Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δήλωση μηχανικού σε τοπογραφικό διάγραμμα


anka

Recommended Posts

ΣΥΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΩ.ΕΙΜΑΙ ΝΕΟΣ ΣΤΟ FORUM.ΜΕ ΤΑ ΡΕΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΙΔΙΑΖΟΥΣΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.

ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΕΑΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΟΘΕΤΗΘΕΙ ΤΟ ΡΕΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΛΑΒΕΙΣ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ 1)ΟΡΙΟ ΡΕΜΑΤΟΣ 2)ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ 3)ΧΑΡΤΕΣ

ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΤΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΟΡΙΟΥ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΤΗΝ ΔΕΙΞΕΙΣ

ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΟΘΕΤΗΘΕΙ ΘΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΤΗΝ 651 ΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΟΤΙ ΕΦΑΠΤΕΤΑΙ ΜΕ ΥΔΑΤΟΡΕΜΑ ΜΗ ΟΡΙΟΘΕΤΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΕΜΠΙΠΤΕΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Ν/3010.2002ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΘΡΟ 6 ΓΟΚ 85.ΕΤΣΙ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΥΜΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 27
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Ωστόσο το ερωτημά μου παραμένει.

Ο ιδιοκτήτης μου υπέδειξε 2 περιοχές εκατέρωθεν του ρέματος ως δικές του. Αυτές θεωρούνται ενιαίο ακίνητο ή δύο ξεχωριστά ακίνητα. Συμβόλαια δεν υπάρχουν...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Έχω και εγώ ένα ανάλογο πρόβλημα και σας παρακαλώ αν μπορείτε να με βοηθήσετε. Το αγροτεμάχιο (εκτός σχεδίου) είναι περίπου 5 στρέμματα με σχήμα περίπου ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. Υπάρχει ρέμα το οποίο διασχίζει κατά πλάτος το κτήμα χωριζοντάς το σε δύο μικρότερα ορθογώνια παραλληλόγραμμα. Το ακίνητο είναι ενιαίο η είναι δυο ξεχωριστά ακίνητα; (με επίπτωση στην αρτιότητα προφανώς αν είναι δύο ξεχωριστά).

Link to comment
Share on other sites

Στην περίπτωσή μου το οικόπεδο είναι ορθογωνικό και έχει πλευρά επί του ρέμματος 15μ και κάθετη πλευρά 13μ. Οπότε αν η γραμμή δόμησης είναι στα 20μ "χάνεται" όλο ενώ αν είναι στα 10μ μένουν 15μ*3μ. Πώς το αναφέρω σε κάθε περίπτωση;

 

Εγω θα εγραφα ότι είναι αρτιο και μη οικοδομησιμο καθως στα 3μ που περισσευουν δεν μπορει να ανεγερθει κτισμα (μιν διασταση 5μ)

Link to comment
Share on other sites

Για τους συναδέλφους που ρωτάνε για τα ρέματα.

Σε παλιότερη αναζήτηση (για πελάτη μου) του τι ισχύει όταν από μία ενιαία ιδιοκτησία διέρχεται ρέμα και άν τελικά έχω διάσπασή της σε δύο ή όχι βρέθηκα μπροστά σε έγγραφο άλλης περίπτωσης, όμοιας για μία εταιρία που της ανέστειλαν προσωρινά τις εργασίες ανέγερσης ξενοδοχείου με το σκεπτικό οτι από μέσα της διέρχεται , η οποία είχε φτάσει στο ΣΤΕ.

(αποστολέας: ΠΕΧΩΔΕ/ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘ. ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ/ΔΙΕΥΘ. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ/ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΟ-ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ, παραλήπτης : Νομ. Αυτοδιοίκηση ΤΑΔΕ/Διευθ. ΠΕΧΩΠΕ ημερομ. :21/09/2004)

Από το έγγραφο παραθέτω :

"Από το συνδυασμό των διατάξεων των αρθρ. 967,968,1072,1074 του Αστ. Κώδικα και σύμφωνα με τις 628/1971 και 149/99 γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, προκύπτει ότι οι χείμαρροι ή τα ρέματα, δηλ. οι μικρές ή μεγάλες ροές ομβρίων υδάτων δεν αποτελούν πράγματα κοινής χρήσης, όπως τα νερά με ελεύθερη και αέναη ροή ή οι όχθες πλευσίμων ποταμών.

Το ΣΤΕ με πάγια νομολογία έχει κρίνει, ότι η κοίτη ρέματος δηλ. ροής όμβριου ύδατος συνιστά εδαφική έκταση δεκτική ιδιωτικής ιδιοκτησίας και δεν διασπάται το ενιαίο αυτής επειδή τμήμα της καταλαμβάνεται από διερχόμενο ρέμα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, τα ρέματα ή οι χείμαρροι δεν διασπούν την ενότητα του οικοπέδου ή γηπέδου από το οποίο διέρχονται και οι κύριοι αυτών διατηρούν τα εμπράγματα δικαιώματά τους στις εν λόγω εκτάσεις.

Στην προκειμένη περίπτωση και με βάση τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη μας, έχουμε την άποψη οτι το συγκεκριμένο υδατόρεμα το οποίο διασχίζει το γήπεδο της πιο πάνω εταιρίας, δεν διασπά την ενότητα αυτού, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ενιαίο για την εφαρμογή των κείμενων πολεοδομικών διατάξεων"

 

Να σημειωθεί οτι η περιοχή ήταν και είναι εκτός σχεδίου και οτι το ξενοδοχείο χτίστηκε και λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Ελπίζω να σας βοήθησα.

Link to comment
Share on other sites

bspyros... πολύ βοηθητικά αυτά που είπες. Μπορείς μήπως να ενημερώσεις σχετικά με την πάγια νομολογία του ΣΤΕ βάσει της οποίας ότι η κοίτη ρέματος δηλ. ροής όμβριου ύδατος συνιστά εδαφική έκταση δεκτική ιδιωτικής ιδιοκτησίας και δεν διασπάται το ενιαίο αυτής επειδή τμήμα της καταλαμβάνεται από διερχόμενο ρέμα?

Δηλάδή αριθμό απόφασής ή και σχετική νομοθεσία ???

 

Ευχαριστώ!!!

Link to comment
Share on other sites

Εγώ το έλεγα οτι ως κλάδος είμαστε οι περισσότερο "δικηγορομηχανικοί" αλλά κανείς δεν με πίστευε...

CHRIS_M, όταν ένα έγγραφο λέει "πάγια νομολογία" εννοεί οτι δυστυχώς πρέπει να προσλάβεις δικηγόρο για να σου τα βρεί όλα...

Από την άλλη στο δίκτυο υπάρχουν η ιστοσελίδα του ΔΣΑ (http://www.dsanet.gr) και άλλες που αν έχεις κανέναν δικηγόρο γνωστό για να σου δώσει κωδικό εισόδου μπορείς να αναζητήσεις τα πάντα.

Κάνοντας εκεί μια σχετικά μικρή έρευνα (ναι έχω δικηγόρο φίλο...!) βρήκα μερικά. Όλο το κείμενο όμως δεν μπορώ να το παραθέσω εδώ γιατί είναι πολύ μεγάλο. Ρίξε μία ματιά στα παρακάτω:

Αρειος Πάγος αποφάσεις ΑΠ 207/1993, ΑΠ 109/1988 , ΑΠ 1483/1983, ΑΠ 598/1983.

Καλό κουράγιο... και καλό Πάσχα σε όλους

Link to comment
Share on other sites

bspyros συγχαρητήρια για όλα τα στοιχεία, ευχαριστούμε πάρα πολύ, η βοήθεια σου είναι πολύ σημαντική.

Για ζητήματα οικοπέδων η καθαρή τοπογραφική εργασία (μετρήσεις-απόδοση) είναι το 20%. Η πιο σημαντική είναι η νομική αντιμετώπιση (δήλωση Ν.651, όρια, συμβόλαια, αρτιότητα, επιτρεπόμενες χρήσεις, όροι δόμησης κ.α.). Καλό Πάσχα, Καλή Ανάσταση, Υγεία και Πρόοδος για όλους τους συναδέλφους. :)

Link to comment
Share on other sites

bspyros οι νομικοί τα λένε από τη νομική πλευρά. Για αυτό είμαστε αγρονόμοι ,γιατί συνδυάζουμε τη νομική με την τεχνική πλευρά. Αυτή είναι η δουλειά μας. Άσχετα αν στη σχολή δεν τα μάθαμε αυτά σε αντίθεση με τους νομικούς. Πως μπορείς εσύ να θεωρήσεις ότι ένα ρέμα είναι στην κατοχή σου? μπορείς να το χτίσεις? όχι . μπορείς να το καλλιεργήσεις?ούτε. Το μόνο που μπορείς να το κάνεις αν δεχτούμε ότι είναι δικό σου να αυξήσει τη δομήσιμη επιφάνεια. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, αν εσύ κατέχεις μέρος ενός ρέματος και το μπαζώσεις δεν καταστρέφεις τη ροή του ρέματος το οποίο μπορεί να προκαλέσει και διάφορα άλλα προβλήματα? Επίσης όταν χτίσεις τι θα δείξεις στην πολεοδομία στο τοπογραφικό? ότι περνάει ρέμα μέσα από την ιδιοκτησία σου αλλά εγώ θα κτίσω δίπλα και κρατάω το εμβαδό για να πάρω το ΣΔ , σιγά μη το δεχτούνε. Και εγώ αν ήμουν υπάλληλος σιγά μη το δεχόμουνα.

Επίσης άλλο επιχείρημα

Δεν μπορεί το κράτος να νομοθετεί συνεχώς για την προστασία των υδατορεμάτων και να οριοθετεί ρέματα και από την άλλη να επιτρέπει ιδιοκτησία να περιλαμβάνει ρέματα εντός του εμβαδού της. Δες το και σαν βούληση του νομοθέτη όπως λένε και οι νομικοί.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.