Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οι γεωπόνοι κάνουν στατικές μελέτες;


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 49
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αρκεί μια μετονομασία της σχολής σε Γεωπόνων Μηχανικών. Μετά έρχονται και τα επαγγελματικά δικαιώματα μόνα τους. Χιλιοπαιγμένο το έργο.....

Link to comment
Share on other sites

Καλά όχι και χιλιοπαιγμένο γιατι πέρα απο τις ειδικοτητες που έχετε δικαιώματα με τον νομο του 1934 οι υπολοιποι ΔΕΝ έχουμε

 

Χάρη περι του ποιοί μπαίνουν στα χωραφια των άλλων ίσως έχεις δίκιο αλλά υπάρχει και μια μεγάλη διαφορα , οι μηχανικοί των σχολών που το επάγγελμα ρυθμίζεται με τον νομο του 34 ' θεωρούνται ικανοι να υπογραφουν σε αυτα τα "χωράφια" ενώ οι υπολοιποι (μηχανικοι και μη) όχι , με αυτή την λογικη θεωρώ τους πρωτους περισσοτερο ευνοημένους ,αλλά ξεφυγαμε πάλι

Link to comment
Share on other sites

Αν είναι δυνατόν! Πολιτικός Μηχανικός να εποφθαλμιά τα επαγ. δικαιώματα των Γεωπόνων! Σημεία των καιρών!

 

Οι Γεωπόνοι δεν έχουν καμμία σχέση με στατικά -καμμία θεσμοθετημένη σχέση- το πρόγραμμα σπουδών τους απλά υπαγορεύει την ανάγκη για γνώση θεμάτων ενδιαφέροντος μηχανικού. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι γεωτεχνικοί (ΓΕΩΤΕΕ).

 

Παρόλα αυτά πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχουν αυθεντίες στις επιστήμες των μηχανικών. Ανέκαθεν ήταν αλληλοεπικαλυπτόμενα πεδία! Το ξέρω ότι δεν σας λέω κάτι καινούριο αλλά αυτή η "σύγκρουση" είναι τουλάχιστον απελπιστική.

 

Άποψη μου -και πολλών ακόμη νομίζω- είναι ότι απολύτως ευνοημένοι στον τομέα των επαγ. δικαιωμάτων παραμένουν οι Πολιτικοί Μηχανικοί (σχεδόν το 50% των μελών ΤΕΕ), όντας οι Μηχανικοί παντώς καιρού. Μπορώ να σας αναφέρω πολλά παραδείγματα πραγμάτων που μπορεί να υπογράψει ένας Πολ. Μηχ. που δεν έχει διδαχθεί ΠΟΤΕ.

 

... και τώρα μας πείραξαν οι Γεωπόνοι?

 

 

Όσον αφορά τα postgraduate προγράμματα, ένας Δρ. Πολ. Μηχ. σε όποιο Τμήμα και αν είναι

έχει κάθε δικαίωμα να ερευνά ότι στατικά θέλει! Δηλαδή ένα μέλος ΔΕΠ Ηλεκτρολόγος σε Τμήμα Μηχανολόγων (αναφέρω αυτό το παράδειγμα όντας Μηχανολόγος) πρέπει να κοιτάει το ταβάνι? Δεν πρέπει να αναπτύξει ερευνητική δράση? Ευτυχώς οι περισσότεροι ερευνητές κινούνται μέσα στα πλαίσια του Τμήματος που υπάγονται, γι'αυτό και βλέπετε Στατικά Θερμοκηπίων στην Γεωπονία και μη κατατροφικό έλεγχο κατασκευών με δινορεύματα στους από τον Ηλεκτρολόγο στους Μηχανολόγους.

 

Άλλο η επαγγελματική και άλλο η επιστημονική συνάφεια αγαπητοί συνάδελφοι. Το παράδειγμα των Πολ.Μηχ. είναι μέγιστη επαγγελματική αλλά ελάχιστη επιστημονική συνάφεια με κάποια θέματα, ενώ η προαναφερθείσα περίπτωση των στατικών στην Γεωπονία είναι ΜΗΔΕΝΙΚΗ επαγγελματική συνάφεια αλλά υπαρκτή επιστημονική.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Τον αντισεισμικο τον εχουν και τον φιλατουν με δοντια οι πολιτικοι. Τα απλα στατικα -μεχρι 2 οροφους και καποιους περιορισμους ανοιγματων φορεων και οι τοπογραφοι και οι αρχιτεκτονες. Να το αποφευγετε ομως

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον τα παραπάνω post και να ζητήσω και συγνώμη για αυτό το αρχαίο bump.

 

 

Για το κατά πόσο ένας Γεωπόνος μπορεί να σηκώσει κτήριο, η αυτονόητη απάντηση είναι φυσικά όχι. Και αυτό διότι δεν κατέχει τις απαραίτητες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο. Όμως το κατά πόσο ένας Πολιτικός Μηχανικός μπορεί να σηκώσει και αυτός ένα ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ χρήσης κτήριο, η απάντηση και σε αυτό είναι όχι, διότι αν και από στατικής άποψης, μπορεί το κτήριο να είναι ακλόνητο, από λειτουργικής άποψης θα είναι ένα μεγάλο μηδέν. Και αυτό διότι ο Π.Μηχανικός δεν κατέχει τις απαραίτητες γνώσεις όσον αφορά τα ζώα, δεν θέλω να μπώ σε λεπτομέρειες, αλλά έχω δει σχέδια αγροτικών κατασκευών που έγιναν από πολιτικούς μηχανικούς τα οποία ήταν σκουπίδια από λειτουργικής άποψης.

 

Το σωστό θα ήταν τα αγροτικά κτήρια να χρειάζονται υπογραφές και από γεωπόνο και από μηχανικό.

 

 

Επίσης διαβάζοντας όλα τα post του topic, παρατήρησα και ένα 2ρο πράγμα.

 

Είναι δυνατόν Π.Μηχανικοί, που παίρνουν δουλειές από ΠΑΝΤΟΥ και όπως πολύ σωστά είπε παραπάνω ο nab, έχουν δικαίωμα υπογραφής σε θέματα που δεν γνωρίζουν, να τρομάζουν στην ιδέα ότι υπάρχει περίπτωση ένας γεωπόνος να μπορεί να σηκώσει δυο ντουβάρια;

 

Δηλαδή οι Γεωπόνοι τι πρέπει να κάνουν; Να βομβαρδίσουμε το ΤΕΕ;

 

Προσωπικά είμαι απόφοιτος της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ και ειδικά του τομέα Εγγείων Βελτιώσεων, Εδαφολογίας και Γεωργικής Μηχανικής και έχω παρακολουτήσει και το μεταπτυχιακό Γεωργικής Μηχανικής & Υδατικών Πόρων.

 

Στα χρόνια που πέρασα στον τομέα, τόσο τα προπτυχιακά όσο και τα μεταπτυχιακά, έχω διδαχθεί τα άπαντα της υδραυλικής. Ανοιχτοί/κλειστοί αγωγοί, υδρολογία, στοχαστική υδρολογία, υδραυλική ακόρεστης ζώνης του εδάφους, διαχείρισή υπογείων υδάτων, στραγγίσεις, αρδεύσεις, κλπ κλπ κλπ.

Ότι έχει σχέση με το νερό, το γνωρίζω.

 

Όταν ορκίστηκα νόμιζα ότι θα έχω κάποια δικαιώματα στην αγορά εργασίας.

Και όμως, για παράδειγμα, και προπτυχιακά και μεταπτυχιακά, διδάχτηκα στραγγίσεις. Οι περιγραφές των μαθημάτων δίδονται παρακάτω.

 

412Υ ΣΤΡΑΓΓΙΣΕΙΣ (Δ. Καραμούζης, Θ. Ζήσης)

Βασικές αρχές στραγγίσεων. Έννοιες και ορισμοί. Υπόγεια στάθμη, ιστοσταθμικές και ισοβαθείς καμπύλες. Νόμος Darcy. Μέτρηση συντελεστή υδραυλικής αγωγιμότητας Κ και υπολογισμός άλλων παραμέτρων στράγγισης των εδαφών. Κριτήρια στράγγισης. Σταθερή στράγγιση ομογενών και διαστρωμένων εδαφών με παράλληλους αγωγούς, υπολογισμός ισαποχής στραγγιστικών αγωγών, διαγράμματα. Εξισώσεις Cauchy-Riemann, Laplace. Eξίσωση του Bous-sinesq της ασταθούς στράγγισης και γραμμικοποιήσεις της. Λύσεις προβλημάτων ασταθούς στράγγισης χωρίς ή με επαναπλήρωση και διαρροή. Μελέτη, κατασκευή και συντήρηση στραγγι-στικών δικτύων.

 

Διδάσκοντες: Θ. Ζήσης & Δ. Καραμούζης

Επίλυση προβλημάτων διδιάστατης σταθερής και ασταθούς στράγγισης. Εφαρμογές στη μελέτη της ροής στο περίβλημα και στο έδαφος γύρω από στραγγιστικό σωλήνα. Εξελίξεις και έρευνα των περιβλημάτων. Διδιάστατη κορεσμένη-ακόρεστη ροή προς στραγγιστικούς αγωγούς. Εφαρμογές σε προβλήματα στράγγισης αρδευόμενων εκτάσεων. Εφαρμογές προσεγγιστικών μαθηματικών μοντέλων στράγγισης. Στράγγιση για τον έλεγχο της αλατότητας. Στράγγιση κεκλιμένων εδαφών. Μέθοδοι στράγγισης βαρέων εδαφών.

 

Είμαι σε ένα επίπεδο που θεωρώ ότι γνωρίζω καλά στραγγίσεις.

 

Μπορώ να υπογράψω ένα στραγγιστικό έργο; ΟΧΙ. Ποιος μπορεί;

Ένας Π.Μηχανικός ο οποίος δεν γνωρίζει ούτε καν τα βασικά πάνω στο θέμα.

 

Και δεν είναι το θέμα ότι μπορώ να το κάνω εγώ, αλλά μπορεί και ο Πολιτικός Μηχανικός, το θέμα είναι ότι εγώ ΔΕΝ έχω δικαίωμα υπογραφής.

Το ίδιο και σε γεωτρήσεις αγροτικής εκμετάλλευσης, και διαχείριση υπογείων νερών, και σε ένα σωρό άλλα πράγματα.

 

Κάποιος είπε ότι ένας γεωπόνος μπορεί να σηκώσει δυο τοίχους και φοβηθήκατε πως θα σας φάει όλες τις δουλειές, ο Γεωπόνος τι να πει που ενώ έφαγε τα χρόνια του στο διάβασμα, δεν μπορεί να βάλει υπογραφές σε μελέτες τις ειδικότητάς του, ενώ κάποιος που δεν έχει ιδέα στο αντικείμενο έχει ΟΛΑ τα δικαιώματα;

 

Να σκίσω τα πτυχία μου αν είναι να πάω να βρω ένα καλό φανάρι....ήμαρτον δηλαδή...

Link to comment
Share on other sites

Το σωστό θα ήταν τα αγροτικά κτήρια να χρειάζονται υπογραφές και από γεωπόνο και από μηχανικό.

 

Με αυτή τη λογική τα νοσοκομεία θα πρέπει να χρειάζονται υπογραφές και από γιατρό και από μηχανικό, τα σχολεία θα πρέπει να χρειάζονται υπογραφές και από καθηγητή και από μηχανικό, κλπ κλπ.

 

Ελπίζω να αντιλαμβάνεσαι το άτοπον του θέματος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.