Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ψηλά κτήρια στην Ελλάδα: ανάγκη ή μόδα;


paktomenos

Recommended Posts

Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε στην Ελλάδα ψηλά κτήρια με μικτή χρήση.

Για παράδειγμα να συνυπάρχουν στο ίδιο κτήριο διαμερίσματα, γραφεία, ιατρεία, καφετέριες, ίσως και ΚΕΠ ή κάποιο σχολείο.

 

Σχετικά με το επιχειρηματικό δαιμόνιο που προαναφέρατε, η ιστορία έχει δείξει ότι πριν ληφθεί κάποια απόφαση σχετική με σχέδιο πόλεως, οι μεγάλες τσέπες έχουν ήδη κάνει τις αγορές τους στην περιοχή πριν ανακοινωθεί οτιδήποτε.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 47
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

πάντως και εγώ βρήκα "υπερβολικές" τις ανησυχίες σου συνάδελφε

 

εμένα το μόνο που με ανησυχεί είναι ο "ελληνικός τρόπος εκμετάλλευσης του φαινομένου"

όπως πχ η μεταφορά συντελεστή δόμησης, η εγκατάσταση αιολικών πάρκων κλπ

 

το βασικό πρόβλημα της στέγασης θα λυθεί κατ'αρχας με την επέκταση των σχεδίων πόλεων

Link to comment
Share on other sites

μονο που η αθηνα επεκταθηκε και επεκτεινεται αναρχα, και δεν μιλαω για παλια αλλα και για τωρα.

 

οταν εχουν δημιουργηθει ολοκληρες πολεις περιφερειακα της αθηνας και δεν εχουν αποχετευση αλλα βοθρους, οταν κοβεται η βαρης-κορωπιου πριν μερικα χρονια και την κανουν δυο λωριδες σε καθε κατευθυνση ενω ξερουν οτι θα εκκενωνει ολα τα νοτια προαστια στην αττικη οδο, οταν δεν σκεφτεται κανεις τι θα παρεχουν αυτες οι νεες επεκτασεις της αθηνας στους κατοικους τους, δεν θα λυθει κανενα στεγαστικο. γιατι αν εκει που θα μεινεις δεν εχει τιποτα, και δεν μπορεις και να πας εκει που εχει κατι να κανεις, δεν μενεις εκει.

 

γιατι η πολεοδομια στην ελλαδα ειναι χιλιααααααδες χρονια πισω, στην εποχη των σπηλαιων. και χαμπαρι δεν παιρνει κανενας απο το τι γινεται στον κοσμο. σιγουρα τα ψηλα κτιρια ειναι μπακαλιστικη λυση μπροστα σε μια ηρεμη και μελετημενη επεκταση των αστικων κεντρων - αλλα ποτε θα γινει αυτο, οταν δεν εχει γινει ποτε μεχρι σημερα? ποιος θα το κανει?

Link to comment
Share on other sites

γιατι η πολεοδομια στην ελλαδα ειναι χιλιααααααδες χρονια πισω, στην εποχη των σπηλαιων. και χαμπαρι δεν παιρνει κανενας απο το τι γινεται στον κοσμο.

όχι δεν τα λες καλά, η Ελλάδα είναι πολύ μ π ρ ο σ τ ά (παγκόσμια πρωτοπορία)

το κράτος δε θέλει να πληρώσει για τη σωστή πολεοδομική επίλυση και γι'αυτό ανέχεται-επιτρέπει-προτρέπει την αυθαίρετη δόμηση

χρόνια τώρα!!!!!

 

ο Δοξιάδης αν μη τι άλλο εδώ ήταν, και ήξερε από Πολεοδομία (Οικιστική)

 

σιγουρα τα ψηλα κτιρια ειναι μπακαλιστικη λυση μπροστα σε μια ηρεμη και μελετημενη επεκταση των αστικων κεντρων - αλλα ποτε θα γινει αυτο, οταν δεν εχει γινει ποτε μεχρι σημερα? ποιος θα το κανει?

δε θεωρώ πως τα ψηλά κτίρια είναι μπακαλίστικη λύση

απλά και αυτή η λύση πρέπει να ενταχθεί σε μια πολεοδομική επίλυση

 

αλλά ποιός θα την κάνει;;;;; ΚΑΝΕΙΣ για αρκετό καιρό ακόμη

Link to comment
Share on other sites

ετσι ακριβως οπως τα λες. ολα ειναι θεμα χρηματων - απλα καμμια φορα που υπαρχουν τα λεφτα, απουσιαζει ο κοινος νους.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς το θέμα είναι καθαρά της πολεοδομίας (...της επιστήμης, ...όχι του Μαρκοπούλου;)). Οπότε σχόλια για την αρχιτεκτονική, στατική, ή ΗΜ επίλυση είναι άσχετα και δεν πρέπει να αναρωτιόμαστε για το εάν ο κυρ-μήτσος ο σοβατζής έχει σκαλωσιά 200μετρων. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν οι ειδικοί του αντίστοιχου τομέα οπότε είναι θέμα που εξετάζεται σε επόμενη φάση. Ασε που δεν μας βάλανε να εφεύρουμε κάτι καινούριο...

Για το τι πολεοδομικό αντίκτυπο θα έχει η απελευθέρωση του ύψους σε ορισμένα ΟΤ γινονται τεράστιες συζητήσεις σε διεθνή fora.

Οι τελευταίες εξελίξεις σε συνδιασμό με τα δεδομένα των κλιματικών αλλαγών, στρέφουν το βλέμμα μας σε πιο οικολογικές λύσεις όχι μόνο των κτιρίων αλλά και στον σχεδιασμό των πόλεων. Η οικολογία, λοιπόν, ως μάνα της αειφόρου ανάπτυξης, έχοντας στο μανιφέστο της αρκετά μοντέλα κοινωνικής ανάπτυξης, έχει αποφασίσει σε γενικές γραμμές πως η αστικοποίηση δεν πρέπει να υφίσταται, επειδή δεν είναι οφέλιμη προς το περιβάλλον. Από την άλλη αυτό δεν είναι εφικτό, (εάν δεν γινει κοινωνική επανάσταση...8-)) και συμβιβάζεται απλά, με λιγότερο ενεργοβόρες λύσεις. Προτιμά, λοιπόν, να εφαρμόσει την πολιτική, της κάθετης ανάπτυξης μίας πόλης απ'το σπαταλήσει την γη επιμηκύνοντας τις αποστάσεις μεταξύ του αστικού ιστού (λιγότερες μετακινήσεις, ρύποι, οικονομία σε καυσιμή ύλη...κλπ) Από αυτό επωφελείται και ο δημόσιος τομέας αφού συρρικνώνει της δαπάνες του και ως προς τις επενδύσεις για επεκτάσεις και συντηρήσεις κλπ, αλλά συγκεντρώνει και περισσότερο πλήθος στο αστικό περιβάλλον αφήνοντας το ιδιωτικό συμφέρον να κυβερνήσει (βλ. φόρους σε εταιρικά σχήματα κ.α....). Το κοινωνικό πρόβλημα που προκύπτει αν προκύπτει, μας κάνει να αναρωτιόμαστε εάν το μοντέλο της κοινωνικής αναπτυξης που έχουμε εφαρμόσει μέχρι τώρα, πρέπει να διατηρηθεί. Εκεί άσε να μας τα πει ο Βέλτσος...

Οπότε... αφού δεν πάμε για επανάσταση και συγκρότηση μοντέλων πολυκεντρικής αστικής ανάπτυξης, να ξέρετε ότι πάμε για ψηλά κτίρια.

Αυτά! στα γρήγορα!

Καλώς ήρθατε στο πεδίο της πολεοδομίας!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Δεν νομιζω οτι τα ψηλα κτιρια ειναι απαραιτητα και αντιοικολογικα. Ας μην ξεχναμε την ''ιδανικη πολη'' του Le Corbusier και την ''ωκεανουπολη'' του Κikutake. Για καποιους μπορει να ειναι θεωριες επιστημονικης φαντασιας αλλα η αποψη μου ειναι οτι σε λιγα χρονια θα θεωρουνται πολυ ρεαλιστικες λυσεις.

Link to comment
Share on other sites

Αν επιτραπεί η κατασκευή ψηλών κτηρίων, στην συνέχεια θα πρέπει να λυθεί ένα άλλο πρακτικό θεματάκι: Αυτό των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών και του κανονισμού της πολυκατοικίας. Σε πολυκατοικίες των 10 διαμερισμάτων ήδη ο καθένας κάνει το μακρύ και το κοντό του. Σε πολυκατοικίες των 50 διαμερισμάτων θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα.

 

Να μην αναφέρω κάποιους που αυθαίρετα ρίχνουν εσωτερικούς τοίχους του διαμερίσματός τους.

 

Μακάρι να γίνουν ψηλά κτήρια, αλλά υπό προϋποθέσεις ώστε να είναι άρτιο το τελικό αποτέλεσμα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.