Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εξάρτηση απορροφούμενης έντασης συσκευής από το μήκος καλωδίωσης


Recommended Posts

Παιδια σημερα ειχα μια διαφωνια με συναδελφο σε επιπεδο φιλικο και οχι διενεξης.... . η διαφωνια μας ηταν οτι συνδεοντας μια καμερα ας πουμε στο 1 μετρο απο το τροφοδοτικο θα τραβηξει 450 μιλιαμπερ στα 12 βολτ συνεχες ενω αν το καλωδιο ηταν 40 μετρα η καμερα μπορει να τραβαγε εως και τα διπλασια αμπερ(δηλωνοντας και εμπειρια σε αυτο το κομματι). Εγω του ελεγα οτι η συσκευη θα τραβαγε τα ιδια αμπερ με μια πτωση τασης η οποια εξαρταται αν θα ηταν σε επιθυμητα επιπεδα παντως το ρευμα δεν θα αυξανοταν ουτε με χιλιες σφαιρες!!!!. πειτε μου τι ισχυει γιατι θα τρελαθω.. κανω καπου λαθος ??βαση του πρωτου νομου του ωμ η αντισταση ειναι δυσαναλογη του ρευματος δηλαδη ανεβαινει το ενα πεφτει το αλλο... αυτα...  ευχαριστω εκ των προτερων.

Edited by Spiros Tigarakis
Link to comment
Share on other sites

Η ένταση του ρεύματος θα αυξάνονταν εάν για κάποιο λόγο η κάμερα θα μείωνε την αντίστασή της, λόγω μειωμένης τάσης στα άκρα της (υποθετικά το λέω-δεν γνωρίζω να συμβαίνει κάτι ανάλογο).

 

Διαφορετικά, αυξημένη αντίσταση σε ένα εν σειρά κύκλωμα, έχει ως αποτέλεσμα μειωμένο ρεύμα.

Link to comment
Share on other sites

Εάν το τελικό σου φορτίο σου ήταν γραμμικό πχ μία ωμική αντίσταση τότε με την πρόσθεση την ωμική αντιστάσεως του καλωδίου, θα είχες μείωση του ρεύματος με γραμμικό τρόπο σύμφωνα με τον νόμο του Ωμ.

 

Στην περίπτωση όμως της κάμερας, το τροφοδοτικό της συμπεριφέρεται μη γραμμικά (δέν ακολουθεί τον νόμο του Ωμ). Τυπικά το τροφοδοτικό μιας σύγχρονης κάμερας αποτελείται από κάποια διακοπτική ( switching) διάταξη ανύψωσης (step-up) ή συνηθέστερα μείωσης (step-down) της τάσεως εισόδου. Αυτές οι διατάξεις λειτουργούν σε προκαθορισμένο εύρος (αρκετών Volt) της τάσεως εισόδου.

 

Δουλειά του τροφοδοτικού είναι να πάρει την απαιτούμενη ισχύ (Watts) από την πηγή και να την αποδώσει στο φορτίο στην κατάλληλη για αυτό μορφή (Volt,Ampere).

 

Αν θεωρήσουμε σχετικά σταθερό βαθμό απόδοσης του τροφοδοτικού τότε με μειωμένη τάση εισόδου (λόγω πτώσεως από το μακρύ καλώδιο τροφοδοσίας) η ζήτηση του ρεύματος θα είναι αυξημένη έτσι ώστε η μεταφερόμενη ισχύς να είναι αυτή που απαιτεί η συσκευή.

 

Αντίστροφα εάν για κάποιο λόγο έχεις αυξημένη τάση τότε η ζήτηση του ρεύματος θα είναι μειωμένη.

 

Και στις δύο περιπτώσεις η μεταφερόμενη ισχύς είναι σταθερή και ίση με την ζητούμενη από το φορτίο συν την καταναλούμενη επί του αγωγού τροφοδοσίας.

 

Το παραπάνω μοντέλο λειτουργίας είναι φυσικά αρκετά απλοποιημένο αλλά σε γενικές γραμμές είναι κοντά στην πραγματικότητα.

Edited by CybEng
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και από εμένα,

 

Συμφωνώ με τον CybEng, η ισχύς είναι αυτή που θα παραμείνει σταθερή. Αυτή πρέπει να αποδοθεί από τη συσκευή. Η ένταση και η τάση είναι ανάλογες με την ισχύ. Αν υπάρχει μεγάλη αντίσταση (μήκος αγωγού, κατεστραμμένη επαφή, κακή σύνδεση) τότε εμφανίζεται πτώση τάσης και αύξηση της έντασης του ρεύματος.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα ,

 

Πρακτικά εάν ένα καλώδιο 1.5mm  έχει αντίσταση 0.013 mΩ/m και τροφοδοτικό της κάμερας 12V/1.6A = 7.5Ω τότε το ρεύμα στην αποστασταση 0  είναι  Ι=12V/(7.5Ω )=1.6Α  έχουμε  ισχύ του τροφοδοτικού  P=U I =19.2VA                                       στα 100m καλώδιο έχουμε R=1.3Ω αντίστασή καλώδιου και πτώση τάσης ΔV=1.3Ωχ1.6Α= 2.08V  που σημαίνει για να έχουμε Ισχύ P=19.2VA πρέπει να ανέβει ρεύμα στα   Ι=19.2VA/9.92V =1.93Α

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.