Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συνεχόμενα μη άρτια γήπεδα


Recommended Posts

Κοίτα προφανώς και το δεύτερο που αναφέρεις παίζει τον ρόλο του, απλά όταν υπάρχει ρητή αναφορά σε τέσσερα γεωτεμάχια, απαιτείται ένα ξεκάθαρο νομικό πάτημα για να καταχωρηθεί κάτι το οποίο αναιρεί το παραπάνω και δεν περιγράφεται καν στον τίτλο, έστω και σαν άθροισμα εμβαδών. Προφανώς με computerάκι βγαίνει αλλά πιστεύω καταλαβαίνεις τι εννοώ..

Link to comment
Share on other sites

Στην γνωμοδότηση του ΝΣΚ γίνεται λόγος για αυτόματη συνένωση, δεν καταλαβαίνω γιατί οι σύμβουλοι του κράτους να αναφέρονται σε αυτόματη συνένωση αν δεν έχει υπόσταση... Είναι ένα απλό νομικό επιχείρημα βάσει του ορισμού του γηπέδου?

''Γήπεδο είναι η συνεχόμενη έκταση γης που αποτελεί αυτοτελές και ενιαίο ακίνητο και ανήκει σε έναν ή σε περισσότερους κυρίους εξ αδιαιρέτου, σε περιοχή εκτός εγκεκριμένου σχεδίου.''

 

 

Link to comment
Share on other sites

Η ΝΣΚ 67/2011 δεν εχει γινει αποδεκτη απο τον Υπουργο, άρα  δεν  καμμια νομικη ισχυ

Αντιθετα, υπαρχουν  και εξακολουθουν να ισχυουν δυο -αντιθετες - προγενεστερες.

δξ τι ψαχνεις να βρεις, αλλα στις συναλλαγες ενα γηπεδο  4  στρ. χτιζει 200 τμ και πληρώνεται απο το αγοραστη και φορολογειται με αξια ενος "αρτιου και οικοδομησιμου"

Η αποκτηση ενος διπλανου 4, επίσης φορολογειται σαν ενα που χτιζει 200 τμμ.

Αν ανηκουν σε εναν, η  "υποχρεωτικη συνενωση" σημαινει οτι θα χτιζει πλεον 280 τμ. καιτοι πληρωσε αγοραία αξια  και φορο για 400 τμ.

Παρομοιως και για τα οικοπεδα που  απο μονα τους χτιζουν, με αλματικο συντελεστη, έστω  400 τμ.  κατ' ανώτερο

αλλα αν ενωθουν θα χτιζουν τα ιδια τμ.

Αυτα επισημαινει και  ο κ. ΠΑΝΤΕΛΗΣ στην τελευταια παραγραφο.

[και δξ γιατι τοση επιμονη να αμφισβητειται το αυτονοητο]

 

 

Link to comment
Share on other sites

I. 1. Με την υπ' αριθμόν 430/1991 γνωμοδότηση, η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αποφάνθηκε, κατά πλειοψηφία, ότι:

{... σε περίπτωση κτήσεως συνεχόμενων άρτιων οικοπέδων από τον αυτό κύριο, με διαφορετικά συμβόλαια, τα οικόπεδα αυτά διατηρούν την αυτοτέλειά τους και ως αυτοτελή και άρτια οικόπεδα δύνανται να μεταβιβασθούν περαιτέρω, από απόψεως εφαρμογής των περί αρτιότητας των οικοπέδων διατάξεων και λοιπών πολεοδομικών τοιούτων. Περαιτέρω από τα ως άνω εκτιθέμενα πρέπει να γίνει δεκτό ότι ο κύριος των συνεχόμενων αυτοτελών οικοπέδων δικαιούται να ζητήσει τη δόμηση του καθενός χωριστά ή και τη δόμηση περισσότερων συνεχόμενων οικοπέδων, εκλαμβανόμενων στην περίπτωση αυτή ως ενιαίων ...}

Η γνωμοδότηση αυτή έγινε αποδεκτή από την διοίκηση και εκδόθηκε η υπ' αριθμόν [Α] 34/1991 εγκύκλιος, με περιεχόμενο αυτό της γνώμης που πλειοψήφησε.

 

Άρα έχει γίνει δεκτό ότι συνεχόμενα άρτια οικόπεδα δεν χάνουν την αυτοτέλειά τους. Δεν αναφέρεται κάτι σχετικό με μη άρτια γήπεδα...

εν συνεχεία:

 

Με την υπ' αριθμόν 1296/2006 απόφασή του, ο Άρειος Πάγος, στο πλαίσιο δίκης αφορώσης κατάτμηση ακινήτου σε Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ), εξετάζοντας τον κατ' άρθρο 2 του νομοθετικού διατάγματος 1024/1971 τρόπο συστάσεως διηρημένης ιδιοκτησίας δέχθηκε ότι σε περίπτωση ενοποιήσεως ακινήτων, ο χαρακτήρας αυτών, ως ενιαίου πράγματος, δεν αποκλείεται από τη πολλαπλότητα των κτητικών τίτλων, αλλά συμπίπτει με τα όρια της κυριότητας του εξουσιαστή χωρίς να απαιτείται τυπική πράξη για την επέλευση της ενοποιήσεως. Έτσι, καταλήγει η σχετική σκέψη, αν περισσότερα συνεχόμενα ακίνητα περιέλθουν στην κυριότητα ενός και του αυτού προσώπου (ή στην συγκυριότητα πολλών), θεωρούνται ως ενιαίο ακίνητο, χωρίς να ασκεί επιρροή το γεγονός ότι αυτά αποκτήθηκαν σε διαφορετικούς χρόνους και με διαφορετικούς τίτλους και χωρίς να απαιτείται προηγούμενη δήλωση του κυρίου για την ενοποίησή τους.

 

Edited by WarBlade
Link to comment
Share on other sites

Για αυτην,   την 1296/06 απόφαση  είχε  σοβαρες ενστασεις η μειοψηφια της ΝΣΚ, που ειναι μεγαλη για τα δεδομενα των γνωμοδοτησεων του ΝΣΚ.

Και αναλυει η μειοψηφια οτι, αυτη η απόφαση  "κρινει", εν παρενθετω σκεψει, σε κυρια υποθεση με άλλο περιεχομενο,

ώστε, δικαιως, να θεωρει οτι δεν αποτελει δεδικασμενο.

Τεσπα

δεν υπαρχει "υποχρεωτικη συνενωση" μεταξυ ενος οικοπεδου ή αγρου,  ιδιοκτησιας του Α, ο οποιος κληρονομεί απο τον πατερα του ενα διπλανο οικοπεδο/αγρο.

Για το οικοπεδο αφου ο σδ ειναι αναλογος με τα τμ. θα ηταν "μικρο το κακο"

Αλλά, για γηπεδα που χτιζουν "αλματικα" ειναι προφανες οτι αποτελει καταστρατηγηση των σχετικων  πολεοδομικών και φορολογικών διαταξεων.

Καλο θα ηταν να διαβασετε την τελευταια υπο στοιχ.  IV  σκεψη της γνωμοδοτησης του κ. ΠΑΝΤΕΛΗ.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗ Ο Λ Α

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Να θέσω κάτι ακόμη αν μου επιτρέπεις Δημήτρη το οποίο είναι σχετικό και στο κτηματολόγιο από διάφορους νομικούς έχω ακούσει αντικρουόμενες απόψεις.

Ένας ιδιοκτήτης αγοράζει με διαφορετικά συμβόλαια ποσοστό εξ' αδιαιρέτου ενός αγρού (το άθροισμα των ποσοστών για παράδειγμα είναι 10%). Τίθεται το ερώτημα, εφόσον θα προκύψει ένα ΚΑΕΚ για τον όλο αγρό, πως θα πρέπει να γίνει η δήλωση ιδιοκτησίας. Με πολλαπλές δηλώσεις ξεχωριστά για κάθε συμβόλαιο ή αθροίζοντας όλα τα ποσοστά και κάνοντας μία δήλωση.

Η γνώμη μου είναι μία δήλωση αθροίζοντας τα ποσοστά αφού πρόκειται περί του ίδιου δικαιώματος σε ένα ακίνητο

Να προσθέσω ότι είναι από εκείνα τα ''περίεργα'' συμβόλαια όπου αγοράζει ποσοστό ενός αγρού και εν συνεχεία περιγράφεται ότι το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε κάποιο τμήμα του αγρού πχ το 12 τμήμα, με συγκεκριμένο εμβαδό και διαστάσεις (αλλά στην αρχή του συμβολαίου ρητά αναφέρει ότι αγοράζει ποσοστό εξ' αδιαιρέτου του όλου αγρού)

Θα ήθελα παρακαλώ τις απόψεις σας.

Link to comment
Share on other sites

Ο αγρος ειναι "ενας"  αρα  εχει ενα ΚΑΕΚ.

καθε ενας δηλωνει το ποσοστο που εχει

αν εχει αγορασει δυο φορες, εχει 5-6 σειρες για να γραψει και ενα και δυο ή περισσοτερα συμβολαια με το αντιστοιχο ποσοστο  στην ιδια δηλωση πληρωνοντας ενα δικαιωμα.,.

Την προσθεση την κανει το Κτηματολογιο, περιλαμβανοντας και τα λοιπα ποσοστα δικαωματων.

[στην ηλεκτρονικη μορφη εχει  δυνατοτητα επαναληψης του "κελιού", όπως επεσημανε χτες ο kan62]

Aυτο το "αντιστοιχει" δεν αντιστοιχει σε τπτ

Αλλα, αμα ειχες τον γέροντα αγοραστη να επιμενει και να ρωταει  "και πόσα μετρα δικαιουμαι"???

και   γραψτε μου ποσα μετρα ειναι δικα μου...

βρηκαν την μεσοβεζικη λυση στα συμβολαια και εγραφαν "αντιστοχει"

Λοιπον.....τπτ   δεν αντιστοιχει

παραμενει ιδιοκτητης σεξαδιαιρετου.

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.