Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπαιτιότητα της ΔΕΗ για υπέρταση και υπόταση


Recommended Posts

Θεωρώντας το σχήμα του GeorgeS, διακοπή του ουδέτερου σε σύστημα TNS ισοδυναμεί με σύνδεση εν σειρά στον ουδέτερο των αντιστάσεων γείωσης της οικίας και του μετασχηματιστή διανομής.Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει μετατόπιση του ουδέτερου σημείου του τριφασικού φορτίου(σε αστέρα), η οποία μεγαλώνει με την αύξηση της αντίστασης ουδετέρου και της ασυμμετρίας του φορτίου.

 

Αν λοιπόν στην εν λόγω οικία το φορτίο ήταν αρκετά ασύμμετρο και η αντίσταση αρκετά μεγάλη τότε κάποια φορτία θα τροφοδοτήθηκαν με τάσεις πολύ μικρότερες της ονομαστικής,ενώ κάποια άλλα με τάσεις πολύ μεγαλύτερες.Έχω τους τύπους,αλλά βαριέμαι να κάνω τις πράξεις :)

 

Όπως και να 'χει πάντως,η διακοπή του ουδέτερου πριν την ουδετερογείωση ενέχει σοβαρό κίνδυνο ηλεκτροπληξίας,αφού προκαλείται ανάπτυξη μεγάλης τάσης στον αγωγό προστασίας και τα μεταλλικά περιβλήματα των συσκευών που είναι συνδεδεμένα με αυτόν!

Link to comment
Share on other sites

Shannon αυτό που λες θα συμβεί ακόμα κι αν η ουδετερογείωση του σπιτιού ήταν καλή και η γείωση του ουδετέρου της ΔΕΗ στη κολόνα μας έξω από το σπίτι (δηλαδή πολύ κοντά στην δική μας ουδετερογείωση) ?

 

Επίσης, αν θες δώσε μας τους τύπους και θα κάνουμε εμείς τις πράξεις ;)

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν αν υποθέσουμε πως τροφοδοτούμε ασύμμετρο φορτίο σε αστέρα με αγωγιμότητες Ya,Yb,Yc σε κάθε φάση και παρεμβάλλουμε αγωγιμότητα Υn μεταξύ του ουδέτερου σημείου του φορτίου ΝΝ και του ουδέτερου των πηγών Ν η τάση του ουδέτερου σημείου των πηγών θα δίνεται από τον τύπο

 

Vnn=(VaYa+VbYb+VcYc)/(Ya+Yb+Yc+Yn)

 

Οπότε οι "φασικές" τάσεις των φορτίων θα είναι

 

Va-Vnn,Vb-Vnn,Vc-Vnn δηλαδή διαφορετικές από τις ονομαστικές.

 

Για συνολική αντίσταση γείωσης 20Ω και φορτία Ra=20Ω,Rb=2Ω,Rc=2Ω προκύπτει πως το φορτίο A θα τροφοδοτείται με 310 Volt ενώ τα άλλα δύο με 191 Volt.

Ακόμη όμως και αν θεωρήσουμε πολύ μικρότερη αντίσταση γείωσης,π.χ 2Ω

η τάση του φορτίου Α θα είναι 283 Volt,που μου φαίνεται σημαντικά μεγαλύτερη από την ονομαστική.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 3 months later...

Γνωρίζω για άπειρες.... που όμως έχουν χαθεί :(

 

Ειδικά στα νησιά, όπου είναι πολύ συχνό το φαινόμενο των διακοπών στην ρευματοδότηση... αγωγές και ειδικά από ξενοδοχεία γίνονται πολλές και συχνά....

 

Η αλήθεια είναι όμως πως δεν έχω ακούσει και για καμία να έχει βγει υπέρ του ανάγωντα :(

 

Είναι καλό το νομικό τους τμήμα .... μάλλον!!!!

Link to comment
Share on other sites

windman, ίσως φανεί σαν λεπτομέρεια, αλλά η όποιαδήποτε αγωγή που πιθανόν κατατεθεί εναντίιον της ΔΕΗ, δεν θα αφορά το όχι καλό δίκτυο της ΔΕΗ, αλλά το εκτός προδιαγραφών της ΔΕΗ παραδιδόμενο αγαθό (ηλεκτρική ενέργεια).

 

xaxa, ακριβώς επειδή και εγώ γνωρίζω αρκετούς επαγγελματίες που έχουν πάθει ζημία λόγω διακοπών (κυρίως) από την ΔΕΗ, όταν είδα το άρθρο που αναφέρω στο #14 μήνυμά μου, εξεπλάγην ευχάριστα. Για όλα υπάρχει μία αρχή. Και για την διεκδίκηση αποζημίωσης από την ΔΕΗ, η αρχή έγινε.

Link to comment
Share on other sites

Σύντομα θα εκδικαστει και υπόθεση κακοτεχνίας δικτύου. Για αυτό ψάχνω να δώ αν υπάρχει καμια απόφαση με το ίδιο θέμα θα με βοηθούσε πολύ.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Χαιρετώ όλους τους συναδέλφους καθώς αυτό αποτελεί το πρώτο μου post στο forum και ελπίζω σε μια καλή αρχή και δημιουργική συνεργασία με τους περισσότερους από τους τακτικούς συντάκτες και αναγνώστες του χώρου.

Κατά καιρούς έχω διαβάσει αρκετά από τα topics που έχουν αναρτηθεί στο michanikos.gr αλλά πλέον αποφάσισα πως ήρθε η στιγμή να γράψω κι εγώ δύο αράδες, για να δώσω μια διαφορετική διάσταση, από τη δική μου οπτική γωνία, σε ότι αφορά το συγκεκριμένο θέμα.

 

Έχω λοιπόν την εντύπωση πως σκεπτόμενοι ως μηχανικοί (η κοπέλα μου θα διαφωνίσει σε αυτό και νομίζω στην παρούσα φάση με τιμά!) πολλές φορές παρασυρόμαστε από το πραγματικό ζητούμενο, το οποίο στην παρούσα συζήτηση αν δεν κάνω λάθος είναι η αγωνιώδης αναζήτηση εκφραστικών μέσων για την απόδειξη της υπαιτιότητας της ΔΕΗ.

Θεωρούμε την υπαιτιότητα της ΔΕΗ δεδομένη. Έστω! Δεν έχω πρόβλημα με αυτό και γιατί να έχω άλλωστε αφού αν είναι να κάνω ένα safe-bet προς κάποια κατεύθυνση αυτό είναι να γίνω αρεστός προς τους περισσότερους του forum θεωρώντας ότι φταίει η ΔΕΗ. :smile:

 

Τώρα όλοι θα σκέφτεστε, καλά αυτός για τη ΔΕΗ δουλεύει; Όχι φίλοι μου, βρέθηκα σε αυτό το forum αναζητώντας όπως και οι περισσότεροι από εμάς, ένα τρόπο για να κατευνάσω την κοινή αγωνία που μοιραζόμαστε, δηλαδή να ανακαλύψω τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι 'θεσμοί' σε μια τέτοια περίπτωση. Δεν τον ανακάλυψα. Αλλά διαπίστωσα στην πορεία κάτι σημαντικό και αποφάσισα να σας γράψω για τον τρόπο που σκεφτόμαστε και αντιμετωπίζουμε συνήθως τα τεχνικά προβλήματα.

 

Ένα δικαστήριο δεν σκέφτεται και σίγουρα δεν εκφράζεται όπως εμείς. Δεν έχει σκοπό να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές και ούτε ψάχνει τρόπους να γίνει δημοφιλές. Ψάχνει να στηρίξει μια υπόθεση με ακλόνητες βάσεις, επιχειρήματα που δεν τυγχάνουν αμφισβήτησης, κάτι ανάλογο με αυτό που κάνουν και οι μηχανικοί όταν λύνουν ένα θεωρητικό πρόβλημα.

 

Στην πράξη όμως, όταν δηλαδή το πρόβλημα γίνεται τεχνικό και μεταφέρεται από τα χαρτιά στην υλοποίηση, γίνονται πολλές συμβάσεις (απλοποιήσεις) αυτές για τις οποίες ελάχιστοι μιλούν γιατί μοιάζουν βολικές και διότι εξυπηρετούν μια γενικευμένη προσέγγιση. Θέλω να πω λοιπόν, πως όταν μια υπόθεση μεταφέρεται σε άλλο πεδίο ορισμού, αυτό της δικαιοσύνης, οι τεχνικές προσεγγίσεις είναι αναγκαίες αλλά όχι και ικανές για να μας προσφέρουν το προσδόκιμο αποτέλεσμα.

 

Προφανώς δε θα πω κάτι καινούργιο εδώ. Λίγο πολύ το ξέρετε. Οι μηχανικοί έχουμε την τάση να υπερ-αναλύουμε τα δεδομένα, να ναπτύσσουμε μεθόδους επίλυσης, να γράφουμε τεχνικές, να αναρτούμε έως και σχήματα... καταλήγοντας όμως τελικά εκτός θέματος, όπως κοντεύω να κάνω κι εγώ! :smile:

 

Ολοκληρώνω λοιπόν συνοψίζοντας τα παραπάνω σε μια δυο προτάσεις. Ευτυχώς που κέρδισαν οι πολίτες, αυτό αποτελεί νομικό προηγούμενο προς την κατεύθυνση που όλοι αναζητούμε. Δυστυχώς, το ότι δικαιώθηκε αυτή η πολίτης δε σημαίνει πως θα δικαιωθούμε κι εμείς ακόμα και εάν η υπόθεση θεωρητικά μοιάζει να είναι κοινή με τη δική μας. Το αν αξίζει να κινηθούμε προς την κατεύθυνση μιας αγωγής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, που ΔΕΝ θίχτηκαν εδώ και φυσικά δεν είναι τεχνικής φύσης. Να σημειώσω τέλος πως πολλοί πολίτες ΔΕΝ χρειάζεται να φτάσουν στα δικαστήρια για να δικαιωθούν με παρασημοφορίες διότι η ΔΕΗ όπως δείχνουν τα νούμερα έχει αποδεχτεί την υπαιτιότητά της αρκετές φορές.

 

Και τέλος : Το σημαντικό δεν είναι να αναγνωρίσουμε όλοι το άδικο ή το δίκαιο αλλά να έχουμε τον τρόπο να το αποδείξουμε χρησιμοποιώντας τα δικανικά εργαλεία. Αυτή την ικανότητα πρέπει να αναπτύξουμε όσοι έχουμε την τάση να απαντούμε ως τεχνοκράτες σε ζητήματα που άπτονται της ηθικής. Τότε ίσως καταφέρουμε να κινήσουμε περισσότερες υποθέσεις προς το συμφέρον μας στα σύγχρονα δικαστήρια.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Επισυνάπτω έγγραφο-επιστολή της ΔΕΔΔΗΕ για ανάλογη περίπτωση πρόκλησης ζημιών σε οικία από βλάβη στον ουδέτερο αγωγό.Η ΔΕΔΔΗΕ αποζημιώνει το ποσό των 300,00ευρώ(μονοφασική παροχή) ή 400,00ευρώ(τριφασική) αλλά επ' ουδενί θεωρήται ως αποδοχή ευθύνης εκ μέρους της,αλλά τυχαία διακοπή του ουδετέρου αγωγού της συγκεκριμένης παροχής που μπορεί να οφείλεται σε αστοχία κτλ..!!!.

post-32539-0-28992000-1362737079_thumb.jpg

post-32539-0-97046300-1362737108_thumb.jpg

post-32539-0-26150000-1362737145_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.