Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θέμα αρτιότητας σε εντός ζώνης γήπεδο.


Recommended Posts

Έχουμε δυο γήπεδα εκτός σχεδίου και εντός ζώνης 2 & 2.5 στρέμματα το καθένα ή όσο είναι βάσει τίτλων. Αγοράστηκαν το 1973 και 1972 αντίστοιχα από τον ίδιο ιδιοκτήτη και εφάπτονται μεταξύ τους στην μία πλευρά..

Μέχρι εδώ όλα καλά..

 

Το 1982 πάει ο ιδιοκτήτης και με ένα προικοσύμφωνο μεταβιβάζει στη κόρη του το 50% της συνολικής έκτασης από τα δυο πωλητήρια αριθμό τάδε και τάδε (το γράφει έτσι μέσα στο προικοσύμφωνο)

Θεωρούμε λοιπόν ότι ενώθηκαν & κατατμήθηκαν το 1982 με το προικοσύμφωνο, οπότε πάπαλα. Ή ισχύει η παρέκκλιση.

 

Ποια είναι η γνώμη σας?

Link to comment
Share on other sites

Ούτε ενώθηκαν ούτε κατατμήθηκαν. Θεωρώ (αυτή είναι η αίσθησή μου) ότι εξακολουθούν να έχουν την κατά παρέκκλιση αρτιότητα, διότι το '82 ο ιδιοκτήτης μεταβιβάζει μέρος της κυριότητας σε δεύτερο πρόσωπο.

Link to comment
Share on other sites

Μεταβιβάζει μέρος της κυριότητας του όλου, λέει "50% της συνολικής έκτασης" επι λέξει άρα θεωρείται άτυπη συνένωση. Αν ήθελε να διατηρήσει την αυτοτέλειά τους τότε θα έλεγε "50% απ το καθένα". Μακάρι να έχω άδικο όμως...

Οσο για κατάτμηση, δε βλέπω να υπάρχει θέμα, εκτός αν αναφέρει γεωγραφικό προσδιορισμό για το 50% που δίνει προίκα.

Link to comment
Share on other sites

Βάλε τον ιδιοκτήτη να ζητήσει χωριστά πιστοποιητικά ιδιοκτησίας από το υποθηκοφυλακείο. Θα ισχύουν οι περιγραφές της μεταγραφής.

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει κανένας γεωγραφικός προσδιορισμός, υπάρχει μόνο το "50% της συνολικής έκτασης των πωλητηρίων τάδε και τάδε"

Απο την στιγμή που τα δυο πωλητήρια είχαν διαφορετικό εμβαδόν και δίνει προίκα το μισό ακριβώς των δύο αυτων πωλητηρίων...

τότε δεν υπάρχει άτυπη συνένωση έτσι ώστε να χωριστούν μετα στην προίκα ακριβώς στην μέση?

 

Αν αποδείξουμε ότι το ένα αρχικό πωλητηριο είχε εμβαδόν όσο ακριβώς και το μετέπειτα προικοσύμφωνο εκεί λύνεται το πρόβλημα, άλλωστε όλα γράφουν "όσο και είναι".

Link to comment
Share on other sites

Η έκφραση "50% της συνολικής έκτασης των πωλητηρίων τάδε και τάδε" δεν νομίζω να αποδεικνύει άτυπη συνένωση (και κατά συνέπεια ούτε και κατάτμηση). Αν για παράδειγμα τα δύο γήπεδα δεν ήταν όμορα ή ήταν πολλά περισσότερα δεν θα μπορούσε ο συμβολαιογράφος να γράψει την παραπάνω έκφραση; Πιστεύω πως η παραπάνω διατύπωση έγινε για λόγους απλότητας και ευκολίας: ο πατέρας δίνει προίκα το μισό των χωραφιών του - και όχι λόγω επιθυμίας συνένωσης. Συμφωνώ με τον grtopo.

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχή, καλό θα ήταν να αναρτηθεί το ακριβές κείμενο απο το συμβόλαιο του 1982, ώστε να αποκτηθεί σαφής εικόνα.

Από τα μέχρι τώρα καταλαβαίνω τα εξής:

Έχει γίνει συννένωση αλλά ΟΧΙ κατάτμηση. Και ο δωρητής και η δωρολήπτρια είναι συνιδιοκτήτες του εννίαιου γηπέδου εκτάσεως 4,5 στρεμμάτων με ποσοστό 50% έκαστος.

Link to comment
Share on other sites

Να ρωτήσω και εγώ κάτι σχετικό. Πελάτης αγοράζει από διαφορετικούς ιδιοκτήτες 2 άρτια κατα παρέκκλιση αγροτεμάχια εντός ζώνης εμβαδού άνω των 2 στρ το καθένα τα οποία είναι όμορα . Σύμφωνα με τα λεγόμενα σας αν πάει να βγάλει άδεια οικοδομής δεν έχει 2 αγροτεμάχια των 2 στρ αλλά ένα των 4 στρ λόγω άτυπης συνένωσης ( Ερώτηση: πως θα το καταλάβει η πολεοδομία?). Αν δεν βγάλει άδεια αλλά μεταβιβάσει από ένα αγροτεμάχιο στα 2 του παιδιά με γονική παροχή, βάσει των συμβολαίων της αρχικής αγοράς έχει πάλι 2 άρτια και οικοδομήσιμα? Δεν μου φαίνεται λογική η έννοια της άτυπης συνένωσης.....

Link to comment
Share on other sites

Άτυπη συνένωση,όχι κατάτμηση και 50 % εξ' αδιαιρέτου.

ΤΕΛΟΣ

 

edit

 

Σύμφωνα με τα λεγόμενα σας αν πάει να βγάλει άδεια οικοδομής δεν έχει 2 αγροτεμάχια των 2 στρ αλλά ένα των 4 στρ λόγω άτυπης συνένωσης ( Ερώτηση: πως θα το καταλάβει η πολεοδομία?). Αν δεν βγάλει άδεια αλλά μεταβιβάσει από ένα αγροτεμάχιο στα 2 του παιδιά με γονική παροχή, βάσει των συμβολαίων της αρχικής αγοράς έχει πάλι 2 άρτια και οικοδομήσιμα? Δεν μου φαίνεται λογική η έννοια της άτυπης συνένωσης.....

 

NAI σε όλα.Επιπροσθέτως,μπορεί να διαλέξει αν θέλει ΜΟΝΟ σε ένα από αυτά να βγάλει άδεια

Link to comment
Share on other sites

studel7878,

αν παρακολούθησες με προσοχή υπάρχουν κάποια συμβόλαια στα οποία έχουν γίνει και μεταγραφεί κάποιες πράξεις. Η πολεοδομία σίγουρα δεν είναι medium αλλά θα ζητήσει τους τίτλους. Αν πάει τώρα όπως είπες να μεταβιβάσει με γονική παροχή το ένα από τα δύο σε κάποιο τέκνο του... απλά αυτό δεν θα γίνει λόγω του ότι υπάρχει το συμβόλαιο του 82 απο το οποίο προκύπτει η συννένωση. Τι μπορεί να μεταβιβάσει...: μόνο ποσοστό εξ' αδιαιρέτου. !!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.