Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπολογισμός ροής ενέργειας.


chryssa

Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

είμαι φοιτήτρια του ΤΗΜΜΥ στο ΑΠΘ και προσπαθώ να υπολογίσω

τη ροή ενέργειας προς και από ένα θερμόκηπιο στο περιβάλλον (συγκεκριμένα του πρότυπου γυάλινου θερμοκηπίου στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας) για το ξεκίνημα της διπλωματικής μου εργασίας.

 

Επειδή είναι κάπως ιδιαίτερη η περίπτωση του θερμοκηπίου, μήπως γνωρίζει κάποιος κάποιο συγγραμμα, σάιτ, λογισμικό, κτλ που θα μπορούσε να με βοηθήσει;

Link to comment
Share on other sites

Τυχαίνει να το γνωρίζω το θερμοκήπιο αυτό. Εκτός από ότι χρησιμοποιεί "σύγχρονες" μεθόδους (συλλογή βρόχινου νερού, υδροπονία, συμπαραγωγή θερμότητας και ρεύματος κ.α. ), δεν βλέπω καμιά ιδιαιτερότητα.

Οταν λες ροή ενέργειας προν και από το περιβάλλον, τι εννοείες;

Ηλεκτρική ενέργεια; Θερμική ενέργεια; Φωτεινή ενέργεια; Χημική ενέργεια (με την μορφή των καρπών του θερμοκηπίου) ; Και για ποιό χρονικό διάστημα ; Για μία βδομάδα ή έναν χρόνο;

Ποιός ο σκοπός αυτού του ισοζυγίου ;

Μπορείς να απευθυνθείς στον ιδιοκτήτη και να του ζητήσεις ιστορικά στοιχεία. Δεν νομίζω να σου τα αρνηθεί.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητή Chryssa για να υπολογίσεις με σοβαρότητα τη ροή θερμότητας (αυτό φαντάζομαι εννοείς) σε μια τέτοια ειδική κατασκευή θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να χρησιμοποιήσεις εξειδικευμένο λογισμικό (προς Θεού όχι 4Μ και άλλα παρόμοια).

 

Μια αποδειγμένα καλή λύση (που έχει περάσει όλα τα test) είναι να κατεβάσεις το λογισμικό EnergyPlus που διατίθεται ΔΩΡΕΑΝ και πρόκειται για ένα από τα σοβαρότερα και καλύτερα (μαζί με το TRNSYS) προγράμματα ενεργειακών προσομοιώσεων. Υπήρξε και μια σχετική συζήτηση εδώ στο forum αλλά δεν θυμάμαι που.

 

Βέβαια, δεν είναι πολύ φιλικό προς το χρήστη και θέλει να αφιερώσεις χρόνο. Έχει πολύ καλό manual, αρκετά αναλυτικές οδηγίες και είναι από τα πλέον αξιόπιστα προγράμματα προσομοιώσεων. Ασε δε, που είναι και δωρεάν. Αν μπεις στη σχετική σελίδα θα βρεις και διάφορα plug in από τρίτους κατασκευαστές που χρησιμοποιούν τη μηχανή του EnergyPlus (γιατί περί μηχανής πρόκειται). Κάνε ένα κλικ εδώ και καλή τύχη :) :

 

http://apps1.eere.energy.gov/buildings/energyplus/

Link to comment
Share on other sites

Αντίστοιχης ποιότητας πρόγραμμα (δυστυχώς και "ευκολίας") είναι το esp-r. Αυτό είναι δωρεάν και ανοιχτού κώδικα αλλά θέλει πιστεύω αρκετό χρόνο.

 

Τα προγράμματα που χρησιμοποιούν τη μηχανή του EnergyPlus συνήθως δεν είναι δωρεάν αν και πιθανότατα το κόστος της φοιτητικής άδειας δε θα είναι απαγορευτικό.

 

Αν σε ενδιαφέρει βιβλιογραφία σχετικά με την ηλιακή ενέργεια που προσπίπτει στο θερμοκήπιο τσέκαρε το Solar Engineering of Thermal Ρrocesses των

Duffie and Beckman. Πιστεύω ότι θα βρεις αρκετό υλικό εκεί.

 

@CostasV

Γνωρίζεις μήπως τί είδους στοίχεια καταγράφονται στο συγκεκριμένο θερμοκήπιο?

Link to comment
Share on other sites

Ορθά ομιλεί ο φίλτατος Παναγιώτης, υπάρχει και το esp-r το είχα ξεχάσει. Αμφότερα όμως είναι της αυτής δυσκολίας και ...δυστροπίας. Κάτσατε που κάτσατε και αναπτύξατε αυτά τα προγράμματα των οποίων η αξιοπιστία είναι δεδομένη, βάλτε ρε παιδιά και ένα φιλικό interface, τόσο δύσκολο ήταν? ... anyway. μάλλον δεν ήταν αυτός ο σκοπός απ ότι φαίνεται.

Link to comment
Share on other sites

Με το 4Μ παιδευόμουν για την ακρίβεια...

Ευχαριστώ για τι απαντήσεις!

Θα κάνω μία απόπειρα με το Energy Plus και ..βλέπουμε...

 

Όσο για το ότι θα μπορούσα να απευθυνθώ στον ιδιοκτήτη...

μου έχει δώσει κάποια μετερεολογικά στοιχεία...

τα οποία κάπως πρέπει να τα ''βάλω κάτω''

και υπολογίσω αυτό που θέλω.

Απλά ψάχνω τον τρόπο :)

 

Ευχαριστώ και πάλι

Link to comment
Share on other sites

@CostasV

Να είσαι καλά όπως και αν έχει

 

@GeorgeS

Δεδομένου ότι και τα δύο χρησιμοποιούνται κατά κόρον για ερευνητικούς σκοπούς, η βάση δίνεται στην αναπτυξη αλλά και στον έλεγχο των χρησιμοποιούμενων αλγόριθμων. Επίσης καθώς συνεχώς προστίθενται και νέες δυνατότητες είναι σχετικά δύσκολο να δημιουργηθεί και ένα γραφικό περιβάλλον (GUI) που να καλύπτει το πρόγραμμα. Στην τελική υπάρχουν και άλλα προγράμματα με "φανταχτερή" εμφάνιση αλλά εκεί το θέμα είναι το τι υπολογίζουν...

 

ps. πιστεύω ότι στο μέλλον θα βελτιωθεί η κατάσταση. Αν και τα έχουμε ξαναπεί εμείς Γιώργο, όποιος ενδιαφέρεται για κτιρια ας τσεκάρει το Design Builder

Link to comment
Share on other sites

Βασικά Chryssa ο Κώστας έχει δίκιο. Πρώτα πρέπει να μας πεις το σκοπό σου. Αν γίνεις πιο συγκεκριμένη θα λάβεις και πιο συγκεκριμένες απαντήσεις.

 

Σε ποιο πρόγραμμα αναφέρεσαι της 4Μ αναφέρεσαι? Τί είδους στοιχεία σου έδωσε? Μετρήσεις ακτινοβολίας? θερμοκρασίας? υγρασίας? σε τί βάθος χρόνου?

 

Για την ηλιακή ακτινοβολία το βιβλίο που σου ανέφερα έχει αρκετά στοιχεία για τους απαραίτητους υπολογισμούς και πιστεύω ότι θα σε βοηθήσουν. Ψάξ' το στη βιβλιοθήκη σας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.