Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άδεια τομής από την αρχαιολογία για όρυγμα σε άσφαλτο


Recommended Posts

Ψάχνω να βρω το νομοθετικό πλαίσιο που δίνει το δικαίωμα στην αρχαιολογία να απαιτεί να βγάλουμε άδεια για εκσκαφή ορύγματος, πάνω σε άσφαλτο, κατά μήκος και ακριβώς πάνω από υφιστάμενο αγωγό ύδρευσης. 

 

Συνάδελφοι βοήθεια. Όχι ότι μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, από ακαδημαική περιέργεια και μόνο.

Edited by Steliosgr18
Link to comment
Share on other sites

Πες και το ιστορικό της υπόθεσης. Τι ακριβώς έχει συμβεί; Στα πλαίσια ανέγερσης κτιρίου γίνεται η δοκιμαστική τομή;

Συζήτησες με την Αρχαιολογική Υπηρεσία το όλο θέμα να σου εξηγήσουν τους λόγους της απόφασής τους για εκσκαφή στη συγκεκριμένη θέση;

Link to comment
Share on other sites

Πρόκεται για αντικατάσταση αγωγού ύδρευσης σε Π.Ε.Ο. σε μήκος 1.7 χλμ.  Σκάβουμε πάνω στο όρυγμα του υφιστάμενου αγωγού ύδρευσης και τοποθετούμε τον νέο σε βάθος 40 cm . 

 

Έχουμε λάβει άδεια από την περιφέρεια (άδεια τομής) και την τροχαία (παρεμπόδισης κυκλοφορίας).

 

Η μόνη εξήγηση που μου έδωσε η αρχαιολογία ήταν η φράση, ''δεν έχει σημασία'' . Δεν είχα προφανώς τη διάθεση να έρθω σε αντιπαράθεση με την υπηρεσία καθώς θέλω απλά να κάνω τη δουλειά μου. Μου φάνηκε όμως πλήρως άτοπο να ζητάω άδεια από την αρχαιολογία για εκσκαφή σε σημείο και βάθος που δεν είναι δυνατό να υπάρχουν αρχαία. Ίσως να κάνω και λάθος. 

Edited by Steliosgr18
Link to comment
Share on other sites

Όχι, μου είπαν ότι χρειάζομαι άδεια από την αρχαιολογία , με αίτηση/ενημέρωση και επισυναπτόμενα τοπογραφικά σχέδια και φωτογραφία από το google/earth - κτηματολόγιο.

 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση και επειδή οι εργασίες ήταν ήδη σε εξέλιξη, ''μας κάνανε τη χάρη'' και απλά ενημερώθηκε η υπηρεσία για τις εργασίες ώστε να μη σταματήσουμε μέχρι να εγκριθεί η άδεια. Σε δύο ημέρες θα έχω και ένα έγγραφο που από ότι κατάλαβα θα είναι η έγκριση της αρχαιολογίας για τις εργασίες. 

 

Επαναλαμβάνω ότι η μόνη εξήγηση στις απορίες μου ήταν '' δεν έχει σημασία'' . Είμαι απλά περίεργος και σε μια σύντομη αναζήτηση μου για το που φτάνει η δικαιοδοσία της αρχαιολογικής υπηρεσίας δεν βρήκα κάτι συναφές.

Edited by Steliosgr18
Link to comment
Share on other sites

Άρα, εσείς ξεκινήσατε εργασίες σε μήκος σχεδόν 2 χλμ χωρίς να λάβετε έγκριση από την Αρχαιολογία. Ενδέχεται η περιοχή να έχει σημαντικές αρχαιότητες ή να γειτνιάζει με κυρηγμένο αρχαιολογικό χώρο. Αφού λοιπόν δεν σταμάτησαν οι εργασίες μικρό το κακό. Συζητείστε το θέμα με τους αρχαιολόγους προκειμένου να καταλάβετε το σκεπτικό της απαίτησης αυτής. 

Link to comment
Share on other sites

Δεν γνωρίζαμε ότι χρειαζόμαστε την έγκριση της αρχαιολογίας λόγω της φύσης της θέσης που θα κάναμε το όρυγμα. Είχαμε πάρει άδεια από την περιφέρεια δυτικής ελλάδος ( 1 μήνας αναμονής), άδεια από την τροχαία, δε θα μας έπεφτε βαρύ να αιτηθούμε και από την αρχαιολογία.

 

Είναι δυνατόν να υπάρχουν αρχαιότητες σε βάθος 40 cm, κάτω από ασφαλτοστρωμένη παλαιά εθνική οδό, σε όρυγμα παλαιότερου αγωγού ύδρευσης? 

 

Η μόνη εξήγηση βρίσκεται στο ότι μπορεί να βρέθηκαν αρχαία στο παρελθόν κατά την κατασκευή του δρόμου και αγωγού και αγνοήθηκαν για να μη σταματήσουν οι εργασίες. Καθόλου απίθανο είναι η αλήθεια.

Edited by Steliosgr18
Link to comment
Share on other sites

Όπως και να έχει, οι υπηρεσίες που αναφέρεις έχουν άλλο σκοπό. Πχ η Τροχαία δεν εμπλέκεται με αρχαιότητες, αλλά με την ασφάλεια της κυκλοφορίας στο κύριο οδικό δίκτυο. Οπότε η μόνη λύση είναι να συνεργαστείς με την Αρχαιολογία να τελείωσει το έργο. Πολύ πιθανόν να ισχύει αυτό που γράφεις.

Link to comment
Share on other sites

Ναι, σωστά στα είπαν. Συνήθως και εφόσον δεν έχει προηγηθεί αίτηση, μπορούν να στείλουν σήμα διακοπής (αποστέλλεται αυτομάτως στο αρμόδιο Αστυνομικό τμήμα).

Σε ποιά περιοχή βρίσκεται το έργο (από περιέργεια καθαρά); Όπως σωστά είπες και πιο πάνω, απαίτηση άδειας από την αρμόδια ΕΦ.Α., συνήθως συνδυάζεται με το γεγονός ότι ενδέχεται (δηλαδή γνωρίζει εκ των προτέρων η Υπηρεσία) να αποκαλυφθούν αρχαία (υπό όλες τις μορφές, από τμήματα μέχρι όστρακα).

Edited by Directionless
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.