Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ερώτηση για αντιστάθμιση σε λέβητα φυσικού αερίου


priest77

Recommended Posts

Καλησπερα σε ολους.
Εχω ενα θεματακι (μαλλον) με την αντισταθμιση στον λεβητα Φ.Α IMMERGAS VICTRIX 24 TT που εγκατεστησα το καλοκαιρι.
Πριν αρχισουν τα κρυα δοκιμασα χθες και σημερα να δουλεψω λιγο τα σωματα να δω πως παει.
Χωρις αντισταθμιση η θερμοκρασια νερου φτανει εκει που θα της ορισω πχ 70 ή 80
Οταν λειτουργει η αντισταθμιση τωρα:
Με εξωτερικη θερμοκρασια συμφωνα με το αισθητηριο 16C (αλλα η πραγματικη ειναι 18), με εσωτερικη 22.5 και βαζοντας την επιθυμητη στους 30 για δοκιμη τοτε η θερμοκρασια νερου δεν φτανει πανω απο 48-50.

Εννοειται πως τα σωματα δεν ζεσταινουν τον χωρο απλα ειναι χλιαρα και η θερμοκρασια στο χωρο αμεταβλητη.

Ανεβασα την καμπυλη της αντισταθμισης απο το 7 στο 9 (κλιμακα 0-9) αλλα τιποτα δεν αλλαξε.
Ειναι φυσιολογικο αυτο;

Νομιζω πως αυτη η αντισταθμιση πιο πολυ μπερδευει παρα εξυπηρετει

post-108503-0-72961500-1507453797_thumb.jpg

Edited by priest77
Link to comment
Share on other sites

Ναι ειναι φυσιολογικό.

Τα συστηματα που διαθέτουν αντιστάθμιση εχουν την λογική της συνεχής λειτουργίας και οχι της on off και της άμμεσης αποκρισης.

Link to comment
Share on other sites

Σευχαριστω για την αμεση απαντηση.

Καταλαβαινω την λογικη αυτη και συμφωνω πως το νοημα δεν ειναι να πυρωνουν τα σωματα γρηγορα.

Αλλα με αυτον τον τροπο πως και κυριως ποτε θα εφτανα την επιθυμητη θερμοκρασια που του ορισα (πχ 30);

Link to comment
Share on other sites

Την επιθυμητή των 30 είναι αρκετά δύσκολο, ως αδύνατο να την πιάσεις σε κάποιες περιπτώσεις. Και δεν φταίει η αντιστάθμιση για αυτό.

Link to comment
Share on other sites

ναι οκ δεν θελω να πιασω την 30αρα απλα το εβαλα εκει για να δουλεψει οσο πιο φουλ γινεται. Το θεμα ειναι πως με θερμοκρασια νερου στους 48 τα σωματα ειναι τοσο χλιαρα που η θερμοκρασια δεν παει καν στους 23 απο 22μισο που ειναι

Link to comment
Share on other sites

Την αντιστάθμιση (τη συνηθισμένη τουλάχιστον), δεν την ενδιαφέρει η εσωτερική θερμοκρασία (και ούτε έχει αισθητήριο για να την μετράει).

 

Η μόνη δουλεία της είναι να ρυθμίζει την θερμοκρασία προσαγωγής (που εσύ επιλέγεις βασιζόμενος στην μελέτη απωλειών και επιλογής σωμάτων). 

 

Είναι κομμάτι της μελέτης απωλειών να ορίσει την θερμοκρασία νερού σε συνδυασμό με τα σώματα, για να πετύχεις την επιθυμητή θερμοκρασία. 30 βαθμοί βέβαια είναι εξωπραγματικό, και καμμία μελέτη απωλειών δεν γίνεται για αυτή τη θερμοκρασία. Άρα αν δεν τους πιάνεις "φταίει" ο λέβητας και τα σώματα και βέβαια και η θερμοκρασία προσαγωγής που επέλεξες.

Edited by antloukidis
Link to comment
Share on other sites

Την αντιστάθμιση (τη συνηθισμένη τουλάχιστον), δεν την ενδιαφέρει η εσωτερική θερμοκρασία (και ούτε έχει αισθητήριο για να την μετράει).

Συμφωνώ εν μέρη.

Η ολοκληρωμένη αντιστάθμιση λαμβάνει υπόψην και την εσωτερική θερμοκρασία μεσω αισθητηρίου θερμοκρασίας του εσωτερικού χειριστηρίου.

Άλλο τι είθισται να συμβαίνει...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

καλησπέρα

Θα ήθελα να ρωτήσω κι εγώ για τη λειτουργία της αντιστάθμισης. Σήμερα λειτούργησε για 1η φορα ο λέβητας αεριόυ (με υγραέριο) που έβαλα και ο οποίος έχει και αντιστάθμιση και αυτό που είδα είναι ακριβώς αυτό που περιγράφει ο @priest77

Χρειάστηκαν 4 ωρες και για να παει η θερμοκρασία από 18.5 στους 21. Εξωτερική θερμοκρασία στου 16 περίπου. Τα σώματα ήταν χλιαρά κατα κύριο λόγο. Ο τεχνικός που ρύθμισε την καμπύλη, δεν ξέρω τι ρύθμιση έβαλε. Η θερμοκρασία προσαγωγής αρχικά ήταν στους 50 βαθμούς. Καμια ώρα και αφού έφυγε του τηλ και του είπα οτι έχει ανέβει 0.5 βαθμους η εσωτερικη θερμοκρασία και μου ΄είπε να ανεβασω τη θερμοκρασία προσαγωγης στους 60.

Διαβάζοντας εδώ μέσα (καθότι ασχετος εντελώς με το θέμα), είδα ότι ειναι φυσιολογικό τα σώματα γενικά να μην καίνε με την αντιστάθμιση. Δεν έχω πρόβλημα με αυτό από τη στιγμη που θα διατηρείται η θερμοκρασία. Όμως, αν λείπω κανένα Σ/Κ από το σπίτι, οπότε και θα ρίχνω τη θερμοκρασία πχ στους 16, θέλω επιστρέφοντας να βάζω το θερμοστάτη στους 20 και να μην κάνει 4 ώρες να φτάσει εκεί. Αυτό γίνεται ή όχι λόγω αντιστάθμισης?

Επίσης, τηλεφώνησα στην τεχνικη εξυπηρε΄τηση της εταιρείας που εισάγει το λέβητα και διαθέτουν θερμοστάτη με αισθητήρα θερμοκρασίας εσωτερικού χώρου, ο οποίος βοηθάει σε τέτοιες περιπτώσεις. Κάτι που αναφέρει και ο φίλος  @qwert

Μήπως ο συνδυασμός του θερμοστάτη αυτού μαζι με μία διαφορετική καμπύλη βοηθήσει?

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Μπορεις να το προγραμματισεις απο τον θερμοστατη κυριακη μεσημερι να αρχισει να ανεβαινει σιγα σιγα προτου επιστρεψεις. Αυτο κανω κ γω. 

Επισης οταν η εξωτερικη δεν θα ειναι 16 αλλα λιγοτερο (πολυ συντομα δηλαδη) τοτε η θερμοκρασια του νερου θα ειναι υψηλοτερη και θα ζεσταινονται πιο γρηγορα.

Τελος την καμπυλη την εχω στο τερμα γτ διαφορετικα δεν ανεβαινε πολυ η θερμοκρασια νερου. Υποτιθεται επρεπε να ειναι στη μεση. Καλα κρασια

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση @priest77

πράγματι χθες βράδι η θερμοκρασία έπεσε στους 10 και τα σώματα ζεσταθήκαν σημαντικά περισσότερο σε σχέση με το μεσημέρι που ήταν χλιαρά. Το βράδι ρύθμισα το θερμοστάτη στους 17. Σήμερα το πρωί είχαμε 7 βαθμούς έξω και μόλις τσίμπησα το θερμοστάτη στους 20, τα σώματα και πάλι ζεσταθήκαν σημαντικά. Έπιασε τους 20 σε 45'.  Άρα μια χαρά. Διαβάζοντας και επίσης παρατηρώντας πως λειτουργεί η αντιστάθμιση αρχίζω να καταλαβαίνω, γιατί χθες το μεσημέρι πίστευα ότι κατι δεν πάει καλά με την εγκατάσταση. Περιμένω και το θερμοστάτη της εταιρείας του λέβητα, ο οποίος έχει και εσωτερικό αισθητήρα θερμοκρασίας και πιστεύω ότι το σύστημα θα είναι μια χαρά

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.