Μετάβαση στο περιεχόμενο

οι αναδρομικές χρεώσεις Δ.Τελών, ΤΦ, ΤΑΠ απο τους Δήμους.


Recommended Posts

υγ

[περιμενω και εγω μια απαντηση απο τον Συνηγορο του Πολιτη]

 

Σχετικό με το παράδειγμα που ανέφερα, και η γνωμοδότηση του συνηγόρου του πολίτη από το 2012 :

https://www.synigoros.gr/?i=dimotis.el.upotheseis_forologia_04

"Ο Δήμος δημοσιεύει καθ’ οιονδήποτε τρόπο πρόσκληση περί υποβολής της δήλωσης ταυτοχρόνως με τη δημοσίευση της ανωτέρω απόφασής του και δεν υποχρεούται από το νόμο να ενημερώσει προσωπικά και εγγράφως για την υποχρέωση των πολιτών.  Στο σημείο αυτό ο Συνήγορος επισημαίνει πρόβλημα στη διαδικασία επιβολής του τέλους ως προς την πληροφόρηση της υποχρέωσης οφειλής."

 

ο δήμος, ως είθισται, δημοσιεύει τα νέα σε πίνακα ανακοινώσεων του δημαρχείου και ο πολίτης οφείλει να γνωρίζει και να εφαρμόζει.

αυτά....

Link to comment
Share on other sites

μελισσα,

αυτο  που αναφερεις...αφορα το ΤΑΠ

για  το οποιο προανεφερα οτι πληρωνεται παντοτε ανεξαρτητα κενο, ηλεκτροδοτουμενο  ή μη.

 

Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ)

Ο Συνήγορος του Πολίτη εξετάζει αναφορές πολιτών που αφορούν κυρίως την  αναδρομική, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, χρέωση τέλους ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) σε ιδιοκτησίες τους από τους ΟΤΑ, καθώς και τη μη χορήγηση της σχετικής βεβαίωσης για άλλους λόγους που δεν αφορούν την ανυπαρξία οφειλής.

Η ανεξάρτητη αρχή ενημερώνει τους πολίτες ότι το ΤΑΠ επιβάλλεται υποχρεωτικά από το νόμο και δεν αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου Ο συντελεστής του καθορίζεται με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου και είναι ενιαίος για όλη τη διοικητική περιφέρεια του Δήμου. Στο τέλος ακίνητης περιουσίας υπόκεινται:

α. τα πάσης φύσεως ακίνητα που βρίσκονται εντός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως ή εντός των ορίων οικισμών υφισταμένων προς του έτους  1923 ή εντός ορίων οικισμών με πληθυσμό κάτω από 2000 κατοίκους,

β. τα κάθε είδους κτίσματα που βρίσκονται εκτός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως ή εκτός ορίων οικισμών υφισταμένων προς του έτους 1923 ή εκτός ορίων οικισμών με πληθυσμό κάτω από 2000 κατοίκους.

Στη νομοθεσία προβλέπεται η υποχρέωση των ιδιοκτητών, επικαρπωτών ή νομέων ακινήτων, να υποβάλουν δήλωση στο Δήμο όπου βρίσκονται τα ακίνητα, μέσα σε προθεσμία ενός μήνα από τη δημοσίευση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για τον καθορισμό του συντελεστή του ΤΑΠ. Για τα επόμενα δε έτη υποβάλλεται δήλωση μόνο για τα ακίνητα εκείνα στα οποία έχει επέλθει μεταβολή στα στοιχεία της αρχικής δήλωσης και εντός διμήνου από της μεταβολής. Ο Δήμος δημοσιεύει καθ’ οιονδήποτε τρόπο πρόσκληση περί υποβολής της δήλωσης ταυτοχρόνως με τη δημοσίευση της ανωτέρω απόφασής του και δεν υποχρεούται από το νόμο να ενημερώσει προσωπικά και εγγράφως για την υποχρέωση των πολιτών.  Στο σημείο αυτό ο Συνήγορος επισημαίνει πρόβλημα στη διαδικασία επιβολής του τέλους ως προς την πληροφόρηση της υποχρέωσης οφειλής.

Αναφορικά με διαφορετικού τύπου κριτήρια ή προϋποθέσεις για τη χορήγηση του πιστοποιητικού από τους ΟΤΑ, ο Συνήγορος έχει επανειλημμένως τονίσει ότι η χορήγηση του ΤΑΠ δεν αποτελεί πιστοποιητικό νόμιμης ιδιοκτησίας, αλλά απλά πιστοποιεί ότι για το δηλωθέν ακίνητο δεν οφείλεται Τ.Α.Π. στον οικείο Ο.Τ.Α.

 

Αυτο που συζητουμε ειναι η αναδρομικοτητα σε δημοτικα τελη και λοιπα τελη,

στην περιπτωση που εγινε διακοπη ρευματος και μενει  κενο,

αλλα δεν "προσηλθε¨" ο πολιτης να το δηλωσει στον Δημο, όπου θα δηλωνε ΑΦΜ και ΔΟΥ για να του καταλογιζουν   μονον το ΤΑΠ

[το οποιο τωρα που κοπηκε το ρευμα δεν το πληρωνει...]

 

με αποτελεσμα να του επιβαλλουν προστιμα...για ολα

ενω εάν ειχε  παει στον Δημο, δεν θα πληρωνε...μεχρι να ξανασυνδεθει με την ΔΕΗ, εκτος απο το ΤΑΠ, που θα το πληρωνε μεσω ΔΟΥ.

 

 

μια αναγνωση σε αυτο, θα λυσει καθε απορια

 

http://iraklio.gr/article/4161/%CE%AD%CF%84%CF%83%CE%B9-%CE%B8%CE%B1-%CE%BB%CF%85%CE%B8%CE%B5%CE%AF-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B2%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%87%CF%81%CE%B5%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BC%CE%B7-%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B7%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%84%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82

Edited by dimitris GM
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη , χρόνια πολλά για την γιορτή σήμερα  :)

Το παράδειγμα το ανέφερα για να καταδείξω την ελλιπή ενημέρωση του δημότη αλλά και την μη υποχρέωση του δήμου να φροντίσει για σωστή και έγκαιρη ενημέρωση.

 

Atche, ναι, τα μη ηλεκτροδοτούμενα οφείλουν ΤΑΠ.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συγνωμη για την χαζη ερωτηση

 

 

εαν υπαρχει κτισμα ηλεκτροδοτουμενο και κτισμα μη ηλεκτροδοτουμενο μεσα σε οικοπεδο εντος σχεδιου οικισμου πληρώνεις ταπ και δημοτικα τελη  και για το οικοπεδο και για τα κτισματα? η μονο για τα κτισματα?

 

τα κτισματα ειναι 80 και 114 τμ και το συνολικο οικοπεδο ειναι 2800 τμ

Edited by kazuper
Link to comment
Share on other sites

Για το ηλεκτροδοτουμενο, τα πληρωνει ολα μεσω του λογαριασμου της ΔΕΗ, αρα δεν σε απασχολει

 

Για το μη ηλεκτροδοτουμενο, πρεπει να ενημερωθει ο Δημος  για το ποιός ειναι ο ιδιοκτητης

ωστε να εισπραττει το ΤΑΠ μεσω της ΔΟΥ

 

Για το οικοπεδο, με κτισμα

 

Αντικειμενικός προσδιορισμός

* Για τις περιοχές όπου ισχύει σήμερα το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων λαμβάνονται υπόψη: α) για τα κτίσματα, μόνο η τιμή ζώνης (αντικειμενική αξία κτίσματος) και ο συντελεστής παλαιότητας, β) για τα οικόπεδα, μόνο η τιμή ζώνης (αντικειμενική αξία οικοπέδου) και ο συντελεστής οικοπέδου (Σ.Ο.), όπως καθορίζονται και ισχύουν κάθε φορά με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών κατά τη διαδικασία του άρθρου 41 Ν. 1249/82 και του άρθρου 14 Ν. 1473/84.

* Για τα οικόπεδα εντός των οποίων υπάρχει μικρό κτίσμα (μερικώς κτισμένο οικόπεδο) που δεν εξαντλεί το τμήμα που του αναλογεί, ο υπολογισμός γίνεται ξεχωριστά, για μεν το κτίσμα με το αναλογούν σε αυτό οικόπεδο (η αξία του οποίου εμπεριέχεται στο κτίσμα), για δε το υπόλοιπο τμήμα του οικοπέδου όπως η ανωτέρω περίπτωση.

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.