Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τα νέα είδη εξελίσσονται με εντυπωσιακά ταχύ ρυθμό


Engineer

Recommended Posts

Νέα μελέτη αποκαλύπτει μετά από έρευνα δεκαετιών ότι η εξέλιξη μπορεί να συμβεί μέσα σε μόλις δύο γενιές. Σε ένα απομακρυσμένο νησί στο αρχιπέλαγος των Γκαλαπάγκος, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Πρίνστον των ΗΠΑ παρατήρησαν ένα πτηνό που αναδείχθηκε ως νέο είδος μέσα σε μόνο δύο γενιές.

 

 

Επειδή η τοποθεσία του μικρού νησιού με την ονομασία «Μεγάλη Δάφνη» είναι μοναδικά απομακρυσμένη και απομονωμένη, οι ερευνητές μπόρεσαν να παρατηρήσουν άμεσα την εξελικτική διαδικασία κατά τη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων δεκαετιών.

 

«Η καινοτομία αυτής της μελέτης είναι ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε την εμφάνιση νέων ειδών στην άγρια ​​φύση», δήλωσε η Μπάρμπαρα Ρόζμαρι Γκραντ, συνεπικεφαλής της μελέτης μαζί με το σύζυγό της και επίσης καθηγητή του Πρίνστον, Πίτερ Γκραντ. «Μέσα από την εργασία μας στο νησί, μπορέσαμε να παρατηρήσουμε το ζευγάρωμα δύο πουλιών από διαφορετικά είδη και στη συνέχεια να παρακολουθήσουμε αυτό που συνέβη για να προκύψει ένα νέο είδος», πρόσθεσε.

 

Όλα ξεκίνησαν το 1981, όταν ένας από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του ζεύγους Γκραντ παρατήρησε ένα αρσενικό πουλί του οποίου το κελάηδημα ήταν λίγο διαφορετικό και είχε πολύ μεγαλύτερο σώμα και ράμφος από τα τρία αυτόχθονα είδη του νησιού. «Δεν τον είδαμε να φτάνει στο νησί από τη θάλασσα, αλλά τον παρατηρήσαμε λίγο μετά την άφιξή του. Ήταν τόσο διαφορετικός από τα άλλα πουλιά που γνωρίζαμε ότι δεν εκκολάφτηκε στο νησί», δήλωσε ο Γκραντ.

 

Τα δείγματα αίματος και DNA έδειξαν ότι το περίεργο νέο πουλί ανήκε στο είδος Geospiza conirostris από το νησί Εσπανιόλα, περισσότερο από 100 χιλιόμετρα μακριά από τη Μεγάλη Δάφνη. Το μεγάλο πτηνό ζευγάρωσε με ένα πτηνό του είδους Geospiz fortis και δημιούργησε ένα εντελώς νέο είδος. Αυτό συνέβη επειδή το αρχικό αρσενικό πτηνό δεν μπορούσε να καλύψει πάλι τη μακρινή απόσταση και να επιστρέψει στο νησί του και έτσι ζευγάρωσε με ένα από τα αυτόχθονα είδη πτηνών αντί του δικού του.

 

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτή η αξιοσημείωτη και ταχεία εξέλιξη κατέστη δυνατή μέσω της αναπαραγωγικής απομόνωσης, η οποία είναι ένα κρίσιμο βήμα για τη δημιουργία ενός νέου είδους από τη διασταύρωση δύο ξεχωριστών ειδών.

 

Τυπικά, η εξέλιξη ενός νέου είδους απαιτεί ένα ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, λόγω των μοναδικών περιστάσεων και του περιβάλλοντος αυτού του απομονωμένου αρχιπελάγους, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η εξέλιξη ενός νέου είδους είναι εφικτή μέσα σε δύο μόνο γενιές.

 

Πηγή: http://www.naftempor...aka-taxu-ruthmo

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

εδώ η μετάλλαξη του σύριζα σε πασόκ πήρε ούτε μισή γεννιά, τι να λέμε τώρα

(σόρρυ ξέρω θα διαγραφεί, αλλά δεν άντεξα)

Link to comment
Share on other sites

εδώ η μετάλλαξη του σύριζα σε πασόκ πήρε ούτε μισή γεννιά, τι να λέμε τώρα ...

thumbsup1.gif   &    1  

εξέλιξη turbo-overdrive.

Edited by AMHxaNos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.