Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόβλημα με συν-ενοικους σε οροφοδιαμερίσματα για θέρμανση


rafel7

Recommended Posts

Καλησπέρα,
 
Πρόσφατα (12/2017) δήλωσα στους υπόλοιπους ιδιοκτήτες οροφοδιαμερισμάτων πως δε θα συμμετέχω στην επισκευή του καυστήρα αλλά και στην αγορά πετρελαίου, λόγω της αλλαγής σε Φυσικό Αεριο εντος του επόμενου μήνα.
 
Αυθαίρετα λοιπόν στον λέβητα μου κλείσανε τη βάνα του νερού και αφαιρέσαν και το διακόπτη. Η απομόνωση του δικτύου όλο αυτό το διάστημα δεν επιβαρύνει το δίκτυο σωληνώσεων του δικού μου οροφοδιαμερίσματος από τον παγιδευμένο αέρα ή ότι άλλο?

 

 

Αναρτήστε τα θέματα και τα ερωτήματά σας, στη σωστή θεματική κατηγορία. Το θέμα σας μεταφέρθηκε στην παρούσα.
Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
Pavlos33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Αρχίζοντας από το τέλος...

 

Το δίκτυό σας δεν έχει κανένα πρόβλημα

 

Το πετρέλαιο σταματάτε να το πληρώνετε αφού εγκαταστήσετε το νέο σύστημα, και όχι πριν

 

Τις επισκευές του καυστήρα συνεχίζετε να τις πληρώνετε για πάντα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Τις επισκευές του καυστήρα συνεχίζετε να τις πληρώνετε για πάντα.

 

Αυτό ισχύει και μετά τη ψήφιση του τελευταίου νόμου που επιτρέπει την αυτονόμηση?

Αν κάποιος δηλαδή εγκαταστήσει ατομικό λέβητα φυσικού αερίου, συνεχίζει να πληρώνει πάγιο θέρμανσης και έξοδα συντήρησης?

 

υ.γ. Συμφωνώ ότι η παύση πληρωμών γίνεται ΜΕΤΑ την αυτονόμηση και όχι πριν.

Ταυτόχρονα, όμως, νόμιζω ότι συντρέχουν οι προυποθέσεις για αποστολή ΕΞΩΔΙΚΟΥ...

Link to comment
Share on other sites

Αυτό ισχύει και μετά τη ψήφιση του τελευταίου νόμου που επιτρέπει την αυτονόμηση?

Αν κάποιος δηλαδή εγκαταστήσει ατομικό λέβητα φυσικού αερίου, συνεχίζει να πληρώνει πάγιο θέρμανσης και έξοδα συντήρησης?

 

Έτσι νομίζω....

 

Link to comment
Share on other sites

ΝΟΜΟΣ 4495/2017, με την τελευταία κωδικοποίηση από το Νόμο 4506/2017

 

Άρθρο 127, "Τροποποίηση διατάξεων του π.δ. 420/1987, του π.δ. της 27 Σεπτ./7 Νοεμ. 1985 και του ν. 4342/2015"

 

"[...]

2.Μετά την παρ. 5 του άρθρου 2 του π.δ. 420/1987 προστίθενται παράγραφοι 6, 7 και 8 ως εξής:

...

8.Οριζόντια ιδιοκτησία που αυτονομείται με βάση τις διατάξεις της παρ. 7, απαλλάσσεται από τις δαπάνες κατανάλωσης καυσίμου του συστήματος κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου, υποχρεούται όμως να συμμετέχει στις κοινές δαπάνες προληπτικής συντήρησής του και στις έκτακτες δαπάνες. Με απόφαση της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας μπορεί να αποφασιστεί η πλήρης απαλλαγή των ιδιοκτησιών που αυτονομούνται.»

...

3. Η απαλλαγή του πρώτου εδαφίου της παρ. 8 του άρθρου 2 του π.δ. 420/1987 εφαρμόζεται και για τις οριζόντιες ιδιοκτησίες που έχουν αποσυνδεθεί από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου χωρίς απόφαση της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών και έχουν συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου ή έχει εγκατασταθεί σε αυτές αυτόνομο σύστημα θέρμανσης σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 2 του ίδιου π.δ/τος. Στην περίπτωση αυτή, με την αποσύνδεση δεν πρέπει να θίγεται η θέρμανση των ιδιοκτησιών των λοιπών συνιδιοκτητών και, περαιτέρω, πρέπει να έχει γίνει μόνωση των σωλήνων της κεντρικής θέρμανσης στις ιδιοκτησίες που έχουν αποσυνδεθεί. Η απαλλαγή του πρώτου εδαφίου αφορά σε δαπάνες που πραγματοποιούνται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

[...]"

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ Γιώργο!

 

Η λογική εξήγηση είναι ότι το λεβητοστάσιο, σαν κοινόχρηστο που είναι, εξακολουθεί να σας ανήκει κατά κάποιο ποσοστό, και έτσι πληρώνετε για τη συντήρησή του, παρότι επιλέγετε να μη το χρησιμοποιείτε.

Edited by antloukidis
Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα και πάλι

 

αρχικα να σας ευχαριστήσω όλους για τις άμεσες απαντήσεις

 

συνεχίζοντας παρέλειψα μια "πινελιά", στη συντήρηση του καυστήρα συμμετείχα κανονικά.

όμως προς το τέλος του έτους εμφανίστηκε μια βλάβη στην πλακέτα που δέχεται τις εντολές των θερμοστατών και για να λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης η ανάγκη για επισκευή ήταν επιβεβλημένη, επιπρόσθετα η δεξαμενή πετρελαίου είχε περί τα 100λίτρα και αποφασιστηκε η αγορά πετρελαίου. Εκεί είπα πως δε θα συμμετέχω στην επισκευή και στην αγορά πετρελαίου. Απο τα λεγόμενα σας καταλαβαίνω πως για το ανοιγμα των σωληνώσεων και αφου δεν έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση θα πρέπει να καταβάλω το αναλογουν για την αγορα και τοποθετηση της πλακετας τουλαχσιτον

 

Σε αυτή την περίπτωση είναι νόμιμο το κλείσιμο της βάνας των σωληνώσεων ή ισχύει ότι μου έχετε πει.

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά

 

 

Επίσης για τις εργασίες που θα γίνουν για την εγκατάσταση Φ.Α τι θα πρέπει να προσέξω έτσι ώστε να μην έχω παρατράγουδα μαζί τους, δεδομένου οτι οι σωληνώσεις απο την κεντρική παροχή Φ.Α. στο δρόμο, θα περάσουν παράλληλα με τα λούκια για τα νερά.

Edited by rafel7
Link to comment
Share on other sites

Νόμιμο να "κόψουν" την παροχή δεν είναι.

Όπως νόμιμο δεν είναι και από μέρους σας αν δεν συμμετείχατε (με το "έτσι θέλω", συγχωρήστε μου την έκφραση) αν πριν δεν κινήσατε την παρακάτω διαδικασία του ν.4495/2017, άρθρο 127, παράγρ. 2 (όπως ισχύει με την τελευταία κωδικοποίηση από το Νόμο 4506/2017)

Συγκεκριμένα, δείτε το συνημμένο.

 

Η Εταιρία Διανομής Φυσικού Αερίου θα επικοινωνήσει μαζί σας για να καθορίσετε από κοινού το Σημείο Παράδοσης Φυσικού Αερίου έξω από το ακίνητό σας και να τοποθετήσει τον μετρητή. Στη συνέχεια είστε ελεύθεροι να ολοκληρώσετε την εσωτερική εγκατάσταση εφόσον πρώτα έχει εγκριθεί η αντίστοιχη μελέτη από την Εταιρία Διανομής Φυσικού Αερίου.

 

 

Οι εργασίες εγκατάστασης θα γίνουν από αρμόδιο εγκαταστάτη --δικής σας επιλογής-- που έχει την σχετική άδεια, εφόσον πρώτα έχει εγκριθεί η αντίστοιχη μελέτη, που θα υποβάλει, από την Εταιρία Διανομής Φυσικού Αερίου και θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία για τις αυτές τις εγκαταστάσεις. Πριν την οριστική λειτουργία (αλλά και ενδιάμεσα αν θυμάμαι) της αυτονομίας θα γίνει έγκριση και έλεγχος από την αρμόδια υπηρεσία (Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής Α.Ε.), του εξοπλισμού που έχει εγκατασταθεί και πρέπει να είναι σύμφωνος με τις προδιαγραφές ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων.

Μετά τον τελικό έλεγχο της εσωτερικής εγκατάστασης και την αντίστοιχη έγκριση, ενεργοποιείται η παροχή του Φυσικού Αερίου στο ακίνητό σας.

Την σχετική πιστοποίηση, να την δώσετε και στην διαχείριση.

Παρ.2 Άρθρο 127 ΤΜΗΜΑ Ε΄ ΝΟΜΟΣ 4495_2017.pdf

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Γίωργο για την απάντηση σου

 

 

Με βάση τα λεγόμενα σου και η καμένη πλακέτα θεωρείται μέρος του καυστήρα?τον οποίο υπενθυμίζω έχω συνεισφέρει κανονικά στη συντήρηση

Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ πως ναι, είναι τμήμα της εγκατάστασης κεντρικής θέρμανσης, ανήκει στις κοινές δαπάνες συντήρησης, εκτός αν στον κανονισμό της πολυκατοικίας ορίζει κάτι διαφορετικό για αυτό που ρωτάτε, πράγμα που το θεωρώ πάρα πολύ απίθανο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.