpost.gr/2015/11/04/nasa-antarktiki_n_8469834.html

 

Νέα μελέτη της NASA φέρνει τα πάνω κάτω σε όσα γνωρίζαμε μέχρι στιγμής για την Ανταρκτική. Συμφωνία με την Εθνική Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία η Ανταρκτική παγώνει ξανά. Για την ακρίβεια φαίνεται πως ανακτά τα χαμένα κομμάτια του πάγου που είχαν λιώσει λόγω της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Σύμφωνα με τη νέα ανάλυση δορυφορικών δεδομένων, η μελέτη, αν και δεν αρνείται την υπερθέρμανση του πλανήτη και το λιώσιμο των πάγων, την ίδια ώρα, σημειώνει ότι τα τελευταία 10.000 χρόνια, ο πάγος της Ανταρκτικής έχει αυξηθεί λόγω των χιονοπτώσεων.

Η NASA πιο συγκεκριμένα , χρησιμοποίησε δορυφορικές φωτογραφίες για να αναλύσει το πάχος των πάγων της Ανταρκτικής, όπου και διαπιστώθηκε ότι από το 1992 έως το 2001 η Ανταρκτική κέρδιζε 112 δισ. τόνους πάγου κάθε χρόνο, ποσότητα η οποία περιορίστηκε στους 92 δισ. τόνους κάθε χρόνο από το 2003 έως το 2008.

"Συμφωνούμε με άλλες μελέτες που δείχνουν ότι υπάρχει αύξηση του πάγου στην Ανταρκτική Χερσόνησο και στην περιοχή Thwaites and Pine Island στη Δυτική Ανταρκτική" δήλωσε ο Jay Zwally, συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στις 30 Οκτωβρίου στην Journal of Glaciology.

Σύμφωνα με την μελέτη η Ανταρκτική, ενώ προκαλούσε την άνοδο της θάλασσας κατά 0,27 χιλιοστά κάθε χρόνο, τώρα, λόγω του παγώματος ρίχνει την επιφάνεια της θάλασσας παγκοσμίως κατά 0,23 χιλιοστά τον χρόνο.

"Στο τέλος της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων, ο αέρας έγινε πιο ζεστό και υπήρξε περισσότερη υγρασία σε όλη την ήπειρο, διπλασιάζοντας την ποσότητα του χιονιού», δήλωσε ο Zwally.

Το πρόβλημα σε αυτή την εξέλιξη σύμφωνα με την NASA, ότι αφού για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας παγκοσμίως δεν ευθύνεται η Ανταρκτική, τότε κάποιος άλλος ευθύνεται για αυτό, όμως αυτή την ώρα κανείς δεν γνωρίζει ποιος.
Η NASA προειδοποιεί ότι σε 20 με30 χρόνια η Ανταρκτική μπορεί να αρχίσει να λιώνει, καθώς προβλέπεται μείωση των χιονοπτώσεων σε τέτοιο επίπεδο που δεν θα βοηθούν στην διατήρηση των παγετώνων.

ΠΗΓΗ: nasa.gov

Link to comment
Share on other sites

Κάποτε στα χωριά , τα καλά χωράφια , δηλαδή τα μεσόγεια τα έδιναν στους γιούς γιατί ήταν γόνιμα . Και τα παραλιακά τα έδιναν προίκα στους γαμπρούς γιατί ήταν λιγότερο γόνιμα . 

Με τον τουρισμό οι γαμπροί έγιναν πλούσιοι . 

Σε 200 χρόνια σύμφωνα με το πρώτο έρχεται η σειρά των γιών .

Με το δεύτερο πάλι οι γαμπροί έχουν το πάνω χέρι .

Σε λίγο θα το βάλουμε και στο στοίχημα  :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Η έρευνα αυτή BAS έχει πολύ ενδιαφέρον διότι ενώ παραδέχεται πως υπάρχει αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Γης και αύξηση της στάθμης της θάλασσας, υποστηρίζει πως η αύξηση του όγκου του πάγου στην Ανατολική Ανταρκτική είναι τόσο μεγάλη που προκαλεί συνολική αύξηση της μάζας του πάγου της Ανταρκτικής.
Το θέμα είναι πως οι δορυφόροι μετρούν ύψος πάγου, δηλαδή τον όγκο. Και στην συνέχεια πολλαπλασιάζει ο εν λόγω ερευνητής με πυκνότητα, για να βρει την μάζα. Αρκετοί επιστήμονες, αυτή την εβδομάδα, εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για το κατα πόσο η μετατροπή του όγκου σε μάζα είναι σωστή σε αυτή την έρευνα καθώς  μικρες αλλαγές στα νούμερα της πυκνότητας (η οποία δεν είναι οοιόμορφη σε μια στήλη πάγου) μπορούν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα.
Τέλοσπάντων έχει μόλις 13 μέρες που δημοσιεύτηκε, οπότε αναμένουμε την ανταπόκριση από την επιστημονική κοινότητα.
Δεχόμενοι όμως της εγκυρότητα της πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα "Αν όχι η Ανταρκτική, ποιός συνεισφέρει τα υπολοιπόμενα 0.23mm στην αύξηση της στάθμης"; Τα οποία όπως είπαμε η έρευνα τα αποδέχεται πως υπάρχουν, απλά από μια άλλη άγνωστη πηγή.
Αναμένουμε εξελίξεις!!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.