Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κλιμακοστάσιο και ανελκυστήρας σε διώροφο (Σ.Δ. διαστάσεις)


Recommended Posts

γεια σε ολους..

ξερει κανεις να με ενημερώσει αν σε διόροφη κατοικία το φρέατιο του αναελκυστήρα καθώς και η σκάλα ανόδου πέραν από την ελάχιστη διάσταση 0.60 και μέχρι το 50% αυτής μετράει στον ΣΔ

επίσης ποια είναι η ελάχιστη διάσταση του φρεατίου του ανελκυστήρα?? ευχαριστώ θερμά

Link to comment
Share on other sites

Στο Σ.Δ. μετράει όλη η σκάλα πλην της τρύπας.Αυτά τα ποσοστά που γράφεις δεν τα καταλαβαίνω.Ελάχιστη διάσταση του φρεατίου είναι 1,70*1,50(όπως μου είχε πει ένας μηχανολόγος σε μία οικοδομή που έβαλα).

Link to comment
Share on other sites

Ναι ιβκαρ.. Κανε μια αναζητηση στο φορουμ.. Εχουν συζητηθει αρκετες φορες τα δυο αυτα θεματα.. Για μονοκατοικια παντως ο ανελκυστηρας περναει κ μικροτερος..

 

Αν δε βρεις κατι, ισως καποιος μπορει να σε παραπεμψει σε αντιστοιχες συζητησεις

Link to comment
Share on other sites

1. Όχι, δεν μπορεί να γίνει απαλλαγή από το Σ.Δ. η αύξηση του πλάτους από 0,60 και άνω. Η απαλλαγή της επιφάνειας της κλίμακας από το Σ.Δ. που προβλέπεται από το άρθρο 7 του ΓΟΚ αναφέρεται σε βαθμίδες που έχουν πλάτος πέραν των 1,20μ.

 

(Ερώτημα: Με τον έλεγχο της πυρασφάλειας σου βγαίνει πλάτος κλίμακας 0,60μ?)

 

2. Το φρεάτιο του ανελκυστήρα μετράει και στην κάλυψη και στο Σ.Δ. Οι ελάχιστες διαστάσεις του φρεατίου είναι 1,50Χ1,70 όταν η κατασκευή του ανελκυστήρα είναι υποχρεωτική.

Στη Διώροφη κατοικία η κατασκευή του ανελκυστήρα είναι προαιρετική. Συνεπώς δεν χρειάζεται το φρεάτιο να έχει τις παραπάνω διαστάσεις. Μπορεί να είναι κατά βούληση 1,00Χ1,30 ή 1,00Χ1,00 κ.λπ.

(Υποχρεωτική η κατασκευή του Ανελκυστήρα είναι όταν το δάπεδο του τελευταίου ορόφου που εξυπηρετεί έχει ύψος μεγαλύτερο των 9,00μ., δηλαδή ακόμη και σε τριώροφο του οποίου το τελευταίο δάπεδο έχει ύψος μκρότερο των 9,00μ. - π.χ, 8,99μ - η κατασκευή του ανελκυστήρα θεωρείται προαιρετική, άρα με μικρότερες διαστάσεις από 1,50Χ1,70).

 

Γιατί έβαλες το ερώτημά σου σε αυτή την ενότητα?

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Η απαλλαγή της επιφάνειας της κλίμακας από το Σ.Δ. που προβλέπεται από το άρθρο 7 του ΓΟΚ αναφέρεται σε βαθμίδες που έχουν πλάτος πέραν των 1,20μ.

 

Αυτό για το 1,20 δεν προκύπτει από κάπου. Στο άρθρο 7 λέει "η επιφάνεια κύριων κλιμάκων , η πέρα από τις ελάχιστες διαστάσεις που καθορίζονται από τις σχετικές διατάξεις και έως το 50% των διαστάσεων αυτών".

Οταν λοιπόν στο αρθρο 13 κτιριοδομικού για κατοικίες αναφέρει 0,90 το πέραν αυτού δεν προσμετράται. Τουλάχιστον γι αυτή την περίπτωση το έχω εφαρμόσει σε εξωτερική σκάλα και η πολεοδομία το δέχτηκε. Για πλάτος 0,60 δεν ξέρω σίγουρα.

 

Πάντως σε κάθε περίπτωση πράγματι το ελάχιστο απαιτούμενο πλάτος προκύπτει και από τις διατάξεις πυροπροστασίας.

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνησω με avgoust ως προς τη λογικη του πραγματος.. Δε θυμαμαι το ελαχιστο απαιτουμενο πλατος για μονοκατοικιες.. Αν και νομιζω οτι με 0,60 το εχω δουλεψει στο παρελθον (δεν ειμαι και 100% σιγουρος)..

Link to comment
Share on other sites

Και το 0,60 ισχύει για εσωτερική κίμακα μιας κατοικίας (μεζονέτα πχ), άρθρο 13.2 κτιριοδομικού, και το πέραν του 0,60 και μέχρι το 50% δεν μετράει στην δόμηση, άρθρο 7.1.Β.θ ΓΟΚ, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

 

Και τα δύο τα έχω εφαρμόσει.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.