Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χώρος στάθμευσης στην πρασιά


Recommended Posts

H oικοδομική σας άδεια είναι του 1979. (Έτσι έγραψες παραπάνω). Το διάταγμα για τις υποχρεωτικές θέσεις στάθμευσης είναι μεταγενέστερο.

Γιαυτό στο Διάγραμμα κάλυψης της μελέτης δεν εμφανίζονται οι θέσεις στάθμευσης. Απλά ο γείτονας κάνει χρήση του δικαιώματος της αποκλειστικής χρήσης. Αν μπορούσε να βάλει τρία αυτοκίνητα θα έβαζε τρία. Δυστυχώς.

Όμως, μπορεί να ελεγχθεί η άδεια του Δήμου και να διαπιστωθεί αν είναι για ένα ή για δύο αυτοκίνητα. Αλλά αφού έχει την αποκλειστική χρήση του χώρου αυτού, πάλι δεν σας οφελεί σε τίποτε. Δεν μπορεί να παρκάρει άλλος.

Link to comment
Share on other sites

Κατάλαβα... Δε ρωτάω πάντως για να δω αν μπορούμε να παρκάρουμε μέσα, ποτέ δεν το κάναμε άλλωστε. Απλά να ξέρω αν πρέπει να του αφήνουμε κενό εισόδου μιας ή δύο θέσεων. Θα κοιτάξουμε την άδειά του και θα προσπαθήσουμε για συμβιβαστική λύση.

Ευχαριστώ camelot

Link to comment
Share on other sites

για τη θέση στάθμευσης απαιτείται νέα οικοδομική άδεια δεν αρκεί ούτε η αποκλειστική χρήση ούτε η άδεια του δήμου

 

για τη νομιμότητα της "αίθουσας" να διαβάσεις τον ορισμό του ΓΟΚ 73 για τα ύψη τις χρήσεις κλπ

ΓΟΚ 73

http://www.michanikos.gr/downloads.php?do=file&id=360

 

Φωτισμός—Αερισμός. Χώροι κυρίας και βοηθητικής χρήσεως

Άρθρον 12

3. Χώροι κυρίας χρήσεως των κτιρίων καλούνται οι προοριζόμενοι εκ κατασκευής δια πολύωρον εν αυτοίς παραμονήν ανθρώπων προς διημέρευσιν, συναναστροφήν, εργασίαν, ανάπαυσιν και ύπνον ως και χώροι αναμονής του κοινού.

[Αρχή Τροποποίησης]

4. Χώροι βοηθητικής χρήσεως των κτιρίων καλούνται οι μη προοριζόμενοι εκ κατασκευής δια πολύωρον εν αυτοίς παραμονήν ανθρώπων ήτοι οι προοριζόμενοι δια χρήσιν υγιεινής, αποθηκεύσεως ειδών οικιακής χρήσεως, διάδρομοι και προθάλαμοι - ΑΝΤΙΚ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡ. 5 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 1 ΤΟΥ Ν.Δ. 205/74, ΦΕΚ-363 Α' [Τέλος Τροποποίησης]

 

τα ύψη θα τα βρείς ανάλογα με το σύστημα δόμησης

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τη myri οτι για τη θέση στάθμευσης απαιτείται νέα οικοδομική άδεια και οτι δεν αρκεί ούτε η αποκλειστική χρήση ούτε η άδεια του δήμου

 

Μάλιστα, αν το μήκος των επιθυμητών θέσεων στάθμευσης υπερβαίνουν το 1/2 μήκος του προσώπου, πρέπει να υπάρξει σύμφωνη γνώμη της ΕΠΑΕ.

Επαναλαμβάνω, γιατί το έχω βιώσει προσωπικά:

Απαγορευτικό στάθμευσης τοποθετείται μόνο από συνεργείο του δήμου μετά από γνωμοδότηση της επιτροπής κυκλοφοριακών θεμάτων

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Γεια σας. Εργάζομαι σε δήμο της Αττικής και δέχομαι πολλές κλήσεις και αιτήματα από δημότες για τροποποιήσεις, παρεμβάσεις και καταγγελίες σε κοινόχρηστους χώρους.

θα ήθελα να σας ρωτήσω αν πέρα του n. 1080/80 και του κτιριοδομικού κανονισμού του 1989, υπάρχει κάποιο άλλο επίσημο έγγραφο, νόμος ή εγκύκλιος που να αναφέρεται σχετικά με παρεμβάσεις τροποποιήσεις σε πεζοδρόμια, όπως: κολωνάκια σταθερά ή κινητά σε πεζοδρόμια, αλλαγή χρήσης πρασιάς σε χώρο στάθμευσης, τοποθέτηση ζαρντινιέρων, κτλ.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους! Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:

Στο μπροστινό τμήμα καταστήματος υπάρχει χώρος πρασιάς πλάτους 4μ +1,20μ πεζοδρόμιο. Πρόσφατα ο δήμος απέκλεισε με τοποθέτηση ζώνης παρκομέτρων την ελεύθερη πρόσβαση στην πρασιά. Με αίτηση μου στο δήμο ζήτησα να επανεξεταστεί ο σχεδιασμός των παρκομέτρων και μου απάντησαν πως από τη στιγμή που δεν έχω ορίσει την πρασιά ως χώρο στάθμευσης δεν μπορώ να εμποδίσω την τοποθέτηση παρκομέτρων. Θα ήθελα λοιπόν να με ενημερώσετε ποια τα απαιτούμενα διακαιολογητικά στην πολεοδομία για την έκδοση άδειας θέσεων στάθμευσης εντός της πρασιάς και τη ποσοστό της πρόσοψης δικαιούμαι. Ευχαριστώ εκ' των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

1)κατ' αρχάς εξετάζεις τις διαστάσεις

για να παρκάρεις κάθετα στον δρόμο θες 4,5μ όμως η πρασιά σου είναι 4μ άρα πρέπει να δεις αν γίνεται κάτι υπό κλίση

πληροφορίες για τις διαστάσεις βρίσκεις εδώ ttp://www.michanikos.gr/downloads.php?do=file&id=971

2)ως είσοδο-εξοδο μπορείς να έχεις μέχρι το 1/2 της όψης του οικοπέδου και αν είναι μικρότερο από 6μ τότε έως 6

3)για να αποκτήσεις νόμιμες θέσεις στάθμευσης πρέπει να βγάλεις νέα οικοδομική άδεια με τίτλο πχ "δημιουργία Χ θέσεων στάθμευσης στην πρασιά υφισταμενης οικοδομής "

4)πρέπει να πληρείς τον έλεγχο φύστευσης

5)και να έχεις τη συναίνεση της πολυκατοικίας

το συγκεκριμένο θέμα είναι ασαφές σε περίπτωση αποκλέιστικής χρήσης κλπ

Link to comment
Share on other sites

Myri ρώτησα σήμερα στην τοπική πολεοδομία και μου απάντησαν πως η διαδικασία γίνεται μέσω συμβολαιογραφου και αυτοί ουσιαστικά δεν εμπλέκονται. Θα ήθελα να κάνω κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις εγώ ουσιαστικά έχω τον χώρο της πρασιάς μου 4m οπότε επαρκεί για την οριοθέτηση Χ.Σ υπό γωνία 60 μοιρών (4,5*sin60=3,90<4) ωστόσο στο αντίστοιχο φεκ υπάρχει και ένας διάδρος όπισθεν. Ο εν λόγο διάδρομος πρέπει να περικλείεται στα όρια της πρασιάς ή μπορεί να εκτείνεται και στο πεζοδρόμιο και στον δρόμο? Επιπλέον τι εννοεί με τον όρο μια είσοδος μια έξοδος (να επισημάνω πως ο χώρος είναι υπαίθριος). Τέλος η φάτσα μου είναι 12μ μπορώ να βγάλω θέσεις καθ' όλο το μήκος ή υπάρχει κάποιος περιορισμός. Αναμένω τις απαντήσεις σας καθότι νέος στο επάγγελμα και γεμάτος απορίες. Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

μου απάντησαν πως η διαδικασία γίνεται μέσω συμβολαιογραφου και αυτοί ουσιαστικά δεν εμπλέκονται.

η απάντηση είναι λανθασμένη

συμβολαιογράφο χρειάζεσαι για τη δέσμευση των θέσεων στάθμευσης

αλλά χρειάζεσαι και άδεια

είσαι βεβαιως πως ρώτησες μηχανικό που ελέγχει αρχιτεκτονικά (ούτε στατικά, ούτε τοπογρφικό, ούτε κλητήρα)

λέω να ξαναρωτήσεις και άλλον εν ανάγκη τον προιστάμενο

 

Χ.Σ υπό γωνία 60 μοιρών (4,5*sin60=3,90<4) ωστόσο στο αντίστοιχο φεκ υπάρχει και ένας διάδρος όπισθεν. Ο εν λόγο διάδρομος πρέπει να περικλείεται στα όρια της πρασιάς ή μπορεί να εκτείνεται και στο πεζοδρόμιο και στον δρόμο?
θεωρώ πως μπορεί να επεκτείνεται και στον δρόμο

αν και το συγκεκριμένο δεν μου έχει τύχει

 

Επιπλέον τι εννοεί με τον όρο μια είσοδος μια έξοδος (να επισημάνω πως ο χώρος είναι υπαίθριος). Τέλος η φάτσα μου είναι 12μ μπορώ να βγάλω θέσεις καθ' όλο το μήκος ή υπάρχει κάποιος περιορισμός.

είσοδος-έξοδος στη φάτσα εννοεί (στη μάντρα) 12/2=6

μπορείς να βάλεις έως 6μ

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Myri ευχαριστώ καταρχήν για την άμεση απάντηση. Ρώτησα την αρμόδια η οποία μου απάντησε πως αυτοί ουσιαστικά εμπλέκονται σε περίπτωση νέας οικοδομής και όχι υφιστάμενης. Μίλησα και με μια συμβολαιογράφο και μου απάντησε και αυτή το ίδιο ότι ουσιαστικά χρειάζεται ένα διάγραμμα των θέσεων στάθμευσης και τον κανονισμό της πολυκατοικίας.Τωρά θα ξαναρωτήσω πάλι αύριο για σιγουριά. Στο άλλο ζήτημα τώρα. Μπορώ δηλαδή να βγάλω θέσεις στάθμευσης υπό γωνία 60 στο μισό του πλάτους (6μ) και στα υπόλοιπα 6μ πρέπει να φαίνεται κάποια διαμόρφωση στο διαγραμμα?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.