Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΕΝΦΙΑ σε γκρεμισμένο ακίνητο


Recommended Posts

Μια πελάτισσα έχει κληρονομιά ένα βυρσοδεψείο περίπου 800τ.μ. το οποίο είναι σχεδόν εξολοκλήρου γκρεμισμένο. Στην εφορία φαίνεται κανονικά όμως και φυσικά της έρχεται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ. Είχε πάει στην εφορία τεχνική έκθεση από μηχανικό για την κατάσταση του ακινήτου αλλά της ζητήσανε χαρτί από κάποια υπηρεσία που δεν θυμάται ή δεν κατάλαβε. Τι μπορεί να γίνει σε αυτή τη περίπτωση?

Link to comment
Share on other sites

'Οταν ένα κτίριο έχει μερική κατάρρευση στέγης που το καθιστά μη χρησιμοποιήσιμο, τότε στο Ε9 συμπληρώνεται ο κωδικός 99 (ημιτελές κτίσμα), με την αντίστοιχη μείωση στην αντικειμενική του αξία. Όταν η κατάρρευση της στέγης είναι πλήρης και το κτίριο είναι ασκεπές, δεν καταχωρείται καν στο Ε9.

 

Ανάλογα με το τι ισχύει στην περίπτωσή σου, θα γίνει δήλωση μεταβολής στο Ε9 και ως αιτία θα γράψετε κάτι σχετικό στις σημειώσεις φορολογούμενου. Η μεταβολή μπορέι να γίνει και για δήλωση Ε9 παλιότερου έτους και να μεταφερθεί στις μεταγενέστερες. Αυτό γίνεται ηλεκτρονικά και δεν εμπλέκεται καμιά υπηρεσία. Όμως, αν γίνει έλεγχος από την εφορία οποιαδήποτε στιγμή θα πρέπει να διαθέτετε αποδείξεις για τα παραπάνω. Μια κατάλληλη έκθεση φωτοερμηνείας αεροφωτογραφιών για παράδειγμα, αν το δηλώσετε από παλιά ή βεβαίωση της πολεοδομίας. Η υπηρεσία που της είπαν είναι η πολεοδομία, οι απλές βεβαιώσεις μηχανικού δεν γίονονται εύκολα δεκτές από τη διοίκηση (το αναφέρει αν θυμάμαι και η σχετική ΠΟΛ).

Link to comment
Share on other sites

Ημιτελές κτίσμα. Ημιτελές θεωρείται ένα κτίσμα, το οποίο βρίσκεται μέχρι και το αντίστοιχο στάδιο αποπεράτωσης ανά κατηγορία, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις οικείες υπουργικές αποφάσεις περί ΑΠΑΑ, και συγκεκριμένα για αποθήκη και θέση στάθμευσης (εντός ΑΠΑΑ), μέχρι και το στάδιο της ολοκλήρωσης των επιχρισμάτων, και για τα λοιπά κτίσματα (εντός ή εκτός ΑΠΑΑ), μέχρι και την τοποθέτηση των δαπέδων. Κτίσμα, το οποίο ηλεκτροδοτείται με μη εργοταξιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, δεν θεωρείται ημιτελές, με εξαίρεση την πιο κάτω περίπτωση κτισμάτων με μερική έλλειψη στέγης ή μη λειτουργικών. Επίσης, για τις ανάγκες επιβολής φόρου, ως ημιτελές αναγράφεται και το κτίσμα το οποίο έχει μερική έλλειψη στέγης ή άλλες ουσιώδεις βλάβες, που το καθιστούν μη λειτουργικό. Στις περιπτώσεις στις οποίες μεταβιβάζεται με οριστικό συμβόλαιο από τον κατασκευαστή κτίσμα ανεγειρόμενης οικοδομής σε οποιοδήποτε στάδιο (ακόμη και πριν την έναρξη εργασιών επί του οικοπέδου), αυτό δηλώνεται από το νέο κύριο ως αποπερατωμένο, εφόσον υπάρχει υποχρέωση του κατασκευαστή να το αποπερατώσει.

Πηγή: http://www.taxheaven.gr Δείτε περισσότερα http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/19856
© Taxheaven

 

αρα

με πληρως γκρεμισμενη στεγη και σε "ερειπιωδη" μορφη

δεν γραφεις κανενα κτισμα

υγ

επρεπε ηδη να εχει συννενοηθει με τον λογιστη της κι οχι να λεει "μου ειπαν...δεν θυμαμαι τι μου ειπαν..."

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

 

 

Επίσης, για τις ανάγκες επιβολής φόρου, ως ημιτελές αναγράφεται και το κτίσμα το οποίο έχει μερική έλλειψη στέγης ή άλλες ουσιώδεις βλάβες, που το καθιστούν μη λειτουργικό.

 

Απλά αναγράφει στο Ε9 ημιτελές κτίσμα και απαλλάσσεται από τον ΕΝΦΙΑ? Δεν χρειάζεται να αποδείξει με κάποιον τρόπο ότι το κτίριο είναι ημιτελές?

Link to comment
Share on other sites

ημιτελες ειναι αυτο που "χτιζεται" και προκειται να αποπερατωθει

 

το προ 50 ετων χτισμενο,

που εχει  πεσμενη την οροφη και τα ξεδοντιασμενα παραθυρα ή καποια ντουβαρια

δεν αποτελει "κτισμα" υπο πολεοδομικη εννοια.

 

δεν ειναι "ημιτελες"

απλα περιμενει το τρακτερ που θα κανει οπισθεν και κατα λαθος θα το "αποτελειωσει"

 

όσον αφορα αυτο που αναφερεται  στην ανω ΠΟΛ,

"Επίσης, για τις ανάγκες επιβολής φόρου, ως ημιτελές αναγράφεται και το κτίσμα το οποίο έχει μερική έλλειψη στέγης ή άλλες ουσιώδεις βλάβες, που το καθιστούν μη λειτουργικό".

 

"μερικη ελλειψη στεγης"  ξερουμε τι ειναι

αλλά  τι ακριβως σημαινει  "αλλες ουσιωδεις βλαβες που το καθιστουν μη λειτουργικο"

δεν ειναι και πολυ ξεκαθαρο

 

θεωρω οτι εννοει "προσωρινες αλλα επισκευασιμες ζημιες"

 

υγ

ειχες πει οτι προκειται για κληρονομια "βυρσοδεψειου"

 

το εψαξες μηπως εχει καποιον χαρακτηρισμο σαν "δειγμα προβιομηχανικης"  κατασκευης ή καποιον αλλον  χαρακτηρισμο..???

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.