Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ταμεία Ασφάλισης Τεχνολόγων Μηχανικών


anchelos

Recommended Posts

Σαν τοπογραφος Μηχαικος ΤΕ μου ειπανε πως ισχυει το ΤΕΒΕ το οποιο και ηδη εχω. Επισης ομως αναφερθηκε πωε μετα απο 5 χρονια απο το πτυχιο μπορεις να γραφτεις και στο ΤΣΜΕΔΕ (ως Εργολαβος, οχι ως Μηχανικος). Επισης κατι ακουσα και για επικουρικες συνταξεις.

 

Πιο συγκεκριμενα θα ηθελα να ρωτησω.

 

-Τι παραπανω εχει να προσφερει το ΤΣΜΕΔΕ και κατα ποσο αξιζει να γραφτω μετα τα 5 χρονια αυτα?

-Επισης με τις Επικουρικες συνταξεις τι παιζει ακριβως? Κατι μου εξηγησε ενας μηχανικος πολυτεχνειου αλλα δεν το πολυεπιασα το νοημα.

 

Κυριως με ενδιαφερουν οι συνταξεις και οχι τα προγραμματα υγειας, γιατι εχω ιδιωτικη ασφαλεια που καλυπτει περιστατικα υγειας.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 29
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

για να γραφτείς στο ΤΣΜΕΔΕ, πρέπει να πάρεις εργοληπτικό πτυχίο τουλάχιστον Α1.

Μετά θα σε ασφαλίσει σαν Ε.Δ.Ε.

Σε σχέση με το ΤΕΒΕ, μάλλον δεν έχει καμία σχέση

είναι από τα πλέον εύρωστα και υγειή ταμεία, πράγμα που εν μέρει σε εξασφαλίζει ότι κάποια μέρα θα πάρεις σύνταξη.

Το πόση, δεν ξέρω, ας απαντήσει κάποιος συνταξιουχος για να γίνει σύγκριση με το ΤΕΒΕ.

Αλλά δεν πρέπει μετά να ξεχαστείς να ανανεώνεις το εργοληπτικό σου.

Βάσει αυτού είσαι ασφαλισμένος. Αν πληρώνεις κανονικά αλλά το εργοληπτικό δεν είναι σε ισχύ, δεν είσαι ασφαλισμένος, δεν το αναγνωρίζει και δεν μπορείς να διεκδικήσεις τίποτα μετά, παρά μόνο τα χρήματά σου πίσω.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχας πρεπει να αποφασισεις αν θες να γινεις αργοτερα εργολαβος δημοσιων εργων ή αν θες να ασχοληθεις μονο με τοπογραφικα.

Αν ειναι να μην ασχοληθεις με εργα τοτε δε βλεπω το λογο να ανοιξεις εργοληπτικη εταιρεια μονο και μονο για να μπεις στο ΤΣΜΕΔΕ.

 

Επικουρικη συνταξη δινει και ο ΟΑΕΕ πλεον. Δινεις καποια εισφορα παραπανω καθε μηνα και περνεις λιγη παραπανω συνταξη στο τελος.

 

Αν αποφασισεις να πας στο ΤΣΜΕΔΕ αργοτερα, τοτε μην πας για επικουρικη στο ΟΑΕΕ.

 

Σιγουρα το ΤΣΜΕΔΕ ειναι καλυτερο και πιο ασφαλες ταμειο.

Link to comment
Share on other sites

Πιστευω οτι και με δημοσια αν δεν ασχολειθει ο φιλος μας και μονο η δυνατότητα ασφαλισης του σε ενα καλο φορεα όπως το τσμεδε θα ειναι σημαντικο για αυτον όπως και για τον οποιονδηποτε .

Δεν ξέρω βεβαια αν χρειαζεται να κανει εργα για να ειναι ασφαλισμενος στο τσμεδε? Αν υπαρχει καποια νομοθεσια που να το επιβάλει ?

Δεν ξερουμε επίσης τι θα γίνει με την πάροδο του χρόνου και τι θα αλλαξει στο ασφαλιστικο αλλα αυτο ειναι ενα αλλο θεμα ...

Link to comment
Share on other sites

Και εργα να μην κανει καθολου δε νομιζω οτι τον συμφερει να διατηρει μια επιπλεον ατομικη επιχειρηση οπως θα ειναι η εργοληπτικη με τα εξοδα που θα εχει για εγγραφα εφοριας και συνδρομες σε εργοληπτικους συλλογους.

Θα ειναι σα να εχει δυο διαφορετικες δραστηριοτητες.... μια τα τοπογραφικα και μια η εργοληπτικη εταιρεια.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Μπορώ να πάω να εργαστώ σε κατασκευαστική εταιρία και να ζητήσω ασφάλιση στο ΙΚΑ με ένσημα μηχανικού ΤΕ; Μπορεί επίσης να γίνει για οπιαδήποτε εταιρία;

Link to comment
Share on other sites

Για την κατασκευαστικη ναι μπορεις. Τωρα οταν λες για οποιαδηποτε δνε τοπιασα. Να πας π.χ σε εταιρια ιατρικων εργαλειων και να ζητησεις (κωδικο για) ενσημα μηχανικου τ.ε??Μαλλον δεν γινεται αυτο!!!Εκτος και αν εχει καποιο ειδικο τομεα η εταιρια αυτη που δικαιολογει θεση μηχανικου κτλ. Αλλα πολυ δυσκολο ναναι μια ασχετη εταιρια και να θελει μηχανικο!χεχε

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχήν δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ θέμα καταβολής συντάξεων , από κάποιο κρατικό ταμείο , εκτός αν πτωχεύσει η χώρα , πράγμα που λόγω € δεν γίνεται . Το τσμεδε είναι μεν ένα ισχυρό ταμείο και δίνει λίγο μεγαλύτερες συντάξεις από το τεβε . Στα νοσκομεία όλα τα ταμεία δίνουν ΒΑ θέση στα συμβεβλημένα . Στην πρωτοβάθμια όμως περίθαλψη το τσμεδε είναι της πλάκας . Δηλαδή σου λέει , πήγαινε σε όποιο γιατρό θέλεις , δώσε από την τσέπη σου τα 50-60 € και έλα μετά από 1 μήνα , στήσου στην απίστευτη ουρά που έχω και πάρε 4-5 € γιατί αυτό είναι το κρατικό τιμολόγιο . Το αποτέλεσμα είναι πολλοί μηχανικοί να μην πάνε να πάρουν αυτά τα λεφτά και ουσιαστικά έτσι δεν έχουν πρωτοβάθμια περίθαλψη . Αντίθετα το τεβε έχει συμβεβλημμένους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και μάλιστα αρκετούς και έχεις και δυνατότητα επιλογής προσώπων , στους οποίους πηγαίνεις δωρεάν γιά πρωτοβάθμια περίθαλψη . Επίσης σου κάνουν παραπεμπτικό γιά εξετάσεις , σου γράφουν φάρμακα και εσύ πάς στα εργαστήρια και στα φαρμακεία , πληρώνεις μόνο την συμμετοχή σου και τελειώνεις . Η επαφή σου με το ταμείο περιορίζεται μόνο στην ετήσια θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας . Αυτή είναι η άποψη μου μετά από εμπειρά 20 χρόνων και με τα δύο ταμεία .

Link to comment
Share on other sites

Να πας π.χ σε εταιρια ιατρικων εργαλειων και να ζητησεις (κωδικο για) ενσημα μηχανικου τ.ε??Μαλλον δεν γινεται αυτο!!!Εκτος και αν εχει καποιο ειδικο τομεα η εταιρια αυτη που δικαιολογει θεση μηχανικου κτλ. Αλλα πολυ δυσκολο ναναι μια ασχετη εταιρια και να θελει μηχανικο!χεχε

 

Λέω για τράπεζα ως υπεύθυνος του λεβητοστασίου, τεχνικό γραφείο που κάνει και εμπόριο, εργοστάσιο, ΚΤΕΟ, συνεργείο και ότι αλλό έχει μηχανολογικά.

 

Στην πρωτοβάθμια όμως περίθαλψη το τσμεδε είναι της πλάκας . Δηλαδή σου λέει , πήγαινε σε όποιο γιατρό θέλεις , δώσε από την τσέπη σου τα 50-60 € και έλα μετά από 1 μήνα , στήσου στην απίστευτη ουρά που έχω και πάρε 4-5 € γιατί αυτό είναι το κρατικό τιμολόγιο . Το αποτέλεσμα είναι πολλοί μηχανικοί να μην πάνε να πάρουν αυτά τα λεφτά και ουσιαστικά έτσι δεν έχουν πρωτοβάθμια περίθαλψη.

 

Λογικό μου ακούγεται αφού σου λέει βγάζουν λεφτά άρα να τα πληρώσουν μόνοι τους.

Link to comment
Share on other sites

Λογικό μου ακούγεται αφού σου λέει βγάζουν λεφτά άρα να τα πληρώσουν μόνοι τους.

Τι ακριβώς βρίσκεις λογικό? Η περίθαλψη συνδέεται με τις ασφαλιστικές εισφορές όχι με το εισόδημα. Εφόσον πληρώνεις, θέλεις να έχεις περίθαλψη ανάλογη με τις εισφορές σου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.