Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αποσταση από πλάγια όρια σε οικισμό με πράξη εφαρμογής


Recommended Posts

Καλημέρα σας,
Θα ήθελα να με διαφωτίσετε στο εξής. Εκδίδεται οικοδομική άδεια του 2006 (απόσταση Δ είναι 3,85 μ) και το κτίριο στην άδεια απέχει 5,50 μέτρα από το όμορο (έχει και μπαλκόνι πλάτους 1,50 μ). Σημειωτέον ότι το τοπογραφικό του διαγράμματος κάλυψης είναι το ίδιο με αυτό του συμβολαίου. Κατά την ανέγερση μετατοπίζεται η θέση του 3 μέτρα οπότε η απόσταση από το όριο πλέον είναι 2,50 μ (από το μπαλκόνι 1 μέτρο). Εν τω μεταξύ κυρώνεται η πράξη εφαρμογής (ήδη από το 2010) με την οποία μετατοπίζεται το όριο του οικοπέδου μου σε βάρος του όμορου κατά 3 μέτρα, με αποτέλεσμα σύμφωνα με την πράξη εφαρμογής η απόσταση του κτιρίου να είναι και πάλι 5,50 μέτρα. Η πραγματικότητα βεβαία είναι πως η μετατόπιση που επήλθε με την πράξη εφαρμογής είναι μόνον στα χαρτιά, γιατί η μάντρα του όμορου, με τον οποίο έχουμε άριστες σχέσεις, απέχει από το κτίριο 2,50 μέτρα και το μπαλκόνι 1 μέτρο. Βέβαια αν θέλω σύμφωνα με την πράξη του τη μετατοπίζω κατά 3 μέτρα οπότε πλέον η πράξη εφαρμογής θα ανταποκρίνεται με την πραγματικότητα. 
Στην περίπτωση αυτή απαιτείται νομιμοποίηση? Πρόκειται για κατηγορία που εμπίπτει στις μικρές παραβάσεις? Και με βάση ποιο τοπογραφικό θα γίνει η νομιμοποίηση?Αυτό της πράξης εφαρμογής ή αυτού του συμβολαίου (με το οποίο εκδόθηκε η άδεια?) Και τέλος η νομιμοποίηση θα γίνει με βάση τον ΝΟΚ ή με βάση τον ΓΟΚ που ίσχυε όταν βγήκε η άδεια?
 

Link to comment
Share on other sites

Κατ αρχήν θα πρέπει να γίνει νέο τοπογραφικό με τα νέα όρια του οικοπέδου. Φυσικά καλό είναι να είναι και οι μάντρες που ορίζουν τα όρια στην πράξη στην σωστή τους θέση.

Δεύτερον θα πρέπει να γίνει ένα συμμάζεμα ώστε τα σχέδια της άδειας να ανταποκρίνονται με την πραγματικότητα.

Διότι παρ ότι η απόσταση από το πίσω όριο είναι πάλι στα 5.5 μέτρα που έδειχνε η άδεια, το κτίριο έχει μια μετατόπιση στα 3 μέτρα όπως λες.

 

Τώρα οι επιλογές είναι δυο. Με κλασική πολεοδομική αναθεώρηση ή ότι άλλο υπαρχει το οποίο όμως εμπλέκει διαδικασίες και πιθανά πρόστιμα για την μη νόμιμη κατά τον χρόνο που εξετελέσθη εφαρμογή της άδειας και η άλλη να το εντάξεις στις ευεργετικές διατάξεις του 4178.

 

Αν πάει με τη πρώτη θα έχει ελεγχο υπάρχοντος με βάση τον ΓΟΚ και αλλαγή με βάση τον ΝΟΚ.

 

Αν πάει με 4178 όλοι οι έλεγχοι θα γίνουν με βάση το πολεοδομικό καθεστώς που είχε βγει η άδεια (άρα ΓΟΚ)

 

Γενικα συμφέρει 4178 και συμφέρει τώρα που έχεις άριστες σχέσεις με τον γείτονα να φτιάξετε την μάντρα….  Ή να την καταργήσετε και να κάνετε ενοποίηση των ακαλύπτων σας στην τελική.

Σε κάθε περίπτωση μια κοινή αποδοχή ορίων σε τοπογραφικό διάγραμμα εξασφαλίζει και τους δυο σας σε κάθε μελλοντική αναταραχή.

«Αύριο» μπορεί να μη είναι άριστες οι σχέσεις.

 

Υ.Γ.

Και χωρίς τα εγκεκριμένα σχέδια και τον ελεγχο τους με βάση την κατασκευή και την υπάρχουσα κατάσταση κλπ δεν μπορεί να υπαρχει απάντηση με  βεβαιότητα για την βέλτιστη λύση, παρά μόνο υποθέσεις.

Είναι πολλοί οι παράγοντες που στο δικό σου (μη εξασκημένο) μάτι ως νομικού, μπορεί να περάσουν στο ντούκου… 

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

καλο θα ηταν να ξεραμε

ποτε εγινε το συμβολαιο του οικοπεδου και ποια περιγραφη οικοπεδου ειχε......

 

Για να κυρωθει η ΠΕ το 2010, προφανως οι διαδικασιες ειχαν αρχισει πολυ πιο πριν...

Για να εχει  γινει η ανοικοδομηση πριν την κυρωση θα ειχαν παρει απο καπου ΡΓ ή ΟΓ

 

εν τελει, απο οσα καταλαβα

το οικοπεδο ειχε στο συμβολαιο "Α" μορφη και εμβαδον.

Για να εχει μετα την κυρωση της ΠΕ το ιδιο εμβαδον...πρεπει μαλλον  να οριστικοποιηθηκε θεση του οικοπεδου..."3 μετρα πιο εκει"...[αποκλιση που δεν δικαιολογειται...]

και να αποφασισαν να χτισουν με βαση αυτη την μορφη....χωρις να "ενημερωσουν" το τοπογραφικο  της ΟΑ.

Επισης, η μετατοπιση του οικοπεδου κατα "3 μετρα" προς τα -εστω- δεξια, σημαινει οτι "ξεμειναν" 3 μετρα υπερ του "αριστερα"

 

Η υπαρξη του μανδροτοιχου και της λωριδας του διπλανου οικοπεδου, που ανηκει πλεον στο οικοπεδο, ...δεν επηρεαζει το  εμβαδον του οικοπεδου.

Υπαρχει ομως   ενα  "θεμα" με τις αποζημιωσεις "επικειμενων"

 

Ας τα δει ο τοπογραφος σου

και

τα λεμε

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Κατ αρχάς ισχύει το τοπογραφικό της Π.Ε.. Νομιμοποίηση χρειάζεται η αλλαγή θέσης του κτιρίου, και όποιες άλλες παραβάσεις τυχών υπάρχουν. Όλες οι παραβάσεις κρίνονται σύμφωνα με την υπάρχουσα άδεια, τα μεγέθη τους με τους ισχύοντες σήμερα όρους δόμησης και τον ΓΟΚ 85.

Link to comment
Share on other sites

Κι εγω θεωρω πως από τι στιγμή που έχει κυρωθεί η Πράξη Εφαρμογής ισχύει αυτή (καθόσον είναι απρόσβλητη). Αυτό που με απασχολεί είναι εάν η μετατόπιση της θεσης λόγω του γεγονότος ότι σύμφωνα με την πραξη εφαρμογης η απόσταση από το όριο εξακολουθεί να είναι σύμφωνα με το Δ θα παέι ως απλή αυθαιρεσία υπαγόμενη στις μικροπαραβασεις ή οχι

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.