Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαθήκη με μη νόμιμη κατατμηση


Recommended Posts

Καλησπέρα. Νεκρος άφησε στη διαθηκη του ένα οικόπεδο με κτίριο το οποίο οριακά πιάνει τα απαιτουμενα τετραγωνικά για να είναι νόμιμο. Το χωριζει στη μεση για τα δυο του παιδια. Το θεμα είναι πως το οικόπεδο με το κτισμα γινεται παρανομο. Ο συμβολαιογραφος ζήτησε να βάλω τις κορυφές της κατατμησης στο τοπογραφκο μιας κ περιέχονται στη διαθηκη και να γίνει η αποδοχη ως έχει. Τι να προτείνω τωρα στον πελατη; να παει να κανει τακτοποίηση μετα την αποδοχή ; να κανει συνιδιοκτησια με τον αδερφο του για να μείνει ακέραιο το οικόπεδο;

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε δε κατάλαβα το ερώτημα σου καθώς ειναι κακοδιατυπωμένο.

 

Αρχικά πριν γίνει αποδοχή δε μπορούν να κάνουν τίποτα μιας και δεν είναι τυπικά ιδιοκτήτες να κινήσουν καποια διαδικασία. 

 

Υοθέτω οτι στη διαθήκη του ο θανόντας ορίζει - περιγράφει τι αφήνει στον καθένα. Δηλαδή σε μια ακίνητη ιδιοκτησία ορίζει ποια μεριά αφήνει σε κάθε ιδιοκτήτη. Αυτή η "εντολή" του ιδιοκτήτη δεν ειναι εντολή κατάτμησης. Θα μπορούσε να πει κάποιος οτι ειναι μια άτυπη "συσταση καθέτων ιδιοκτησιών". Αλλά και πάλι το ακίνητο αντιμετοπίζεται ως ενα. Οταν τα δυο αδερφια κανουν αποδοχή στο ενιαίο ακίνητο θα δουν στη πορεία πως μπορούν να το χωρίσουν ικανοποιώντας την εντολή του θανόντα. Το ασχημο σενάριο ειναι να καταλήξουν συνιδιοκτήτες στο ίδιο ακίνητο με "διανομη" απο τη διαθήκη. Αυτή η διανομή απλά λεει τι ορίζιε ο καθένας.... επι του ακινήτου. ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΠΟΣΟΣΤΑ  κ.λ.π. Αρα μπορεί να καταλήξουν ως ιδια ποσοσστά στην εφορια 50% αλλά στη πραγματικότητα ο ενας να εχει πιο σημαντική περιουσία απο τον άλλον (να εχει το σπίτι και ο άλλος οχι). Επίσης μελλοντικά επιτρέπεται η κατάμτηση; μην τους λες οτι θα τα χωρίσουν και τελικά δε μπορούν.... π.χ. η οικοδομική άδεια του ακινήτου επι ποιου οικοπέδου βγήκε. αν βγήκε επι του συνόλου δ εμπορεί να γίνει κατάτμηση. Αν ειναι αυθαιρετο παλι, πρωτα πρεπει να γίνει τακτοποίηση στο σύνολο του οικοπέδου και μετα θα δεις πάλι αν επιτρέπετε η κατάτμηση... και πως θα κανεις κατάτμηση σε ενιαία τακτοποιημένη ιδιοκτησία? 

Link to comment
Share on other sites

Εχει 1 πρικοσυμφωνο, το κτισμα εχει αδεια και ειναι εκτος οικισμου αλλα εντος ζωνης που επιτρεπει χτισιμο σε εκταση 2στρ. Κ αποσταση εως και 100μ απο τα ορια του οικισμου.

Edited by aquar
Link to comment
Share on other sites

Ναι με συγχωρείτε για την σύνταξη και τις έλλειψεις μου το ειπανε πριν απο λιγη ωρα πως θα παρουν απο μισο χωραφι, ειμαι απο κινητό εκτος γραφειου και ψιλοαγχωθηκα γιατι εχω ραντεβού μαζί τους σήμερα μη παω και πω καμια πατατα.τι φταιτε εσείς θα μου πειτε, μια γνωμη ηθελα, γιατι αποσο ξερω κατατμηση για να γινει πρεπει τα νεα οικόπεδα να είναι νόμιμα αλλα απο την αλλη ο ενας λαμβανει σύμφωνα με τη διαθηκη το οικόπεδο ως εχει. Ναι μουστακα καπως ετσι θα τους το πω... Το χωραφι είναι νομιμο. Γράφει τωρα ο μακαρίτης καλος η κακος το μισο παει στον εναν το αλλο μισο με το κτιριο στον αλλον...

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, αφου εχει βγει οικοδομική άδεια δ εμπορείς να κανεις καμμία κατάτμηση. Η Οικοδομική άδεια βγήκε επι του συνολικού οικοπέδου οχι του μισου που θα είναι μετά τη κατάτμηση. Αρα κατάτμηση δε γίνεται. Αυτο που γίνεται μεσω της διαθήκης είναι τι ορίζει ο καθένας. Μελλοντικά το μόνο που μπορεί να γίνει να δουν αν υπάρχει υπολοιπόμενος συντελεστής δόμησης για να κτίσει και ο αλλος με το χωράφι ή ο ενα ςνα πουλήσει το μερίδιο του στον άλλον.... 

Link to comment
Share on other sites

Πάντως δεν γίνεται να αποφευχθεί η συνιδιοκτησια; ο ενας θα παρει ενα αδειο χωραφι οκ. Ο αλλος θα παρει ενα παρανομο κτιριο και αμέσως μετα να ξεκινήσει διαδικασία ρυθμισης αυθεραιτης ιδιοκτησιας; αφού η επιθυμία του νεκρου ηταν να παρει ο καθένας απο μισο κομμάτι...

Link to comment
Share on other sites

Kαι άδεια να μην είχε στο αγροτεμάχιο, αφού αυτό είναι εντός ζώνης 500 μ, (άρα άρτιο κατά παρέκκλιση ως προυφιστάμενο του 77 με Ε>=2.000 τ.μ) η κατάτμηση θα του χαλούσε  την αρτιότητα και οικοδομησιμότητά του. Εντός ζώνης η ελάχιστη επιφάνεια κατάτμησης είναι τα 1000 τ.μ, εκτός και αν στην περιοχή του ακινήτου ισχύουν μεγαλύτερα όρια κατάτμησης λόγω ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ, ΝΑΤΟΥΡα κλπ.

 

Υ.Γ

Η επιθυμία του θανόντος δεν γίνεται πάντα αποδεκτή από την πολεοδομική άποψη, όταν για παράδειγμα το ακίνητο θα ήταν εντός σχεδίου και μια κατάτμηση θα άφηνε ένα μη άρτιο οικόπεδο κάτι που απαγορεύεται.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

οπως πολυ σωστα  και οι προηγουμενοι ανεφεραν...

εχεις στη ζωνη γηπεδο αρτιο και οικοδομησιμο με νομιμο κτισμα.

Η κατατμηση δεν επιτρεπεται.

[ή σαν να ειχατε ενα οικοπεδο αρτιο και οικοδομησιμο κατα παρεκκλιση, όπου ειχε ηδη χτισει με αδεια, επομενως δεν επιτρεπεται η κατατμηση του...]

 

Θα χρησιμοποιησετε την παληα τακτικη...τοτε που απαγορευονταν η κατατμηση σε κληρους και ο παππους αφηνε  με την διαθηκη "απο μισο" στον καθενα... και την αποθηκη στον ενα και λεγαμε..." κατα την αληθη βουληση του διαθετη, παιρνει απο μισο εξ αδιαιρετου ο καθενας και την αποθηκη ξεχωριστα ο ενας  και το υπολοιπο δομησης απο μισο μειον  για τον ενα η αποθηκη...

Καπως δλδ  να υπαρξει "δικαιη" μοιρασια.

 

Επομενως γραφουμε...

Ο παππους εγραψε  "αυτα", αλλα  η αληθης εννοια ειναι οτι κατελιπε απο μισο χωραφι στον καθενα με το σπιτι αποκλειστικα στον εναν και ο αλλος θα εχει το δικαιωμα του υπολοιπομενου  συντελεστη  διπλα, εν επαφη  [μια και η καθετη απαγορευεται].... αν εχει υπολοιπα, αλλως  "στο μελλον".

 

Οπως θα σας πει και ο συμβολαιογραφος, σε αυτες τις περιπτωσεις διαθηκων, ο διαθετης ορισε αυτα που ορισε, αλλα δεν ειναι εδω πλεον να του εξηγησουμε τι εκανε λαθος....ωστε να το διορθωνε  "τοτε" και να μην το εγραφε.

Κατ' ουσια,  επιτρεπεται η "σωστη ερμηνεια μιας διαθηκης" απο τους κληρονομους, οταν η πιστη εφαρμογη της διαθηκης οδηγει σε ακυροτητες πασης φυσεως.

Αυτο γινεται , ειτε με την βουληση των κληρονομων είτε και με την προσφυγη σε δικαστηριο, αν υπαρχει διαφωνια.

εδιτ

μιλησες με τον συμβ/φο και σου ειπε να "χωρισεις" το γηπεδο  συμφωνα με την διαθηκη???

Πες του τα "πολεοδομικα" προβληματα που εχεις και δοστε λυση με οσα προαναφεραμε

Edited by dimitris GM
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.