Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ευθύνη τήρησης των τιμών των κατακόρυφων φορτίων της στατικής μελέτης, άλλων από τα ι.β.


 
Caan

Recommended Posts

Η στατική μελέτη περιγράφει (τόσο στα σχέδια των ξυλοτύπων όσο και στο τεύχος υπολογισμών) κάποιες παραδοχές αναφορικά με τις τιμές των μόνιμων και κινητών φορτίων επί των πλακών κ.τ.λ. Την ευθύνη τήρησης των τιμών των νεκρών φορτίων που αντιστοιχούν στην υποδομή για την τελική επίστρωση των δαπέδων ποιος την έχει, ο επιβλέπων των στατικών (που όμως μετά την κατασκευή του Φ.Ο του κτηρίου δεν έχουμε άλλες αρμοδιότητες)? Αλλιώς, ο γενικός επιβλέπων του έργου (αν ο πολ. μηχ. έχει υπογράψει μόνο ό,τι αφορά τα στατικά, τότε ο αρχιτέκτονας) έχει την ευθύνη?

Η ερώτηση αφορά και πιο γενικευμένες περιπτώσεις, όταν π.χ έχουμε φυτευτά δώματα όπου είναι πιο κρίσιμα τα πράγματα.     

Edited by Caan
Link to comment
Share on other sites

Ο μελετητης αν ειναι και επιβλεπων προφανως εχει την ευθυνη (τηρηση νομιμοτητας αδειας) αν οχι δεν ειναι.

Απο εκει και περα αναλογα ποιος εχει οριστει επιβλεπων και για τι τμημα του εργου.(οτι λεει η αδεια ).

Για την συγκεκριμμενη περιπτωση του φυτεμενου δωματος αν δεν υπηρχε στην αρχικη αδεια προφανως θελει αναθεωρηση με νεα στατικη μελετη ή καποια δηλωση οτι δεν απαιτειται (για καποιο νομιμο λογο ) .Αν ομως υπηρχε τοτε ευθυνεται ο μελετητης να το ειχε λαβει υποψιν του.

Link to comment
Share on other sites

Ίσως να μην έγινε κατανοητή η ερώτησή μου.

Ο μηχανικός που έχει υπογράψει την επίβλεψη στατικών έχει την υποχρέωση να κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να την πιστή εφαρμογή της στατικής μελέτης, δηλαδή για την κατασκευή του φέροντος οργανισμού σύμφωνα με τις προδιαγραφές της στατικής μελέτης και τίποτα άλλο (σε περίπτωση πάντα που δεν έχει υπογράψει κάτι άλλο στην οικ. άδεια). Η επίστρωση για τα δάπεδα (όπως θα μπορούσαν να αναφερθούν και διάφορες άλλες εργασίες, αλλά να μην επεκταθούμε) είναι μια φάση της κατασκευής που δεν αφορά την κατασκευή του Φ.Ο, αλλά πραγματοποιείται μετά από αυτήν. Είναι υποχρεωμένος να παρακολουθεί και αυτό το στάδιο λοιπόν? 

Η άποψή μου είναι πως όχι, αλλά έχει τύχει σε κανέναν να το ψάξει διεξοδικά σχετικά με τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες του επιβλέποντος των στατικών? 

Link to comment
Share on other sites

Αυτο το τμημα αφορα επιβλεψη αρχιτεκτονικων.Προφανως αν αλλαξει κατι (ακομα και το ειδος επιστρωσης ) ο υπευθυνος της αντιστοιχης επιβλεψης οφειλει να προβει σε αναθεωρηση ή ενημερωση φακελλου .Εκει θα παρεμβει και ο μελετητης στατικος.

Αν βεβαια πεσει στην αντιληψη του επιβλεποντα στατικου καποια αλλαγη που δεν ειχε ληφθει υποψη στη μελετη οφειλει να ζητησει απο τον ιδιοκτητη την αναθεωρηση αδειας και αν αυτος αρνηθει να προβει αμεσως σε καταγγελια.

Edited by KF
Link to comment
Share on other sites

Γενικώς, ο κάθε επιβλέπων είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο της εφαρμογής των αντιστοίχων μελετών, και το περιεχόμενο της κάθε μελέτης το ορίζει σαφώς ο νόμος (ΠΔ 696/74 όπως ισχύει).

Link to comment
Share on other sites

Ναι, εκεί λέει αρκετά πράγματα για το τι πρέπει να προδιαγράφουν στις μελέτες τους και άρα να παρακολουθούν και στην επίβλεψη οι αρχιτέκτονες..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.