Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπέρβαση ύψους υπογείου


denev

Recommended Posts

Καλημέρα,

 

Είμαι ιδιώτης και ενδιαφέρομαι να αγοράσω μια μεζονέτα. Το πρόβλημα στην όλη υπόθεση είναι ότι έχω διαπιστώσει υπέρβαση ύψους του υπόγειου χώρου.

Το οικόπεδο είναι επίπεδο και στη φάτσα του υπάρχει υπέρβαση ύψους του υπόγειου χώρου κατά 30 εκατοστά (αντί για 1.50 είναι 1.80 η ανώτατη στάθμη).

Στο συνολικό της ύψος η οικοδομή δεν ξεπερνά όμως τα 9μ (μαζί με την κεραμοσκεπή) που από ότι έχω μάθει είναι και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος.

Κατά τα άλλα η δόμηση της οικοδομής είναι απολύτως νόμιμη. Δεν έχει γίνει καμία υπέρβαση σ.δ. και δεν έχει κλείσει κανένας ημιυπαίθριος, δεν έχει γίνει σοφίτα κλπ.

 

Η μεζονέτα πωλείται από κατασκευαστή ο οποίος αρχικά μου αρνήθηκε την ύπαρξη αυτού του προβλήματος , κατόπιν όμως δέχθηκε ότι υφίσταται αλλά δεν είναι ουσιαστική παράβαση καθόσον το ύψος του υπογείου δεν ξεπερνά τα 2.40 και επιπλέον η χρήση του είναι αποκλειστική χρήση γκαράζ.

 

Τι με συμβουλεύετε να κάνω? Φοβάμαι μήπως το αγοράσω και αργότερα κάποιος κάνει κάποια καταγγελία? Είναι τόσο σοβαρή αυτή η υπέρβαση ώστε να δικαιολογεί τους φόβους μου για πρόστιμα η γκρέμισμα??

Η έχει δίκιο ο κατασκευαστής?

 

Καλοδεχούμενη κάθε συμβουλή!

Link to comment
Share on other sites

έχετε μιλήσει με τον μηχανικό που έχει εκδόσει την άδεια;

αν είναι μόνο αυτή η παράβαση δεν είναι και τόσο φοβερή κατά την άποψή μου πάντα...

μήπως δεν έχει γίνει ακόμη η διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου που θα πετύχει το 1,50;

μπορεί να γίνει αυτή η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου; αν ναι τότε δεν νομίζω επίσης ότι υπάρχει πρόβλημα.αλλά ας απαντήσει κάποιος περισσότερο έμπειρος με τα αυθαίρετα...

Link to comment
Share on other sites

Ναι από σύγκριση των θεωρημένων σχεδίων. Ζήτησα αντίγραφα τομών, όψεων και κατόψεων.

 

Στο αντίγραφο της τομής διαπίστωσα αυτή τη διαφορά. Το +1.50 είναι από τη στάθμη του φυσικού εδάφους στο όριο του οικοπέδου (στο δρόμο δηλαδή).

 

Η αλήθεια είναι πως καμία επιπλέον επιχωμάτωση (για διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου) δεν έχει γίνει από το επίπεδο του δρόμου. Θα μπορούσε μία τέτοια επιχωμάτωση (μέχρι 30 πόντους) να είναι νόμιμη?

 

Δέν ξέρω αν έχει σημασία αλλά αναφέρω ότι υπάρχει ράμπα για το κατέβασμα στο χώρο του Παρκινγκ. Επίσης το υπόγειο απέχει 4.5μ από το όριο του δρόμου.

Link to comment
Share on other sites

Μακάρι όλα τα νεόδμητα να είχαν τέτοιες παραβάσεις!

Η υπέρβαση που αναφέρεστε είναι πολύ μικρής κλίμακας και δεν είναι ικανή να δικαιολογεί τους φόβους σας.

Η διαμόρφωση είναι το κλειδί της περίπτωση σας αλλά για εκτενέστερη και ποιο έγκυρη πληροφόρηση σας θα ήταν φρόνιμο να το ελέγξει κάποιος μηχανικός.

Μαζί με τον έλεγχο αυτό θα μπορέσει να σας συμβουλεύσει και για το επίπεδο κατασκευής του κτιρίου και εάν αξίζει η αγορά σε συνδυασμό με τα επικείμενα προβλήματα.

Link to comment
Share on other sites

Σαν ψεμα μου ακουγεται να ειναι αυτο μονο το παρατυπο!!!

Νομιζω οτι για 30 εκ.. με μια μικροδιαμορφωση θα εισαι οκ.. Δες βεβαια και την μικρη αλλα σημαντικη λεπτομερεια που αναφερει ο συναδελφος tripolh1966..

Link to comment
Share on other sites

Πιθανότατα βρήκαν πέτρα στο σκάψιμο. Και η χρησιμοποίηση σφυριού θα επιβάρυνε πολύ το κόστος των εσκαφών.

 

Για να είμαι ειλικρινής και εμένα αυτή η υπέρβαση μου φαίνεται ως παράβαση αλλα μικρής κλίμακας. (Βέβαια εγώ μιλώ καθαρά από εμπειρία στο χώρο της οικοδομής καθότι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός)

 

Αν δείς σε άλλα post στο site αναφέρονται...

 

Αρθρο 2 Ορισμοί

16. Οριστική στάθμη εδάφους οικοπέδου ή γηπέδου είναι η στάθμη του εδάφους, όπως διαμορφώνεται οριστικά, σύμφωνα με το νόμο, με εκσαφή, επίχωση ή επίστρωση

 

Αρθρο 10 Πλάτος δρόμου - Αφετηρία μέτρησης υψών

3.α Τα ύψη για την εφαρμογή της παρ.6α του άρθρου 9, μετρώνται από κάθε σημείο της ρυμοτομικής γραμμής στη στάθμη του οριστικά διαρφωμένου πεζοδρομίου, όπως βεβαιώνεται από τον οικείο δήμο ή κοινότητα.

 

Τώρα βέβαια από τα παραπάνω δεν καταλαβαίνω να είναι ξεκάθαρο ότι η μικροδιαμόρφωση του εδάφους είναι η λύση στο πρόβλημα αλλά μάλλον η στάθμη του οριστικά διαμορφωμένου πεζοδρομίου αν υπάρχει! Προφανώς όμως δεν υπάρχει γιατί μιλάς για στάθμη εδάφους...

 

Κάποιος πολιτικός η αρχιτέκτων μηχανικός μάλλον θα σου δώσει οριστική απάντηση.

Link to comment
Share on other sites

δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με την αφετηρία μέτρησης υψών (δηλαδή στάθμη πεζοδρομίου η οποία χρησιμοποιείται για την μέτρηση του ύψους της οικοδομής καθώς και για το ιδεατό στερεό), αλλά ότι έχει να κάνει με το ύψος του υπογείου που επιτρέπεται να εξέχει από το οριστικά διαμορφωμένο έδαφος, το οποίο είναι αναλόγως με τους όρους δόμησης (για παράδειγμα στα εκτός σχεδίου είναι 0.80μ) και στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι προφανώς 1.50μ το οποίο είναι και γενικώς το μέγιστο για όλες τις περιπτώσεις κατά ΓΟΚ. Στην συγκεκριμένη περίπτωση αφού δεν υπάρχει υπέρβαση του συνολικού ύψους του κτιρίου πιστεύω ότι αν είναι εφικτή η διαμόρφωση των 0,30μ δεν θα υπάρχει πρόβλημα, αλλά το καλύτερο που θα έχει να κάνει ο ιδιοκτήτης είναι να μιλήσει για τον προβληματισμό του με τον μελετητή της οικοδομικής άδειας που γνωρίζει την περίπτωση πλήρως ώστε να του δώσει ορθή απάντηση για το τι είναι εφικτό να γίνει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.