Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χρησικτησία ή αποδοχή;


Recommended Posts

και για να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος..

 

έστω ότι 'μετράς΄ένα αγροτεμάχιο σήμερα ενώ ό φερόμενος ιδιοκτήτης δεν έχει τίτλο..δίνεις την εμβαδομέτρηση και πάει για χρησικτησία δηλώνοντας με τους μάρτυρες ότι περιήλθε σε αυτόν από τον πατέρα του κτλ..πριν από 30χρόνια ήτοι 1979, όταν μου φέρει την δήλωση χρησικτησίας αύριο είμαι κατοχυρωμένος για να υπογράψω την 651 ως προς την ημερομηνία κτήσης?ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

.

 

............., και επιπλέον έχετε νόμιμο τίτλο ή νομιζόμενο τίτλο. Νομιζόμενος τίτλος σημαίνει ότι έχετε ένα συμβόλαιο και νομίζετε με καλή πίστη (δηλαδή καλοπροαίρετα, και όχι με σκοπό να "φάτε" το ακίνητο του άλλου) ότι είναι δικό σας.

 

Έκτακτη χρησικτησία σημαίνει ότι μετά από 20 χρόνια αδιατάρακτης νομής το ακίνητο (το κομμάτι) γίνεται δικό σας, ανεξάρτητα από νόμιμο τίτλο και ανεξάρτητα από καλή πίστη.

 

Εάν έχει νόμιμο τίτλο .... για ποιά "χρησικτησία" μιλάμε?? Ο νόμιμος τίτλος --> συμβολαιογραφική πράξη, δικαστική απόφαση κλπ ΚΑΙ μεταγεγραμμένη οδηγεί σε πλήρη κυριότητα, νομή κατοχή κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Τι γίνεται σε περίπτωση που έχει κάποιος το οικόπεδο με τίτλους και εμφανιστεί κάποιος και σου πει ότι το έχει κάνει δικό του με χρησικτησία?

...και αν το διεκδικούν δύο?....

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να αποδείξει τη διαρκή νομή επί εικοσαετία. Είναι εύκολο? και μη μου πεις με ψευδομάρτυρες...

Link to comment
Share on other sites

Να σημειωσω δε οτι απ'οτι γνωριζω, ως ημερομηνια κατοχης του αγροτεμαχιου/οικοπεδου στην περιπτωση χρησικτησιας θεωρειται η ημερομηνια εναρξης της χρησης και νομης του και οχι η ημερομηνια της αποφασης, εχει δηλαδη αναδρομικο χαρακτηρα..

 

edit ακυρη απαντση στην τελευταια σας κουβεντα.. Ειμαι λιγο πισω.. Αλλα εχει και αυτο τη σημασια του..

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να αποδείξει τη διαρκή νομή επί εικοσαετία. Είναι εύκολο? και μη μου πεις με ψευδομάρτυρες...

 

Λέω πως αυτός το έχει ήδη αποκτήσει με χρησικτησία... ο άλλος έχει όμως τίτλους, το νέμεται πιστεύω και αυτός αφού το δηλώνει, το πληρώνει... απλά δεν πήγαινε να το δει.

Μπορεί να προσβάλλει την δικαστική απόφαση που του παραχωρεί το οικόπεδο (στην ουσία τμήμα οικοπέδου)? και με το κτηματολόγιο?

Link to comment
Share on other sites

Και βέβαια. Ο τίτλος είναι ισχυρότερος από τη χρησικτησία. Εάν γίνει και νέο δικαστήριο και προσκομισθούν όλα τα στοιχεία... θα αποδειχθεί ότι ο χρησίκτης παραπλάνησε το δικαστήριο στην πρώτη απόφαση!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλημέρα σας.

Έχει έρθει πελάτης με τοπογραφικό του 2002 (και αντίστοιχο συμβόλαιο) για να του πω τι θα μπορούσε να κτίσει.

Το τοπογραφικό το οποίο έχει στην κυριολεξία σχεδιαστεί με ελεύθερο χέρι (δεν υπάρχει ευθεία γραμμή πουθενά) στους υπολογισμούς λέει 167,75μ2 (όπως και στο συμβόλαιο). Στο σχέδιο οι εσωτερικές διαστάσεις των τριγώνων χρησιμοποιούνται από τον υπολογισμό και βγάζουν 167,μ2. Οι εξωτερικές διαστάσεις όμως ( όλα γραμμένα με το χέρι ) βγάζουν 175,50μ2.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη ο μηχανικός βασίστηκε στα τετραγωνικά παλαιότερου συμβολαίου και έγραψε 167,75μ2 ενώ θα έπρεπε (σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη) να βασιστεί στις πραγματικές διαστάσεις και να γράψει 175,50μ2.

Στο οικόπεδο υπάρχει κατεστραμμένο ισόγειο (παλιάς χρονολογίας) και η πίσω πλευρά του οικοπέδου ( κτισμένη κανονικά με μάντρα ) μπαίνει κάμποσα εκατοστά στα 2 πίσω οικόπεδα.

1. Εδώ είναι που θα ήθελα την βοήθεια σας για το τι μπορώ να κάνω. Να βασιστώ στα παλιά συμβόλαια η να θεωρήσω ότι ύστερα από τόσα χρόνια ( όπως λέει ο ιδιοκτήτης αυτά τα παραπάνω μέτρα του ανήκουν λόγο χρησικτησίας. Η να του πω να ξεκαθαρίσει το θέμα της χρησικτησίας μέσω δικηγόρου και μετά να αναλάβω εγώ τυχών τοπογραφικά και άδειες?

Τι μου προτείνεται να κάνω?

Link to comment
Share on other sites

Από την στιγμή που από οτι κατάλαβα, το τοπογραφικό "μπάζει" από παντού, δεν ξεκινάει ο άνθρωπος να κάνει ένα νέο, πλήρες τοπογραφικό, ώστε να δει το πραγματικό εμβαδόν και διαστάσεις του γηπέδου καθώς και το πολεοδομικό καθεστώς ώστε να μπορείτε να μιλήσετε επί καλύτερης βάσης?

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Είναι σωστό και σώφρον ( για μένα σαν μηχανικό) να του πω ότι μπορώ να ξαναφτιάξω το τοπογραφικό (εφόσον ο ιδιοκτήτης επιμένει ότι λογω χρησικτησίας τα παραπάνω μέτρα από τα 2 πίσω οικόπεδα του ανήκουν) η να ξεκαθαρίσει πρώτα αυτό το θέμα μέσω δικηγόρου για να έχω μια νόμιμη βάση ύστερα για οτιδήποτε φτιάξω? Πως είναι σωστό να προχωρήσει κανείς σε τέτοιες περιπτώσεις?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.