Μετάβαση στο περιεχόμενο

48ωρη Έγκριση Εργασιών


Mourouzis2005

Recommended Posts

Παίρνω και εγώ το θάρρος να ρωτήσω τη γνώμη σας (ιδιώτης, όχι του επαγγέλματος). Σύμφωνα με όσα διάβασα στο forum και στους νόμους που παραπέμπετε, η 48ωρη γνωστοποίηση πρακτικά θεσπίστηκε για να μπορεί κάποιος να βάψει το απίτι ή να αλλάξει πλακάκια κουζίνας χωρίς να κινδυνεύει με πρόστιμα και καρφωτες.. Παρά ταύτα μου δημιουργήθηκαν οι εξής απορίες:

Γιατί να πρέπει να εγκρίνει μηχανικός αποξήλωση πλακιδίων κουζίνας και επανατοποθέτηση ή βάψιμο τοίχων; Και αν βάψω τα κάγκελα του μπαλκονιού, θέλω άδεια εργασιών μικρής κλίμακας επειδή αλλάζει η όψη; Μα είναι σοβαρά αυτά;;

 

Στο προκείμενο: μόλις αγόρασα ένα σπιτάκι, στους Αμπελόκηπους. Η πολεοδομία μου είναι η Σωκράτους; Επίσης, αν τους πάω το έντυπο συμπληρωμένο, τι άλλο θα μου ζητήσουν; Τεχνική έκθεση; Για στοκάρισμα και βάψιμο τοίχων; Αποξήλωση πλακιδίων; Τοποθέτηση νέων; αν τα κάνω εγώ θα πληρώσω στον εαυτό μου ένσημα ΙΚΑ; (Πλακάκια; Χτίστης;).

 

Το σημαντικότερο: θα πάρει μέρες να "εγκριθεί" η "γνωστοποίησή μου";;; Και αντί να ειδοποιήσουν ΑΥΤΟΙ την αστυνομία, την ειδοποιώ εγώ; Αλλά αυτοί ειδοποιούν το ΙΚΑ για εργασίες που μπορώ να κάνω και μόνος μου;

Edited by Mourouzis2005
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, 

Θα προσπαθήσω απαντώντας στα ερωτήματά σας να διευκρινίσω κάποια πράγματα που πιθανόν να απασχολούν και άλλους ιδιώτες.

 

Καταρχάς θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι η δουλεία όλων μας καλώς ή κακώς είναι να εφαρμόζουμε την κείμενη νομοθεσία ανεξαρτήτως αν συμφωνούμε η όχι με αυτήν. Οπότε αν ρωτάτε την προσωπική μου άποψη θεωρώ ότι για κάποιες εργασίες ορθώς ζητείται η έκδοση άδειας ενώ για κάποιες άλλες είναι υπερβολή και δεν θα έπρεπε αλλά η προσωπική μου άποψη επί του θέματος καμία αξία δεν έχει. Σημειώνω, ωστόσο, ότι με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε και αναμένεται να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ τροποποιούνται κάποια πράγματα σχετικά με την απαίτηση έκδοσης άδειας για ορισμένες εργασίες.

 

Όσον αφορά τη 48ωρη έγκριση εργασιών, αφορά απλές εργασίες (αυτές για τις οποίες ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ότι δεν χρειάζεται τίποτα) και δεν απαιτεί απαραίτητα υπογραφή μηχανικού (πλην ειδικών περιπτώσεων) αν ο ιδιοκτήτης είναι σε θέση να ελέγξει και να βεβαιώσει ορισμένα πράγματα και να προσκομίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται συνήθως είναι:

1. Κτηματολόγιο ή συμβόλαιο ιδιοκτησίας (ουσιαστικά πρέπει να πιστοποιηθεί ότι υπάρχει δικαίωμα ιδιοκτησίας στο ακίνητο που ζητούνται οι εργασίες)

2. Στέλεχος οικοδομικών αδειών ή/και δηλώσεις ρύθμισης αυθαιρεσιών (αποτελούν ένδειξη για τη νομιμότητα του κτιρίου μιας και οποιαδήποτε εργασία σε κτίρια που δεν είναι νομίμως υφιστάμενα απαγορεύεται)

3. Τεχνική έκθεση (ουσιαστικά μια περιγραφή που να λέει τι εργασίες θα πραγματοποιηθούν

4. Έντυπο 48ωρης

   *Στο παραπάνω έντυπο ο ιδιοκτήτης αναγράφει τα στοιχεία νομιμότητας του κτιρίου και βεβαιώνει υπογράφοντας το εξής: "δηλώνω ότι ακίνητο ή η αυτοτελής οριζόντια/κάθετη ιδιοκτησία στην οποία πρόκειται να εκτελεστούν εργασίες βάσει της παραγράφου 3, του άρθρου 4 του Ν.4067/12 βρίσκεται: Α)ΕΝΤΟΣ Σχεδίου ή εντός ορίων οικισμών και το κτίριο ή το τμήμα κτιρίου δεν έχει μη διανοιγμένη παρόδια στοά, και δεν είναι στατικά επικίνδυνο ή Β)ΕΚΤΟΣ Σχεδίου και δεν βρίσκονται σε δάσος, σε αναδασωτέα έκταση, σε ρέμα, στον αιγιαλό ή την παραλία, σε καθορισμένο αρχαιολογικό χώρο στον οποίο απαγορεύεται η δόμηση ή σε περιοχή απολύτου προστασίας και ότι οι εργασίες που θα εκτελεστούν είναι σύμφωνες με τις ισχύουσες γενικές και ειδικές πολεοδομικές διατάξεις που διέπουν την περιοχή"

Επειδή όμως στις περισσότερες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να βεβαιώσουν τα παραπάνω η ακόμη δεν θέλουν να ασχοληθούν αναθέτουν την έκδοσή της σε μηχανικό.

 

Η Έγκριση Εργασιών Μικρής κλίμακας που αναφέρατε είναι μια διαφορετική διαδικασία που αφορά πιο σοβαρές εργασίες και εκεί απαιτείται οπωσδήποτε μηχανικός

 

Όσον αφορά τις υπόλοιπες εγκρίσεις που απαιτούνται κατά περίπτωση, αυτές θεσπίζονται από η νομοθεσία και αφορούν παράγοντες όπως η χρήση του κτιρίου ή η θέση του ανεξαρτήτως του είδους της άδειας και του μεγέθους των εργασιών. πχ για οποιαδήποτε προσθήκη σε ένα πρατήριο καυσίμων απαιτείται έγκριση από τη διεύθυνση μεταφορών, ή για οποιαδήποτε τροποποίηση στην όψη ενός κτιρίου που βρίσκεται σε παραδοσιακό οικισμό απαιτείται έγκριση από το συμβούλιο αρχιτεκτονικής κοκ..

Επίσης εφόσον πρόκειται για οικοδομή, για εργασίες που αφορούν σε κοινόχρηστους χώρους απαιτείται η συναίνεση των υπόλοιπων ιδιοκτητών της οικοδομής

 

Η Έγκριση Εργασιών Μικρής κλίμακας κοινοποιείται απαραιτήτως σύμφωνα με τη νομοθεσία στο ΙΚΑ. Για τη 48ωρη εξαρτάται από την εκάστοτε υπηρεσία Δόμησης. Βέβαια οφείλω να σας πω ότι η απογραφή ενός έργου στο ΙΚΑ και η καταβολή ενσήμων είναι υποχρεωτική σε κάθε περίπτωση ανεξαρτήτως από το αν για την εργασία αυτή απαιτείται ή όχι Άδεια από την Υπηρεσία Δόμησης.

 

Κατανοώ απολύτως την απορία σας αλλά πχ για το παράδειγμα που θέσατε για το αν απαιτείται έγκριση για την αλλαγή της όψης για το βάψιμο στα κάγκελα του μπαλκονιού. Αν θέλετε να κάνετε απλώς ένα φρεσκάρισμα στην μπογιά που ξέφτισε προφανώς δεν τίθεται θέμα αλλαγής όψης. Αλλά φανταστείτε μια 8όροφη οικοδομή στη οποία εσείς αποφασίζετε να βάψετε τα κάγκελά σας μαύρα, ο 2ος όροφος τα βάφει μπλε, ο 3ος τα βάφει κόκκινα, ο 4ος βγάζει τα παλιά κάγγελα και βάζει πράσινα και σε άλλο σχέδιο πχ τετράγωνα, ο 5ος βγάζει τα κάγκελα και βάζε πλέξιγκλας κοκ... Θεωρείτε ότι αυτές οι παρεμβάσεις θα έπρεπε να επιτρέπονται χωρίς την απαίτηση καμίας έγκρισης.

 

Τέλος όσον αφορά τη δική σας περίπτωση, επισκευή επιχρισμάτων, χρωματισμοί και αντικατάσταση πλακιδίων καλύπτεται από 48ωρη οπότε ελέγχετε αυτά που έγραψα παραπάνω σχετικά. Η 48ωρη υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν χρειάζεται πάνω από 2-3 μέρες. (εκτός αν αποφασίσουν πχ να τη χρεώσουν σε 1 υπάλληλο που θα έχει άδεια για 2 βδομάδες - μου έχει τύχει και αυτό). Μόλις εκδοθεί πηγαίνετε ένα αντίγραφο στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας. Μετά κανονικά πρέπει να πάτε και στο ΙΚΑ να κάνετε την απογραφή του έργου. Δυστυχώς δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια πρόβλεψη που να αναγνωρίζει ότι μπορείς να κάνεις κάποιες εργασίες μόνος σου. Αν κάποιος συνάδελφος ξέρει κάτι διαφορετικό ας με διορθώσει.

 

Ελπίζω να σας κάλυψα. Καλή συνέχεια

 

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν ευχαριστώ θερμά για την απάντηση. Κατά δεύτερο, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: η τεχνική έκθεση μηχανικού είναι μια υπηρεσία που χρεώνεται (και σωστά). Δηλαδή για να βάψω ένα τοίχο στο σαλόνι μου (κόστος 50€) θα πληρώσω έως και 200€ για να έχω την έκθεση; Κατά τρίτο, η ΥΔΟΜ χρεώνει κάτι για 48ωρη ειδοποίηση; Τέταρτο, το παράδειγμα με τα κάγκελα το έφερα γιατί μια μικρή παρέμβαση στον "όψη" ξαφνικά διαφοροποιεί την κατηγορία της κλίμακας εργασιών, αυξάνοντας το κόστος σε χρόνο και χρήμα.

 

Επί του πρακταίου, αν η εργασία είναι αποξήλωση πλακιδίων τοίχου κουζίνας, αποξήλωση υπάρχουσας ξύλινης κουζινας και ελαιοχρωματισμός-τοποθέτηση νέων ντουλαπιών, με υπεύθυνη ΥΔΟΜ ΑΘΗΝΩΝ(Σωκράτους) πόσες μέρες θα πρέπει να περιμένω και τι στοιχίζει από πλευράς ΥΔΟΜ (όχι μηχανικό, ένσημα); Με βάση την εμπειρία σας..

 

Ευχαριστώ θερμά για τις απαντήσεις

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

καλησπέρα η 48ωρη έχει καταργηθεί για τις εργασίες που δεν χρειάζεται μικρής κλίμακας εργασιών σωστα?

άρα συνεργείο με μπλοκάκι απλά ξεκινάει εργασίες?

 

Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, patty said:

καλησπέρα η 48ωρη έχει καταργηθεί για τις εργασίες που δεν χρειάζεται μικρής κλίμακας εργασιών σωστα?

άρα συνεργείο με μπλοκάκι απλά ξεκινάει εργασίες?

 

Εγώ για εργασίες του εξοικονόμω που δεν ήθελαν άδεια μικρής κλίμακας έβγαλα μια άλλη βεβαίωση (δηλ όχι εγώ ο μηχανικό την έβγαλε ) . Άρθρου 30 κάπως έτσι τη λένε . Θα σας πουν οι μηχανικοί. 

Νομίζω έχει και σχετικό λήμμα στο παρόν forum.

Edited by kotor9
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.